Intelin vuotaneet roadmapit ovat paljastaneet jo aiemmin yhtiön seuraavan sukupolven työpöytäprosessoreiden tottelevan Comet Lake-S -koodinimeä. Comet Lake -prosessorit tulevat nostamaan Intelin kuluttajaprosessoreiden maksimiydinmäärän nykyisestä kahdeksasta kymmeneen.
Kiinalainen XFastest on saanut käsiinsä anonyymiltä lähteeltä käsiinsä Intelin julkaisemattomia dioja, jotka paljastavat nyt uusia yksityiskohtia tulevista prosessoreista ja niiden pariksi julkaistavista 400-sarjan piirisarjoista. Diat myös toistavat aiempien roadmap-vuotojen mainitseman vuoden 2020 alkuun sijoittuvan saatavuuden.
Diojen mukaan maksimissaan 10-ytimiset Comet Lake -prosessorit tulevat jälleen parantamaan sekä prosessorin että muistien ylikellotusominaisuuksia ja prosessoreissa on käytössä vanha tuttu Turbo Boost 2.0 -teknologia. Media- ja näyttöominaisuuksiin kuuluvat tuki HDR:lle ja Rec.2020-väriavaruudelle, tuki 10-bittiselle HEVC- eli H.265-pakkaukselle ja -purulle sekä niin ikään 10-bittiselle VP9-purulle.
Comet Lake-S -prosessorit tulevat sopimaan täysin uuteen LGA 1200 -kantaan ja prosessoreiden TDP-arvoiksi kerrotaan 35, 65 ja 125 wattia. Prosessorissa on edelleen 16 PCI Express 3.0 -kaistaa ja piirisarjassa 24. Lisäksi piirisarja tukee parhaimmillaan kymmentä USB 3.1 -liitäntää, joista kuusi voi olla 10 Gbps:n Gen 2 -versiota, sekä kuutta SATA 3.0 -liitäntää. Intelin Rapid Storage Technology on versiota 17.
Lähde: XFastest
Läppäreissä Intelillä ei kyllä juuri ole paineita mistään suunnasta, paitsi tietty omista vanhoista tuotteista.
Intel myös tarjosi 6 ja 8-coreisia vuosikaudet niille, jotka niitä tarvitsivat.
Tiedät silti varsin hyvin, että tuo on vähän ohi aiheen puhumista.
Jos AMD olisi ollut kilpailukykyinen ennen ryzeniä, olisi Intel tuonut halvemmilla hinnoilla useamman ytimen jo aikaisemmin. Ei tässä ole mitään epäselvää tai ihmeellistä bisnes mielessä, että on toimittu kuten on toimittu.
Tai ehkä toisin päin:
Jos Ryzen 1000-sarja olisi ollut kilpailukykyinen IPC:n ja maksimikellojen osalta, niin ehkä AMD ei olisi tuonut 8-core mallia markkinoille, tai olisi tuonut sen paljon kalliimpana?
Tähän pitää sanoa sen verran, että varmaan isoin syy on varmasti AMD, lue AMD. He ovat pakottaneet Intelin tuomaan ytimiä lisää. Intel ei olisi varmaan vieläkään halunnut tuoda lisää ytimiä peruskäyttäjille lukuunottammatta kalliita HEDT X-sarjan alustoja. AMD pakotti Inteli kuluttajan kannalta terveeseen kilpailuun.
Vähempiä coreja ei tietenkään, onhan se sama siru kuin servereissä.
Kalliimpana? Hyvinkin mahdollista, onhan 3k sarjakin kalliimpi. Tosin altavastaajana arvoa pitää pystyä tuottamaan enemmän markkinaosuuksien saamiseksi, joten mistään hirveistä rahoista ei siltikään olisi voitu puhua.
Desktopeissa toki eri piirit kuin servereissä. Tai no, onhan rikkaille toi X299 ja high-end kivet jotka on käytännössä serverikamaa..
Kyllä pelitkin olisivat vuosia sitten ruvenneet hyödyntämään enemmän säikeitä jos Intel ei olisi pysäyttänyt kuluttajaprossujen kehitystä limasienen nopeuteen.
Tuplaytimisethän ilmaantuivat 2005.
