Qualcomm on esitellyt virallisesti yhdessä Microsoftin kanssa kehittämänsä Always Connected PC -alustan. Always Connected PC -tietokoneiden luvataan mullistavan tavan, miten käyttäjät käyttävät kannettavia tietokoneitaan.
Always Connected PC -alusta perustuu Qualcommin Snapdragon -järjestelmäpiiriin ja täysveriseen Windows 10 -käyttöjärjestelmään ARM-optimoidun Office-version kera. Ensimmäisessä aallossa järjestelmäpiirinä käytetään Snapdragon 835:ttä. Kannettaville luvataan parhaimmillaan yli vuorokauden käyttöaikoja ja esimerkiksi Microsoftin edustajan mukaan hänen käytössään kannettaville riitti lataaminen kerran viikossa. Edistyneiden virransäästöominaisuuksien vuoksi kannettavaa voidaan pitää ns. Instant On -tilassa, jolloin tietokone on käytettävissä välittömästi napin painalluksella.
Ensimmäisenä omat Always Connected PC -kannettavansa esittelivät Asus ja HP. Asuksen NovaGo kuuluu ns. 2-in-1-kannettaviin, sillä sen näytön saranat mahdollistavat taulutietokonetilan kääntämällä näppäimistön näytön taakse. Kannettavassa on Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin rinnalla parhaimmillaan 8 Gt LPDDR4x-muistia ja 256 Gt UFS 2.0 -tallennustilaa. Kannettavan näyttönä on 13,3-tuumainen 1920×1080-resoluution näyttö.
NovaGo on varustettu kahdella USB 3.1 Gen 1 Type-A -liittimellä, yhdistetyllä mikrofoni/kuulokeliittimellä, NanoSIM-korttipaikalla, HDMI-ulostulolla ja MicroSD-kortinlukijalla. Asus lupaa kannettavalle 22 tunnin käyttöajan ja 30 päivän stand-by-ajan. Sen strategiset mitat ovat 149 x 316 x 221 millimetriä ja 1,39 kg. Oletuksena käytössä on Windows 10 S -versio.
Asus NovaGo on hinnoiteltu 4 Gt / 64 Gt -konfiguraatiossa verottomana 599 dollariin ja 8 Gt / 256 Gt -konfiguraatiossa 799 dollariin. Kannettavaa ei valitettavasti luvattu ainakaan tässä vaiheessa Suomeen, vaan se tulee aluksi saataville vain Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Kiinassa.
Myös HP:n Envy x2 on kuuluu 2-in-1-luokkaan, joskin se on suunniteltu enemmänkin taulutietokoneeksi, jossa näppäimistö on osa suojakoteloa eikä varsinaisesti kiinni itse näyttöosassa. Snapdragon 835 -järjestelmäpiirin parina on parhaimmillaan 8 Gt muistia ja 256 Gt UFS-tallennustilaa. Kannettavan näyttö on kooltaan 12-tuumainen ja sen resoluutio on hieman erikoisempi 1920×1280.
Envy x2 on varustettu yhdellä USB Type-C -liittimellä, microSD-kortinlukijalla, SIM-korttipaikalla ja yhdistetyllä mikrofoni/kuulokeliittimellä. Kannettavan äänentoisto on suunniteltu yhteistyössä Bang & Olufsenin kanssa. HP lupaa Envy x2:lle parhaimmillaan 20 tunnin käyttöajan ja 29 päivän stand-by-ajan. Akun luvataan latautuvan nollasta 90 %:iin 90 minuutissa HP Fast Charging -teknologian avulla. Kannettavan tarkat strategiset mitat ovat vielä hämärän peitossa, mutta sen luvataan olevan vain 6,9 millimetriä paksu. Käyttöjärjestelmäksi HP on valinnut Windows 10 S -version.
HP ei ole ilmoittanut vielä hinnoittelua Envy x2 -kannettavalleen vaan tyytyi vain toteamaan sen tulevan myyntiin keväällä 2018.
Lähteet: Qualcomm, Asus NovaGo, HP Envy x2
Windows 10 tabletin arm prossulla vois ostaa jos sellaisia tulee myyntiin tarpeeksi edullisesti ja muutenkin järkevästi toteutettuna.
