
PCI Express 5.0:n ja ATX 3.0:n mukana markkinoille seilannut 12VHPWR on karauttanut karille heti alkumetreillään, kun käyttäjät ovat alkaneet raportoimaan syystä tai toisesta sulaneista liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Liitin tuli käyttöön jo 3090 Ti -mallistossa, mutta ongelmat eivät ainakaan tuolloin nostaneet vielä päätään samalla tapaa, vaikka edelleen puhutaankin ilmeisesti vain noin 0,1 %:n tai alle vikaantumisprosentista.
12VHPWR-liitinten sulamisongelmaa on tutkittu useilla eri tahoilla ja ilmoille on noussut jo lukuisia erilaisia potentiaalisia selityksiä ongelmille. Tuoreimpien käänteiden myötä näyttää siltä, että Gamers Nexus on löytänyt tiensä sylttytehtaalle rikkoutuneiden laitteiden tutkintaan erikoistuneessa testilaboratoriossa työskentelevän seuraajansa tuella. Tekniikkajeesukseksikin tituleerattu GN:n Steve haastatteli matkalla myös muun muassa kaapeli- ja näytönohjainvalmistajia.
Gamers Nexuksen testeissä hakattiin pitkään päätä seinään, koska lukuisista eri liittimistä ei oltu saatu yhtä ainutta sulamaan, ei edes silloin kun liittimestä fyysisesti poistettiin neljä 12 voltin pinniä ja koko 600 watin kuorma pakotettiin kahden pinnin läpi. Todelliseksi syyksi paljastui jo aiemminkin spekuloidut käyttäjävirheet liittimen kiinnittämisessä, johon oman lisänsä tuo itse liitinten laatu, mutta oman palautteensa saa myös liitinten suunnittelijat. Eikä turvassa ole tällä hetkellä yksikään 12VHPWR-liitin, oli se adapterissa tai suorassa kaapelissa virtalähteeltä.
GN:n tutkimusten mukaan liitinten sulaminen aiheutuisi erittäin huonosti asetetuista kaapeleista yhdistettynä ”roskiin” liittimessä. Niin sanottuja roskia liittimeen voi kuitenkin päätyä jopa täysin oikein asennettujen liitinten kanssa, sillä tutkimuksissa havaittiin sekä itse liittimen koteloinnin kappaleita että GPU:n puoleisen liittimen pinnistä irronnutta metallia. Pinnin pitäisi oletuksena tehdä kontaktinsa tulppaaniliittimen pienehköistä ”kuhmuista”, mutta roskien myötä kontakti voi löytyä myös suoraan pinnien päädystä. Roskaa irtoaa luonnollisesti helpommin ja varmemmin, jos liitintä asennetaan vinossa eikä suorassa. Teoriassa nämä roskat voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka liitin olisi asennettu pohjaan, mutta GN:n testeissä tässä ei onnistuttu vaan liittimet sulivat vain huonosti asennettuina.
Käyttäjälle vastuuta vierittävät asennusongelmat kirjaimellisesti näkyivät osassa Gamers Nexukselle lähetettyjä sulaneita kaapeleita, joissa oli havaittavissa merkkejä, joiden mukaan ne olivat jopa 4 mm ulkona liittimestä. Vain osittain asentunut liitin taipuu luontaisesti johdon painon mukana, minkä myötä vinoon menevät pinnit voivat löytää helpommin korkean vastuksen uusia reittejä virralle, mikä saa liittimen lopulta kuumenemaan, sulamaan ja jopa palamaan. Vaikka 12VHPWR olisikin asennettu lähes pohjaan, saattaa johtojen paino ja esimerkiksi johtoja painava kotelon kylkipaneeli vetää sitä pikkuhiljaa lisää ulos liittimestä. Tästä päästään puolestaan suunnitteluvirheeseen, eli varsinaisen lukitusklipsin puuttumiseen. Yksinkertaisen lukitusklipsin avulla käyttäjälle ei pitäisi jäädä epäselväksi, onko liitin asennettu perille asti oikein.
io-tech suosittelee jokaiselle käyttäjälle ylimääräistä huolellisuutta varmistamaan, että 12VHPWR-liitin on asennettu oikein, eli suorassa ja pohjaan asti riskien minimoimiseksi.
Eipä se 8pin ole myöskään tie onneen… speksattu max. 150 watille niin onko järkeä tuollaiselle kortille alkaa puskemaan piirilevyä täyteen liittimiä mitkä on aivan rimpuloita kun parempiakin olisi tarjolla. Kyllä tällä säästämisella liittimien laadussa NVidia ampui itseään jalkaan ja isolla kaliiberilla.
Se että atx määrittelyssä tuo on 150w, miksi sitä en jaksa muistaa.
