Venäjän hyökättyä Ukrainaan sanktiot ovat eristäneet sen kaikista länsimaisista teknologioista ja merkittävistä puolijohdevalmistajista.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan käytännössä koko läntinen maailma kaukoidän lähettiläineen on kääntänyt maalle selkänsä. Suuret piirivalmistajat kieltäytyvät myyvästä tuotteitaan maahan ja esimerkiksi TSMC on ilmoittanut, ettei maalla tai sikäläisillä yrityksillä ole asiaa yhtiön asiakkaaksi.

Venäjän ainut vaihtoehto tällä hetkellä on yrittää kehittää piirituotantokapasiteettia itselleen. Kuten Kiinan esimerkistä tiedetään, kyse ei ole mistään helposta tehtävästä; huolimatta maan pitkäaikaisesta panostuksesta käytännössä pohjattoman kukkaron kera sen parhaatkin puolijohdevalmistajat ovat sukupolvia jäljessä alan huippuja.

Tom’s Hardware kertoo Venäjän aikovan silti yrittää ja sen tavoitteita voidaan pitää jopa realistisen kuuloisina. Venäläiseltä Cnews-sivustolta alun perin lähtöisin olevan jutun mukaan maan tavoitteena on aloittaa tuotanto 90 nanometrin valmistusprosessilla vuoden loppuun mennessä ja päästä 28 nanometriin vuoteen 2030 mennessä. Verrokiksi länsimarkkinoilla 90 nanometrin prosessi saatiin markkinoille vuonna 2003 ja 28 nanometrin vuonna 2011. Maan kerrotaan aikovan panostaa noin 420 miljardia ruplaa eli lähes 4,7 miljardia euroa puolijohdevalmistuksen kehittämiseen.

Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;