Eikai Win RT hommia taas uudestaan… Ihan täyttä shaibaa jos ei x86 emulointia.
Tietty jos officea pyörittää 24/7 nii voihan tuo mennä jollai käytössä.
Tämähän on juuri se ”oikea” x86 winukka, pakko kyllä todeta että erittäin mielenkiintoinen alusta. Perus selain / office käyttöön aivan riittävä, ei tarvis enää miettiä riittääkö akku.
On juurikin täysi Windows 10, eli on x86-emulointi mukana. Joitain softia kuten Office ilmeisesti käännetään natiiveiksi silti
Kaippa jollekin marginaaliporukalle tälläinen voi tarjota jotain. Mutta aika turhia vehkeitähän nämä on suurimmalle osalle käyttäjistä. Liian iso tabletiksi, liian pieni tietokoneeksi ja kaupan päälle tehoton ja kallis.
Ennustan yhtä hyvää tulevaisuutta kuin kaikille edellisillekin yrityksille 🙂
Kokohan on juurikin mallia kannettava eikä raahattava, itselläni käytössä 12,5″ n.1kg kone ja sanoisin tuota isompia raahaataviksi, ja kuin kyseessä on kannattava niin silloin sitä käytetään ilman laturia niin kyllä tuo akunkesto on erittäin isossa roolissa kun laitetta valitaan.
835 ja varmasti tuleva 845 pyörittää perus softia hyväksyttävällä tavalla niin en kyllä usko alkuunkaan ettei laitteet menisi kaupaksi…
Perustuuko tämä johonkin oikeaan vai vaan mututuntumaan koska teoreettinen CPU-teho on heikompi ja emulointia mukana? Esimerkiksi demoissa (jotka oli muistaakseni vielä hitaammalla 820:lla eikä 835:llä, en satavarmaksi vanno kuitenkaan) fotari näytti toimivan ihan kyllin nopeasti ollakseen täysin käyttökelpoinen ja World of Tanks näytti pyörähtävän myös ihan kivasti
Se "Ihan kivasti" on silti paljon vähemmän mitä saat halvemmalla oikealla läppärillä. Ostatko auton, joka on "ihan kiva", mutta tehoa on puolet vähemmän kuin siinä viereisessä ja halvemmassa?
Ostatko traktorin, jossa on 1000 helppaa, vai kätevän cityauton, jossa on 80 heppaa… samaan hintaan tekokkaammassa läppärissä on huonompi näyttö, enemmän kokoa jne…
Eli tämä on ihan oma eläimessä. Pitää verrata Chromebookkien yläluokkaan.
Hintavimmat ovat yli tonnin laitteita näissäkin. Luultavasti joku kiinapoika tekee näistä sen 300 euron version ruppaseisen Tn näyttöisen version muovikuorilla.
Julkaistaan sitten läjä ongelmajätettä, jonka takia taas kirotaan pc laitteet alimpaan helvettiin ja ostetaan mäkki.
Onhan tällä nyt ihan erinlaiset lähtökohdat hyvään menestykseen kun rt:llä koska kaikki normaali windows sovellukset toimiii. Tästä voi tulla oikeasti kilpailia androidille ja os:lle.
Voisin, jos se samalla polttoaineella kulkisi 30 kertaa pidemmälle ja olisi aina käyttövalmis heti..
Kyllähän noita illuja ja fotareita pyöritellään vaikka millä, lähinnä siihen vaikuttaa saako näytön riittävän hyvin kalibroitua. Aika paljon ammattilaisille on kelvannut tuo ipad pro:kin…
Se nyt oli vain esimerkki kuvankäsittelysoftasta, aika varmasti kuka tahansa kuvaaja ja toimittaja esimerkiksi reissussa arvostaa mahdollisuutta ajaa fotaria tai muuta kuvankäsittelysoftaa, vaikka miten olisi pieni näyttö, koska aina ei vain voi mennä sinne toimistolle missä on sitten isoja näyttöjä ja pöytäkoneita.