Siitä päästiin neliytimiseen kaksi vuotta myöhemmin.
Sen jälkeen ei tapahtunut sillä rintamalla yhtään mitään ennen Ryzenia.
Marketin halpiksetkin jumittuivat kahteen ytimeen ja neljää säiettä isommasta säiemäärästä sai maksaa high end hinnan vielä reipas kaksi vuotta sitten.
Haswellin jälkeenhän Intel vielä esti Xeonien käytön kuluttajaemoissa, ettei kahdeksaa säiettä saanut alle kolmensadan!
Nehän vie enemmän juissia ja se oli selvä, että virtapinnejä oli silloin syytä lisätä. Intel on kerran aikaisemmin kärsinyt kärähtelevistä socketeista, eivätkä varmasti halunneet kokea sitä uudestaan.
On täysin eriasia kun testataan jotain laitetta vaikka muutama kuukausi tms. Siinä saa olla useat paikat tehty päin honkia ja se toimii silti.
Sitten kun taas valmistetaan siitä 100 000 kopiota, joille kaikille taataan, että kyllä ne nyt ainankin sen pari vuotta kestää, vaikka ylikellottaisit, niin silloin joudutaankin jo jättämään hyvinkin reippaat varmuusvarat sinne ja jos laskelmat osoittavat, että virtapinnejä pitäisi lisätä, niin sitten niitä lisätään..
Se, että joku on tuollaisen sätöksen tehnyt hyvälaatuisella socketilla varustetulla lankulla lyhyesti ei kerro käytännön vaatimusten täyttymisestä yhtään mitään.
Jooh, en jaksa alkaa vänkäämään tosta kun perustelit jo aiemmin miten mukamas uusi kanta oli pakollinen… 😀
Yllättävän usein on joutunut uutta emoa ostamaan kun haluaa prossua päivitellä mikä on aivan he**** typerää.
Emolevy myynnit toki paranee, saako intel tuosta siis jotain extra $$$ emolevy valmistajilta kun kustaan kuluttajien muroihin vaatimalla jatkuvasti uutta kantaa/emolevyä (Vaikka uuden prossun nopeus olisikin vain +5% enemmän vs vanha niin silti täytyy olla uusi kanta)
Juuh..
Ei tää AMD:lläkään mennyt nyt aivan luvatun mukaan mutta parempi tuki silti, joskin olen sen huomannut että emossa ei kannata säästää..
Toimii juu mutta 9900K:n kohdalla z170 ei enää pärjää uudemmille.
Juu no tiedät että mun pointti oli että kannanvaihto on täyttä paskaa, "uusi kanta virtasyöpöimmille prossuille" ja muut hupatukset on täyttä shaibaa.
Olisivat tuoneet suoraan jo tuon parannellun socketin Z170 mukana niin olisi paremmin.
No, pitäähän sitä kuluttajia rahastaa.
Onneksi on AMD. 😀
Mjoo, aikalailla totta. Tämä myös selittää sen että Intelillä on nyt myös läppäripuolelle 8c/16t prossuja, vaikka amd ei tuolla puolen juuri kilpailua ydinmäärissä tarjoakkaan(En laske desktop prossuja käyttäviä läpsyvalmistajien virityksiä kannettaviksi).
Eli työpöytäpuolella amd antaa Intelille todella kovaa kilpailua. Mutta mobiilipuoli on vieläkin aikalailla Intelin heiniä, Picasso on jonkun i5:sen tasonen prossu toki paremmalla igpu:lla. Mutta jahka se oikeasti 7nm mobiiliprossu sieltä tulee niin tuollakin puolella intel voi olla melkosesti helisemässä.
No tuleehan Inteliltäkin Ice lake läppäreihin ihan kohta. Uskon että se peittoaa ainakin alle 25 watin sarjassa Zen 2:n. 45 watin sarjassa tilanne voi olla toinen, kun sitten voi laittaa jo enemmän ytimiä kuin mitä Ice Lakeen aluksi on tulossa.
Totta toki tuokin. Vaikkakin IceLake tulee tuota igputakin intelillä parantamaan huomattavasti, uskoisin kuitenkin jahka AMD saa Navin mobiiliprossuun asti on heillä silti se kovempi igpu tulossa noihinkin. CPU puoli tulee kyllä tosiaan jatkossakin olemaan enempi intelin heiniä IceLaken parantuneen IPC:n myötä.
