Yhdysvaltain oikeusministeriö nosti Trumpin hallinnon aikana syytteet Googlea vastaan markkina-aseman väärinkäytöstä hakupalvelinmarkkinoilla. Yhtiöllä on niskassaan lisäksi Bidenin hallinnon aikana nostettu erillinen syyte markkina-aseman väärinkäytöksistä mainosteknologioiden saralla.
Yhdysvaltain liittovaltion oikeus on todennut Googlen toimineen maan kilpailunrajoituslakien vastaisesti hakukonemarkkinoilla. Tuomari Amit Mehtan mukaan yhtiö on nimenomaisesti rikkonut Sherman Actin toista osiota, mikä kieltää yritykset monopolisoida tiettyä liiketoiminnan alaa yksittäiselle toimijalle. Googlen tiedetään käyttävän vuosittain kymmeniä miljardeja dollareita yksinoikeussopimuksiin.
Tuomio perustui nimenomaan mainittuihin yksityisoikeussopimuksiin erityisesti mobiilimaailman puolella. Lisäksi Googlen todetaan osoittaneen monopolistista käytöstä mainosten hinnoittelussa, minkä se on voinut pitää huomattavan korkeana juuri yksityisoikeussopimusten vuoksi.
Google on jo ilmoittanut tyytymättömyytensä päätökseen ja tulevansa valittamaan siitä. Yhtiön mukaan Mehtan lausunnot osoittavat Googlen olevan markkinoiden paras hakukone ja käyttäjien suosivan sitä sen vuoksi, ei yksinoikeussopimusten. Se oli yhtiön argumenttina myös itse oikeusistunnossa. Riippumatta siitä miten valituksen kanssa käy, Google kertoo jatkavansa ihmisten suosimien tuotteiden kehittämistä entiseen tapaan.
Vaikka Googlen valitus ei menisi läpi, ei mahdollisesta tuomiosta tiedetä vielä mitään, vaan se tullaan päättämään erillisen prosessin kautta. Mahdollisia tuomioita sakkojen lisäksi voisivat CNN:n mukaan olla esimerkiksi yksinoikeussopimusten kielto Googlelta tai erillisen hakukoneen valintaruudun lisääminen samaan tapaan, kuin Microsoft joutui aikoinaan tekemään selainten kanssa.
Lähde: CNN
Eiköhän mozilla kuolen ajan kanssa joka tapauksessa. Chromium pohjasilla liian suuri osuus jo. Vielä jos apple siirtyisi siihen myös.
Surullinen päivä jos niin tulee käymään. Firefox on ainoa käyttökelpoinen selain.
Nyt kun on tulossa se Manifest uudistus ja mainostenesto lisäreiden toimivuutta heikennettään rajusti, on moni päättänyt siirtyä Firefoxiin. Mielenkiinnolla odotan, että miten käy tuossa, väheneekö käyttäjämäärät..
Voisin väittää, että se selainkäyttäjien enemmistö ei käytä yhtään selain lisäosaa.
Moni ja moni. Eiköhän suurin osa klikkaa sitä ensimmäistä kuvaketta siinä puhelimen/tietokoneen näytöllä joka näyttää että tästä pääsee selaamaan nettiä. Tai joku sovellus avaa vakioselaimen (Chrome tms.). Miksi nämä muut ihmiset siirtyisivät takaisin Firefoxiin? Mikä syy heillä on alunperin ollut siirtyä pois siitä?
No joskus aikoinaan ainakin asentelivat (itse käyttämisestä en tiiä), kun tuli lähes joka softan kylkiäisenä kaikenmaailman toolbaarit selaimiin. Niitä saatto olla tusinan verran ja sitten ihmeteltiin, kun ei kone jaksa pyörittää selainta…
Puhelimissa/tableteissa tuki ollut nihkeää (jotkin selaimet tukee, mutta tarjonta niihinkinvoi olla niukkaa), joten uskon.
