SiSoft Sandran tietokantaan ilmestyneet tulokset sekä tukevat että kumoavat osia aiemmista huhuista. Tulosten mukaan kyseessä olisi rajusti karsittu 32-ytiminen Naples-prosessori.

AMD esitteli Zen-arkkitehtuuriaan ja siihen perustuvia prosessoreita ensimmäistä kertaa julkisesti viime joulukuussa lehdistölle pidetyssä AMD Tech Summit -tapahtumassa. Zen on legendaarisen Jim Kellerin täysin puhtaalta pöydältä suunniteltu uusi x86-arkkitehtuuri, jonka AMD visioi skaalautuvan virtapiheistä höyhensarjan prosessoreista aina raskaansarjan palvelinprosessoreihin asti.

Yhtiö antoi AMD Tech Summit -tapahtumassa ensimaistiaiset nyt jo julkaistuista Summit Ridge -koodinimellisistä Ryzen-prosessoreistaan sekä tulevan vuosineljänneksen aikana eli huhti-kesäkuussa julkaistavista Naples-palvelinprosessoreista. Sekä Summit Ridge- että Naples-prosessorit perustuvat samoihin Zeppelin-siruihin. Zeppelin pitää sisällään uncoren, kaksikanavaisen muistiohjaimen sekä kaksi neliytimistä CCX-prosessoriklusteria. Summit Ridgessä on käytössä yksi Zeppelin-siru, kun Naples on neljän Zeppelinin MCM-ratkaisu (Multi-Chip Module). AMD:lla on lisäksi työn alla erillinen yhdellä CCX-klusterilla ja integroidulla Vega-grafiikkaohjaimella varustettu Raven Ridge -APU-piireissä käytettävä siru.

Viimeisen parin viikon aikana nettiin on alkanut tulvia jälleen huhuja vielä kolmannesta, 16-ytimisestä Zen-prosessorista. Ensimmäiset huhut 16-ytimisistä Zen-prosessoreista saatiin jo viime kesänä, kun Fudzilla kertoi Snowy Owl -koodinimellisestä prosessorista. Fudzillan mukaan Snowy Owl -prosessorit olisivat BGA-paketoituja, eli ne juotettaisiin suoraan emolevyille. Tuoreimpien huhujen mukaan AMD tulisi julkaisemaan 16-ytimiset Zen-prosessorit kaikkein järeimpiin työpöytätietokoneisiin (HEDT, High End DeskTop) ja työasemiin, mikä sotii aiempia BGA-huhuja vastaan.

Nyt tuoreimmille huhuille on saatu lisäpontta SiSoft Sandran tietokannasta, johon on ilmestynyt Alienware Area-51 R3 -järjestelmän tuloksia 12-ytimisellä Zen-prosessorilla. Valitettavasti tulokset on ehditty jo sensuroimaan osittain, mutta VideoCardz-sivusto ehti napata talteen kuvankaappauksen sensuroimattomasta tuloksesta. Alienware Area-51:n nykyiset R2-versiot käyttävät Intelin Core i7-6800K- ja i7-6850K-prosessoreita.

Sandran tulokset eivät kuitenkaan ainakaan sellaisenaan tue huhuja erillisestä 16-ytimisestä Zen-prosessorista, sillä se tunnistaa prosessorilta löytyvän 8 x 8 megatavua L3-tason välimuistia. Käytännössä välimuistin määrä tarkoittaa prosessorin olevan neljää Zeppelin-sirua käyttävä Naples, vaikkakin rajusti leikeltynä: 12-ytiminen Naples tarkoittaisi Zeppelin-sirujen olevan 3/0-ytimen konfiguraatiossa (max 4/4). Ilmassa on tietenkin vielä mahdollisuus sille, että Sandra on tulkinnut välimuistin väärin, mutta tälle saadaan varmistus vasta myöhemmin.

Riippumatta SiSoft Sandran tekemien tulkintojen osuvuudesta, kertoo prosessorin nimi jo lukuisia yksityiskohtia sen konfiguraatiosta. Prosessori tunnistuu nimellä AMD Eng Sample: 2D2701A9UC9F4_32/27_N. Koodin toinen kirjain ”D” viittaa prosessorin olevan tarkoitettu työpöytäkäyttöön (Desktop). Sama ”D” löytyi myös Summit Ridge -prosessoreiden Engineering Sample -versioista ja palvelinkäyttöön tarkoitettujen Naples Engineering Sample -prosessoreiden vastaava kirjain on ”S” eli palvelin (Server). Seuraava luku 270 viittaa lopun 27:n tavoin 2,7 GHz:n peruskellotaajuuteen, kun 32 kertoo Precision Boost -kellotaajuuden olevan 3,2 GHz. C-kirjain viittaa puolestaan ydinten määrään: heksadesimaali C kääntyy desimaalijärjestelmässä luvuksi 12.

VideoCardzin tulkintojen mukaan muut kirjaimet ja numerot viittaavat Engineering Sample -sukupolveen, prosessorin revisioon, TDP-arvoon, prosessorikantaan, välimuistikonfiguraatioon ja prosessorin steppingiin.

VideoCardz löysi myös Redditin kautta ilmeisesti Baidusta lähtöisin olevia kuvia, joissa esiintyy väitetyt X390- ja X399 -alustat järeämmille Zen-prosessoreille. Ainakin emolevyn konfiguraatiota kuvaava pohjapiirustus on kuitenkin osoittautunut kaikella todennäköisyydellä Asuksen X370 Pro- ja X370 Prime -emolevyjen pohjapiirustuksiin perustuvaksi väärennökseksi, mikä syö myös muiden samasta lähteestä peräisin olevien kuvien uskottavuutta. Alustakaavioissa on myös tiettyjä epäloogisuuksia, mikä murentaa uskottavuutta entisestään.

Riippumatta siitä, ovatko alkuperäiset huhut kolmannesta Zen-prosessorista tosia tai ei, näyttää nyt varsin varmalta, että AMD tulee tuomaan markkinoille myös 12- ja 16-ytimisiä Zen-prosessoreita.  Suurimmassa osassa huhuja niihin on viitattu Ryzen-nimellä, mutta ainakin io-techin toimitus uskoo AMD:n päätyvän eri nimeen järeisiin työasemiin suunnatuissa prosessoreissa samaan tapaan kuin aikoinaan yhtiö julkaisi peruskäyttöön Athlonit ja järeisiin työasemiin sekä palvelimiin Opteronit.

This site uses XenWord.
;