PCI Express 5.0:n ja ATX 3.0:n mukana markkinoille seilannut 12VHPWR on karauttanut karille heti alkumetreillään, kun käyttäjät ovat alkaneet raportoimaan syystä tai toisesta sulaneista liittimistä GeForce RTX 4090 -näytönohjaimilla. Liitin tuli käyttöön jo 3090 Ti -mallistossa, mutta ongelmat eivät ainakaan tuolloin nostaneet vielä päätään samalla tapaa, vaikka edelleen puhutaankin ilmeisesti vain noin 0,1 %:n tai alle vikaantumisprosentista.
12VHPWR-liitinten sulamisongelmaa on tutkittu useilla eri tahoilla ja ilmoille on noussut jo lukuisia erilaisia potentiaalisia selityksiä ongelmille. Tuoreimpien käänteiden myötä näyttää siltä, että Gamers Nexus on löytänyt tiensä sylttytehtaalle rikkoutuneiden laitteiden tutkintaan erikoistuneessa testilaboratoriossa työskentelevän seuraajansa tuella. Tekniikkajeesukseksikin tituleerattu GN:n Steve haastatteli matkalla myös muun muassa kaapeli- ja näytönohjainvalmistajia.
Gamers Nexuksen testeissä hakattiin pitkään päätä seinään, koska lukuisista eri liittimistä ei oltu saatu yhtä ainutta sulamaan, ei edes silloin kun liittimestä fyysisesti poistettiin neljä 12 voltin pinniä ja koko 600 watin kuorma pakotettiin kahden pinnin läpi. Todelliseksi syyksi paljastui jo aiemminkin spekuloidut käyttäjävirheet liittimen kiinnittämisessä, johon oman lisänsä tuo itse liitinten laatu, mutta oman palautteensa saa myös liitinten suunnittelijat. Eikä turvassa ole tällä hetkellä yksikään 12VHPWR-liitin, oli se adapterissa tai suorassa kaapelissa virtalähteeltä.
GN:n tutkimusten mukaan liitinten sulaminen aiheutuisi erittäin huonosti asetetuista kaapeleista yhdistettynä ”roskiin” liittimessä. Niin sanottuja roskia liittimeen voi kuitenkin päätyä jopa täysin oikein asennettujen liitinten kanssa, sillä tutkimuksissa havaittiin sekä itse liittimen koteloinnin kappaleita että GPU:n puoleisen liittimen pinnistä irronnutta metallia. Pinnin pitäisi oletuksena tehdä kontaktinsa tulppaaniliittimen pienehköistä ”kuhmuista”, mutta roskien myötä kontakti voi löytyä myös suoraan pinnien päädystä. Roskaa irtoaa luonnollisesti helpommin ja varmemmin, jos liitintä asennetaan vinossa eikä suorassa. Teoriassa nämä roskat voivat aiheuttaa ongelmia, vaikka liitin olisi asennettu pohjaan, mutta GN:n testeissä tässä ei onnistuttu vaan liittimet sulivat vain huonosti asennettuina.
Käyttäjälle vastuuta vierittävät asennusongelmat kirjaimellisesti näkyivät osassa Gamers Nexukselle lähetettyjä sulaneita kaapeleita, joissa oli havaittavissa merkkejä, joiden mukaan ne olivat jopa 4 mm ulkona liittimestä. Vain osittain asentunut liitin taipuu luontaisesti johdon painon mukana, minkä myötä vinoon menevät pinnit voivat löytää helpommin korkean vastuksen uusia reittejä virralle, mikä saa liittimen lopulta kuumenemaan, sulamaan ja jopa palamaan. Vaikka 12VHPWR olisikin asennettu lähes pohjaan, saattaa johtojen paino ja esimerkiksi johtoja painava kotelon kylkipaneeli vetää sitä pikkuhiljaa lisää ulos liittimestä. Tästä päästään puolestaan suunnitteluvirheeseen, eli varsinaisen lukitusklipsin puuttumiseen. Yksinkertaisen lukitusklipsin avulla käyttäjälle ei pitäisi jäädä epäselväksi, onko liitin asennettu perille asti oikein.
io-tech suosittelee jokaiselle käyttäjälle ylimääräistä huolellisuutta varmistamaan, että 12VHPWR-liitin on asennettu oikein, eli suorassa ja pohjaan asti riskien minimoimiseksi.