Ehkä ihan siksi että kerrankin joku on älynnyt pistää näille rimpulaliittimille järkevän virtamäärän maksimiksi ettei käy kuten nyt Nvidialle kävi.
Ei ole nvidian liitin tuo 12p
12pin nimenomaan oli, tuo on 16pin
Eiks 12 ja 16 ole sama asia, kun ne 4 pinniä on aivan turhat kuorman kannalta.
Eivät ne ole sama asia silti, NVIDIAn 12-pin sallii max 450W, tuo virallinen 16-pin eli 12VHPWR 600W
Mutta voiko tästä oppia mitään mikä koskisi perinteisiä vastaavia liittimiä?
Olisiko niidenkin kanssa vältetty muutamat sulamiset jos olisi tiennyt että liitintä ei saa yhtään taivuttaa?
Muistaakseni vaihdoin aio-jäähyn ja liitin mikä oli toiminut vuoden päätti sulaa vähän tuon jäähyn vaihdon jälkeen. Ihan samalla lailla ne johdot oli mutkalla ennen ja jälkeen.
Millä perusteella kuvittelet valmistajien tehneen jotain ansakaapeleita? Eiköhän se virtalähteen pää kestä 300w jollei jopa 400-600W.
Se speksi nyt vaan alkaa vaikuttaa aika huonolta. Liian pieni watteihin nähden ja mukana ei ole samaa määrää ylimääräistä varaa kuten aikaisemmassa. Kuten Griffin sanoi ajan myötä noita laukeaa enemmän, jos näinkin nopeasti on jokunen. Toki ei varmaan kokonaisuudessaan valtavia määriä noita ole mennyt.
Ja ohjeiden mukaisesti näytönohjainta joka tarvii 2×8 pin ei liitetä vain yhteen johtoon. Osa vetää virtalähteen suojaukset samantien päälle jos näin kytkee.
Eihän ne kaapelit riko speksiä, kuten tuossa ylhäällä laskuista kävi ilmi. Kolmella heikommallakin 9A liittimellä saadaan 27A virta joka riittää 324 watille, eli siis kahdelle 8pin pci-e lisävirtaliittimelle. Ne metalliset (naaras/uros) liittimet ovat siis ihan samoja siellä modulaarisen virtalähteen päässä kuin mitä käytetään laitteiden puolellakin. Jos on laadukkaammin tehty virtalähde ja sinne lähteen päähän laitettu 4x13A kestävät pinnit +12v linjalle sekä maalle, niin tuosta saa 624W tehoa läpi.
Ei saa kun ei siinä PCI-e 8-pin liittimessä ole kuin 3 +12V linjaa. Eli siellä on 3x12V, 3xmaa ja 2xsense jotka on käytännössä = maa. EPS 8-pin liittimessä on 4x12V ja 4xmaa.
Ja jos en ihan väärin muista niin viimeeksi kun tätä samansuuntaista keskustelua käytiin niin se maksimi amperi määrä ei tainnut olla 24/7 kuormalle.
Kyllähän R9 295X2 oli 500W kortti kahdella 8pin liitimellä eikä niitä niiden liittimet sulannut tosin eipä kortteja kovin suuria määriä tehty
En tiedä mihin kuvittelit vastaavasi, lue tuo quotettamasi viesti läpi ihan ajatuksella ja kerro sitten jos vielä tuumaat että siinä on jotain ajatuspieruja?
Teoriassa olet väärässä, mutta käytännössä et. Molexin omista tuotespekseistä löytyy tällainen lausahdus:
**Ratings shown represent MAXIMUM current carrying capacity of a fully loaded connector with all circuits powered. Ratings are based on a 30°C maximum temperature rise limit over ambient (room temperature). Above charts are intended as a guideline. Current rating is application dependent. Appropriate de-rating is required depending on factors such as higher ambient temperature, smaller copper weight of PCB traces, gross heating from adjacent modules or components and other factors that influence connector performance.
Maksimivirta tippuu siis heti kun tuo liitin/liitos tehdään kotelon sisällä ja siinä on se 500W lämmönlähde vieressä puhaltamassa kuumaa ilmaa liittimiä kohti.
Mikä tämän pointti sitten oikein oli kun ei oikein aukene? Voisitko esimerkiksi kertoa näitä laadukkaampia powereita joissa näin on tehty?
r/nvidia – Native ATX 3.0 connector melted/burnt (MSI MPG A1000G)
http://www.reddit.com
r/nvidia – Maybe the first burnt connector with native ATX3.0 cable
http://www.reddit.com
Myös valuvikaisia liittimiä havaittu
r/nvidia – PSA: Check if your adapter's connectors are not clogged cause if they are half full with plastic it's going to damage your card. Or just throw immediately the adapter to the trash.
http://www.reddit.com
Eli vika olisikin ainakin osittain myös standardissa tai sen toteutuksessa? Vähän harmi, tykkään ideana tuollaisesta "One cable to rule them all" mutta pitänee ensin lastentaudit selättää. Ehkä seuraavaan koneeseen sitten saa jo turvallisen ATX 3.0 -powerin.
