AMD antoi CES 2018 -messuilla ensimaistiaiset tulevista Raven Ridgen työpöytäversioista, eli Ryzen-prosessoreista integroidulla Vega-grafiikkaohjaimella. Nyt yhtiö on paljastanut tulevien prosessoreiden tarkemmat tekniset ominaisuudet ja julkaisupäivän.
Ryzen 5 2400G on neliytiminen prosessori, joka kykenee SMT-teknologian avulla suorittamaan samanaikaisesti kahdeksaa säiettä. Prosessoriydinten peruskellotaajuus on 3,6 ja Boost-kellotaajuus 3,9 GHz. Prosessorin grafiikkaohjaimena toimii Vega 11, jossa on nimensä mukaisesti 11 Compute Unit -yksikköä, jotka toimivat parhaimmillaan 1,25 GHz:n kellotaajuudella.
Ryzen 3 2200G on niin ikään neliytiminen prosessori, mutta se ei tue SMT-teknologiaa eli suoritettavien säikeiden määrä jää neljään. Sen prosessoriydinten perus- ja Boost-kellotaajuudet ovat 3,5 ja 3,7 GHz. Grafiikkaohjaimena toimii kahdeksalla CU-yksiköllä varustettu Vega 8, jonka maksimikellotaajuus on 1,1 GHz.
Kumpikin Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista sisältää päivitetyn kaksikanavaisen muistiohjaimen, joka tukee aiempia Ryzen-malleja korkeampaa DDR4-2933-nopeutta. Muiden Ryzeneiden tapaan uudet prosessorit ovat kerroinlukitsemattomia.
Prosessoreiden TDP-arvo on vakiona 65 wattia, mutta se voidaan OEM-valmistajan toimesta konfiguroida 45 – 65 watin välimaastoon. Prosessoreiden mukana toimitetaan AMD:n Wraith Stealth -prosessoricooleri.
Uudet Ryzen-prosessorit toimivat nykyisillä 300-sarjan emolevyillä, mikäli emolevyvalmistaja julkaisee sitä tukevan BIOS-päivityksen ja on varustanut emon tarvittavilla näyttöulostuloilla. Suoraan paketista otettaessa tuki Raven Ridge -arkkitehtuurin Ryzen-prosessoreille löytyy vasta myöhemmin julkaistavista 400-sarjan piirisarjoista.
Prosessorit julkaistaan virallisesti 12. päivä helmikuuta.
Lähde: AMD, Ryzen 3 2200G, Ryzen 5 2400G
"Kumpikin Raven Ridge -arkkitehtuuriin perustuvista prosessoreista sisältää päivitetyn kaksikanavaisen muistiohjaimen, joka tukee aiempia Ryzen-malleja korkeampaa DDR4-2933-nopeutta."
Tästähän voisi ehkä vetää johtopäätöksen että Zen+ 12nm prosessilla sisältäisi myös päivitetyn muistiohjaimen. Muistaakseni tuon muistiohjaimen vaihtumisesta on spekuloitu muissa ketjuissa enemmänkin, joten hyvä nähdä että siitä on olemassa päivitetty versio.
Onkos noi prossujen näyttikset sellaisia et niillä voi pelailla jotain csgo full hd resoluutiolla?
Tuossa on 2500u-läppärillä tehty CS:GO-testi missä on eri resoluutioita. Prossussa 8 ytimen Vega huomattavasti pienemmällä TDP:llä, kelloha Vegalle en muista ulkoa, mutta ihan hyvin tuolla CS:GO pyörii ja noilla desktop-RR-prosessoreilla varmasti pyörii paljon paremmin suurempien kellojen ja isomman TDP:n avulla.
Juu Raven Ridget voi päätyä pelastajaksi tähän pelinäytis pulaan kun ne on riittävän tehokkaita pelaamiseen eli voi jäädä odottamana pelinäyttisten hinnan laskua jos ostaa koneen Raven Ridge prosessorilla.
Hyvin näyttäisi pyörivän cs mutta kyseessä on varmaan 4 ytimen ja 8:n säikeinen cpu.
