Kaikki kolme Applen uutuutta heittävät hyvästit fyysiselle Koti-painikkeelle viime sukupolven iPhone X:n tavoin.

Apple on julkaissut tänään odotetusti uuden sukupolven iPhonet. Tämän vuoden mallisto tullaan tuntemaan nimillä iPhone XS, XS Max ja XR. Uudet XS:t ovat samalla ensimmäiset IP68-suojauksella varustetut iPhonet. Edullisempi XR on varustettu IP67-suojauksella.

iPhone XS ja XS Max rakentuvat 5,8- ja 6,5-tuumaisten OLED-näyttöjen ympärille. Näytöt tukevat Dolby Vision- ja HDR10 -standardeja ja niiden resoluutiot ovat 2436×1125 ja 2688×1242, jolloin molempien pikselitiheys on sama 458 pikseliä tuumalle. Tuettuna on myös Applen oma TrueTone-teknologia. Näytön kosketustunnistus toimii 120 hertsin taajuudella.

Applen uusi A12 Bionic -järjestelmäpiirin merkittävimmät elementit ovat uusi 6-ytiminen prosessori, 4-ytiminen grafiikkaohjain ja 8-ytiminen Neural Engine -tekoälylaskuihin erikoistunut prosessori. Luonnollisesti järjestelmäpiiriltä löytyvät myös ajanmukaiset turvaprosessorit, mediayksiköt, kuvaprosessorit ja muut vastaavat. Järjestelmäpiiri valmistetaan 7 nanometrin valmistusprosessilla ja se rakentuu 6,9 miljardista transistorista. Järjestelmäpiirin pariksi saa jatkossa enimmillään 512 Gt tallennustilaa.

iPhone XS ja XS Max käyttävät tuplakameraratkaisua, jossa on kaksi 12 megapikselin sensoria. Pääsensori on varustettu laajakulmaobjektiivilla, f/1.8-aukkosuhteella ja sen täysin uusi sensori on varustettu aiempaa suuremmalla 1,4 µm:n pikselikoolla ja optisella kuvanvakautuksella. Myös teleobjektiivin parina oleva kakkosensori on varustettu optisella kuvanvakautuksella, mutta se käyttää ilmeisesti edellisistä iPhoneista tuttua sensoria. Kuvanparannukseen käytetään A12 Bionicin kuvaprosessorin lisäksi Neural Engine -tekoäly-yksikköä, jotka mahdollistavat ”Smart HDR” -efektin, jossa tekoälyn avulla poimitaan HDR-kuvaa varten otetusta kuvasarjasta vain parhaat valotukset. Etupuolella ja kasvojentunnistuksessa on käytössä vanha tuttu 7 megapikselin selfiekamera, infrapunakamera sekä pisteverkko-projektori.

Akkukeston osalta XS:n luvataan kestävän puoli tuntia X:ää pidempään ja XS Maxin peräti puolitoista tuntia X:ää pidempään.

Edullisemmaksi asemoitu iPhone XR on varustettu uudella 6,1-tuumaisella ”Liquid Retina” -LCD-näytöllä. Näytön resoluutio on 1792 x 828, jolloin sen tarkkuudeksi muodostuu 326 PPI. XS-mallien tavoin myös XR:n näyttö on varustettu 120 hertsin kosketuksentunnistuksella ja True Tone -teknologialla. Järjestelmäpiiri on XS-malleista tuttu A12 Bionic.

XR käyttää vain yhdestä 12 megapikselin sensorista rakentuvaa takakameraa. Käytössä on sama 1,4 µm:n pikselikoolla varustettu optisesti vakautettu sensori kuin XS-mallien pääkamerassa. Myös XR tukee ”SmartHDR”-kuvia. Etupuolelta löytyy samat FaceID-sensorit kuin XS-malleista, mutta selfiekameran resoluutiota ei ole mainittu.

XR:n akkukeston kerrotaan ylittävän iPhone 8 Plussan akkukeston puolellatoista tunnilla.

iPhone XR tulee saataville 64, 128 ja 256 Gt:n versioina ja sen lähtöhinta Suomessa on 879 euroa. Puhelin tulee saataville 26. lokakuuta ja sen ennakkotilaukset aloitetaan viikkoa aiemmin. XR:n värivaihtoehdot ovat poikkeuksellisen laajat ja se tulee saataville valkoisena, mustana, sinisenä, keltaisena, korallin värisenä sekä (PRODUCT)RED-punaisena, jonka hinnasta osa menee AIDS:n vastaiseen työhön.

iPhone XS ja XS Max tulevat saataville 64, 256 ja 512 Gt:n versioina. XS:n lähtöhinta Suomessa on 1179 euroa ja XS Max:n 1279 euroa. Puhelimet tulevat saataville 28. syyskuuta ja niiden ennakkotilaukset aloitetaan jo huomenna. XS:n ja XS Maxin värivaihtoehdot ovat hopea, tähtiharmaa ja kulta.

Lähde: Apple (1)(2)

This site uses XenWord.
;