Intelin Larrabee-projektista syntynsä saaneet Knights-sarjan Xeon Phi -prosessorit eivät ole missään vaiheessa lyöneet itseään kunnolla läpi. Nyt sarjan historia vaikuttaisi lähenevän loppuaan, sillä Intel ilmoitti lopettavansa useiden mallien valmistuksen.
Intelin tuotemuutosilmoituksen (Product Change Notification) mukaan se lopettaa Knights Landing -koodinimellisten Xeon Phi -sarjan 7210(F)-, 7230(F)-, 7250(F)- ja 7290(F) -prosessoreiden valmistuksen. Raskaaseen laskentaan tarkoitettuja prosessoreita voi tilata Inteliltä vielä ensi kuun loppuun saakka ja viimeiset prosessorit tullaan toimittamaan heinäkuun 19. päivään mennessä vuonna 2019.
Intelin mukaan syy edellä mainittujen prosessoreiden tuotannon lopettamiseen on yksinkertaisesti kysynnässä. Yhtiön mukaan sen asiakkaiden kiinnostus on siirtynyt Xeon Phi -prosessoreista Intelin muihin tuotteisiin. Knights Landing -arkkitehtuurin prosessorit julkaistiin vuoden 2016 lopulla. Markkinoille jäävät vielä Knights Mill -arkkitehtuuriin perustuvat Xeon Phi 7235, 7285 ja 7295. Prosessorisarjan tarinan loppuvaiheet vaikuttavat olevan nyt käsillä, sillä yhtiö ilmoitti viime vuoden lopulla peruuttavansa 10 nanometrin Knights Hill -arkkitehtuurin ja aikovansa kehittää tilalle täysin uuden alustan ja arkkitehtuurin
Lähteet: TechPowerUp, Intel (1), (2)
Itse en ollut edes kuullut näistä ikinä, en taida olla asiakaskuntaa 😀 tuossa 7295 näyttäisi olevan 72 ydintä.
Taisi olla näiden päivät luettu siinävaiheessa kun päättivät alkaa näytönohjaimia tekemään.
Veikkaan, että syy-seuraus-suhde meni toisin päin, eli totesivat, että kun Xeon Phi ei kelpaa markkinoille, niin pitää alkaa satsata näytönohjaimiin. Tiedotuksellisesti piti vain kertoa ensin näytönohjainpuolesta, ettei pörssikurssi saa kolausta tästä lopetusuutisesta.
Mahtaa johtoporrasta nakertaa ku joutuvat nöyrtymään tuottamalla markkinoille markkinoiden määritelmiä tuotteita kun oman paskan pakkösyöttö ei onnistunutkaan.
Intelin arkkitehtuuriportfolio on kovasti kutistumaan päin. Viimeaikoina leikkuriin ovat menneet Edison/Quark, IA64 ja nyt Larrabee, aiemmin oli jo luovuttu Strong ARM:sta. Meinaakohan Intel että Xeon Scalable on Se Juttu?
Öö, Apollo Lakethan tulivat myyntiin jo Q3/16 ja niiden seuraajat eli Gemini Laketkin tuli viime vuoden lopulla?
Xeon Scalablen ideahan on että siihen voidaan pultata kylkeen (samaan paketointiin) tarvittaessa ihan minkälaista kiihdytintä tahansa
Totuus on toinen. Meillä on pariinkin kertaan jouduttu tekemään suunnitelmia uusiksi kun Intel ei toimita piirejä niissä olevien rautavikojen takia. Olikohan viimeisin arvio saatavuudesta Q1/19
Siitä en tiedä mikseivät teille toimita mutta Apollo Lakeja ja Gemini Lakeja saa kumpiakin kaupasta tälläkin hetkellä ainakin kannettavissa, veikkaan että myös NUCeissa
Näille ei ollut oikeastaan mitään käyttöä. AI/ML-laskentaan GPU on nopeampi. Muuhunkin lasketaan saa vaikka Tesloja (niitä Nvidian).
Vievät vaan törkeästi virtaa ja eivät ole yleiskäyttöisiä mihinkään muuhun.
katso liitettä 121170
Riippuu varmaan siitä laskenta-algoritmista. Haarautuvalla double-precision koodilla tuollainen oikea x86 voi olla paljonkin nopeampi kuin joku Tesla / Volta.
Suurempi ongelma on se, että tuollaista koodia on todella todella vähän käytössä missään, joten tuo Knights Landing on ylipäätään aika turha, vaikka teoreettisesti johonkin käyttöön saattaisi ihan hyvin sopiakin.
Alun perin Xeon Phit tehtiin supertietokoneita ja fp64:sta varten. Uusimmat ovat taas suuntautuneet enempi mixed precisioniin ja noihin AI/ML laskentaan. Eli Knights Millsiin tuli se VNNI ja se tukee int16/fp32/fp64:sta toisin kuin nyt EOLed Knights Landing(FP32/FP64). Muutenkin siinä on tehostettu fp32 nopeutta fp64 nopeuden kustannuksella.
Varmaan juu Apollo Lake Pentium ja Celeron sarjaa, mutta oletko varma että Atom -prossuja?
Products formerly Apollo Lake
Geminissä ei ole edes Atomeja enää:
Products formerly Gemini Lake
Yleisesti kuluttajatuotteilla ei niin paljon väliä varsinkin tämän teholuokan vehkeissä jos USB paskoo laitteen tai massamuistit korruptoituu. Kaupasta saa uusia, teollisuuspuolella homma menee vähän eri lailla eikä Intel ymmärrettävästi halua ottaa sitä riskiä että jossain hankalapääsyisessä paikassa mustassa Afrikassa tehdas seisoo, kun Apolla Lake Atom on porisinut.
Se on se ja sama lukeeko siinä paketissa Pentium, Celeron, Atom vai mitä, samasta sirusta siinä on kyse kuitenkin ja ainoiksi eroiksi jää piirin konfiguraatio (kellot, ytimet jne).
Intel ilmeisesti päätti Apollon kohdalla vaikka Atom-nimillä ehtikin kolme mallia julkistaa ettei Atomit kannata ja keskittyy vain Pentium ja Celeron brändeihin noissa
Näyttää tosiaan siltä että Atom arkkitehtuurina on kuopattu jo. On kyllä mennyt itseltäni ohi milloin, tai sitten asiasta ei ole isommin meteliä pidetty.
Intel® Atom™ Processor X Series Product Specifications
Atom on/oli Intelin sulautettujen järjestelmien brändi ja vaikuttaa siltä että tuokin taidetaan korvata Xeon Scalable perheen jollakin variantilla. Alkuperäinen pointti siitä ettei Apollo Lake Atom -prossuja saa, pitää edelleen paikkansa eikä Intel edes muuta väitä.
Ei ole. Se on brändinä kuopattu, kun siihen liittyi niin paljon negatiivisia mielikuvia.
Samaan arkkitehtuurijatkumoon perustuvia tuotteita myydään nykyään Celeroineina ja Pentiumeina.
Niin siis kuten @hsalonen tuossa totesi jo, ei se arkkitehtuuri ole mihinkään kadonnut, vaan brändi.
Nuo Geminit perustuu Goldmont Plus -ydinarkkitehtuuriin kun Apollot oli Goldmontteja. Seuraavaksi vuorossa pitäisi olla 10nm Tremont-ytimet
Olisiko tälle jotakin lähdettä? Ja vastaus tuonne: Atom
Vastaan nyt tänne, käy alustamassa tuo ketju kunnolla jos meinaat että sinne riittää enemmänkin keskustelua.
Ihan Inteliltä nuo tiedot ydinten / arkkitehtuurien nimistä tulee, in-order atomit jäi historiaan jo ajat sitten, Silverston oli eka OOE atom (Moorefield/bay trail jne)