Haastava yksittäisiä viestejä lainata kun asiaa on ripoteltuna keskustelun kontekstissa vastauksina kysymyksiin jne. niin linkkaan hänen profiilinsa:
jonnyGURU (u/TheRealJonnyGURU) – Reddit
http://www.reddit.com
Tässä näkyy ne 1-2-2-1 liuskat mitkä on tarkoituksella katki:
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2022/10/nvidia-12vhpwr-adapter-solder-20221028.jpg
Tässä on se liittimen sisältä löytyvä jakoliuska,
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2022/10/nvidia-12vhpwr-adapter-inside-20221028-300×158.jpg
Tässä toisaalta ihmettelee miksi nimenomaan NVIDIAn kaapelissa on "halkaistut" terminaalit kun kaikilla muilla ei:
r/nvidia – Comment by u/TheRealJonnyGURU on ”[Buildzoid] "Rambling about the 12VHPWR failures"”
http://www.reddit.com
GN on ilmeisesti tekemässä testausta asian tiimoilta, katsotaan jos siellä tulee jotain ilmi mutta oli vika pöljissä juotoksissa tai huonoissa terminaaleissa (tai ehkä todennäköisemmin molemmissa) niin johtopäätös on sama: nämä adapterit joutaa roskiin.
Ehkäpä toi on lähinnä yleistä Nvidian sekoilun ihmettelemistä, sitä on usemmassa viestissä.
Tässä noista saumoista:
r/pcmasterrace – Comment by u/TheRealJonnyGURU on ”(OC) I loathe Nvidia too, just getting the facts straight”
http://www.reddit.com
Kyllä siihen tottuu Epäkelpoja komponentteja tahtoo jäädä aina markkinoille ja niitähän sitä tietysti tulee osteltua sitten 5-20 vuoden päästä käytettynä ja ei niistä enää muista mikä vika niissä olikaan.
edit: testasivat tosiaan lämpötiloja useammassa skenaariossa kolmella 4090 näytönohjaimella, ehjällä kaapelilla ja tahallaan rikotuilla kaapeleilla, lämpötilaerot jäivät noin 6 asteeseen. Eivät pystyneet selvittämään, mistä liittimien palamiset johtuvat, mutta ainakaan keinotekoisella rikkomisella se ei onnistunut.
GN:n video testauksesta noilla 12V…. adaptereilla, näyttäisi erilaisilta kuin Igorin kaapelit. Tässä saattaa olla kyse siitä, että kun nuo on sleevattu on halpisvalmistaja ajatellut, että ei haittaa jos vähän laittaa pienempää kaapelia.
Itse liitinhän on myös mekaanisesti aika surkea, eli toimii optimaalisesti vain jos pinnit on täysin suorana siellä sisällä.
Siitähän ei ole mitään takeita, että pinnejä ei ole monenlaisia. Sopimaton metalli, joka löystyy ja muutenkin aiheuttaa pahemman ylimenovastuksen. Lisäksi se pinni voi ottaa kotaktia useammasta tai harvemmasta paikasta..
Näinpä. Olen työn puolesta testaillut erilaisia standardiliittimiä eri hintaluokista ja siellä on aika räikeitä eroja, jos ei ole tarkkaan speksattu kontaktivastusta ja materiaalin kestävyyttä yms. Yksi parhaista esimerkeistä on micro-D liitinperhe standardina, siellä on liittimiä, joiden vastus pysyy annetuissa spekseissä laajalla käyttöalueella ja sitten on sellaisia, jotka ei toimi edes huoneenlämmössä laadukkaasti. pahempaa tällainen halpuutus on liittimissä, joita käytetään kulutuselektroniikassa.
Meni vähän off-topic ja vastasinkin aiemmin hitaasti, mutta yksi fakta on, että näitä adaptereita on varmasti ostettu sieltä halvimmalta toimittajalta ja eiköhän se tarkoita sitä, että laatupowerivalmistajien adapterit on luotettavammalla tasolla kuin adapterit joltain nimettömältä alihankkijalta, joissa on saattanut päästä laaduntarkkailusta läpi suttakin.