Benchmarkkeja ei vissiin ole olemassa, joten aika rohkea väite että paljon hitaampi olisi kuin halvempi "oikea" läppäri
No ainakin fysioterapeuteille riittää töitä tulevaisuudessakin 🙂
Nuo piirit perustuu on A73 ytimille, eli ei sieltä nyt mitään hirvittävää yllätystä tule. Eipä tuokaan ole vielä edes samalla pelikentällä x86 prossujen kanssa, vaikkei nyt täysin onneton viritys ole.
Jos ihan tarkkoja ollaan niin kustomoituihin A73-ytimiin, Qualcomm hyödynsi tossa sitä uutta lisenssimallia missä ne saa ottaa valmiin ytimen ja muokata sitä
Tuskin ne sitä on silti alkanut uudestaan rakentamaan.
Tässä tais olla se emulointi niin että sovelluksen ensimmäisellä käynnistyskerralla tehdään x86 -> ARM käännös joka sitten tallennetaan muistiin/ pysyvää muistiin seuraavia ajoja varten.
Myös näissä oli Windows 10 s, eli vain store sovellukset käyvät, paitsi että sen voi päivittää ilmaiseksi normiwinkkariin, jolloin kaikki sovellukset käy.
Hyvältä näyttää näin äkkiseltään. Saattaa hyvinkin valikoitua seuraavaksi kannettavaksi, jos lunastaa lupauksensa. 13,3 tuuman näyttö on aika hyvä kompromissi tietokoneen koon ja käytettävyyden suhteen.
Minä en, käytettävyyden ja kannettavuuden paras ratkaisu on ollut ehdottomasti thinkpad x1 carbonit. Himottaisi tuo uudempi, jossa samalla tavalla tablettimoodiin, on vaan törkeen kallis kertaa neljä, jos siis törkeen kalliina pidetään uutisen laitetta. Akunkesto yms myöskin rampa verrattuna 30pv:n. Olisi joskus ihan kiva, ettei tuosta akusta tarttisi reissatessa murehtia. Mutta siis 14" on paras koko, Väittäisin jopa, että saisi olla 15" jos vähän noita paksuja reunoja saataisiin karsittua ja läppäri pysyy painon ja paksuuden puolesta kannettavana.
Edelleen suurimalle osalle käyttäjistä…
Pidätkö omaa käyttötapaasi kuinkakin yleisenä ja tarpeellisena kun otetaan koko väestö huomioon? Kyllä esim. omana työkoneena (joka 95% ajasta on kiinni sekin telakassa kahdella isolla näytöllä) tuntuisi aika karsealta yrittää tihrustaa jostain 12" postimerkistä kannettavan varassa ollessa. Akun kestolla taas ei niin väliä, jos muutaman tunnin selviää kyllä nykymaailmassa sähköä saa.
Jos tämä toimii joten kuten peruspertin nettiläppärinä ja kykenee haastamaan celeronin paskeet, niin voikin todeta tämän olleen intelillä huono vuosi 🙂
Idea on hyvä, jos noita vielä on niin parin vuoden päästä voisi laittaa hankintaa kun läppärin vaihto ehkä ajankohtainen ja noi prossut on vielä nipeutuneet.
Tämä on juuri se traktori. Spesiaaliin käyttötarkoitukseen sopiva laite. Onko Chromebookkien myynti ollut joku täysin vallankumouksellinen menestystarina? Sitäkin konseptia on koitettu ajaa läpi vuosia, ja edelleen tökkii.
Täähän on erittäin Mäkkimäinen Windowskone. Ne sovellukset jotka on saatavilla toimii. Sit jos haluat laajentaa sovellusvalikoimaa pitää ostaa Windows lisenssi.
Mun ei oo tarvinu ostaa mitään lisenssiä mäkkiin että oon saanu asennettua storen ulkopuolisia softia. 🙂
On tässä vielä maaliskuun loppuun asti aikaa hankkia ilmainen S > Pro päivitys, sen jälkeen (jos aikaa ei pidennetään) lisenssi maksaa sen 49 dollaria
Spesiaaliin eli kaikkeen peruskäyttöön? Chromebookissa ei kai iha helvetisti voi ajaa normi x86 softia? Se että Intel nauraa matkalla pankkii on just tälläsen ajattelun tulosta. En tajua miksi siitä on vaikea luopua. Yhtään testiä ei ole nähty.
