G-Sync- ja FreeSync-teknologiat ovat olleet PC-näyttöjen ilona jo pidempään, mutta televisiopuolella on ollut hiljaisempaa. Tähän mennessä vain Samsung on tukenut televisioissaan AMD:n FreeSync-teknologiaa HDMI-liitännän välityksellä, mutta nyt tilanteeseen on tulossa muutos.
NVIDIA on ilmoittanut verkkosivuillaan yhdistäneensä voimat LG:n kanssa ja tuovansa sen myötä G-Sync Compatible -tuen yhtiön televisioihin. Tarkemmin tuki on rajattu LG:n E9- ja C9-sarjan OLED-televisioihin. Tuki otetaan käyttöön myöhemmin tänä vuonna julkaistavilla firmware-päivityksillä televisioille sekä ajuripäivityksellä näytönohjaimille. HDMI 2.0 -liitännän rajoitusten vuoksi teknologia toimii toistaiseksi HDR-väriavaruudessa korkeintaan FullHD- ja SDR-väriavaruudessa korkeintaan 1440p-resoluutiolla 120 hertsin virkistystaajuudella. Tuki on lisäksi rajoitettu Turing- eli GeForce RTX 20- ja GTX 16 -sarjan näytönohjaimille.
Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun NVIDIA mahdollistaa omilla näytönohjaimillaan vaihtelevan virkistystaajuuden HDMI-liitäntää pitkin. Koska LG:n televisioissa ei ole G-Sync-moduulia, kyse on G-Sync Compatible -tason tuesta. Oletettavasti teknologia perustuu HDMI 2.1:n myötä tulevaan viralliseen HDMI:n VRR-tukeen (Variable Refresh Rate), sillä yhtiö kertoo käyttäjien voivan pakottaa tuen päälle ajureista kaikilla VRR:ää tukevilla televisioilla. Tällöin teknologian toimivuus voi kuitenkin vaihdella, kuten PC-puolella tukemattomissa FreeSync-/Adaptive-sync-näytöissä. NVIDIA aikoo tehdä jatkossa yhteistyötä myös muiden TV-valmistajien kanssa varmistaakseen VRR:n toimivuuden sen näytönohjaimilla myös tulevaisuuden televisioissa.
Lähde: NVIDIA
"G-Sync will work with HDR10 or Dolby Vision at frame rates up to 120 Hz in full HD, as well as deliver a hyper-low latency of only 6 ms with 1440p content at 120 Hz"
eli toimii vain hdmi:llä 1440p resolla hdr:nä noissa ja homma hoituu päivittämällä telkkareiden firmware.Isommat resot vaatii joko dp:n tai hdmi 2.1.
Nämä televisiot ovat kyllä modernin maailman syöpä.
Softa ja ominaisuustuki päivittyy siihen viimevuoden malliin ja sen jälkeen pitää joko tyytyä puuttuviin ominaisuuksiin tai vaihtaa täysin toimiva telkkari uuteen.
Joku sanoisi sitä bisneksen harrastamiseksi. Harva valmistaja haluaisi että TV:t toimivat seuraavat 10 vuotta siten ettei kuluttajia taatusti kiinnosta päivitellä 3-4 vuoden välein. Sen lisäksi osa valmistajista teetättää softan alihankkijan kautta -> lisää kusannuksia -> softan elinkaari lyhenee.
Itse "ratkaisin" ongelman Apple TV 4K:lla ja jätin TV:n oman OS:n lähinnä perustoimintoihin. Apple TV 4K:n vaihtoehdoksi NVIDIA Shield (Android) ajaa lähes vastaavan asian. Televisothan ovat muutenkin suuntaamassa kovaa vauhtia näyttöiksi, jossa itse materiaali tulee jotain muutta kuin antennivirittimen kautta.
Olisihan se kivaa saada softa- ja ominaisuuspäivityksiä vielä vuosienkin päästä Marantzin tapaan, mutta ymmärrän täysin miksi tilanne on sellainen mitä se on. Yksi vaihtoehto olisi kerta- tai kk-hintainen lisenssointi, jolla halutessaan voi tukea ja ostaa uutta softaa. Ehkä sitten joku päivä.
LG C9 aika monsteri "pelinäyttö" 1440p+120hz+HDR +G-sync toimii? ja Oled:eek:
Toivottavasti tuon saisi omaan Samsungin telkkariin jossain vaiheessa toimimaan kun freesync ja 120hz 1440p ominaisuudet siitä löytyy.
Toivotaan että toimii heti kun tukeva ajuri julkaistaan.:tup:
Mikähän siinä on, ettei 10×0-korteille ole tulossa? Vai ihan bisnestä? Luulisi esim 1080(Ti) toimivan kivasti. Vai onko rautapuolella joku rajoitus?
Olisin ihan mielelläni valmis maksamaan softapäivityksistä telkkariin, jos niillä saisi oikeasti hyödyllisiä featureita.
Esim. Itselläni on viime kesän HDR 4K LG kotona. Maksaisin mielelläni pari kymppiä jos sillä saisi VRR tuen hdmi 2.0:n yli pöytäkoneen RTX 2070:sta HDR-väreillä.
