Minitietokoneen pitäisi tarjota selvästi Raspberry Pitä kovempaa suorituskykyä ja se on ilmeisesti myös yhteensopiva sen HAT-laajennosten kanssa, kiitos RP2040-mikrokontrollerin.

Raspberry Pi aloitti luottokorttikokoluokan tietokoneiden trendin vuonna 2012 ja on saanut rinnalleen vuosien varrella rutkasti eri piirejä käyttäviä kilpailijoita niin isommilta kuin pienemmiltäkin tekijöiltä. Nyt areenalle on astumassa ranskalainen MakeMyBoard.

MakeMyBoardin ThunderBerry5 on yhtiön mukaan maailman ensimmäinen Qualcommin tekoälykiihdyttimellä varustettu SBC eli Single Board Computer, kuten luottokorttikokoluokan tietokoneita virallisemmin kutsutaan. Sen sydämenä sykkii Qualcomm Snapdragon QSC610, jonka sisältä löytyy kaksi Cortex-A76-johdannaista 2,2 GHz:n Kryo 460 Gold -ydintä ja kuusi 1,8 GHz:n A55-johdannaista Kryo 460 Silver -ydintä, Adreno 612 -grafiikkaohjain sekä Qualcomm AI Engine Hexagon DSP -yksiköllä. Piirilevyltä löytyy järjestelmäpiirin tueksi 4 Gt LPDDR4-muistia ja 64 Gt eMMC 5.1 -tallennustilaa.

ThunderBerry5:n varsinainen erikoisuus lienee järjestelmäpiirin USB2-väylän jatkeeksi asennettu Raspberry Pi:n RP2040 -mikrokontrolleri, jonka jatkeena on puolestaan 40 ”HAT_conn” pinniä. HAT_connin oletetaan olevan mikrokontrollerin myötä täysin yhteensopiva Raspberry Pin HAT-laajennosten (Hardware Attached on Top) kanssa, mutta tästä ei ole saatu vielä varmistusta valmistajan suunnalta.

Muita SBC-tietokoneen ominaisuuksia ovat kaksi näyttöulostuloa (HDMI 1.4, TFT DSI DPHY 1.2), tuki HEVC-pakkaukselle ja HEVC- sekä VP9-purulle 4K-resoluutiolla 30 FPS:n nopeudella, gigabitin verkkoliitäntä ja neljä USB 3 -liitäntää. Langattomat verkkoyhteydet ovat tuettuna 802.11a/b/g/n/ac-tasolle asti ja Bluetooth on versiota 5.0. Qualcommin WCD9341 hoitaa äänikoodekin ja WSA8810 vahvistimen virkaa ja ulos ääntä saa kuulokeliitännän kautta, sisään mikrofoniliitännästä. Mukana on tietenkin myös gyroskooppi ja kiihtyvyysanturi. Virtaa syötetään USB-C-liitännän kautta.

MakeMyBoard ei ole vielä paljastanut milloin ThunderBerry5 tulee tilattavaksi tai mikä sen hinta tulee olemaan, mutta se tulee tapahtumaan joukkorahoituspalvelu Kickstarterin kautta.

Lähteet: MakeMyBoard, Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;