Saksalainen Computerbase-sivusto raportoi NVIDIAn antaneen ainakin tietyille eurooppalaisille jälleenmyyjille ohjeistuksen, joilla pyritään rajoittamaan näytönohjainten päätymistä pelaajien sijaan virtuaalivaluuttojen louhijoille. Saksalaiset jälleenmyyjät, kuten Caseking, Mindfactory ja Alternate, ovat rajoittaneet nyt saman mallin tilausmäärän kahteen näytönohjaimeen per tilaus.
For NVIDIA, gamers come first. All activities related to our GeForce product line are targeted at our main audience. To ensure that GeForce gamers continue to have good GeForce graphics card availability in the current situation, we recommend that our trading partners make the appropriate arrangements to meet gamers’ needs as usual.
NVIDIA kuitenkin painottaa, että ohjeistus ei missään nimessä ole käsky tai sitä olisi pakollista noudattaa sillä hintakartellit ja hintasuositukset ovat laissa kielletty ja EU:ssa niistä on rangaistuksena massiiviset sakot.
Saksalaiset jälleenmyyjät ovat raportoineet saavansa erityisesti Itä-Euroopan maista jopa satojen näytönohjaimien kertatilauksia. io-techin tietojen mukaan myös Suomesta ollaan halukkaita ostamaan suuria määriä näytönohjaimia kerralla johtuen siitä, että täällä saatavuus on parempi tai sitä ylipäätään on toisin kuin Venäjällä.
Lähde: Computerbase
Onhan tuo kiva, että NVIDIA jotenkin yrittää tilanteeseen vaikuttaa, mutta tuskinpa tulee olemaan vaikutusta. Ei sinänsä voi jälleenmyyjiäkään syyttää, bisnestä se kuitenkin on ja sille myydään joka heittää rahaa tiskiin. Tietenkin toivoisi näin PC-pelaajana, että ajateltaisiin pelaajia ja varmistettaisiin ihmisten kiinnostus PC-pelaamiseen (sekä sen jatkoon).
Jos kysyntää selvästi enemmän kuin tarjontaa, eikö ne pysty skaalaamaan niiden tuotantoa ylöspäin? Vai onko tää just se että oli ne muistisirut rajottamassa mitä käytetään myös RAMissa jne.
Toisaalla väitettäisiin ettei se nyt ihan pelkästään mining boomi ole josta korttien puute ja kovat hinnat johtuu.
Tuolla toisaalla väitetään, että mm. joulun sesonkimyynti on tyjännyt hyllyt.. Tiedä sitten miten on.
Tosin siihen ukon mitä tuo artikkeli väitt'ä, ettei se ole vähittäismyyntiketjujen hintaa tuo 1500-2000$ Vegoista/1080 TI:stä jne high-end korteista, vaan juurikin 3. osapuolen yksityisistä jotka koittaa rahastaa sellaisia joille on ihan yksi ja sama maksaako se ohjain 500$, 1000$ vai 10000$, kunhan sen saa nyt. Jos tulot on miljoonia niin samakait se on millä hintaa se pikseli ruutuun piirtyy. 😉
6 Months Later: What do Manufacturers Think of Mining?
Jos tilaat nyt 2x isomman tuotantoerän, saat ne GPU:t korttien kasaamista varten 1-3kk sisään.. ja sitten siitä vielä 1-2kk jotta saat ne kivijalkakaupan hyllyyn asti. Ei nuo korttienvalmistajan noin nopeasti pysty reagoimaan.
Nvidia yrittää provosoida louhijia ostamaan sen näyttiksiä AMD:n sijaan. Paistaa niin selvästi läpi.
Eiköhän kaikki High end-näyttikset ole loppu. Jimmsillä on rajoitettu tällä hetkellä yhteen per asiakas.
Oiskohan mahdollista tulevien polvien korttien kanssa luoda jonkinsortin järjestely, että mainaajille luodaan erikseen kortit ja pelaajille erikseen ?
Ei sillä ole merkitystä onko kortit eriksen vai ei kun niiden korttien komponentit GPU ja muistit tehdään samoissa tehtaissa ja niiden korttien piirilevyt kasataan samoissa laitoksissa joten vaikka olisi muka mainauskortti se siitähuolimatta vaikuttaa ihan samoin niiden näytönohjainten saatavuuteen koska sen mainauskortin valmsitus syö samoja resursseja.