PC, työpöytäselaimissa, firmat voi olla kieltänyt, tietoturva ohjelmat voivat asennella omat osansa, mutta en kyllä osaa kuinka moni tietoisesti oma toimisesta hakee jonkin lisäosan Monelle ne on ehdottoman tärkeitä, mutta sitten on heitä joilla ei aiheesta käsitystä.
Googlen Chrome Web Storessa ei nyt osnut silmään kuin miiljoonaluoka juttuja, ehkä vähäisempää kuin ensin ajattelin.
Vanhemmille laitoin firefoxin mac miniin. Firefoxissa toimi youtubessa adblocker mukisematta toisin kuin chromessa. Kaikki hupiselaaminen firefoxissa missä adbockeri-viritelmät. Pankki, vakuutus yms. safarissa ilman laajennuksia niin ei laajennukset pääse nuuskimaan tietoja ja toisaalta tärkeät sivut toiminevat varmemmin kun ei joku kilke estä toimintaa. Tavoite saada sujuva kokemus(ei mainoksia, seurantaa) jossa helpolla marginaalisesti lisää tietoturvaa ja varmaa toimivuutta. Kolmas puoli asiaa etten haluan etätukeilla niin kahden selaimen strategia tuntuu olevan vähiten tukipyyntöjä tuottava.
Mutta lähinnä googlen on pitänyt maksaa, että joku muu ei halvalla osta omaa hakukonettansa oletukseksi. Tässä ei pitäisi hyökätä googlea vastaan vaan niitä firmoja vastaan, jotka ottavat rahaa vastaan siitä, että valitsevat oletushakukoneensa sen perusteella, että siitä maksetaan.
Itse käytän lähes pelkästään duckduckgo:ta, enkä usko minkään tärkeän jääneen löytymättä. Sponsoroituja hakutuloksia toki vähemmän tulee, kun välillä googlen kanssa vertailen.
Tästä olen hyvinkin eri mieltä sinun kanssasi @hkultala ja samaa mieltä ylemmän kommentoijan, eli demu:n kanssa.
Katselin tuossa vierestä kun vanhemman puolen sukulaiset käyttivät Googlea niin klikkailivat minkä sattuu ensimmäisiä "hakutuloksia" eli niitä sponsoroituja mainoksia ja päätyivät ties mille sivustoille minne ei pitänyt alunperin mennä.
Duckduckgo:n kanssa harvemmin tätä ongelmaa ja hyvin toiminut suurimmalla osalla, myös niille keskivertokäyttäjille.
Monokulttuuri selaimissa ei ole mitenkään hyvä asia. Selaimissa on menty epäterveeseen tilanteeseen, jossa koodikantaa kuormittaa valtava historian painolasti, kun selaimen pitää renderöidä "oikein" speksin vastaisia sivuja 90-luvun alusta asti. Pluginien jääminen pois on hiukan selkiyttänyt, mutta toisaalta keskeiset web-standardit ovat jatkuvasti monimutkaisempia. Osassa niistä ei ole edes selkeää tavoitetilaa vaan pitää vaan toteuttaa niin kuin chrome (tai firefox) tekee, vaikkei se renderöisi edes "oikein". Chromen (ja miksei Firefoxinkin) alkaa olla myös haastavaa, kun ihmiset odottavat PGO-optimointeja ja vastaavia, koska muuten selain ei prosessoi perussivuja tarpeeksi nopeasti.
Firefoxissa on aidosti kiinnostavaa Rustin tuominen selaimeen ja Servo-kehityksen tulokset.
Surullinen tapahtuma tosiaan, jos firefoxin kehitys loppuu. Ainut käytettävä ja oikeasti toimiva selain. Hakukoneena itsellänikin duckduckgo ja eipä ole jäänyt mitään löytämättä. Tuntuu siltä, että google haluaa olla se 90-luvun microsoft, vain meidän standardimme ovat oikeita ja toimivia muut suksikoot vittuun. Edes ie:n aikana ei ollut tällaista tilannetta, vaan silloin firefoxin rahoitus oli käsittääkseni ihan ok pohjalla. Vittu miten alan vihata googlea yhä enemmän ja enemmän.
