Ensimmäisen täysin Intelin alaisuudessa suunnitellun FPGA-piirin luvataan tarjoavan parhaimmillaan 40 % parempaa suorituskykyä tai 40 % pienempää tehonkulutusta nykyisiin Stratix 10 -FPGA-piireihin nähden.

Intelin eilen pitämässä Data-Centric Innovation Day -tapahtumassa julkaistiin muun muassa uusia Xeon-prosessoreita, mutta niin ikään esillä olleen Agilex-FPGA-piirin kohdalla voidaan puhua vasta esittelystä. Agilex on ensimmäinen FPGA-piiri (Field-Programmable Gate Array), joka on suunniteltu täysin Intelin alaisuudessa sen ostettua FPGA-piireihin erikoistuneen Alteran.

Intel Agilex on valmistettu 10 nanometrin valmistusprosessilla. Itse sirulta löytyy ohjelmoitavan FPGA:n lisäksi DDR- ja HBM-muistiohjaimet sekä enimmillään viisi EMIB-siltaa. Yksi silloista on ilmeisesti omistettu HBM-muistille, mutta muihin neljään on saatavilla erilaisia Intelin tai kolmansien osapuolten siruja. Intel on tuomassa tarjolle ainakin PCI Express 5.0- ja Compute Express Link -väylät tarjoavia siruja sekä 112 Gbps:n nopeuksiin yltävän lähetin-vastaanottimen.

Intel lupaa Agilexille parhaimmillaan 40 % parempaa suorituskykyä tai 40 % pienempää tehonkulutusta Stratix 10 -sarjan FPGA-piireihin nähden. FPGA:n tuki BFLOAT16-dataformaatille mahdollistaa peräti 40 teraFLOPSin laskentatehon DSP-blokkien avulla FP16-tarkkuudella. Muistiohjaimen kerrotaan tukevan DDR5-muisteja sekä haihtumattomia Optane DC -muisteja.

Intel aloittaa Agilex-piirien samplauksen valmistajille vuoden kolmannella neljänneksellä F-sarjan muodossa. Myöhemmin perästä seuraavat I- ja M-sarjat.

Lähde: Intel (1), (2)

This site uses XenWord.
;