Intel kohahdutti yleisöä viime syksynä kertomalla yhtiön valmistelevan Core-sarjan prosessoria, jossa samaan paketointiin on integroitu AMD:n Radeon-näytönohjain. Tammikuun alkupuolella yhtiö julkaisi luvatut 8. sukupolven Core-prosessorit Radeon RX Vega M -näytönohjaimella.
Korealainen Playwares-sivusto on saanut nyt käsiinsä Intelin Core i7-8809G -prosessorilla varustetun NUC-kokoonpanon. Core i7-8809G on varustettu Intelin neliytimisellä Kaby Lake -prosessorilla ja AMD:n RX Vega M GH -näytönohjaimella, jossa on käytössä 24 Compute Unit -yksikköä eli 1536 stream-prosessoria ja oma neljän gigatavun HBM2-muisti.
Prosessorin peruskellotaajuus on 3,1 ja maksimi Turbo-kellotaajuus 4,2 GHz, kun RX Vega on asetettu toimimaan vakiona 1063 MHz:n perus- ja 1190 MHz:n Boost-kellotaajuudella. HBM2-muistien kellotaajuus on 800 MHz. Playwares ajoi testinsä sekä vakiokellotaajuuksilla että prosessori ylikellotettuna 4,3 GHz:iin, RX Vega 1300 MHz:iin ja HBM2-muisti 950 MHz:iin.
Intelin ja AMD:n yhteistyö näkyy heti myös ohjelmistopuolella, sillä tietokoneen mukana tulee tuttu Radeon Software -paketti, mutta tällä kertaa Intel-brändättynä. Mukana ovat kaikki tutut ominaisuudet mukaan lukien Radeon WattMan -ylikellotussovellus.
Playwaresin testeissä prosessori nettosi esimerkiksi Cinebench R15 -testissä yhden ytimen testissä 180 ja kaikkia ytimiä rasittavassa testissä 866 pistettä. Ylikellotettuna pisteet nousivat 184 ja 887 pisteeseen, mikä viittaa prosessorin toimineen vakiona ainakin lähellä Turbo-kellotaajuuttaan. Myös PCMark 8 -testissä ero jäi ylikellotettuna pieneksi, mutta esimerkiksi Aida64:n CPU Queen -testissä ylikellotettu prosessori nettosi liki 10 % paremman tuloksen vakiokelloihin nähden ja CPU PhotoWorxx -testissä peräti 28,5 % paremman tuloksen.
Suurinta mielenkiintoa Core i7-8809G:ssä herättää kuitenkin sen RX Vega M -näytönohjaimen suorituskyky. Futuremarkin 3DMark Fire Strikessä NUC-kokoonpano nettosi vakiokellotaajuuksilla 10147 pistettä, Fire Strike Extremessä 4433 pistettä ja Fire Strike Ultrassa 2265 pistettä. 3DMark Time Spyssä kokoonpano sai vakioasetuksilla 2902 ja Extreme-asetuksilla 1261 pistettä. Ylikellotettuna tulokset paranivat reilut 10 %, mikä päti myös muihin synteettisiin testeihin. Verrokin vuoksi Fire Strike -tulos osuu Radeon RX 470- ja RX 570 -näytönohjainten välimaastoon, mutta Fire Strike Ultrassa tulos tippuu Radeon R9 380X:n tasolle ja Time Spyssä tulos on suurin piirtein samaa tasoa Radeon R9 380:n kanssa. Aika näyttää, onko erikoisesti heittelevät tulokset kiinni muistikaistasta, ajureista vai jostain muusta.
Rise of the Tomb Raider -pelissä Core i7-8809G RX Vegoineen tarjosi 1080p-resoluutiolla DirectX 12 -rajapinnalla Ultra-asetuksin Geothermal Valley -testissä 45,36 ja sisäänrakennetussa testissä 52,59 FPS:n keskimääräisen ruudunpävitysnopeuden. Ylikellotettuna ruudunpäivitysnopeus nousi 50,5 ja 59,11 FPS:ään. Overwatchissa 1080p-resoluutiolla Epic-asetuksin minimi-FPS oli 54 ja keskimääräinen FPS 65,15, kun ylikellotettuna tulokset nousivat 64 ja 81,41 FPS:ään. Suositussa PUGB:ssa 1080p-resoluutiolla ja tarkemmin määrittelemättömillä asetuksilla minimi-FPS oli 54 ja keskimääräinen FPS 65,15. Ylikellotettuna tulokset nousivat 61 ja 69,53 FPS:ään.
Koko NUC-kokoonpano kulutti Metro 2033 Redux -pelissä 1080p-resoluutiolla vakiokellotaajuuksilla keskimäärin 140,23 ja maksimissaan 155,3 wattia. Ylikellotettuna kulutukset nousivat 157,42 ja 186 wattiin. Prosessorin lämpötila nousi vakiona maksimissaan 88 asteeseen ja ylikellotettuna 94 asteeseen, kun RX Vega M:n lämpötila oli vakiokellotaajuuksilla maksimissaan 53 ja ylikellotettuna 57 astetta.