Mikä piru siinä on ettei nykykoneisiin saa kunnolla SATA-laitteita. Nykyisessäkin 6:sta liittimestä 5 käytössä ja yhden syö M.2 paikkaan liitetty SATA-SSD. Jos olisi NVME niin söisi kaksi liitintä pois käytöstä.
Onko kellään tietoja jääkö tämä LGA 1200 kanta yhden mallisukupolven kannaksi?
Hommaa AMD. Tähän emoon saa kiinni 10 SATA laitetta :p
Todennäköisesti Sunny Cove saadaan 2021 desktopille ja todennäköisesti tekevät uuden kannan sille.
Mikään ei estä emolevyvalmistajia laittamasta vaikka kuinka hirveästi sata-portteja emolle pci-e väylän päähän.
Piirisarjaan ei kannata loputtomasti noita portteja integroida, kun ehkä promille asiakkaista tarvitsee enemmän kuin sen 6 laitetta.
Itse en usko, että seuraavaan pöytäkoneeseeni tulee yhtä ainutta sata-laitetta, mitä nyt ehkä nykyisen 512GB ssd:n saatan sinne vaivautua siirtämään. Jos sitäkään.
125W läppäriin on kyllä melkoinen kiuas
Niin, kyseessähän ei ollutkaan kuin työpöytäprosessori.
Näemmä joo, kannattaisi varmaan sittenkin lukea koko juttu ajatuksella eikä katsoa ekaa lausetta jossa mainitaan kannettava…
Aika kova tuo on jopa pöytäkoneelle. Varsinkin jos sillä saa vain 10 corea
Tosiaan kaikenlaista turhaa rihkamaa (esim. RGB ledit) tungetaan joka ikiseen emolevyyn, mutta sitten kun pitäisi niitä oikeita ominaisuuksia (esim Debug LEDit) löytyä, niin kyllä käy leikkuri.
AMD:llä X570 nyt sentään taisi tuoda sen että kaksi M.2 slottia ei leikkaa SATA-portteja.
Toinenhan on tuo USB3 headerien määrä, ettei niitäkään tahdo löytyä kuin yhdelle porttiparille.
Mitä muutakaan voi odottaa Inteliltä.
Kannan kesto toisellekin uudelleenbrändäyksellehän on sekin aivan liikaa…
Mitä väliä sillä on, että vaihtuuko kanta vaiko eikö vaihdu? Ei ne (Intelit) kuitenkaan sovi eri sukupolven emolevyihin edes samalla kannalla. (Ainakaan jos vähän kärjistää.)
Missä lankussa NVME-tikun käyttö syö SATA-portteja? Minulla on MSI Z370 Tomahawk-lankussa kiinni 2kpl NVME-tikkua ja kaikki 6kpl SATA-porttia käytössä(SATA SSD, bluray ja 4xHDD). Tuokin emolevy oli käytännössä halvimpia Z370-piirillisiä mitä markkinoilla oli.
(Toki tällä setillä ainoastaan tuo yksi lisäkortti-paikka on käytettävissä, mutta näytönohjaimen lisäksi ei ole muita kortteja)
Jos ne on pcie:nä niin syövät pcie väyliä ja jos ne on SATAna niin sataportit 1 ja 5 pois pelistä. 🙂
Edit: tai fiksummin muotoiltuna että käyttääkö pcie vai sata ssd:tä niissä paikoissa.
Mulla on 300 euron asus hero x ja näin:
*2 When the M.2_1 socket is operating in SATA mode, SATA port 1 will be disabled.
*3 When the M.2_2 socket is operating in PCIEX4 mode, SATA port 5. 6 will be disabled.
Moni haluaa työpöydälle äänettömän koneen. Sen takia joissain powereissa ja näytönohjaimissakin tuulettimet sammuvat pienellä kuormalla ja muutkin tuulettimet hiljentävät ellei isoimpia tehoja mitata ulos. Samaten HDD:t korvaantuneet äänettömillä SSD:illä. Ihan perustason koneisiinkin saa jo 10+ TB SSD:tä.
