Intel joutui julkaisemaan tänä vuonna päivitysversiot Raptor Lake -prosessoreista työpöydälle, koska Meteor Lake ei taipunut työpöydän vaatimaan suorituskykyyn asti. Ensi vuoden Arrow Lake -prosessorit sen sijasta ovat saapumassa myös työpöydille.

Nyt nimimerkkiä InstLatX64 viestipalvelu X:ssä käyttävä käyttäjä on huomannut, ettei seuraavassakaan sukupolvessa olla pääsemässä täyteen pariteettiin työpöydän ja mobiilin välillä, vaan prosessorit tulevat tukemaan eri käskykantalaajennoksia. Intelin dokumenttien mukaan Arrow Laken työpyötäversio tulee tukemaan AVX-VNNI-INT16-, SHA512-, SM3-, ja SM4-laajennoksia sekä LBR Event Logging -ominaisuutta, mitkä uupuvat mobiiliversioista. AVX-VNNI-INT16-laajennus on suunnattu tekoälytehtäviin, kun SHA ja SM:t ovat kryptografisia laajennoksia ja LBR lähinnä kehittäjille suunnattu työkalu.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi Intel on päätynyt kyseiseen ratkaisuun. Tom’s Hardware epäilee, että yksi mahdollinen selitys voisi olla SoC-sirun erittäin vähävirtaiset LP-E-ytimet, jotka eivät tukisi kyseisiä ominaisuuksia ja ne olisi siksi kytketty pois mobiiliversioista. Teoria on sinänsä hyvin mahdollinen, mutta se tarkoittaisi samalla, ettei LP-E-ytimiä nähtäisi työpöydällä. Se olisi mahdollista toteuttaa sekä erilaisilla SoC-siruilla että kytkemällä ne yksinkertaisesti pois päältä, sillä työpöydällä niille ei ole vastaavaa tarvetta.

Lähde: InstLatX64 @ X, Tom’s Hardware