Ei kun koska on 8 Vega ydintä prossu on se tehottomin 2200G eli 4 ydintä ja 4 säijettä.
Eli tuo on kehnoin mahdolline CS tulos jonka mikään myyntiin nyt tuleva Raven Ridge malli voi saada.
Viittasi varmaan noihin GCU ”ytimiin”
Minä kun luulin ettei cs:ää kannata pelata ellei fps ole vähintään 500. 😀
2500u boostaa cpu:n osalta 3,6GHz:n ja gpu toimii 1100MHz:n taajuudella
2400G voisi olla kohtuu hyvä kevyil…överi kelloilla :geek:
Varmasti toimii olkkarin viihdekeskuksena
Elä nyt hulluja puhu, se oli 5000 eikä 500 :rofl:
Taisin löytää uuden prossuni 😀 Näillä hinnoilla kun näytiksiä nykyisin myydään, niin tehokas iGPU saa kelvata. Reilun satasen tais parempi malli maksaa?
Tarviikohan siihen uuden lankun?
Muistiohjain on prosessorissa ja ne muistiväylät menee suoraan prosessorilta muistipiireille, ts jos emon muistivedot on alunperin korkealaatuiset pitäis noiden korkeeampien muistikellojen toimia vanhoillakin emolevyillä.
Joo, mutta mitenhän nuo lukemat pysyvät noissa boostiarvoissa pidemmän lämpökuorman alla?
Menee nykyisiin AM4-lankkuihin kunhan päivittää BIOS:n Raven Ridgejä tukevaan versioon.
Mutta entäs se muistitukihomma?
Onkohan tuo integroitu näytönohjain nyt sitten jotain RX 550:n luokkaa nopeudeltaan. Ja voikohan sitä käyttää yhdessä RX 560:n kanssa Crossfiressä (tai mikä mGPU se nykyään on).
Ei toimi. Raven Ridgessä on Vega näytönohjain ja 560 on Polaris.
Ja Raven Ridgen GPU:n käyttö yhdessä nykyisen Vega 56 tai Vega 64 näytönohjaimen kanssa vain hidastaisi sitä näytönohjainta koska tehoero on niiden kahden välillä niin suuri.
Olisi kiva jos kehitettäisiin systeemi jossa peli käyttäisi iGPU:ta vaikka johonkin selleiseen fysiikkalaskentaan jonka tulosta ei suoraan tarvi näyttää kuvaruudulla (ts se näytönohjaimen nopeus ei riippuisi sen iGPU:n nopeudesta mutta siitähuolimatta siitä iGPU:sta olisi hyötyä).
”Uudet Ryzen-prosessorit toimivat nykyisillä 300-sarjan emolevyillä, mikäli emolevyvalmistaja julkaisee sitä tukevan BIOS-päivityksen ja on varustanut emon tarvittavilla näyttöulostuloilla. Suoraan paketista otettaessa tuki Raven Ridge -arkkitehtuurin Ryzen-prosessoreille löytyy vasta myöhemmin julkaistavista 400-sarjan piirisarjoista.”
Tuo ei ole kovin hyvä juttu kun jos ostaa uuden 300 sarjan emon ja Raven Ridge prosessorin se voi aiheutta ylimääräsiä tempuiluja jos se emo ei ollenkaan käynnisty siillä Raven Ridge prosessorilla ilman sitä BIOS pöivitystä.
Eli tarvisi pikaisesti täsmennyksen käynistyykö Raven Ridge ollenkaan päivittämättömällä 300 sarjan emolla vai ei.
2400G yhdessä 3200MHz muistien kanssa on n. 20% hitaampi kuin RX 550 (> 4100pts Fire Strikessa).
Onko tämä varmistus että tulevat Zen+ CPUt menevät 3600+ ? Olisi mahtavaa jos muistit venyisivät kunnolla.
Kyllä tuo melkein näyttäs pyörivän full hd:na, jos pyörivyyden määritelmänä pidetään min. 60 fps kulkua.
