Android-käyttöjärjestelmä saa tätä nykyä uuden merkittävän julkaisun kerran vuodessa. Tänä vuonna vuorossa on Android 12, josta Google on nyt julkaissut ensimmäisen Developer Preview -esiversion kehittäjille.

Android 12 tulee tuomaan odotetusti mukanaan rutkasti uusia ja viilailtuja ominaisuuksia. Ainakin allekirjoittaneen näkökulmasta tervetullut uudistus on uusi rajapinta, joka mahdollistaa ns. rikastetun sisällön eli käytännössä tekstin, kuvien ja videoiden kopioinnin sovelluksesta ja paikasta toiseen joko vetämällä (drag’n’drop) tai leikepöydän kautta. Saman rajapinnan kautta liikkuvat myös näppäimistön kautta syötettävät rikastetut sisällöt kuten tarrat (stickers). Vastaavan toiminnallisuuden toteuttaminen oli mahdollista aiemminkin, mutta ne on nyt toteutettu yhdellä toiminnolla, joka tukee kaikkia liittämistapoja.

Käyttäjälle helpommin näkyviä muutoksia edustaa puolestaan uudistunut ilmoitusvalikko, jonka ulkonäköä on modernisoitu aina animaatioita myöden. Käyttäjä voi myös hallita jatkossa, mitkä mediasoittimet voivat lisätä mediapainikkeet näkyviin ilmoitusvalikkoon. Aiemmin vuotaneissa ja usean tahon aidoiksi väittämissä kuvankaappauksissa näkyvistä yksityisyydensuojaa parantavista, mikrofonin ja kameran käytön paljastavista ikoneista ei valitettavasti ole ainakaan tässä vaiheessa mitään mainintaa Googlen Android 12 -sivuilla.

Niin ikään helposti näkyviä muutoksia oletetaan löytyvän puhelimen teemoista. Aiemmin vuotaneissa kuvankaappauksissa nähtiin beigeen taittuva vaalea teema, mutta ainakin ensimmäisessä Developer Preview -versiossa vaalea teema on sen sijasta sävytetty valkoiseksi ja haalean siniseksi. Tumma teema on puolestaan luopunut mustasta väristä erittäin tumman harmaan tieltä. AndroidPolice spekuloi, että vuotaneissa kuvankaappauksissa näkynyt beige teema saattaisi liittyä teeman mukautumiseen käytettävään taustakuvaan, mutta tämän ainakaan nyt julkaistu esiversio ei tue tällaista toiminnallisuutta.

Mediapuolella uutta ovat tuki HEVC- ja HDR10(+)-videoiden transkoodaus AVC-videoiksi paremman yhteensopivuuden nimissä. Lisäksi mukana on uusi AV1 Image File Format- eli AVIF-tuki, jonka luvataan tarjoavan selvästi esimerkiksi JPEG-kuvia parempaa kuvanlaatua suhteessa tiedoston kokoon. Kuvapuolta terästää Androidin päivitetty ImageDecoder-rajapinta, joka purkaa jatkossa animoitujen GIF- ja WebP-tiedostojen kaikki ruudut pelkän ensimmäisen sijasta. Lisäksi Android 12:ssa on tuettuna ääniin perustuva haptinen palaute, jota voidaan hyödyntää kaikkialla peleistä soittoääniin.

Käyttöjärjestelmätasolla Google on pyrkinyt siirtämään osia käyttöjärjestelmästä päivitettäviksi puhelimen merkistä riippumattomina suoraan Play-kaupan kautta. Tällä kertaa Play-kauppaan siirtyvät Android Runtime -päivitykset sekä uudet transkoodausominaisuudet. Muutosten myötä Google pystyy pitämään Android-puhelinkannan entistä paremmin ajan tasalla ja siten mahdollisimman tietoturvallisena.

Muita uudistuksia ovat esimerkiksi mahdollisuus soittaa hätäpuhelu painamalla virtapainiketta 5 kertaa peräkkäin nopeasti, paranneltu kuvankaappauseditori ja mahdollisuus piilottaa kuvankaappauksesta hetkeksi näkyviin tuleva pikkukuva pyyhkäisyeleellä, sekä uudistuvat navigointieleet. Voit tutustua muutoksiin tarkemmin lähdelinkkien takaa.

Android 12 Developer Preview 1 on saatavilla vain Googlen omille Pixel 3 -sarjan puhelimille ja sitä uudemmille Pixel-malleille. Android 12:n sisäinen jälkiruokakoodinimi on tiettävästi Snow Cone.

Lähteet: Google, Android Police