Voittoa tavoittelemattoman China Labor Watchin (CLW) tutkimusten mukaan Foxconn rikkoo Zhengzhoun tuotantolaitoksellaan useita Kiinan työlakeja pyrkiessään täyttämään Applen tuotantovaatimukset tänään julkaistaville uuden sukupolven iPhone-malleille. Asiasta uutisoi talous- ja tekniikkajulkaisu Bloomberg.
CLW:n raportin mukaan 50 % Foxconnin työvoimasta on tällä hetkellä väliaikaisia työntekijöitä, vaikka lain mukaan osuus saisi olla maksimissaan 10 %. Väliaikaisilla työntekijöillä ei ole samoja etuja kuin vakituisilla, kuten sairauslomia tai lomarahoja. Lisäksi Foxconnin väitetään kieltäytyneen tuotantobonusten maksamisesta, järjestäneen pakollisia palkattomia kokouksia yöaikaan, pakottaneen työntekijöitä ylitöihin (jopa yli 100 h kuukaudessa) ja joukossa olleen myös opiskelijoita, joiden osalta vallitsee ylityökielto. Lisäksi käytössä on ollut myös eroamiskielto korkeimpien tuotantopiikkien aikaan.
Apple kommentoi tutkineensa asiaa ja toteaa mm. osa-aikaisten liian suuren määrän pitävän paikkaansa. Useimmat CLW:n raportin havainnoista ovat kuitenkin Applen mukaan virheellisiä. Apple kertoo tekevänsä yhteistyötä Foxconnin kanssa ongelman ratkaisemiseksi, mutta toteaa samalla merkittävien työaikamuutosten vaikuttavan uusien iPhone-mallien lanseeraukseen. Foxconnin mukaan ylitöitä tehneet ovat olleet vapaaehtoisia ja lakia on noudatettu.
Apple on jäänyt aiemminkin kiinni sopimusvalmistajien huonoista työoloista. Esimerkiksi vuonna 2017 yritys jäi kiinni ylitöiden teettämisestä opiskelijoilla iPhone X:n kokoonpanolinjoilla. Myös Foxconn on ollut useaan otteeseen otsikoissa työntekijöiden huonoihin olosuhteisiin liittyen. Apple julkaisee vuosittain julkisia raportteja alihankkijoidensa työoloihin liittyen.
Lähde: Bloomberg
Otsikkokuva: Apple
Juu mutta paljonko Suomessa tehtiin itsareita työpaikoilla, tai sen takia että palkkatyö oli niin paskaa? Mielestäni tässä nyt verrataan appelsiineja omenoihin todellakin.
Ihan samaa tavaraa verrataan, itsari on itsari. Eikä nämä itsaritkaan siellä tuotantolaitoksessa tapahtuneet vaan asuntoloissa, kyseessä on siis lähes miljoonan ’kylä’ missä asuntolat ja tuotantolaitokset ovat sijoittuneina.
Kiinassa ollaan herkkiä tekemään itsareita, sosiaalinen paine jopa opiskelupaikan, taloudellisen tilanteen yms. johdosta saa jopa ihan nuoria ihmisiä hyppimään talojen katoilta, välillä jopa kaverin kanssa yhdessä.
Edelleen, Kiinan tunnetuimman ja valvotuimman toimittajan työolosuhteet ovat tuskin lähelläkään paskimpia mitä maassa on, sen toimista vain nostetaan herkällä kynnyksellä kaikki mahdollinen koska iso ja näkyvä rooli mm. Applen toimittajana.
Jos kiinalainen toimintamalli on epäselvä, kannattaa katsoa esim. American factory Netflixistä missä kinuskit avaavat tuotantolaitoksen jenkkeihin. Siellä yritetään tehdä kaikki, että yhteiskunnan minimipalkalla tehtäisiin tuulilaseja, randomina potkuja, joku sai fudut oltuaan viikon sairaalassa tajuttomana kun ei osannut ilmoittaa poissaolostaan jne, uhkailuja sulkemisesta jos työpaikalle tulee ammattiliitto jne.
Eiköhän aika monen suomalaisen itsemurhan takana ole huono työtilanne.
Jos rikotaan kiinan työlakeja niin tilanne alkaa varmaan olemaan melko synkkä.
Niin työttömyys, ei se että se työ missä oltaisiin on niin paskaa että sen takia pitäisi itsensä tappaa.
Ei ole Apple ainoa syy Foxconnin touhuiluun, taitaa olla melko laajalti kyseenalaiset tavat käytössä. Kuva napattu uusimmasta Tekijä-lehdestä.
katso liitettä 278857