Jos hakee paljon levytilaa, varmaan näppärämpi ratkaisu olisi joku NAS hotswap-paikoilla? Saa 2,5 – 10 Gbps linkin päähän nykyään. Tai sitten PCIe-paikkaan jokin levyohjain?
Ja tämä liittyi kitinään SATA-porttien vähyydestä miten?
Juu kaikki hyödyllinen karsitaan pois. RGB headereita on emossa useampi mutta aiempaan Z77-V Pro verratuna mm. näitä on vähemmän nykyään: USB-portteja, tuuletinliittimiä ja SATA-liittimiä. Nyt on kotelotuulettimetkin kiinni CPU_FAN headereissa kun ei CHA_FAN liittimiä ole kuin pari. Onneksi päädyin AIO jäähyyn jonka tuulettimet saa virtansa samasta AIO_PUMP headerista mistä itse pumppukin.
Asus ROG STRIX Z370-E GAMING ja manuaalissa lukee tuo sama kuin Supadogilla:
*2 When the M.2_1 socket is operating in SATA mode, SATA port 1 will be disabled.
*3 When the M.2_2 socket is operating in PCIEX4 mode, SATA port 5. 6 will be disabled.
Todellakin mitä tekemistä tällä on noiden liittimien määrän kanssa? Itsellä kaksi SSD:tä, kolme kovalevyä ja Blu-Ray asema. Kovalevyt sammuvat jos ei 5 minuuttiin ole mitään käyttöä eli valtaosan ajasta ovat pois päältä. 10TB SSD ei ole kyllä perustason konetta nähnytkään.
Luksuksen tuntua kerrassaan…
USB3 headereitakaan ei ole kuin yksi, kun kyllähän kaksi USB 3 porttia edessä on riittävästi…
Tosiaan melkoisesti emolevyvalinnassa ongelmaa kun olen konetta alkamassa päivittää Ryzeniin.
Asemia löytyy kaksi SSD:tä, kaksi kiintolevyä ja Blu-ray asema.
Ja kotelon toinen USB3-porttiparikin on kiinni adapterilla USB2 headerissa ja haluaisin että kaikki toimisivat täydellä nopeudella.
Asukseksella varsinkin tuntuu olevan leikkailuja porttien määrässä.
Halvimmassa Prime X570-P:ssähän olisi sentään kaksi USB3 headeria.
Mutta sitä ylemmissä paljon kalliimmissakaan ei ole taas kuin yksi!
Gigabyten X570 Aorus Elitessähän olisi kaksi USB3 headeria ja myös Asuksesta puuttuva USB-C header.
Takanakin USB-portteja reilumpi määrä.
VRM:n jäähdytysrivat nyt ovat heikommat, mutta 50% enemmän powerstageja pitäisi pitää hyötysuhteen korkealla vaikka 3900X:nkin virroilla.
Asrock ja MSI taas raahaavat vieläkin mukana vanhentuneita erilliskomponentti-VRM:iä.
Onneksi ei sentään tarvitse murehtia tuuletinliitännöistä kun on Aquaero.
Kannattaa hankkia se, niin ei tarvitse murehtia emon tuuletinliitäntöjen kyvyistä, niiden BIOS hallinnan, ajureiden+softan kyvyistä/kyvyttömyydestä ja bugailuista.
Tullut aiemmin luettua tapauksista Intel emoissa, joissa Windowsin latautuessa säädöt lakkaavat toimimasta tuulettimien painaessa tallan pohjaan.
Ja nythän AM4 emoissa Asuksella ja MSI:llä sekoilee säädöt:
AM4 emolevyt
AM4 emolevyt
AM4 emolevyt
Varmaan markkinointipellet ajavat RGB rihkamat jo niistäkin ohi prioriteeteissä…
Mihin tarvii enempää kuin 2 usbia kotelossa? Kaikki pysyvät on emossa, kotelon usbeissa käytetään vain usb-tikkuja.
Jos on tarvetta ties kuinka monelle helposti irrotettavalle USB-laitteelle samaan aikaan, niin ainahan voi hankkia USB-hubin. Luultavasti käytettävyyskin on parempi kuin kotelon etureunassa olevalla liittimellä.