Kyllähän valmistaja pystyisi keinotekoisesti biosilla tai ajureilla rajoittamaan nimenomaan mainaustehoa, jos valmistaja oikeasti tahtoisi näytönohjaimet pelkästään pelaajille. Toki tämän pitäisi koskea vain uusia kortteja, jottei nykyiset mainerit ala haastamaan oikeuteen.
Tuotanto on jo loppuvuonna normaali vaikka ostaisit 100 korttia. Kyse on vain tästä hetkestä.
On muuten vuoden päästä aika paljon pascalia ja polarista tarjolla käytettynä, kun kortteja vaihdetaan uuden sukupolven näytönohjaimiin.
juu tätä itsekin olen ihmetellyt, että missä ne louhintakäytöstä poistuneet kortit luuhaa. Luulisi tosiaan että edellisen sukupolven raudasta olisi käytettyjen markkinoilla jatkuva polkumyynti käynnissä jos tämä louhintaryntäys olisi juurisyy.
Jospa ne käytetään loppuun asti, eli kunnes toimintasavu irtoaa. Muutenkin kyllä jättäisin käytetyt kortit ostamatta, kuitenkin on jauhettu 24/7 bittilantteja.
Silti olen sitä mieltä että nyky maailmassa ei tuotteet lopu jos sitä ei keinotekoisesti rajoiteta.
Nvidiallehan tässä on kyseessä täysin ilmainen ja riskitön pr tempaus jolla saa hiukan positiivista näkyvyyttä tämänkaltaisten uutisten kautta ilman että tarvisi todellisuudessa sitoutua mihinkään tai tehdä mitään.
On niitä nytkin mutta miksi mainaaja ostaisi "mainauskortin" jonka takuu on lyhyempi ja jälleenmyyntiarvo heikompi, jos "peliversioita" vaan on saatavilla?
Millään järkevällä tavalla sitä suorituskykyä ei kuitenkaan voi pelivehkeistä rampauttaa ilman että söisi samalla muuta suorituskykyä
Takuu homma vaan ei toimi EU:ssa, säädetty minimi kyseinen 3kk on laitonta eli osta mainauskortti hajoita puolessa vuodessa ja saat uuden tilalle (Vai onko lait taas muuttunut)
EU-lainsäädännön mukaan elinkeinonharjoittajan on annettava kuluttajalle vähintään 2 vuoden takuu (lakisääteinen takuu / virhevastuu) siltä varalta, että tuote on virheellinen tai se ei näytä samalta tai toimi siten kuin etukäteen on kerrottu. Joidenkin EU-maiden kansallisessa lainsäädännössä voidaan edellyttää pidempiä takuuaikoja.
menee taas virhevastuu ja takuu iloisesti sekaisin.
Virtuaalivaluutat voi hyvin mahdollisesti ollakin tulevaisuuden pääasiallinen vaihdannan väline, mutta se on tällä hetkellä erittäin hataralla pohjalla, tullaanko niitä kaivelemaan näytönohjaimilla vai millä.
Add-in board partnerit (AIB) katsovat kvartaalien myyntituloksia ja sen perusteella tekevät päätöksiä, kuinka paljon seuraavaksi valmistetaan. Toiset ottavat riskin ja laskevat mukaan kolikoiden louhijat, toiset eivät ota riskiä. Kukaan ei kuitenkaan halua valmistaa kortteja varaston hyllyn täytteeksi. En usko, että AMD:lla tai Nvidialla olisi mitään vaikeuksia valmistaa niin paljon kortteja kun haluavat, mutta AIB:t eivät suostu ostamaan niitä grafiikkapiirejä, kun tilanne on niin vaikeasti ennustettava.
Tämä ele on Nvidialta suloinen, mutta ilman mitään konkreettista vaikutusta. Näiden korttien hinnannousulle on kyllä muitakin oleellisia seikkoja eikä louhijat yksin ole syypäitä. Yllä linkatussa GamersNexusin tekstissä käsitellään asiaa hyvin valmistajan näkökulmasta.
Kannattaa myös muistaa valmistajilta tuo puoli, että varsinkin Nvidian Pascalit on tulossa tiensä päähän, joten niiden menekille ei ole takuuta pitkällä tähtäimellä jos bittihuuma romahtaa lähiaikoina.
Pitäisiköhän minun ohjeistaa Nvidiaa nostamaan tuotantokapasiteettiaan eikä selittelemään?
Pitäisiköhän minun ohjeistaa Nvidiaa nostamaan tuotantokapasiteettiaan eikä selittelemään?