Tällainen adapteri on myös hieman vaikea testata laadukkaasti ja pitää samalla hinta alhaalla.
Jännite kestolla on merkitystä vasta sitten kun aletaan lähestyä niitä jännitelukemia jolle kaapeli on speksattu. Tässä tapauksessa suojakerrointa on kuitenkin 12,5x ja todellisuudessa enemmän.
Eli jos se 150V piuha on pinta-alaltaan sama kuin se 300V kaapeli niin ne toimii ihan yhtä hyvin. Se jännite merkintä ilmaisee vain että piuha kestää kyseisen jännitteen ettei tule läpilyöntiä. Käytännössä siis kyse on eristepaksuudesta/materiaalista.
Ei hyvää päivää sanat pääsi suusta kun katsoo noiden juotosten "laatua"
Muutenkin kun on menty laittamaan tuollaisille tehoille tuollainen rimpulaliitin niin ihme että ei ole vielä kenelläkään kämppä palanut. Vähänkään sähköistä enemmän tietävä tietää että DC sähköllä kun tulee heikko kontakti jonka seurauksena syttyy valokaari niin sitä et sammutakkaan ihan niin helpolla kun vertaa AC. Luin kyllä sen Tukesilta saadun vastauksen mutta kyllä nämä ois hyvä saada heille tutkittavaksi ja Marek-listalle kiellettynä tuotteena. Tai no… ylipäätään kaikki laitteet missä kyseinen kikkareliitin.
12 voltilla et merkittävää "valokaarta" saa aikaan.
Muovi voi toki kärähtää ja muuttua sähköä johtavaksi, jolloin kypsyy lopulta +12V ja 0V väli. Jos on paikalla, niin kärähtämisen kyllä huomaa.. Jos taas kone mainailee tms itsekseen, niin silloin voi toki käydä kehnosti..
Hitsauksessa tosiaan voidaan käyttää jopa niinkin alhaista jännitettä kuin 10V niin miten merkittävä sen valokaaren täytyy olla että se on merkittävä?
Saahan toki joo hitsattua vaikka miten alhaisella jännitteellä kunhan ampeereja löytyy. Epäilen että yksikään tietokoneen virtalähde ei sellaisia ampeereja tarjoa 12V linjoissaan, ainakaan ilman että sulamista alkaa tapahtua jo muuallakin kuin vain näykkärin päädyssä.
Matalilla jännitteillä se valokaari ei hyppää siksi että johtimet olisivat liian lähellä vaan siksi että johtimet irtoaa toisistaan -> valokaari. Kipinät esim auton akun kanssa ei tule siitä että yhdistää, vaan siitä että irroittaa. Valokaaren ylläpito ei taas vaadi sitä ~ 1cm = 1kv jännitteitä vaan virtaa. DC puolella ongelma on ettei jännite koskaan tipu, kuten AC puolella käy ~100 kertaa sekunnissa.
Sulamista varten siitä huonosta liitoksesta ei tarvitse mennä kuin muutama ampeeri 12V jännittellä jos 30% tehosta muuttuu 1mm² alueella lämmöksi. Ei tuollainen muovi paljoa watteja tarvitse että alkaa sulaa.
Yksinkertaistaen, joo, kyllä. Jos mennään vähän syvemmälle teoriatasolla niin sekä mekaanisen keston, taipuvuuden että virrankeston suhteen on eroavaisuuksia jos kaapeli koostuu esim. yhdestä kiinteästä 1mm^2 kuparilangasta vrt. sadasta 0.01mm^2 kuparisäikeestä tai jotain tuolta väliltä, sekä lisäksi onko kuparit tinattu vai ei, kuinka puhdasta kuparia on käytetty, mistä materiaalista tuo johtoeriste on tehty jne jne. Tuota kautta voi siis hyvinkin löytyä eroja jos toinen alihankkija käyttänyt noita "150v" speksattuja kaapeleita ja toinen noita "300v" kaapeleita.
Pointti nyt olikin se että kaapelin 150V taikka 300V merkinnästä ei mitenkään voida päätellä että se se 150V merkitty kaapeli olisi huonompi. Se voi olla vaikka parempi.