Kaikkeen peruskäyttöön kelpaa kaikki peruslaitteet, ei siihen tätä tarvita. Tämän ainoa myyntivaltti on akkukesto, ja keveys. Kaikesta muusta on sitten tingitty noiden ehdoilla.
Kaikesta muusta kuten? Eli jos joku asia ei sovi sun käsityksee ns. laitteesta niin se on jotenkin vajavainen?
Konseptina ihan toimiva tietylle porukalle, esim. myyjille jotka pyörii jatkuvasti asiakkailla näyttää powerpointtia ja exceliä yms, joilla ei edes ole mitään vakipaikkaa toimistolla. Windows 10 Pro liittyy kuitenkin sellaisenaan olemassa oleviin MS infroihin vs Chromebook, koska harvemmalla on GApps käytössä.
Mutta katsotaan nyt ensin kuitenkin miten hyvin nämä suoriutuu oikeassa elämässä, kunhan niitä koneita tulee johonkin saataville.
Kyseessä ei edelleenkään ole minun käsitys vaan ihan tavallisen kuluttajan käsitys, joka tuntuu sinulle olevan täysin mahdoton ymmärtää. Se on ihan sama mitä mieltä minä tuosta olen.
Miten tavallisella kuluttajalla on yhtään mitään käsitystä tuotteesta jollaista ei ole ennen markkinoilla ollut?
Tavallinen kuluttaja saattaa tulla tietoiseksi laitteen olemassaolosta ennen kuin se on myynnissä jos tulee arvosteluja ennakkoon, mutta that's about it
Millä tavalla tämä nyt on joku ennennäkemätön tuote? Näitä tabletin ja kannettavan hybridejä on myyty (yritetty myydä) iät ja ajat. Ei se yksi Qualcommin piiri tästä nyt mitään maata mullistavaa konseptia tee.
Ennennäkemättömän hyvä akkukesto täysverisessä Windows-koneessa?
Suurimmat rajoitukset tuossa laitteessa tulee windows ässästä ei raudasta. Myydäänhän amd e1 prossuillaki koneita vaikka tuskaahan niillä on mitään tehdä.
Mikäs pätevyys sulla on määritellä "tavallisen kuluttajan käsitykset/tarpeet"?
FireFly Renaissance
Olen myös huomannut, että "tavallisen kuluttajan" (ihminen joka ei ole tippaakaan kiinnostunut mistään IT:hen liittyvästä > +95% kuluttajista) ei todellakaan edes tiedä mikä prossu niillä on…
@FireFly Renaissance vois täsmentää mikä tälläinen tavallinen kuluttaja siis on, joka on kartalla esimerkiksi prosessorien tehoeroista?
Tuotteet markkinoidaan OOH 16GB sikanopeaa muistia + se nyt vain on tyhmää maksaa tästäkin tuotteesta 100€ enemmän kuin naapurissa, mutta osta meiltä nyt olevinaan 100€ alesta.. Jos siis tuotteessa on "sikanopea snapdrgon lippulaiva", niin siinähän on sitten sellainen.. Täysiverinen windows 10 tekee tästä jotain ihan muuta kuin chromebookin, joka sekin riittäisi monelle "mä haluun macbook airin, koska mä tartten sen mun naamakirjan pläräämiseen".
Ja sen S:n saa päivittää ilmaiseksi Prohon ainakin vielä maaliskuun loppuun asti
Semantiikka 🙂
Minulle tavallinen käyttäjän on ihminen, joka käyttää naamakirjaa, lukee s-postia ja selaa kaupan ruokamainokset netistä… niin ja käy verkkopankissa maksamassa laskut. Ja siinä se kutakuinkin sitten on…
Minkälainenhan kone tuohon tarvitaan…
Jep Chromebook esimerkiksi olisi ihan riittävä. Tämä nyt sattuu näyttämään kutakuinkin samalta kuin kodissa jo oleva wanha Windows kone, joten hyvin sopivia vermeitä tm ”tavalliselle käyttäjälle”
Jos akku kestää sitten viikon vs perulaitteen 2 tuntia, niin tuskin kovin moni pane pahakseen. Mutta aika moni heistä pitää läppäriään 24/7 verkkovirrassa, joten ei se ehkä Niinistö etu ole kuin luulisi. Mutta jos on tien päällä niin tuo esimerkki tilanteesta missä pitää tuo peruskäytön lisäksi pyörittää powerpointtia alkaa olla jo hyvä esimerkki henkilöstä joka tälläisen hankkii.