Eipä sekään ole vain NVIDIAsta kiinni vaan myös TSMCn kapasiteetista ja muiden matkalla olevien valmistuskapasiteeteista
Suurinosa tuosta mining näyttis kaupasta tehdään suoraan ostamalla AIB partnereilta. Loput sitten tulevat kauppoihin myytäväksi.
EU on vain yksi pieni osa maailmaa ja vaikka virhevastuu olisi sen 2 vuotta jälleenmyyntiarvo on silti surkea vrt oikea näytönohjain
Ainahan se voi hiukan myöhästyä kun asiat on se verran monimutkaisia.
TSMC Expects 7nm Mass Production by Early 2018 | eTeknix
Tuohan on siis pelkkä arvaus tuon sivuston osalta, NVIDIA ei ole sanonut mitään peli-Voltista tai edes tuleeko sellaisia
Odotan sitä hetkeä kunhan ne kaikki crypto-tarkoituksiin hankitut kortit tulevat myyntiin. koskeivat enää kelpaa aiottuun tarkoitukseen. GTX1070 sanoisinko 180-200eur kelpaisi, senttiäkään enempää en sisäänajetusta maksaisi 🙂
Hyvinhän voisi esim YK:ssa väsätä jonkun "pelaajan oikeudet"-julistuksen jolla nämäkin asiat laitettaisiin järjestykseen.
Nvidia saa tällä positiivista näkyvyyttä ja samalla varmasti edelleen haluaa pönkittää melko dominoivaa asemaansa PC-pelaajien koneissa, nyt kun AMD:ltä ei pysty käytännössä ostamaan yhtään mitään.
Tämän uutisen olin jo aiemmin nähnyt muualla, mutta tykkäsin että tässä otettiin esille myös tuo EU lakiasia.
Ihmeellinen taktiikka lähestyä ongelmaa, mikseivät vaan tuo markkinoille mainaukseen suunnattuja piirejä? Luulis, että pystyisivät suunnittelemaan tosi tehokkaita ja vähävirtaisia ASIC-piirejä, jos jaksaisivat. Harvaa sitten enää kiinnostaisi ostaa näytönohjainta mainaukseen, jos samaan hintaan saisi 1000x tehokkaamman ASICin.
Tietenkin sen mainaajan tarvii todistaa ettei harjoita elinkeinoa joka on vähän hankalaa kun selvästikkin tekee tulloja sillä mainauskortilla juuri sille kortille tarkoitetussa tulojen teko tarkoituksessa.
Kun se kuluttajasuoja koskee vain kulutajatuotteita silloin kun niitä käytetään normaalissa kuluttajakäytössä eikä ammattimaisessa tulonhankinnassa.
TSMC:ltä on juuri tilattu satojatuhansia uusia mainaus ASICkeja joten toiveesi taitaa olla jo toteutumassa (se vain ottaa aikansa).
Tosin se että TSMC:n valmistusresurseja kuluu niiden ASICien valmsitukseen voi olla pois GPU piirien valmistuksesta (suo siellä vetelä täällä).
Juu itsekkin taidan ostaa GTX 1070 kortin (tai kaks) tai tupla RX580 paketin käytettynä sitten kun hinnat romahtaa (hätätila ratkaisuna tuli just ostettua käytetty GTX970 jolla voi kitkutella vuodenpäivät).
Pystyisin tietenkin nytkin ostamaan sen GTX 1070 kortin mutta eni vain periaatteesta halua maksaa hurjasti enempi kortista kuin mitä sen todellinen käyttöarvo on.
Kuluttaako muuten tuo kaivostoiminta näyttistä pelaamista enemmän? Eli onko esim vuoden käytetyssä jo vaikka mikropiirit tai virtakondensaattorit lopussa?
Ei.
Ei siihen kulumiseen vaikutta mihin käytetään vaan miten käytetään.
Ts näyttis kuluu nopeampaa jos sen on tappiinasti voltitettu ja kellottetu ja sitäkäytetään saunasssa.
Mainauksessa tietenkin kertyy enempi käyttötunteja mutta maianuksessa ei ole mitään järkeä ylikellottaa koska se laskee hyötysuhdetta.
Tietenkin on eriasia jos sitä mainausta on harrastanut jokin opiskelia opiskelija kämpässä maksattaen sähkölaskunsa muilla (tuollainen pelle kunherkästi yllikellottaa kaiken tappiin maksimoidakseen sen sähkönkulutuksen jonka muut joutuu maksamaan).