Jonnyguru, Gamers Nexus ja brasilialainen TecLab on tota adapteria rääkänneet aika raa’asti ja se on kestänyt hyvin. Jonnyn johtopäätös on, että liitin jää turhan helposti kunnolla kytkemättä joka aiheuttaa ongelmia. TecLab taisi sanoa samaa videollaan, jos oikein ymmärsin.
Jonnyn blogista:
Testing the Nvidia 12VHPWR adapter
Vaikeakäyttöisyyden voi kyllä ihan aiheellisesti määritellä vialliseksi toteutukseksi.
>120k RTX 4090 cards sold
~20 issues on cable/adaptor/connector
Failure rate: 0.017%
Lähteet vielä nuille tiedoille olisi kiva niin pääsee tutustumaan.
Olisi myös kiva tietää mikä on 8-pin liittimen failure rate. Puhutaan ehkä kymmenistä/sadoista miljoonista käytössä olevista liittimistä (ei ainoastaan DIY PC scenen näyttikset) ja ei ole paljoa kuulunut että talo meinannut palaa.
Reality check: Kun ensimmäinen kunnon tulipalo syttyy tuon liittimen ansiosta, niin nVidialla on ennennäkemättömän laajuinen PR-katastrofi käsissään. Silloin on ihan sama mikä se failiprosentti on
Jos muutos on kuvan mukainen, niin vaikutus taitaa olla kyllä nolla.
No kyllä toi optio 1 voi vaikka auttaakin. Siihen on lisätty kynsi joten pitäisi liittimen kestää paremmin paikoillaan.
Mutta toihan tarkoittaa sitä että adapterit menee uusiksi ja kortit tarttee käyttää huollossa jossa niihin vaihdetaan toi uudistettu terminaali.
Siis kynsihän osoittaa kohti kaapelia, eikä kiinnity mihinkään. Kortin puolelta ei aiheuta muutostarpeita, eikä muutenkaan tee muuta kuin tekee liittimestä kiinni pitämisestä ehkä hieman helpompaa. Auttanee ennen kaikkea kaapelin irroittamista kortista ja ehkä myös hieman sen kiinni laittamista, kun lukituskynnen vastapuolella on enemmän tarttumapintaa.
Muuta parannusta en tuosta hahmotelma kuvasta löydä.
katso liitettä 990684
Nvidiahan ei ole vielä julkaissut mitään tietoja onko mitään korjauksia tulossa.
Aivan niin tekeekin. Kiireessä pitäisi tehdä mitään tulkintoja.
Mahtaakohan tämä olla se virallinen ratkaisu/viesti asiaan myös Nvidian taholta.
edit: poistivat twiittinsä ja laittoivat uudestaan
katso liitettä 994105
Samaa mietin eka että jättävät näyttikset piiloon koska "ei liity Nvidiaan", mutta tossa twiitin linkissä olevassa blogissa myös Nvidian näyttis mallina:
12VHPWR (PCIe 5.0 16-PIN) Cable’s Five Installation Tips & Tricks
http://www.msi.com
Näyttäisi kyllä olevan MSI:n näyttis. Jos siinä olisi FE kortti niin sitten se olisi nvidian.
Sovitaan näin. Nvidian Geforce RTX brändi siinä kuitenkin piuhan/liittimen käyttöohjeissa on otettu näkyvästi esiin ja siihen asiani ydin liittyi, että tätä ei ole lähdetty välttelemään.
Olisiko tässä voinut käydä niin, että noita ongelmaisia adaptereita olisi kuitenkin päässyt leviämään tuolta "yhdeltä valmistajalta" korjattujen mukana?
Noh saas nähdä mitä tästä vielä kehkeytyy.
Se ei selitä noita sulaneita natiiveja 12VHPWR-12VHPWR-piuhoja ja useampaa erilaista sulanutta PCIe – 12VHPWR -adapteria
Gamersnexus ei tainnut onnistua löytämään tapaa sulatella heillä olevia adaptereita ja igorin artikkelin adapteri saattoi olla hyvinkin epätyypillinen(väärät kaapelit, väärä tapa kolvata piuhat)+igorin päätelmät heikolla pohjalla? Gamersnexuksen jatkoartikkeli missä analysoivat ja käyvät läpi heidän keräämiä osittain/kokonaan sulaneita adaptereita taitaa vielä olla teon alla?
Jos adapteri olisi jotenkin täysin läpimätä niin luulisi noiden sulamisten toistamisen olevan hyvinkin helppoa? Valmistusvika vai joku tähtien pitää osua todella kohdalleen, että muuten ehjä adapteri sulaa?