Itsellä kaksi paikkaa vie langattoman hiiren ja näppäimistön vastaanottimet. Noita kun voi siirrellä toisiin koneisiinkin välillä niin on helpompi nypätä siitä matkaan. Sitten jää pari USB3-porttia juurikin muistitikkuja ja sellaisia varten. Joskus voi olla tarvetta pariakin pitää kiinni.
Bluetooth, wlan, hiiri/näppis yhden portin takana ja tietysti pari lisää vaikka usbitikuille tai muille ei pysyville lisälaitteille. Ei pari usbia riitä mihinkään, ellei ainakin kaksi ensimmäistä ole koneessa itessään esim. lisäkorttina tai emoon integroituna
Aina ihmetyttävät nämä, "kuka tarvitsee enemmän kuin X, kun mä en tarvitse."
Käyttäkää ihmiset mielikuvitusta.
Itsellä on KAIKKI emon takapaneelin USB-liitännät JA kaikki EMON lisä-liitännät käytössä ja silti käytössä 4x USB PCI-E lisäkortti.
Juu, kyl niitä tarvitsee, kun on laitteita ja on tehokäyttäjä ja on paljon ulkoisia laitteita (skannerit, mikit, kovalevyt, sensorit, äänikortti, printteri, jne).
Itse en ainakaan halua käyttää Wifiä ja BT:tä ellei ole pakko, piuhallinen yhteys on luotettavampi, nopeampi ja itselle sopivampi.
Hiiri, näppis, wlan, bluetooth js dvd-asema emossa. Kotelon liittimiin vaan ne usb-tikut :btooth:
Itsellä corsair obsidian 900D kotelo ja tarvii jo 2kpl usb 2.0 littimiä + 1kpl usb 3.0 liittimen ja omassa 400€ emolevyssä on 1kpl 2.0 ja 1kpl 3.0+ usb c liitiin.
Onneksi sain korjattu sisäisellä USB hubilla.
Yli 4 massamuistia on jo enemmän kevyt NAS kuin työpöytäkone. Mutta tosiaan itselle ei ikinä ole ollut ongelma kun vähänkään isommissa emolevyissä on ollut aina PCI tai 4x PCIe-paikka, johon saa 4 levyä lisää täydellä nopeudella.
Itselläni tulee emosta usb-johto näyttöön, jossa on neljän usb-portin hubi.
Emon porteista käytössä tasan se yksi.
Skanneri/printteri on tietenkin verkkoon liitettävää mallia, jotta tulostelut ja skannailut onnistuvat ipädeistä, läppäreistä ja pöytäkoneista.
Ei Intelin kokoisella ole paniikkia vaikka myynnit ovatkin kääntyneet laskuun.
Tälläistä näyttää tilastot
2109 Q1 Intel 76.8% Amd 23.1%
250 + 960 gigaiset ssd:t (järjestelmä + pelit), kaksi wanhaa 1 teran hdd:ta jossa elokuvia ja sarjoja sekä uudempi 3 teran hdd missä lisää pelejä, musiikkia ja muuta dataa. Kyllä laskisin tämän vielä ihan perus työpöytäkoneen määräksi.
Ok..150€ MSI Z370 Tomahawkissa tosiaan jos käyttää SATA M.2 asemia, niin SATA-portteja putoaa pois.
Jos käyttää PCI-E väyläisiä, niin PCI-E liittimiä putoaa pois. Toki tuo toinen liitin tarjoaa parhaimmillaankin vain PCI-E 2.0 x4 vauhtia..mikä riittää esim. halvalle Intel 660p:lle hyvin.
Scanneri, tulostin, piirtoalusta, usb kovelevy x2, kamera, nintendo switch, muistikortinlukija ja tikut mahdollisest päälle. Läppäriä tosin käytän itse. Onhan se keljua rumpata noita eestakas. Pitäs toinen keskitin hommailla vielä. Jokatapauksessa 6-8 porttia menis maksimissaan kerralla
Riittääkö
En tarkoittanut että "keksi mahdollisimman monta usb-laitetta jotka voit työntää kerralla kiinni", vaan ihan oikeaa keskivertokäyttäjää.