Ketju siirretty tosiaan lyhyistä täysiin uutisiin ja etusivulle pistetty uutinen, aloituspostaukseen sisällytetty sekä uutinen että asmolan lyhyt uutinen
Kuin myös (55B6:n omistajana). Luultavasti eivät vielä ole oivaltaneet kokeilla kepillä jäätä, löytyisikö tarpeeksi kiinnostuneita. Massat tietysti ottavat TV:n laatikosta ja alkavat käyttämään sitä. Välittämättä firmiksestä, kuvatilasta (yleensä silmiä poltteleva Eco) yms asioista. 🙂
Bisnestä bisnestä. Ei mitään uutta että Nvidia rajoittaa jonkun toiminnon vain uuden polven korteille vaikka ei mitään rautapuolen estettä olisi.
Nvidian uutinen taisi mainita että 1440p 120Hz vrr toimii vain ilman hdr.
Missähän tuo rajoitus käytännössä on vai enkö osaa laskea kaistaa oikein?
2560*1440*3(rgb)*10bit*120 = 13 271 040 000 bit/s
Siis eikös näissä 2019 LG:ssä ole HDMI 2.1?
Joo mutta näyttiksissä 2.0(b)
Taas yksi "pätevä" syy hankkia uusi uhd hdr telkkari ja uusi näytönohjain.Teliakin lähettää jo uhd materiaalia kaapelitv:ssä(nasatv ja FTV,osa liigan matseista tulee myös uhd:na).:D:kahvi:
Nyt en ole ihan varma pysyinkö kärryillä tässä. Kyllähän nykynäyttiksillä (ja vanhemmillakin) saa sinne telkkarille 4K60 4:4:4 kuvaa eli parempaa kuin vaikka ne Telian UHD-lähetykset. Jostain syystä ilmeisesti päätetty että VRR tulee käyttöön vain 120Hz virkistystaajuudella.
Toi hdmi 2.1 taitaa olla vain 2019 telkkareissa eikä hdmi 2.1:tä taida olla vielä yhdessäkänään näytönohjaimessa?.DP:täkään ei ole kuin parissa hassussa ja kalliissa telkkarissa.
Muistakseni osa noista hdmi 2.1 ominaisuuksista tuetaan kuten eARC telkkareissa mutta en ole LG mallistoon perehtynyt onko siellä kaikki ominaisuudet.
katso liitettä 273642
NVIDIA GeForce G-SYNC Gaming Monitors
Ai että, tulevaisuus on täällä. 🙂 Kunhan kilpailijatkin hoitaisivat tuon puolen ASAP kuntoon (ja näytönohjainvalmistajat viimeinkin HDMI 2.1 outit).
Sen verran huomauttaisin että tuo ei kuitenkaan toimi tuolla UHD:lla vaan max 1440p SDR ja 1080p HDR (kun sitä VRR over HDMI:tä tukevat ajurit joskus tulevat)
Meanwhile kilpailijan näyttiksillä on vedelty jo pitkään Samsungin telkuilla 4K mukaanlukien (toki 4K:lla se variable rate ikkuna on pienehkö kun max 60 Hz, mutta pienemmillä resoilla 120 Hz ja iso variable rate alue) ja tietenkin myös nämä LG:t tulevat toimimaan siinä missä NVIDIAnkin näyttiksillä
edit: sen verran on huonompi näemmä Samsungilla alue että 48-120, ei 40-120, mutta 8 Hz on aika pieni ero.
"LG lupaa uusimpien OLED-televisioidensa toimivan 4K-sisällön kanssa 13 millisekunnin vasteajalla ja 60 hertsin virkistystaajuudella. 2560 x 1440 pikselin sisällössä taas vasteaika on kuusi millisekuntia ja virkistystaajuus 120 hertsiä".
Muro: LG:n uusimpien OLED-televisioiden ruudunpäivitystasausta voi pian hyödyntää Nvidian näytönohjaimilla G-Sync-tuen myötä | Muropaketti.com
Niin? Ei tuo sano vaihtelevasta virkistystaajuudesta juuta tai jaata, toisin kuin useat muut lähteet
(ts 4K:lla ei ole vaihteleva vaan 60 Hz aina)
Realtek Demonstrates RTD2173 DisplayPort 1.4 to HDMI 2.1 Converter
eli dp 1.4:ää saa hdmi 2.1 adapterin jolla sitten g-sync onnistunee lg tv:ssä eli pitää päivittää telkku,olla dp 1.4 näytönohjain ja odotella vielä että toi piiri tulee myyntiin?.Ei yhtään vaikeammin olisi voitu toteuttaa.:think::rofl::think:
Johtaakohan toi että näytönohjaimiin tulee joku oma hdmi tv liitin joka käyttää tota piiriä?.
Seuraavissa näyttissukupolvissa varmaan ihan natiivina. Ehkä joku valmistaja tuon piirinkin kautta voisi asian hoitaa. 😀
Onnistuu ihan sillä HDMI 2.0:lla ihan kuten AMD on toteuttanut FreeSync over HDMI:n. HDMI 2.1 toki antaisi isomman alueen 4K:lla ainakin, mutta ei ole itsestäänselvää että homma pelittäisi adapterikikkailulla (koska ajurit ovat osa yhtälöä)