Missä tietokoneissa muka käytetään tuollaisia jännitteitä?
Jos sen saa jatkuvana niin joo, mutta siksi myös sanoin että ainakaan sulamatta jo matkalla. Ei taida mitkään näistä aiheeseen liittyvistä liittimistä tai johdoista kestää tuollaisia virtoja.
GN:n pointti merkinnöistä oli että jos on eri kaapelia niin _adapterin_ lähde/tuotantoerä on todennäköisesti eri, millä _voi_ olla merkitystä siihen onko se ns. sulavaa mallia vai ei.
GN:stä puheenollen alustavaa statistiikkaa heidän kaapelikyselystään Muskterissa:
Ei varmaan missään mutta se ei tarkoita etteikö kaapeleita voisi käyttää jotka on speksattu korkeammille jännitteille. Se merkintä edelleenkin kertoo että kaapelin suoja kykenee estämään läpilyönnin tuohon jännitteeseen asti. Seuraavaksi kun avaat auton konepellin, jos se on bensamyllyllä niin tsekkaappa huviksesi minkä paksuiset piuhat siellä menee tulpille olettaen että puolat ei ole suoraan tulpissa kiinni.
Aivan niin, ne on aika paksua jöpökkää mutta itse johdin siellä sisällä on varsin ohut rimpula koska ei siellä tehoa siirry paljon mitään mutta sitäkin korkeampi jännite josta syystä sen kaapelin eristyksen täytyy olla paksu ettei se sähkö hyppää eristeen läpitte.
Kun laitteesta, jossa on esim 12V irtoaa tinaus (Tai on muu katkos (esim liittimessä), siihen ei yleensä muodostu mitään juuri minkäännäköistä jälkeä, muutakuin tinauksessa on murtuma. Ei siis synny valokaarta, joka hyppäisi ja kuumentaisi juuri yhtään, vaan siihen vain syntyy katkos. Olen tähän ilmiöön tutustunut yli 30 vuotta..
Sittenkun jännite on satoja voltteja, niin sitten alkaa hitsaaminen valokaaren tyylisesti ja syntyy kunnon kraateri tms.
12 Voltilla saa menemään sähköä ja esim piirikorttiin palamaan reiän, jos siihen levylle vuotaa jotain sähköä johtavaa. Esim elektrolyytikondensaattorin vuotanut elektrolyytti johtaa sähköä ja saattaa kypsyä siellä konkan ja levyn välissä.. Sitten, kun levy hiiltyy, niin sekin käy johtamaan sähköä ja lopputuloksena on noeksi muuttunutta levyä esim sormenpään kokoisella alueella.. Tämä on tosin harvinaista..Yleisimmin käy 2 puoleisilla tai monikerroslevyillä, joissa on esim + ja 0 johdin päällekkäin..
Noissakin voi periaatteessa käydä niin, että jos muovi hiiltyy +12V ja 0V pinnien välillä, niin se voi käydä sitten kypsymään voimakkaasti. PC:n poweri kuitenkin antaa jotain esim 50-100A, niin se tuskin menee poispäältä.
Nämä johtimet sulavat vain, koska kosketuspinta-ala on riittämätön ja se kuumenee siitä. TAI siellä on käytetty metalleja, jotka eivät sovi keskenään yhteen vaan reagoivat kemiallisesti ja syntyy huono kontakti (myös tämän ollen huomannut tapahtuvan joskus ihan käytännössä).
Noissa en ollenkaan ihmettelisi, jos myös katkeaisivat mekaanisen rasituksen takia esim tuosta pinnien luota. Sopivan paskalaatuinen metalli kestää taivuttelua ihan ihmeen huonosti (senkin olen käytännössä huomannut).
————-
Tuolla kaapelien jännitteenkestolla ei tosiaankaan ole merkitystä, se ei ole tässä minkäänlainen tae ongelmattomuudesta. Liittimen rakenne ja materiaalit ovat nyt se ongelma.
