Xe-arkkitehtuuriin perustuvia näytönohjaimia ja laskentapiirejä odotetaan markkinoille jo tämän vuoden aikana.

Intel valmistelee parhaillaan Xe-arkkitehtuuriin perustuvia näytönohjaimia ja laskentakortteja. Ensimmäisenä arkkitehtuuri saadaan kuluttajien käsiin integroituina ohjaimina Tiger Lake -prosessoreissa, mutta ensimmäinen 7 nanometrin versio tulee olemaan Ponte Vecchio -koodinimellä tunnettu Xe-HPC-arkkitehtuurin edustaja.

Intel Graphics on julkaissut nyt Twitter-tilillään kuvan nimeämättömästä piiristä, jonka valmistumista aikataulussa moni piti mahdottomana koronapandemian aiheuttaman etätyöpakon vuoksi. Koronasta riippumatta siru on kuitenkin nyt valmis ja Intelin käsissä.

Kuten kuvaan skaalaksi asetetusta AA-paristosta voi päätellä, kyseessä ei ole mistään pienestä piiristä. AA-paristoa skaalana käyttäen piirin paketoinnin mitat näyttäisivät olevan noin 81 x 53 millimetriä. Intelin aiempien diojen mukaan lämmönlevittäjän alta pitäisi löytyä kaksi osiota, joista kummassakin on kahdeksan Compute Nodea, neljä ”Rambo” XeMF-välimuisti/muistiohjainsirua sekä tuntematon määrä HBM-pinoja EMIB-siltojen päässä. Sirun valmistuksessa hyödynnetään myös Foveros-teknologiaa.

Intelin mukaan Ponte Vecchiot tulevat ensimmäisenä käyttöön osana Project Aurora -laskentanoodeja. Project Aurora -noodit sisältävät kuusi Ponte Vecchiota sekä kaksi Sapphire Rapids -prosessoria. Ne tullaan ottamaan ensimmäisenä käyttöön Yhdysvaltain energiahallinnon (DOE, U.S. Department of Energy) eksaluokan Aurora-supertietokoneessa vuonna 2021.

Päivitys:

Raja Koduri on twiitannut tarkentavaa tieoa sirusta ja varmistanut, että kyseessä ei ole Ponte Vecchio vaan Xe-HP-arkkitehtuurin datakeskuksiin suunnattu versio. Xe-HP-arkkitehtuurin tarkemmat yksityiskohdat eivät ole tällä hetkelä tiedossa, mutta arkkitehtuurin pitäisi kattaa valtaosa Intelin tulevista Xe-näytönohjaimista niin peli- kuin datakeskuskäyttöön.

Lähde: Intel Graphics @ Twitter

This site uses XenWord.
;