io-techin toimitus heittää jäähyväiset pandemian tahraamalle vuodelle 2020 ja toivottaa kaikille parempaa vuotta 2021!

Monella tapaa erikoinen vuosi 2020 on saapumassa vihdoin päätökseensä. SARS-CoV-2 ja sen aiheuttama COVID-19 paisuivat nopeasti koko maailman kattavaksi pandemiaksi, mikä vaikutti jokaisen elämään tavalla tai toisella.

Tietokoneiden ja kuluttajaelektroniikan parissa pandemia näkyi ennen kaikkea kasvaneena kysyntänä. Tämä kävi selväksi viimeistään loppuvuoden prosessori-, näytönohjain- ja konsolijulkaisujen myötä. Erilaiset botit ja trokarit veivät merkittävän osuuden markkinoille asti saaduista tuotteista ja tavallisten kuluttajien jonot muun muassa uusiin näytönohjaimiin jatkuvat pitkälle ensi vuoteen, vaikka ensimmäiset niistä saapuivat myyntiin jo syyskuussa. Trokarit nauravat puolestaan matkalla pankkiin kynittyään epätoivoisilta kuluttajilta kaksin- tai jopa kolminkertaista hintaa tuotteista. Tämä on johtanut muun muassa brittien parlamentin jäsenten aloitteeseen kieltää trokaus konsoli- ja tietokonekomponenttien kohdalla lailla.

Vuoteen mahtui teknologiajulkaisujen saralla monia mielenkiintoisia uutuuksia. Valmistusprosessiensa ongelmien kanssa painiva Intel sai julkaistua uuden sukupolven 10 nanometrin SuperFin-prosessilla varustetut Tiger Lake -prosessorit kannettaviin ja NVIDIA valitsi uusien kuluttajapiiriensä valmistajaksi Samsungin ja sen 8 nanometrin valmistusprosessin. Uusi GeForce RTX 30 -sarja paransi etenkin säteenseurantasuorituskykyä merkittävästi ja sai kyseenalaisen kunnian olla ensimmäinen syksyn julkaisuista, jotka todella näyttivät miten pahasti tuotanto laahaa kysynnän perässä. AMD sai puolestaan julkaistua uuden Zen 3 -arkkitehtuurin ja vietyä sillä nopeimman peliprosessorin kruunun ainakin väliaikaisesti, jonka lisäksi RDNA2-arkkitehtuuri toi kiihdytetyn säteenseurannan uuden sukupolven konsoleihin ja Radeon RX 6000 -sarjan näytönohjaimiin.

Ensi vuoden alussa markkinoille odotetaan lisää malleja sekä AMD:n Radeon RX 6000 -sarjaan että NVIDIAn GeForce RTX 30 -sarjaan. Lisäksi Intelin odotetaan julkaisevan uudet 11. sukupolven Rocket Lake -koodinimelliset prosessorit heti ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Intelillä on työn alla myös ensimmäiset erilliset Xe-HPG-arkkitehtuurin pelinäytönohjaimet.

Me io-techin toimituksessa haluamme kiittää kaikkia lukijoitamme kuluneesta vuodesta ja toivottaa kaikille turvallista ja parempaa uutta vuotta 2021!

t. Sampsa, Juha, Petrus, Niko, Juha U, Oskari ja Joona

This site uses XenWord.
;