Uusissa näyttiksissä on jo fysiikkalaskurit, (PhysX) joten tuosta ei olisi paljoa hyötyä. PhysX nyt ei pahemmin ole käytössä ymmärrettävistä syistä, mutta toivoa on.
Microsoft Trademarks Direct Physics – Is This A New Physics API for DirectX 12?
[offtopic]
PhysX on nykyään RAJAPINTA jonka kautta niitä nvidian ihan normaaleita näyttiksen shader-ytimiä voi käyttää fysiikan laskemiseen. Millään näyttispiirillä ei ole mitään "phys-rautaa" tai "phys-laskentayksiköitä".
[/offtopic]
Kysymys ?
riittääkö r5 2400G louhintakoneen moottoriksi
Tuommoinen syöttämään kuvaa emon I/O portista ja halpaan emoon , esim
AB350 Pro4 riisereillä mainauskortit
Juu juu. Ymmärtänyt väärin joskus asiasta lukeneena. Testejäkin joskus nähnyt, niin eipä tuo hirveetä frame droppia taida silti aiheuttaa.
Selittääkin tuon DirectX version hieman paremmin.
Jep, mietin tuossa aiemmin että miten IcePen otti prossun multithreadauksen tähän keskusteluun, mutta tuosta ytimien määrästä ja sanasta varmaan johtui. Ei nyt tullut itselle tarkempaa termiä mieleen kun AMD:kin puhuu Graphics Coreista Vegoissa.
Juuri näin sinä ensimmäisessä postauksessasi sotkint sen 8 ytimisen iGPU Vegan ytimet Ryzen ytimiin joten korjasin tuon erehdyksesi.
Ymmärsit sen minun postaukseni kokonaisuudessaan väärin kun se että esimerkissä mainitsin fysiikkalaskennan ei ole se pääasia.
Olennainen seikka oli se että fysiikkalaskenta on yksi sellaisista tehtävistä mihin GPU soveltuu paremmin kuin CPU minkälisäksi peleissä on aikapaljon sellaistakin fysiikkalaskentaa jonka tulokset ei mene näytettäväksi ruudulla (ainakaan suoraan).
Ts puhuin sellaisista laskentatehtävistä jotka voi tehdä GPU:lla (ja näin vähentään CPU:n kuorma) mutta joiden laskentatulosta ei suoran tarvi käyttää näytönohjaimella, koska tuollaisten laskentatehtävien tekoon tuo iGPU olisi täydellinen ratkaisu sillloin kun koneessa on erillisnäytönohjain (koska se iGPU lojuu muutoin käyttämättömänä se on täysin ilmaista laskentakapasiteetia).
Yhden sisoft-vuodon perusteella ainakin yhdessä mallissa on nostettu kelloja 200MHz sekä peruskellotaajuudem että voisin osalta. Oli joku Ryzen 5 malli
Tuo 4 000 pistettä saavutetaan ylikellottamalla gpu:ta. Vakio tulos on 3 300 pistettä. Mikä sinänsä ihan hyvä juttu, koska kaikkihan pikku io-techin seuraajat kellottelee enemmän tai vähemmän tietokoneitaan. Tuosta tulee kyllä varsin mielenkiintoinen julkaisu jos kellottuu noin paljon gpu pelkästään.
Ravenin PCI-E linkkimäärä saattaa vähän rajoittaa, ainakin vanhoilla emoilla.
Ytimessä on 16 linkkiä joista neljä menee piirisarjalle ja toiset neljä NVMe:lle. Vapaaseen käyttöön jää kahdeksan (+ mitä piirisarjan läpi saa takaisin konfiguraatiosta riippuen).
Niin no sillä saavutetaan se RX 550 mutta ei se siitähuolimatta vielä GTX 1050Ti tehoja vastaa joten ei se ilman merkittäviä kompromisseja ihan mitätahansa uutta peliä pyöritä (johon tuo GTX 1050Ti riittää vaikka on normaalihintojen vallitessa varsin halpa).
