AMD kutsui vain kourallisen mediaa viime viikolla San Franciscon kupeessa järjestettyyn AMD Tech Summit -tapahtumaan, jossa se antoi ensimmäisiä maistiaisia ensi vuonna julkaistavista Zen-prosessoreista ja Vega-grafiikkapiiristä. io-tech.fi oli ainoana suomalaisena edustajana paikan päällä ottamassa ensipuraisun uutuuksista.

AMD kutsui vain kourallisen mediaa viime viikolla San Franciscon kupeessa järjestettyyn AMD Tech Summit -tapahtumaan, jossa se antoi ensimmäisiä maistiaisia ensi vuonna julkaistavista Zen-prosessoreista ja Vega-grafiikkapiiristä. io-tech.fi oli ainoana suomalaisena edustajana paikan päällä ottamassa ensipuraisun uutuuksista.

Radeon Instinct MI25 -kiihdytin

amd-techsummit-07

AMD julkaisi tänään uudet kelta-mustaan väriteemaan puetut Radeon Instinct -sarjan kiihdyttimet suorituskykyistä laskentaa vaativiin sovelluksiin, joihin lukeutuvat muun muassa tekoäly, neuroverkot ja koneoppiminen. Mielenkiintoisin uutuus on suorituskykyisin Radeon Instinct MI25 -kiihdytin, joka on varustettu seuraavan sukupolven Vega-grafiikkapiirillä.

amd-techsummit-16

MI25-kiihdyttimen FP16-suorituskyky on puolitarkkuuden liukuluvuilla 25 teraflopsia ja FP32-suorituskyky perustarkkuuden liukuluvuilla 12,5 teraflopsia. Vertailun vuoksi NVIDIAn Pascal-arkkitehtuuriin perustuvan HBM2-muisteilla varustetun GP100-grafiikkapiirin FP16-suorituskyky on 21,2 teraflopsia ja FP32-suorituskyky 10,6 teraflopsia.

AMD ilmoittaa MI25:n TDP-arvoksi alle 300 wattia ja julkaistun pressikuvan perusteella PCI Express -lisävirtaliittimet sijaitsevat keskellä kiihdytintä. Vega-grafiikkapiiri käyttää toisen sukupolven High Bandwidth Memory- eli HBM2-muisteja, jotka on integroitu samalle alustalle grafiikkapiirin kanssa, eikä isokokoiselle piirilevylle ole tarvetta.

amd-techsummit-19

Kaikki Radeon Instinct -kiihdyttimet ovat passiivisesti jäähdytetty, mutta niitä käytetään ensisijaisesti palvelinräkeissä, joiden jäähdytys ja ilmanvaihto on poikkeuksetta erittäin hyvä.

AMD esitteli julkaisun yhteydessä kolme erilaista käytännön ratkaisua partnereiltaan, jotka ovat rakentamassa Radeon Instinct MI25 -kiihdyttimillä varustettuja laskentaservereitä. Inventec K888 on varustettu neljällä ja Falconwitchin PS1816 puolestaan 16 Vega-grafiikkapiirillä ja ne tarjoavat 100 ja 400 teraflopsin suorituskyvyn. Ehdottomasti järeintä kalustoa edustaa Inventecin massivinen 120 Radeon Instinct MI25 -kiihdyttimen ja kolmen petaflopsin laskentamonsteri.

amd-techsummit-03

AMD:n mukaan ne tulevat saataville ensi vuonna (1H/2017), mikä antaa osviittaa Vega-grafiikkapiiriin perustuvan Radeon-näytönohjaimen mahdollisesta julkaisuaikataulusta.

 

Doomia Vega-näytönohjaimella

amd-techsummit-04

AMD esitteli tapahtumassa Vega-grafiikkapiirillä varustettua Radeon-näytönohjainta pyörittämässä Doomia. Kyseessä oli kuulemma vasta hiljattain tehtaalta saapunut piisiru ja käytössä oli varhaiset alpha-tason ajurit. Uunituoreesta grafiikkapiiristä huolimatta testikokoonpano toimi vakaasti ja pääsimme itsekin pelaamaan Doomia Vegalla useita minuutteja.

Esillä ollut Corsairin ATX-koteloon kasattu kokoonpano pyöritti Doomia 4k-resoluutiolla, Vulkan-rajapinnalla ja Ultra-tason kuvanlaatuasetuksilla. Pelasimme läpi intensiivisten taistelukohtausten ja ruudunpäivitysnopeus laski alimmillaan noin 51 FPS:ään, mutta pysytteli suurimman osan ajasta 60-75 FPS:n välimaastossa. AMD:n edustajan mukaan Vegan suorituskyky Doomissa on tällä hetkellä noin 10 % parempi kuin GeForce GTX 1080:llä, vaikka kellotaajuudet ja ajurit eivät vielä olleet lopulliset.

amd-techsummit-02

Doomin Show Performance Metrics -asetuksella saatiin kaivettua esiin lisätietoja kokoonpanosta, kuten kahdeksan gigatavun HBM2-näyttömuistin määrä sekä 687F:C1-laitetunniste.

amd-techsummit-06

Testikokoonpano oli tarkasti varjeltu ja lähes kaikki mahdolliset ilmanottoaukot oli teipattu umpeen. Saimme kuitenkin napattua kaksi korttipaikkaa korkeasta näytönohjaimesta kuvan, jossa näkyy osittain näytönohjaimen sisukset ja kupariset lämpöputket. Näyttöliittiminä oli kolme DisplayPort-liitintä ja yksi HDMI-liitin. Toinen korttipaikka oli pyhitetty lämpimän ilman ulostulolle ja kädellä kokeiltaessa ulostulo ilma tuntui lämpimältä, mutta ei kuumalta.

 

32-ytiminen Zen-palvelinprosessori (Naples)

amd-techsummit-18

Esillä oli myös AMD:n oma Speedway-koodinimellinen kahden Zen-arkkitehtuuriin perustuvan 32-ytimisen Naples-palvelinprosessorin referenssialusta. Fyysisesti massiivisen kokoiset Naples-prosessorit asentuvat LGA SP3 -kantaan ja lämmönlevittäjän alla on samalla alustalla toisiinsa yhteydessä neljä kappaletta 8-ytimistä piisiruja. Naples-prosessorit kykenevät käsittelemään samanaikaisesti kahta säiettä ja niiden TDP-arvo on 180 wattia.

amd-techsummit-17

AMD:n odotetaan julkaisevan Naples-palvelinprosessorit markkinoille ensi vuonna samoihin aikoihin Intelin Skylake-EX-palvelinprosessoreiden kanssa. Tämän hetkisten tietojen mukaan Skylake-EX-prosessoreissa olisi kuitenkin käytössä enintään 28 ydintä.

 

This site uses XenWord.
;