Tämä kryptopaska tulee tappamaan PC-pelaamisen täysin. Aika hankalaa kilpailla ”4K” konsoloiden kanssa kun 1080p@60fps kortit maksaa enemmän kuin nuo ”4K” konsolit.
Taitaa NVIDIAa huolettaa ekosysteemin mureneminen, kun PC pelaaminen tuo kuitenkin säännöllisen tulovirran yhtiön kassaan, kun taas kryptot ovat erittäin volatiileja ja korttien myynti voi loppua kuin seinään markkinaromahduksen takia ja sitten voikin olla hieman ikävää, jos PC pelaaminen on kutistunut huomattavasti muutaman vuoden takaisesta.
Sanotaan näin, että voisin ostaa suht tehokkaan kortin vielä 100 euroa yli alkuperäisen myyntihinnan, mutta koska kryptoilu on nostanut järkevän hintaisen korttien hinnat liian korkealle, en osta varmaan vieläkään uutta korttia. Kyse ei ole siitä ettenkö voisi maksaa esim. Vega 64 kortista tai GTX 1080:stä tonnia kun, mutten näe sitä mitenkään järkevänä hintana ko. korteista.
Joku 500-600 on paljon lähempänä järkevää. Ja sitten on vielä se, että periaatteessa kiinnostaa enemmän Vega 64 sen ollessa kuitenkin kehityksessä viimeisintä tekniikkaa (vaikkakin ilmeisesti jotkin ominaisuudet ei vaan toimi). Enkä halua sitä hitainta GTX 1080 mallia, ne kun on hitaampia kuin Vegat.
Halvin kiinnostava custom Vegakin (64) on jossain melkein 800 hintaluokassa, eli ei jatkoon. Jää ostamatta ja uusien pelien pelaaminen sitten vähemmälle.
Saisi jo puhjeta koko leikkirahakupla, liekö tarjonta pääsisi jo kysynnän tasolle sitten.
Etupäässä kondensaattorit kuivuu ja vanhenee, elinikä menee kutakuinki näin 20c 50000tuntia 40c 25000untia 80c 15000t, näin karrikoidusti eikä ole oikeat lukemat, nämä siis kondensaattorin lämpöjä, ei prossun. Eli siinä mielessä kuluttaa jos olosuhteet on hyvin huonot. Uskoisin että kohtuullisessa olosuhteissa ollut kortti ei eroa pelikortista, mutta virityksiä on monenlaisia. Toki jos kortinssa on heikko kohta, voi se vioittua herkemmin, sitä ei tiedä edes kortin valmistaja ( esim evga lämpöongelmat)
Nuo louhintakortit on myös käytössä 24/7 joten niille kertyy käyttötunteja huomattavasti enemmän kuin vastaaville pelikorteilla samassa ajassa.
Jos joku pelaa vaikkapa kahtena päivänä viikossa pari tuntia kerrallaan, eli 4 tuntia viikossa. Mainauskortti samassa ajassa vanhenee 168 tuntia. Ero on melkoinen…
Tosin sillä pelikorteilla luetaan myös uutisia ja sähköposteja joten ero vähän tasoittuu, mutta niissä nuo lämpötilat jotka kuluttaa komponentteja on aika tavalla pienemmät.
Tuulettimethan noista mainauskorteista tuppaa menemään nopeammin kun ei juuri idlessä vietä aikaa.
Jos tietäisi millaisessa mainauksessa ne ovat olleet voisi ehkä uskaltaa ostaakkin, joltain joka mainailee pelikoneellaan kun se idlaa (ei siis kukaan pelaa) voisi, jos olisi joku haju millä lämmöillä kortti tuppaa käymään. Taas jonkun tosiminerin rigin kortteja en ostaisi. Vaan netissä vähän huono luottaa kenenkään puheisiin.
Itse poistin kotoa kakkospelikoneen kun sille ei ollut käyttöä ja siirsin siitä toisen ohjaimen jäljelle jääneeseen. Ennen siirtoa molemmissa koneissa GPU:t olivat mainatessa noin 55-58C paikkeilla.
Nyt kun ne on vierekkäisissä PCIe sloteissa, niin ylempikortti saa hieman liian lämminä ilmaa.. kunnes saan kylkipaneeliin filtterin ja laitan rupellin kiinni.
VRM tempit taisi pyöriä 90C ja 85C.
2kpl identtisiä MSI Gaming RX 580:siä. 58h putkeen mainausta. Noissa taitaa olla hieman parempi jäähy kun refuissa. Ainakin ne ovat kohtullisen hiljaisia.