Ts tuo Raven Ridge ilman erillistä näytönohjainta on riittävä väliaikaisratkaisu pelikoneeseen näyttispulan vallitessa mutta ei sitä kannata pysyvästi riittäväksi ratkaisuksi pelikoneeseen kuvitella.
Eli erillisnäytönohjaimelle on vain 8x väylä (joka tosin riittä ihan hyvin silloin kun myös näytönohjain tukee PCIE 3.0 versiota).
Outoa ettei tullut 6-8 ytimiset mallit saataville vai onko koko mitä rajoittaa?
Raven Ridgessä on vain yksi CCX eli 4 ydintä. Ei noita iGPU-vehkeitä tarvita kova suorituskyvyn prosessoreissa
Kun intel olisi samaa mieltä kanssasi tästä. Vasta HEDT-tavarassa integroitua ei löydy
Toisalta jos noita Raven Ridgejä voisi latoa 2-4 kapaletta siihen Epyc/Threadripper paketointiin (ja jos niissä Raven Ridgeissä olisi tarvittavat sisäiset väylät) saataisiin aikaan tuote jolla voisi olla varsin mielenkiintoisia käyttötarkoituksia.
Tuollainen tuote voisi olla jossinmäärin esim. Nvidian räätälöityjen AI tuoteiden markinoilla niitä rikkova tekijä ts se ajaisi Nvidian tuotteiden hintoja jonkinverran alaspäin (vaikka ei ehkä suoraan tehonpuolesta kilpailisi).
Kun tuollaisen tuotteen etu on se että sitä voi joustavasti käyttää vuoronperään GPU intensiivisen ja CPU intensiivisen työhön niin että ei tarvi sitä tukevaa rautaa tuplata (niin kuin tarvisi esim. prosessori + HPC kortti kokoonpanossa).
Vaikea nähdä mitä ihmettä tuollaisella virityksellä saavuttaisi. Ei siinä edelleenkään ole kuin alle neljästosa edes vega64:n tehosta. Eikä noissa hommissa tarvi joustavasti käyttää mitään. Siihen rackkiin laitetaan sellaiset tavarat kiinni mitä tarvitaan.
Mutta se olisi SSG:tä vastaava sen suhteen että se pystyisi suoraan osioittamaan hurjasti ispmpaan muistiavaruuteen kuin pelkkä näytönohjain voi oman muistinsa varassa.
Kiitokset asiallisesta vastauksesta
Onko ihan hörhöilyä kysellä seuraavaa
Isoissa Asuksen emoissa on mahdollisuus päivittää bios jopa ilman CPUta
Voiko tuota tehdä siten että bios-päivitykseen lisätään pakkobuust ominaisuus jolla vanhoihin AM4-300 sarjan emoihin voitaisiin työntää väkisin Raven yhteensopivuus,eli siinä vaiheessa kun kasassa on emo prossu muistit virtalähde
Vai meneekö tuo pelkästään Summit Ridgellä
Näitä Raven BIOS päivityksiä ei vielä taida löytyä vapaasta netistä , mutta teoriaa
Asuksella ainakin on jo BIOS-päivitykset Raven Ridgeille saatavana.
Niinhän se käytännössä onkin. Vain yhdessä (tai kahdessa jos siellä vielä tehdään tuplaytimet erikseen) sirumallissa on iGPU per sukupolvi.
Joo, viittasin tuolla omalla kommentilla pelkästään muistien kulkuun. Oliko niille nyt 29xxMhz jo luvattu virallisesti joka tarkoittaisi pientä nousua.
2933 on luvattu vain Raven Ridgen työpöytäversiolle, mobiiliversioissa on muistaakseni DDR4-2400 (vai olikohan 2666) vaikka muistiohjain on sama. 12nm Ryzeneille ei ole luvattu mitään.
Tiedätkö, johtuuko tämä jostain prosessinkannan pinnien multiplexauksesta? Että samoja pinnejä kannassa käytetään prossumallista riippuen joko pcie-väylinä tai sitten näyttöliitäntöinä?