Sivusto testasi tässä läpi käytyjen tulosten lisäksi ison joukon muitakin pelejä ja sovelluksia, joiden tulokset voi tarkastaa suoraan Playwaresin artikkelista.
Lähde: Playwares
Tuohan on aika julman hyvä peliteholtaan. Vielä kun tommosta sais joskus järkihintaan.
Jos tämä yhtään korreloisi tulevien läppäreiden pelisuorituskykyyn niin olisi erittäinkin mielenkiintoinen tilanne.
AMD:n kannalta tätä voi osin pitää myös harmillisena, ettei heillä tällä hetkellä ole oikeasti tuolle kilpailijaa jolleivat tuo vastaavaa (tai parempaa) custom-piiriä myös erillisnäyttiksinä tai intelin tyylisellä ratkaisulla samalle paketoinnille laitettuna AMD:n prossun kera pelikannettaviin. Vega 11 jää kuitenkin niin pahasti tuon piirin jalkoihin ja voisi kuvitella, että Mobile ryzen + ns. ”Vega M 24”:lle olisi markkinoita jossain määrin.
Onko tiedossa että ois tulossa läppärille? Olisi nimittäin täydellinen ostos uudelle koneelle seuraavaksi pariksi vuodeksi.
Ainakin Intel kovin rummutti juuri sitä että saadaan ohuempia peliläppäreitä näillä
Mielenkiintioista pubgiin :drool:
Melkoinen farssi GPUn osalta.
Jäähdytysratkaisusta en saanut kääntäjänkään kanssa sen enempää selvää. Mahtanee kuitenkin 250W rasituksessa pitää ihan kohtuu kovaa metakkaa.
250W? Ylikellotettunakin piikki kulutus 186W?
Milläs tapaa tämä farssi on?
Katsoinkin taulukkoa väärin. Mitähän nuo vertailukohdat tuossa taulukossa mahtavat olla?
Herran vuonna 2018 GTX 1080 Ti alkaa olla se hitain mopo millä kukaan haluaa pelata yhtään mitään.
Hupiveikkoja kaikki mobiilivehjetriidit täys. :rofl:
Mitä hyvää tuossa on?
Eli hyvä suorituskyky romutetaan huonolla jäähdytyksellä.
Hyvä suorituskyky prosessorilla ja grafiikkapiirillä ja vie selvästi vähemmän tilaa kuin kilpailevat samaan suorituskykyyn pystyvät ratkaisut (eli erillinen CPU ja GPU, ero vielä korostuu HBM-muistin vuoksi)
Todella ohuessa ja pienessä läpsyys prossu + GPU TDP on luokkaa 15W
Lievästi isommassasitten 35W
ja jossain massiivisessa pelijyrässä sitten miltei niinpaljon, kun tarvis (Tosin pöytäkoneille jäädään aina silti).
Eli siis jos meinaa hommata jonki kevytkoneen tuolla, niin ei kannata odottaa tuollaista suorituskykyä, kuin 10X suuremmalla TDP:llä.. Tai voi tulla pettymys.
Pelitestejä seuraamattomana nopeasti katsoin io techin 2400G testiä, jossa kyseinen laitos sai 3300 pistettä fire strikessä. Onko tuo siis vertailukelpoinen tulos tuohon 10147 pisteen tulokseen?
Öö, ei? Ei Raven Ridge tämän kanssa kilpaile millään tasolla, lues nyt uusiksi tuo – kilpailevat ratkaisut käyttävät erillistä grafiikkapiiriä ja prosessoria (ihan kuten tämäkin, mutta erillisissä paketoinneissa mikä vie enemmän tilaa, mikä on aina kannettavassa kortilla. ja tuo ero vielä kasvaa entisestään kun lätkitään sille erilliselle GPU:lle muistit ympärille kun tässä on samaan paketointiin integroitu HBM-muistipino)
Vastaavasti hinta on korkea ja suuren lämmöntuoton takia jäähdytys vie enemmän tilaa.
Aivan, intelin tehokkaimpien mobiilisuorittimien maks. tdp taitaa olla 45wattia, siihen 60-90w 1060/1070m kylkeen niin kyllä lähtee.
Lämmöntuotto ei ole sen kummempi kuin erillisellä CPU:lla ja GPU:lla, tuskin hintakaan muodostuu ainakaan merkittävästi korkeammaksi. (yhden NUCin perusteella on turha tuomita hintaa, kun ei Intelillä ole olemassa vastaavaa NUCia erillisellä CPU:lla ja GPU:lla)
Minua kiinnosti onko tulokset ajettu samoilla asetuksilla ja tulokset vertailukelpoisia, ei se kilpailevatko ne keskenään. Lähinnä siis se onko noissa default asetukset.