Itse aikanaan hommasin 2kpl HD5870:ia joilla oli mainattu, jäähythän noissa olivat suht paskassa kunnossa.
Jatkossa käyttetyjä ostaessa/myydessä olisi hyvä tietää onko kortilla kaiveltu leikkirahaa.
Eri asia sit kuinka moni sen myöntää jos se laskee saatavaa hintaa ja ei vielä just heti näy kortin kunnossa.
Totta. Perseestähän se tietty on jos joku myy kaivurikorttia ilman että mainitsee asiasta.
Mielenkiintoinen ilmiö olisi kysyntämarkkinoilla, jos kryptovaluutan arvostus yhtäkkiä romahtaisi ja suuri määrä tarpeettomia näytönohjaimia ilmaantuisi markkinoille. Tuollainen tilanne näkyisi varmasti myös uusien näytönohjainten kaupassa sen verran paljon että hinnat tulisivat niissäkin alas alle suositusten. Mikähän olisi näytönohjaimen arvo käytettyjen markkinoilla silloin?
:think:
Tämä on kyllä ihan ihme homma. Milloin viimeksi länsimaissa on ollut toimitusvaikeuksia minkään tuotteen kanssa? Jos nyt unohdetaan joku Ferrari, jolla on ollut ikuisuuden ainakin kahden vuoden jono, mutta se on täysin tahallaan tehty.
Niin kauan kuin minä muistan, niin ei ole tarvinnut kuin tilata mitä haluaaa, jos vaan on ollut rahaa siihen. Nyt edes rahalla ei saa, kun tuotteet ovat loppu. Siis massatuotteita ei pystytä valmistamaan tarpeeksi eikä tuotantokapasiteettia saa lisättyä. Kaikki ilmeisesti johtaa muistin toimitusvaikeuksiin.
Niin.. silloin aikanaan Kiinalaisilla ei ollut rahaa ostaa mitään. Kun markkinoille tulee satoja miljoonia asiakkaita lisää lyhyellä ajalla.. sen lisäksi vielä uusia käyttökohteita niin kapasiteetti loppuu. 🙂
Olisiko näytönohjainten käyttöön ASIC-piirien sijaan syynä myös se, että uusia roskacoineja ilmestyy koko ajan reippaalla tahdilla ja vanhojen kannattavuus huononee, eikä tiettyä algoritmia jauhamaan suunniteltu piiri välttämättä käy seuraavalle?
Sitten on myös algoritmeja, joille tehokasta ASIC-toteutusta on hankala tehdä.
Noissa Kiinalaisvalmsitajissa on vain se että Kiinan omat sisäamarkkinat on valtavan isot ja kasvaa jatkuvasti vauhdilla niin että vaikka Kiinassa aletaan valmistaa musiteja, SSD:itä, tms niin ei sen valmistajan välttämättä tarvi pyrkiä tullirajan yli kun kotimarkkinoiden kysyntä pystyy vetämään kaikken mitä ehtii valmsitaa.
Ts ne Kiinalaiset valmistajat voi laskea tuotteiden hinttatasoa Kiinan sisämarkkoinoilla mutta ei se meitä yhtään auta.
Otetaan esimerkiksi Kiinalainen televisio valmistaja TLC se toimi vuosia Kiinan sisämarkkinoilal enne kuin sen televisiota alkoi näkyä täällä ja sitten kun alkoi näky ne valmistetaankin puolassa eivät siten hyödy täysin edullisesta kiina hintatasosta.
Eli jos nyt Kiinassa aloitta joku muisti tai SSD valmsitaja niin sen vaikutus näkyy täällä meidänmarkkinoilla ehkä joskus 5-10 vuoden päästä.
Kaippa SHA-2 ASIC olis se järkevin, kun Bitcoin ja Bitcoin Cash on kuitenkin aika vakiintuneita. Olis kiva, jos tollanen ASIC yleistyis koneisiin muutenkin -> vois yleistyä rautatason salaus muissaki jutuissa ja lohkoketjujen käyttö muuhunkin ku rahoihin. Sit sen ois tietty kiva olla jo SHA-3. Vois tulla joku IOTA:n tyyppinen bittiraha, jota ei louhita, mut jokainen aina tekis pari lohkoo omalla SHA-3 -raudallaan, ku haluaa maksaa tai tehdä jotain muita lohkoketjuun lisäyksiä tekeviä juttuja 🙂
Ei taida kannata hötkyillä pelkän kolikkobuumin takia. Kukaan ei tiedä miltä se kysyntä näyttää vaikka parin kvartaalin päästä.