Minkähänlaisia määriä adaptereita oikeasti on sulanut? Yksi sadasta adapterista, tuhannesta, kymmenestä tuhannesta? Valmistusvika osassa adaptereita vai valuvika speksissä?
Toisissa uutississa intel ottaa 12vhpwr liittimen käyttöön konesaligpu-ratkaisuissa.
https://videocardz.com/newz/intel-adopts-12vhpwr-connector-for-its-data-center-gpu-max-1100-pcie-series
Itte olen ihmetellyt koko ajan sitä kun tuntuu olevan uloin pinni joka alkaa sulaa. Ehdotinkin jo aikaa sitten että hörppisiköhän itse kortti epätasaisesti virtaa. Sehän on ollut "ongelma" aiemminkin.
Ei ole ilmeisesti kukaan vielä testannut natiivilla piuhalla että paljonko per pinni menee virtaa? Noilla adaptereilla sen mittaus ei onnistu kun niissä on sillattu pinnejä yhteen, joten tarkkaa tulosta on niillä mahdotonta saada mutta natiivilla piuhalla se onnistuisi kun mittaisi piuha kerrtallaan pihtien kanssa.
nVidia jatkaa radiohiljaisuutta asian tiimoilta, tai on ne jotain kommentoinu että edelleen tutkiivat asiaa.
Prosentti lienee aika pieni kun kerran NVIDIA ja partnerit on vaihtanut viottuneita kortteja. Jos se olisi iso niin kyllä varmaan olisi vedetty koko satsi takaisin ennenkuin kaikki kortit viottuu.
Speksissä itsessään ei ole varsinaista vikaa vaikka sitä kritisoidaankin, turvarajat on pienemmät kuin kasipinnisessä mutta täysin riittävät niille virroille mitä 4090 pitäisi hörppiä. Kaapelien toteutuksessa tai kortin päässä on ongelmat melkein oltava.
Ongelma ei välttämättä koske prosentuaalisesti suurta määrää käyttäjistä, mutta jollei varmuudella toimivaa ratkaisua saada toteutettua, saattaa ongelma ilmaantua yhä useammilla käyttäjillä ja luoda monenlaista epävarmuutta liittimen turvallisuudesta.
Samoin ongelma voi ilmaantua myös kaikilla uusillakin samaa virtaliitintä käyttävillä näytönohjaimilla. Myös pienemmän pään näytönohjaimilla, joiden maksimitehot ovat esim 150-300W välillä.
En itse haluaisi ottaa käyttöön tällaista teknistä ratkaisua, jonka toimivuus on osin epävarmaa ja mahdollisesti vaarallistakin (mahdollinen sähköisku- ja tulipalovaara). Muutenhan liitin on näppärän kokoinen.
Olisiko ratkaisuna sitten se, että näytönohjaimet siirtyisivät käyttämään kahta 12VHPWR -liitintä, ja kuormaa jaettaisiin tasaisemmin eri liittimille joko kahdella erillisellä 2×8 pin to 12VHPWR -adapterilla, joissa johdotus menee siten, että virtaa kuljettavien johtimien väliin jää käyttämättömiä pinnejä, tai sitten kahdella virtalähteestä asti kulkevalla 12VHPWR -johdolla?
Muutoksiahan tämä mahdollisesti vaatisi näytönohjainten virtaliittimiin, adaptereihin tai virtalähteisiin, tai kaikkiin niihin.
Tai sitten hylätä koko epäonnistunut liitin ja parempi tilalle.
Nyt nVidia (Gabriele Gorla, Director of Engineering at NVIDIA) on vahvistanut Igor’sLABille että adapterikaapeleilla on kaksi eri valmistajaa: Astron ja NTK.
NTK on ilmeisesti noista hiukan parempi.
Siitä ei ole tietoa, käyttävätkö virtalähdevalmistajat noiden liittimiä, vai onko heillä käytössä vielä lisää eri valmistajien liitinvariantteja.
Jos ongelma voitaisiin paikantaa vain tiettyyn valmistajaan, niin olisi iso helpotus kaikille (paitsi tuolle valmistajalle). Mutta vielä on liian aikaista tehdä johtopäätöksiä.
NVIDIA confirms there are two manufacturers of 12VHPWR power adapter cables – VideoCardz.com
videocardz.com
Se kuorma jakautuu kaikkien välille ennen pinnejä liittimen koteloinnissa ainakin sen perusteella mitä Igor noita purki
Kyllä, mutta tarkoituksenani oli sanoa, että jos kuorma jakautuisi näytönohjaimen päässä kahdelle eri 12VHPWR -liittimelle (tilanteessa, joissa näytönohjaimissa olisi kaksi 12VHPWR -liitintä)