Päivitys tulee saataville kaikille iOS 11 -käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille.

Apple on esitellyt hetki sitten WWDC 2018 -tapahtumansa avausesityksessä mobiilikäyttöjärjestelmänsä tuoreimman version. Uuden iOS 12:n luvataan olevan nopeampi ja responsiivisempi, tarjoten parannusta tunnettuun ongelmaan, eli vanhempien laitemallien hidastumiseen. iPhone 6s Plussan kaltaisiin vanhempiin malleihin luvataan kymmenien prosenttien nopeusparannuksia mm. sovellusten, näppäimistön ja kameran avautumisessa.

Sovelluskehittäjille on tarjolla uusi ARKit 2 -kehityspaketti, joka tukee mm. sijaintikohtaisia toimintoja, parannettua kasvojentunnistusta, 3D-kohteiden tunnistamista ja jaettuja AR-kokemuksia useamman laitteen välillä. Laajennetun todellisuuden päivitettyä rajapintaa hyödyntää mm. uusi mittaussovellus, joka mahdollistaa tosielämän kohteiden mittaamisen puhelimen kameran ja näytön avulla.

Uudistettu kuvagalleria tarjoaa uudistetun haun, tarjoten jo ennen hakua eri hetkiä, henkilöitä, kohteita sekä mm. laajennettuja tai tarkentavia hakuehdotuksia tehdyn haun jälkeen. Kokonaan uusi For You -näkymä tarjoaa nyt mm. kurkistuksia samalta päivältä menneiltä vuosilta sekä muokkaus- ja jakoehdotuksia.

Uusi Siri Shortcuts -ominaisuus mahdollistaa päivittäisten tehtävien sujuvamman suorittamisen mahdollistamalla käyttäjän valitsemien toimintojen linkittämisen yksinkertaisten puhekomentojen taakse. Pikavalinnan asettamisen jälkeen käyttäjä voi aktivoida yhdellä puhekomennoilla useita eri toimintoja eri sovelluksista. Ominaisuus tukee kolmansien osapuolien sovelluksia. Siri osaa myös ehdottaa toimintoja aiempaa älykkäämmin koneoppimisen avulla.

Käyttöjärjestelmän vakiosovelluksista uudistuksia ovat kokeneet mm. uutis- ja osakesovellukset. Nyt myös iPadeille tarjolla olevassa osakesovelluksessa trendikäyrät sekä yritysmaailman uutiset. Voice Memos on tarjolla nyt myös iPadille ja tallennukset ovat synkronoitavissa laitteiden välillä. Apple Booksin käyttöliittymä on uudistettu ja reading now -toiminto helpottaa palaamista viimeksi luetun kirjankohdan pariin. Autokäyttöön tarkoitettu CarPlay-ominaisuus tukee vihdoin myös kolmansien osapuolien karttasovelluksia.

Tulevan Android P -version tapaan myös iOS 12 tarjoaa joukon puhelimen käytön hallintaa helpottavia ominaisuuksia. Do Not Disturb -tilan voi aktivoida nyt aiempaa monipuolisemmin ajan, paikan ja toimintojen pohjalta, jonka lisäksi puhelin voi helpottaa nukkumaanmenoa himmentämällä näyttöä ja piilottamalla ilmoituksia. Uusi Screen Time -sovellus tarjoaa tarkkaa tilastotietoa puhelimen ja eri sovellusten päivittäisestä käytöstä. App Limits mahdollistaa sovellusten käytön rajoittamisen päiväkohtaisesti ja vanhemmille on tarjolla mahdollisuus seurata lapsiensa puhelimenkäyttötilastoja sekä rajoittaa tarvittaessa laitteen tai tiettyjen sovellusten käyttöä.

Ilmoitusten hallintaa on monipuolistettu ja niiden näyttämistä tai estämistä voi hallita nyt suoraan lukitusnäytöltä käsin. Lisäksi Siri osaa ehdottaa usein käyttämättömien ilmoitusten poistamista käytöstä. Pitkään kaivattu ja tervetullut uusi ominaisuus on myös ilmoitusten ryhmittely, joka osaa koota samaan sovelluksen ilmoitukset yhden otsikon alle.

Käyttäjän kasvojentunnistusta hyödyntävää Animoji-ominaisuutta on laajennettu kielen liikkeiden tunnistuksella sekä uusilla hahmoilla (aave, koala, tiikeri, t-rex). Uutta on myös käyttäjästä itsestään luotava sarjakuvamainen Memoji-hahmo, jota voi hyödyntää Animojien tapaan. Uudet Fun Camera -efektit mahdollistavat kameralla otettavien kuvien reaaliaikaisen kustomoinnin AR-filttereitä, tekstejä, tarroja, ja Animojeja käyttämällä. AR-efektejä voi käyttää reaaliaikaisesti myös Facetimessa.

Group Facetime on vihdoin mahdollista jopa 32 samanaikaiselle osallistujalle ja siihen siirtyminen onnistuu suoraan ryhmäkeskustelusta. Ryhmäpuhelussa äänessä olevien käyttäjien kuvat suurenevat automaattisesti keskustelunäkymässä.

iOS 12 tulee tuttuun tapaan saataville ilmaisena ohjelmistopäivityksenä ensi syksynä. Vanhempien laitteiden omistajien kannalta positiivista on, että iOS 12 -päivitys saapuu kaikille iOS 11 -käyttöjärjestelmää käyttäville laitteille.

Lähteet: Apple (1)(2)(3)

This site uses XenWord.
;