Ei pitäisi olla mitään ongelmia kunnon kaapeleissa, jotka menee powerilta suoraan krimpattuna vähänkään parempilaatuiseen liittimeen, jos sen vaan työntää pohjaan ja katsoo, että johdot taipuu nätisti.
r/nvidia – Unfortunately burnt connector 4090
http://www.reddit.com
Kärähtänyt liitin 300V johdoilla
Tuo on kärähtänyt keskeltä, ei reunasta. Viittaisi enemmän siihen että se kontaktipintojen kontakti olisi syy ennemmin kuin juotokset yms siellä reunoissa. Imo.
Kysyn vaan milloin päästään takasin 250W TDP kortteihin joissa kehitetään piiriä eikä perkele lisätä tehonkulutusta. Voi niitä aikoja kun oli kehitys eri luokkaa, Riva TNT 2>Geforce 256>Geforce 2.
r/nvidia – FE and PNY adapter made quite differently from other AIB's
http://www.reddit.com
edit. näissä vanhemmissa 6/8pin pci-e lisävirtaliittimissä "perus"tason liittimet oli speksattu 9A virralle:
https://www.molex.com/molex/search/partSearch?query=5556&pQuery=
ja "high current" liittimet 13A virralle:
https://www.molex.com/molex/search/partSearch?query=45750&pQuery=
Adapterissa on 6kpl liittimiä joiden yhteenlaskettu kuorma saa olla speksin mukaisesti 55A, 55/6 = 9.2A joten tiedä sitten kumpia liittimiä ovat käyttäneet..
Eiköhän siltä joku 4050 tule tai 4030 eiköhän ne pääse tuohon alle 250W tdp:hen ainankin. Tekniikan kehitys on nyt vain hidastunut ja suorituskykyä tuhlataan mielettömään resoluutioon (4K) ja / tai tajuttomiin virkistystaajuuksiin (>60hz).
Kun tyydyt FHD@30hz, niin varmasti saat pienemmällä tehonkulutuksella!
Pointsi olikin että mielestäni nuo kortit kuuluu laskentaan ei enää pelikäyttöön, kummasti sitä ennenkin on pärjätty ~250W korteilla. Vieläköhän porukka valittaa fermiä (GTX 480) kiukaaksi, olisiko siihen aikaan uskottu et nyky kortit vie tuplat.
Edit: Tai ehkä valittaakin mutta nykykortit on sitten jo savusaunoja.
OT: Tulee pelattua useitakin pelejä mutta ei minusta med-high asetuksilla ole juuri eroa ultra asetuksiin, en kyylää heinänkorsia yms. skeidaa vaan pelaan. Toki nyt tällä RTX 2070 pelaa diablo 2 resurrectedia ihan hyvin 100-130 fps 1440p resolla.
Kukaan ei pakota ostamaan näitä kortteja. Itte on tule koskaan hankkimaan tämän hintaista korttia. En edes tonnin korttia. Tähän mennessä Vega 56 on kallein kortti jonka olen hankkinut ja hintaa oli vajaa 500€ joka alkaa olla kyllä oman kipurajan ihan siellä huipulla.
Kyseisellä kortilla mennään edelleen koska ei ole tullut markkinoille mitään järkevän hintaista ja tehoista uutta tuotetta jolla tämän korvaisi.
Sitten kun keksitään jotain mullistavaa minkä myötä valmistusprosessien paraneminen saadaan samalle tasolle kuin se silloin joskus oli.
Vissiin ensimmäinen suora kaapelin sulaminen.
Vähintäänkin ois järkevää ekana testata ja sen mukaan suunnitella sopiva kuorman kestävä liitin eikä vaan latoa tuotantolinjalle mitäsattuu… mukaanlukien 8pin.
Suunittelupöydällä laskin sanoo että kestää 600w ja jos kaikista myydyistä korteista alle % prosentti sulanu, ei se välttämättä testeissä tuu vastaan sulaneet liittimet.
Ei ole osattu suunnitella
TAI
On valmistettu paskaa laatua.
Eipä sinänsä. Olen nähnyt pienempiäkin liittimiä, jotka on kestäneet yli tuon liittimen luvatun tehon 12 voltin jännitteelle, ongelmitta..
————————–
Toinen ongelma on siinä, että jonkun 4090 kortin TAI virtalähteen käyttöaika voi olla esim 5-10 vuotta. Ja jos liittimiä alkaa sulaa muutamassa kuukaudessa, niin ongelmia tulee olemaan paljon!