Ja käytännössähän tuo tarkoittanee, että:
* mahdolliselle erillisnäyttikselle jää 8x, ja:
1) eteläpiirillisillä emoilla(A320, B350, X370) emolevyn laajennuskorteille jää ne, mitä se eteläsiltapiiri tarjoaa siltaamalla
2) eteläsiltapiirittömillä (B300/X300) emoilla laajennuskorttipaikoille menee ne 4, jotka muuten käytettäisiin eteläsiltapiirin liittämiseen.
Tarvii se myös paketoida, eikä TR4 kannassa taida olla grafiikkapiirille väyliäkään, vai onko? Toki kai sen kuvan voisi vetää eri kortilla, mutta silti. Saattaa myös olla, että siltä itse piilastulta ei saa vedettyä tilan puutteen vuoksi ulos niitä ylimääräisiä väyliä (nehän tulee ulos sirun reunoilta), kun on jo ne graffaväylätkin. Itseasiassa nuo korkeanopeuksiset väylät vievät yllättävän paljon tilaa piiltä, koska niihin eivät kelpaa mitkään logiikkaporttien transistorit.
Vielä kun DDR4-muistien hintoihin saataisiin jotain tolkkua, siis jotta markettimikroihinkin saataisiin minimiksi se 8GT. Koska muistien nykyhinnoilla ei juurikaan auta asiaa jos CPU’ssa on _vihdoin_ asiallinen integroitu GPU, jos ei ole muistia/kaistaa käyttää sitä. Muistin hinta näkyy jo ongelmana esim. perusläppäreissäkin, 2v sitten halpiksissa oli 8GT ja nyt taas enää 4GT. Juuri kun kaikki muut palikat alkavat tulla kohdilleen ihan 500-600eur perus-pöytähässäänkinkin 🙁
Eihän niitä väyliä tarvi laskentakäytössä yhtään mihinkään.
En puhun mistään pelikone prosessorista.
Tämä on paha ongelma kun seurauksena on marketkoneita joissa on vain yksi musitikampa eli on käytettävissä vain 64bit väylä joka rajoitta integroidun näyttiksen pelisuorituskykyä paljon kun tuon yhdistää siihen että näytönohajimet on kalliita kryptopelleilystä johtuen niin seurauksena on pere pelaajien itkupotku raivareita kun isi ei suostu ostamaan siihen uuteen pelikelvottomaan marketmikroon näytönohjainta tai vähintään lisää muistia.
Itse prosessorilla ei tietääkseni ole SMBUS:n lisäksi mitään tavaraa varsinaisesti multipleksattuna.
AM4 paketissa näyttöliitännöille varatut pinnit (4x DP) on Summit ja Pinnacle Ridge prosessoreissa käyttämättä.
Ulkoiselle IO-laajentimelle (PCH) menevät neljä PCIe linkkiä on virallisesti merkitty yleiskäyttöön, eli periaatteessa ne voi käyttää mihin tahansa ellei piirisarjalle ole tarvetta.
Vastaavasti niiden ja piirisarjan väliin voi laittaa PCIe kytkimen / plexerin jolla käyttötarkoitusta voidaan vaihtaa, kuten esim. Crosshair VI emolla on tehty.
Ryzenien varsinainen piirisarja on integroitu ytimeen (Taishan / Sandstone) ja ulkoinen PCH on enää käytännössä monta eri ohjainpiiriä samassa paketissa omaava tekele.
Käytännön eroja esim. PCIe väyläiseen verkkopiiriin tai USB3.1 ohjaimeen ei ole.
Zeppelinissä on ethernetblokki kyllä ytimessä (10GBASE-KR, 2x Li & 2x He), mutta sitä ei käytetä muilla kuin Naplesilla.
Eli jos kysyt sitä, että voiko tuolla ASUS:n Flashback ominaisuudella päivittää vanhalla (ei Raven yhteensopivalla) biosilla varustetun emon toimimaan Ravenilla (ilman vanhaa Ryzen prosessoria) niin vastaus on kyllä.
Ainoa ongelma on, että ASUS:n emoilla joilla tuo ominaisuus löytyy ei ole näyttöliitäntöjä :tdown: