Intelin prosessorit toimivat eri Turbo-kellotaajuuksilla muun muassa sen mukaan, montaako ydintä kulloinkin rasitetaan.

Intel kertoo tapansa mukaan prosessoreilleen kaksi tai kolme kellotaajuutta: peruskellotaajuuden, Turbo 2.0 -kellotaajuuden sekä mahdollisen Turbo 3.0 -kellotaajuuden. Turbo 2.0 -kellotaajuus kertoo yhden ytimen maksimikellotaajuuden ja uusi Turbo 3.0 tai TurboMax prosessorin parhaaksi havaitun ytimen maksimikellotaajuuden.

Turbo-kellotaajuudet ovat sinänsä yksinkertainen käsite, mutta Intelin prosessoreissa on myös piilotetut Turbo-kellotaajuudet riippuen siitä, montaako ydintä kulloinkin rasitetaan. Esimerkiksi neliytiminen prosessori voi toimia kolmen tai neljän ytimen rasituksessa eri Turbo-kellotaajuudella kuin yhden tai kahden ytimen rasituksessa.

Tähän asti Intel on paljastanut ”piilotetut” Turbo-kellotaajuudet lehdistölle enemmän tai vähemmän suostuttelun jälkeen. Coffee Lake -prosessoreiden myötä tälle tuli kuitenkin stoppi, kuten monet sivustot joutuivat huomaamaan kysyttyään asiaa Inteliltä. Yhtiö vastasi esimerkiksi AnandTechille ja ExtremeTechille, ettei yhtiö halua enää paljastaa tarkempia Turbo-kellotaajuuksia, koska ne riippuvat liikaa sekä järjestelmän konfiguraatiosta että rasituksen tyypistä ja tasosta.

[W]e’re no longer disclosing this level of detail as its proprietary to Intel. Intel only specifies processor frequencies for base and single-core Turbo in our processor marketing and technical collateral, such as ARK, and not the multi-core Turbo frequencies. We’re aligning communications to be consistent. All Turbo frequencies are opportunistic given their dependency on system configuration and workloads.

Yllä olevasta taulukosta löydät AnandTechin toteamat Turbo-kellotaajuudet eri Coffee Lake -malleille, mutta sivusto muistuttaa, että ne saattavat vaihdella jo pelkän emolevyn merkin ja mallin mukaan. Valitettavasti toistaiseksi ei ole saatavilla kylliksi dataa, jotta voitaisiin todeta, onko emolevyjen välillä merkittävää tai mitään eroa todellisten Turbo-kellotaajuuksien kanssa.

Voit tutustua aiempien sukupolvien tarkempiin Turbo-kellotaajuuksiin Intelin tukisivuilla.

Lähteet: ExtremeTech, AnandTech

This site uses XenWord.
;