Minä taas kuulen niiltä "tavallisilta käyttäjiltä" miksi ovat siirtyneet tablettiin näppiksellä vs johonkin "oikeaan koneeseen". Heräämisaika on olematon, akku kestää pidempää ja on käyttöön riittävä. Itse en tosiaankaan löydä tabletille käyttöä tai viihdearvoa koska minulla on jo tehokas puhelin (XZ1 Compact), ultrabookki (jonka akku sais kaikessa käytössä kestää mielummin 4-8h kun tuon n.2h). Ja pöytäjuhdat erikseen..
Sokeiden maassa yksisilmäinen on kuningas. Kyllähän tätä touhua on vuosi, jos toinen jo katteltu.
Ne kysyy siltä kaverilta, joka sanoo, että se on oikeasti tabletti. Tietenkin Gigantin myyjä voi jonkun saada myytyä sillä, että kaiman serkkukin käyttää tätä ja on niin hyvä. Mutta, koska tämä on kallis niin tuskin saa. Kallis ostetaan vain hyvästä syystä.
Tavalliset käyttäjätkin tuntuvat jo suurena massana hylänneen ne tabletitkin, ihan kuin pikavauhtia unohdetut "mini-pc:t" (joita tämä siis tavallaan edustaa). Toki tabletti on sen verran kätevä, että sillä on selvä markkinalokero.
What happened to tablet sales?
Vielä kun tämän saisi ulos kaupasta ennen tuota maaliskuun loppua. 😉
Qualcomm julkaisi muutama päivä sitten videonsarjan ARM-koneiden eduista verrattuna perinteisiin x86-koneisiin.
Akunkesto ja käynnistymisnopeus ovat kyllä vakuuttavia. Jos yhteensopivuus vain pelittää, niin nämä tarjoavat oivan vaihtoehdon perussurffailuun sun muuhun.
Hinta näitten suurin vika on peruskäyttäjää ajatellen. Sen celeron kannettavan kun nyt vain sattuu saamaan puolta halvemmalla.
Hardware Unboxed tuollaista ARM Windows konetta testasivat:
Ei nyt ihan kauheasti saanut innostusta aikaan. Akun kesto on kiva, on aikaa odotella että saa tehtyä mitään. 😀
En minä tuollaista itselle ostaiskaan mutta "nettipankki" koneeksi varmaan aika passeli :think:.
Aika hyvinhän sellaista hoitaa, mutta sitten taas siihen hommaan saa laitteita edullisemminkin. Eli en oikein itse osaa keksiä mikä se näiden juttu sitten loppupeleissä on, tietenkin jos se ohjelmistotarjonta kasvaa reilusti, mitä varmaan Microsoft haluaisi tällä aikaiseksi saada. Niin ehkäpä nämä sitten voisivat lähteä kilpailemaan muiden läppäri/täppäri koneiden kanssa.
Klikkailin tuon äkkiä läpi:
– Epäyhteensopiva hyvin usein.
– Hyvin usein se hitain vaihtoehto pyörittämään ohjelmaa.
Oliko tuiossa mitään muita tuloksia?
Onko nuo sitten paljonkin halvempia vai mikä noissa on akunkeston lisäksi hyvää?
Akun kesto oli riippuen selaimesta (Chrome ja Edge, joista Edge se parempi vaihtoehto) joku 4 tuntia parempi vs Intel läppärit. Tuo nyt päällimmäisenä on mieleen jäänyt videosta, niin ja toki se herääminen vs Intel läppäri oli paljon nopeampi. Ei tuo halpa edes ollut kun muistaakseni hinta oli 1000 taalaa ja jos verrattiin johonkin uudempiin Intel läppäreihin, niin i5 tason läppärin sai monta sataa halvemmalla.