Koli-lisänimeä kantava Sailfish 4 tuo mukanaan päivityksiä tietoturvaan ja yrityskäyttöön, sekä esimerkiksi uudistetun selaimen ja viilatun käyttöliittymän.

Kotimainen Jolla on eilen julkaissut neljännen sukupolven Sailfish-käyttöjärjestelmästään. Ensimmäinen Sailfish 4 -versio kantaa lisänimeä Koli ja se on ladattavissa välittömästi kaikille Sailfish-käyttäjille.

Uusi Sailfish 4 -käyttöjärjestelmä parantaa käytettävyyttään yritysmaailmassa tuomalla mukanaan käyttöjärjestelmän sisään rakennetun hallintaohjelmiston (mobile device management) ja tuen useille käyttäjille. Lisäksi tietoturvaa on päivitetty monin osin – käytössä on esimerkiksi uusi Firejail-hiekkalaatikko, joka huolehtii käyttöjärjestelmässä ajettavien sovellusten oikeuksista.

Tietoturvan ja yrityskäyttöä helpottavien hallintaominaisuuksien lisäksi Sailfish 4 tuo mukanaan uuden selaimen ja päivitetyn käyttöliittymän. Myös Android-sovellusten yhteensopivuutta on paranneltu ja Xperia XA2:n ja 10:n tapauksessa Sailfish 4 tukee sovelluksia Android 9:n tasolla. Käytännössä kuluttajalle Android-sovellusten tuen päivityksen pitäisi tarkoittaa parempaa yhteensopivuutta viimeisimpien Android-sovellusten kanssa.

Käyttöliittymämuutokset ovat lähinnä kehitystä entiseen pohjaan täysin uudistetun ulkoasun sijaan. Muutoksiin kuuluu muun muassa uudistetut ilmoitukset, jotka mahdollistavat nopeat toiminnot, kuten esimerkiksi sähköpostiin vastaamisen, suoraan ilmoituksesta itsestään. Uusi selain puolestaan kehittää niin yhteensopivuuttaan kuin myös nopeuttaan päivitetyn renderöintimoottorin myötä. Tämän lisäksi selaimen tietosuojaa on kehitetty tuomalla mukaan sivukohtainen oikeuksien hallinta ja vahvempi suojaus avoimia Wi-Fi-verkkoja käytettäessä.

Jolla mainostaa myös uudistaneensa kehittäjäkokemuksen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Sailfish 4:n pitäisi helpottaa huomattavasti sovelluskehittäjien työtä. Uusi käyttöjärjestelmäversio avaa muun muassa uusia rajapintoja sovelluskehittäjien käyttöön, kuten esimerkiksi yksinkertaistetun Camera API:n (Application Programming Interface, ohjelmointirajapinta).

Lähde: Jolla (1), (2)

This site uses XenWord.
;