Jimm's PC-Store myi vuonna 2022 yli 2 miljoonalla eurolla lähes 3500 droonia suomalaisyritykselle, jonka toimitusjohtaja sai tuomion säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta.

Yhdysvallat asetti viime syksynä kaksi suomalaisyritystä Venäjää koskevalle pakotelistalleen, jotka veivät pakotteista vastaavan USA:n valtiovarainministeriön alaisen viraston OFAC:n eli Office of Foreign Assets Controlin mukaan Venäjälle sotateollisuuden käyttämää elektroniikkaa ja muita osia. Vantaalla toimineiden yhtiöiden Siberica Oy:n ja Luminor Oy:n katsottiin vieneen muun muassa pakotelistalla olevia drooneja ja niiden tarvikkeita Venäjälle. Joulukuussa EU asetti samasta syystä molempien yritysten toimitusjohtaja Gabriel Teminin pakotelistalle.

Suomen Tulli ilmoitti joulukuussa tutkineensa yhtiöihin liittyvää törkeää säännöstelyrikosta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikosta. Epäily koski yli kolmeakymmentä vientiä tai viennin yritystä, jotka ovat sisältäneet pakotteiden alaisia tuotteita, mm. mikrokontrollereita ja puolijohdekomponentteja. Näiden, kaikkiaan yli 600 000 euron arvoisten tuotteiden epäillään päätyneen Venäjälle.

Tämän lisäksi Tulli epäili lähes 3500 miehittämättömän lennokin eli droonin päätyneen Venäjälle. Tuotteet oli vientiselvitetty toiseen valtioon. Droonien arvo on ollut yli kaksi miljoonaa euroa.

Tammikuussa yhtiöiden toimitusjohtaja Teminiä vastaan nostettiin syyte Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa pakotteiden rikkomista koskevassa rikosasiassa. Käräjäoikeus tuomitsi Teminin maaliskuussa yhdeksäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen säännöstelyrikoksesta ja puolustustarvikkeiden maastavientirikoksesta. Temin ja Luminor Oy määrättiin suorittamaan valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 11 000 euroa. Noin 3500 droonin osalta käräjäoikeus ei löytänyt riittävää näyttöä, että ne olisi viety Venäjälle. Tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä vaati Teminille vähintään kolme vuotta ehdotonta vankeutta ja aikoo valittaa hovioikeuteen.

 

”Myyntihuuma” iski

Iltalehti uutisoi viikonloppuna lisää tietoja ja yksityiskohtia lähes 3500 droonin tarinasta. Temin oli ostanut huhtikuu-lokakuu välisenä aikana vuonna 2022 useissa erissä Luminor Oy:n nimissä Jimm’s PC-Storesta 3466 DJI:n droonia yhteensä yli kahden miljoonan euron edestä. Jimm’sin vastineen mukaan se sortui myyntihuumaan, eikä tajunnut tehdä riittäviä tarkistuksia, sillä keväällä 2022 Luminor Oy:n julkiset tiedot olivat näyttäneet normaalilta. Saatuaan tiedon epäilyttävästä toiminnasta, Jimm’s lopetti Luminor Oy:n kauppasuhteen ja samalla myynnin ulkomaille kokonaan. Jimm’sin vastineessa todetaan myös, että yhtiön omien tietojen mukaan drooneja ei olisi viety Venäjälle.

Maanantaina Jimm’sin vastineen jälkeen Iltalehti uutisoi lisää yksityiskohtia. Tullin esitutkinta-aineistosta selviää, että Jimm’s PC Store on vuosina 2021–2022 myynyt huomattavan määrän tavaraa Luminor Oy:n kautta Venäjälle. Venäjän hyökkäyksen jälkeen Luminor ilmoitti vievänsä tavaraa Turkkiin ja alkoi ostaa DJI:n drooneja ja niiden varaosia huhtikuussa 2022. Yksittäiset tilaukset olivat pääosin 100-200 droonin eriä ja Jimm’s PC Store jatkoi myyntiä lokakuuhun 2022 asti.

 

io-tech lopettaa yhteistyön Jimm’s PC-Storen kanssa

Jimm’s PC-Store on ollut io-techin yhteistyökumppani sivuston perustamisesta eli vuodesta 2017 lähtien. Yhteistyö on näkynyt sivustolla yrityksen markkinointina ja TechBBS-foorumilla virallisena viestiketjuna.

Viime päivien aikana esiin tulleiden tietojen valossa olemme päättäneet lopettaa yhteistyön Jimm’s PC-Storen kanssa.

Lähde: Iltalehti (1,2), Tulli, Jimm’s vastine

Päivitys 11.4.2024: Jimm’s on julkaissut omilla sivuillaan tiedotteen asiasta.

This site uses XenWord.
;