Hinta ainakin sen mukainen 😀
Aa, kyllä nuo 3DMarkit sun muut on ihan vakioasetuksilla ajettuja, peleissä kerrottu asetukset ainakin jos joku tietty preset käytössä
Ihan sama, mitä sisällä, mutta tuo pääkallo-estetiikka _missään_ on voimakas turn off oston suhteen.
On kyllä jännä. Tästä voi hyvinkin tulla menestys kannettavissa koneissa jos saavat pidettyä jäähdytyksen ja virrankulutuksen järkevänä.
Kotelon sisällä oleva muovilevy missä kaksi aukkoa joista et tietäisi että ne on pääkallon silmät muuten kuin historian kautta?
Valaistusta voi hallita BIOSista, saa myös pois
Menikö ohi vai milloin mahdollisesti julkaistaan? Melkein pakko-ostos, sen verran kiinnostava juttu. Aiemmin jo NUC:ia harkitsin mutta ei ollut toivoakaan grafiikkapuolella. 🙂
Tätä kyllä ite ainakin olen jo hetken odottanut. Tuo näyttishän on luokkaa gtx 1060. Niin ja hinta tolla i7 prossulla tais olla 1000dollaria. Siihen sitte vielä m.2 kovo ja muistikammat mutta on pieni ja tehokas kone =)
niistä tehoista sen verta, että oman työläppärin teholähde on 240W
Keväällä 2018 😉 itse odottelen myös NUCin tilausta, mutta en tätä.
Tämmönenhä ois loistava ku nykyään pelikoneen virkaa hoitaa Qnix 1440p näytöllä G751JY ja hyvin riittää itelle CS, Path of exile / bf4 mättöön potku xD
Saa nähdä, miten näitä saadaan valmistettua.
Läppäreissä ok, kun niitä ei voi päivittää muutenkaan, samoin noissa nukeissa.
Se on vain ikävää, jos noita saadaan valmistettua runsaasti kohtuuhintaan, niin pian on gigantti täynnä "huippu pelikoneita", joita sitten ei CPU / GPU rintamalla voi päivitellä mihinkään suuntaan.. PC pöytäkoneen idea kun on mielestäni mitä suuremmiltaosin modulaarisuus ja päivitettävyys…
Päinvastoin. Hyvä jos kunnon integroidulla saadaan edullisia esport pelikoneita. Noi nykyiset ”huippupeli pct” tuhannen euron hintalapulla ja gtx750/1050”nonti” vasta naurettavia onkin. Enkä usko että kukaan noita hirveästi päivittelee, vai päivitteleekö?
Alkuperäinen juttu näköjään poistettu.
Kyllä niitä on sillointällöin käynyt näyttis (+poweri) vaihdossa, jolloin niistä tulee paljon parempia… Tuossa ei ilmeisesti voi päivittää ja se on sitten siinä.
Pistetään sitten tähän:
Techreport on julkaissut testin Intelin uudesta NUC koneesta, jossa on AMD:n näytönohjain ja HBM muistia integroituna prossun kanssa samalle alustalle. Eli siis erillisnäyttis minimi lisäkomponenteillä.
Koneen GPU suorituskyky sijoittuu GTX 1050TI:n ja mobiili GTX1060 (6 Gigaa) väliin.
Intel’s NUC8i7HVK ”Hades Canyon” gaming PC reviewed
Intelin tietolehdykkä kertoo, että prossussa on ilmeisesti myös Intel HD630 GPU Integroituna.
Intel® Core™ i7-8809G Processor with Radeon™ RX Vega M GH graphics (8M Cache, up to 4.20 GHz) Product Specifications
AMD:n custon grafiikkapiiri on siis ulkoinen näyttis. Uutta on lähinnä vain piisirujen pakkaus samalle alustalle.
Sinänsä siis tuo GPU ei ole, kuten esim PS4:n GPU, samalla sirulla nopean yhteyden päässä, vaan ilmeisesti PCIe väylällä liitettynä prossuun.
Toisaalta perus PS4:n GPU suorituskykyä on arvioitu esim täällä (siis ei pron)
AMD PlayStation 4 GPU
ja asteikolla:
PS4 GPU 100%
GTX 1050 Ti (pöytäkone versio) 152%
GTX 1060 6Gb saa 270%
Ps4 Pro taas:
AMD Playstation 4 Pro GPU
Ps4 GPU 100%
GTX 1050 Ti (Pöytäkone) 92%
GTX 1060 6Gb 156%
———–
Njoo se on pcie 3.0 x8 väylällä kiinni siinä cpu:ssa.
Mutta onhan tuosta ollut jo testejä ulkona monessa paikassa tosiaan.
Intel Hades Canyon NUC8i7HVK (i7-8809G, Radeon RX Vega M GH) Mini PC Review
The Intel NUC8i7HVK (Hades Canyon) Review: Kaby Lake-G Benchmarked
Intel NUC8i7HVK Review: Vega takes a trip to Hades Canyon | PC Perspective