Toivottavasti firefox löytäisi jostain rahoituspohjan, joka ei riipu firman xyz oikuista.
Miettikää mailmaa jossa olisi käytännössä vain yksi selain, google voisi sanella kaiken, mitä lisäosia käytätte, onko selaimessa mainosblockereita jne, jos ei miellytä niin voi voi.
Kaikki etenee suunnitelmien mukaan…
Toki se sitä helpottaa, se ei sinänsä paha että Googlelta vie, tai siis parempi kuin Googlen monopoli, mutta parempi tietenkin olisi että haku markkinoilta siivua ottaisi pienemmät, ja siis länsimaisia, ja muualta kuin jenkeistä.
Mutta, Apple ottaa omansa, Microsoft sitten vapaita markkinoita jos ehkä osa DuckDuckGo kautta.
No tää! Surumieli tulee kun lukee noita Chrome käyttäjien itkuja kun Youtube kusee niiden videoiden katselut kun adblockit päällä, sitten pitää ostella youtube-premiumia.
Tolkun miehet käyttää Firefox + ublock origin, eipä paljoa mainokset haittaa. Kun saisi tämän tiedon levitettyä jokaiselle…
Kyllä se vaan niin taitaa olla että suurin osa käyttäjistä menee sillä selaimella mikä löytyy valmiina koneelta ja sillä selvä. Ihan sama vaikka se on se google chrome kaikilla mahdollisilla seurannoilla ja mainosten personalisoinneilla – pääasia että sieltä pääsee säästöpankin sivuille tarkistamaan onko pomo jättänyt palkat (taas) maksamatta ja välillä lukemaan iltalehdestä päivän kuumimmat puheenaiheet. Lisäksi nyt kun on sukupolvet jo totutettu siihen että google on se "the" hakukone, niin jos eteen tulee valinta että saisko olla duckduckgo vai tuttu ja turvallinen google oletushakukoneeksi niin edelleen valtaosa varmastikkin valitsee googlen..
En nyt tiedä onko viestissäni muuta järkeä kuin että pahat on tilanteet noin niinkun yleisesti ja sellaista mullistusta joka googlen vetäisi pois vallankahvasta näistä asioista tuskin tulee.
Ihan vanha kunnon AdblockPlus toimii myös edelleen Firefoxissa Youtuben mainosten estoon
Taitaa mennä offtopiciksi, mutta samalla tavalla se uBlock Origin toimii Chromellakin.
Ei toimi enää – chrome muuttui juuri ja estää adblockereilta nopeat mainoslistojen päivitykset -> toiminta tulee huononemaan nopeasti kun mainostajat tajuavat muuttaa päivittäin systeemeitään sen verran, että vanhat blokkauslistat eivät enää toimi.
Firefoxin kukkarollehan tämä päätös myös mitä todennäköisimmin käy aika reippaastikkin, kun Mozillan rahoista todella iso osa tulee Googlelta.
Mozilla Corporation – Wikipedia
en.wikipedia.org
Ei pitäisi EU:n tukea jenkkifirmaa.
Mozilla on perustettu 2003 ja Google-rahaa alkoi tulemaan 2004 että eiköhän se lyhyt alkuaika mennyt jollain pikkulahjoituksilla.
Chorium on avoimen lähdekoodin projekti johon myös google chrome perustuu. Pitäisikö EUn tukea myös tätä projektia vai vain valikoituja avoimen lähdekoodin projekteja?
20v, jos hommaan olisi pistetty kapuloita rattaisiin 10v sitten, niin markkina voisi olla vähän kilpailumpi.
Mozilla neuvottelee muiden kanssa, koska muut on aiemmin hävinneet kisan, niin tuskin muut korottaa. Microsoft(Bing), jos olisi ennen Microsoftin Chromiumiin siirtymistä , niin olisko ollut enemmänkin kiinnostusta, muistakin syistä kun Bing liikevaihdosta.