Bluetooth on nykypäivänä läsnä kaikkialla ja siihen on matkan varrella integroitu pitkä liuta uusia teknologioita. Bluetooth julkaistiin alun perin jo vuonna 1998 ja sen viimeisin suuri versiopäivitys 5.0 vuonna 2016. Nyt vuoron saa uusi Bluetooth 6.0.
Bluetooth tuo mukanaan joukon uusia ominaisuuksia, joista kuluttajien kannalta kenties mielenkiintoisin on Channel Sounding -teknologia, joka mahdollistaa tarkan etäisyyden tunnistuksen. Teknologia hyödyntää etäisyyden määrittämisessä vaiheentunnistusta (phase-based ranging, PBR), eli käytännössä se mittaa radiosignaalin vaiheen muutosta matkalla laitteesta vastaanottajalle. PBR:n ohella käytössä on myös toissijainen signaalin edestakaisen ajan (round-trip time, RTT) perusteella tapahtuva mittaus.
Arkipäiväisin käyttökohde sille on laitteiden etsintätoiminto, joka tarkan etäisyyden avulla tekee käytännössä mistä tahansa BT 6.0 -laitteesta paikallistamistageja vastaavia. Bluetoothia käyttävät lisälaitteet puolestaan voivat teknologian avulla kytkeä itsensä päälle tai pois etäisyyden perusteella.
Muita Bluetooth 6.0:n uudistuksia ovat esimerkiksi ”Decision-based advertising filtering”, joka tekee Bluetooth LE Extended Advertising -ominaisuuden käytöstä järkevämpää. Extended Advertising mahdollistaa pidempien ”tilannepäivitysten” lähettämisen muille BT-verkon laitteille siten, että viesti pilkotaan useampaan osaan ja kanavaan. Decision-based advertising filtering päättää automaattisesti pääkanavalla tulevan viestin perusteella, onko laitteella tarvetta lukea myös viestin muita osia muilta kanavilta. Advertiser monitoring antaa puolestaan ilmoituksen, jos tietty laite saapuu tai poistuu Bluetoothin alueelta.
Bluetooth LE Audio saa puolestaan ISOAL- eli Isochronous Adaptation Layer -ominaisuuteen Unsegmented Framed Mode -päivityksen, joka poistaa ISOAL-ominaisuuden käytön aiemmin aiheuttaman lisäviiveen ja pakettien hukkumisriskin.
Bluetooth saa myös uuden LL Extended Feature Set -paketin, joka on tarkoitettu hallinnoimaan alati kasvavaa laitekirjoa, mitä mikäkin laite voi tukea. Lisäksi teknologian Inter-frame spacing päivittyy neuvoteltavaksi nykyisestä 150 µs vakiomitasta. Lyhyemmällä IFS:llä voidaan parantaa datansiirtonopeutta esimerkiksi tiedostonsiirtoon tai striimaamiseen, kun pidemmällä välillä voidaan säästää virtaa.
Lähde: Bluetooth SIG
Hetken kerkesin jo kylmäämään, kun luin ”Decision-based advertising filtering” että ei kai sinne rautatasolle jotain mainostuskikkaretta laitettu, mutta ei onneksi…
Mitä tarkoitat?
Korkeammat taajuudet nimenomaan läpäisee huonommin materiaaleja ja omaa huonomman kantavuuden. Lisäksi vaatii enemmän virtaa.
Onhan toki enemmän kanavia käytössä, mutta ei se nyt niin iso ongelma ole ollut varsinkin kun BT osaa hyppiä tajuuksien välillä.
Just jossain bussissa jossa on monella bluetooth yhteyksiä, voisi helpottaa kanavia.
Juu, voisivat kyllä keskittyä ihan muuhun kuin tuollaisiin turhakkeisiin. Lisää tuettuja kanavia, tiedonsiirtomäärää ylös jne.
Mahtavaa kun ei edes omassa kämpässä voi liikkua vapaasti ilman että yhteys pätkii. Toisena sitten laitteet joissa äänenlaatu tippuu luokkaan ripuli jos mikkiä käytetään yhtä aikaa.
Mutta onhan se joku paikannus joka toimii 10m säteellä tärkeä.
Kuulostaa toiminnolta, josta voisi olla hyötyä kuulokkeiden etsimisen lisäksi vaikka (automaattisen) matkalippujen ostamisessa.
Toimii varmasti yhtä hyvin kuin se (syystäkin) entinen mobilepayn Bluetooth pohjainen lähimaksu.
No hyvä, toimi ihan hyvin, ja luki bonarikortit samalla. Toki kerran tuli kassa vastaan missä ei toiminut, mutta ei siinä kyllä toimineet muutkaan mobiilimaksutavat.
Tämähän on jo tähänkin asti onnistunut hyvin tarkasti. Kaupoilla on hyvinkin tarkat heat mapit ja reittikartat siitä missä, milloin ja miten se karja kulkee hyllyjen välissä.
Kun uuden emolevyn mukana tuli erillinen wifi/bluetooth-antenni niin rupes koneessa bluetooth-ohjaimet yms. toimimaan paljon luotettavammin vaikka etäisyyttä koneeseen ei paljoa ole. Ei tietty auta kaikkien muiden laitteiden kanssa, joissa pitää tyytyä siihen mikä on sisällä.
Emolevyn integroitu + hyvät antennit omaa myös erinomaisen kantaman mutta codec tuki on aika huono (SBC/AAC/vanilla-aptx).
Itse en odota enää mitään BT audion pelastajaa tuosta LE Audiosta, harvassa on laitteet mitkä sitä tukee.
Koska se pakkaamaton BT tulee?
5.x ei riitä, ku puukorville 😞
Vaihtoehtoisia tekniikoita missä on, mutta BT alle tuomisessa voisi olla etunsa, jos se olisi ns valinnainen. jolloin esim tietokoneissa ja puhelimissa voisi olla tukea. Mutta olisiko laite ja alustojen tuki parempi kuin nykyisillä missä käytetään esim WiFi puolta.
Olihan uutisessa ihan tärkeitä juttuja, etäisyyden mittaamisen tarkentuminen, virrankulutusta pienentävät jutut.
Ja omassa kämpässä liikkumisella tarkoitat sisäkantamaa, tyyliin jostain telkassa, mediasoittimessa BT kuulokkeet, niin sinänsä toimiva etäisyys voi olla useita kymmeniä metrejä ihan vanhoillakkin, joillain yhdistelmillä virrankulutus tärkeämpää ja voivat samoissa aloissa jäädä murto-osaan, käyttöpaikka kohtastakin, käytössä lupavaa alue, mikä voi olla hyvin ruuhkainen, vaikka BT on siinä hyvinkilpailukykyinen niin ruuhakin voi olla ongelma, ja tietenkin asunnossa voi rakenteet haitat, siporex väliseinät, niin ei välttämättä kuulu koko kartanoon, eikä ole tarkoituskaan.
Toivon kyllä BT puolelle yhtenäistä kodekki ym normi tukea mistä seuraisi laaja tuki laadukkaalle HD kuulo äänelle, steroa mikkiä myöten.
Puh.
L