Western Digital joutui NAS-käyttäjien hampaisiin, kun selvisi että osa sen NAS-käyttöön suunnatuista WD Red -sarjan asemista käyttää etenkin RAID-käyttöön sopimatonta SMR-tallennusteknologiaa.

NAS-harrastajien keskuudessa on noussut hiljattain pienimuotoinen kohu kiintolevyistä tai tarkemmin niiden käyttämistä teknologioista. Kohun keskiössä on Western Digital, vaikka myös Seagate ja Toshiba ovat saaneet oman pienen osuutensa.

Western Digital joutui NAS-käyttäjien (Network Attached Storage) hampaisiin, kun selvisi että yhtiö käyttää SMR-teknologiaa (Shingled Magnetic Recording) joissain NAS-käyttöön suunnatuissa WD Red -kiintolevyissään. SMR-teknologia mahdollistaa tiedon tallentamisen kiintolevyllä tiheämpään kuin perinteinen CMR (Conventional Magnetic Recording) käyttämällä osittain lomittain meneviä kirjoitusuria. Samalla SMR kuitenkin myös hidastaa asemien kirjoitusnopeutta merkittävästi ja tekee asemista soveltumattomia NAS-käytössä yleisiin RAID-pakkoihin.

Nyt Western Digital on julkaissut blogissaan tarkan taulukon markkinoilla olevista kiintolevyistä ja niiden käyttämistä kirjoitustekniikoista. SMR-teknologia on yhtiön mukaan käytössä WD Red -sarjan kahden, kolmen, neljän ja kuuden teratavun malleissa ja ne tunnistaa WDx0EFAX-tuotekoodeista, joissa ”x” kertoo aseman kapasiteetin teratavuina. Muuhun kuin NAS-käyttöön suunnatuista asemista SMR-teknologiaa käytetään WD Blue -sarjan 3,5-tuumaisissa kahden ja kuuden teratavun malleissa (WDx0EZAZ) ja 2,5-tuumaisissa yhden ja kahden teratavun malleissa (WDx0SPZX) sekä 2,5-tuumaisessa teratavun WD Black -asemassa (WD10SPSX).

Myös Seagate ja Toshiba ovat saaneet osansa kritiikistä käyttämällä SMR-teknologiaa joissain kiintolevyissään kertomatta siitä erikseen asiakkaille. Seagaten ja Toshiban SMR-kiintolevyjä ei kuitenkaan ole markkinoitu NAS-käyttöön. Seagaten SMR-valikoima sisältää Barracuda-sarjan viiden ja kahdeksan teratavun mallit (ST500DM000, ST800DM004). Toshiba hyödyntää SMR-teknologiaa puolestaan P300-sarjan neljän ja kuuden teratavun malleissa (HDWD240UZSVA, HDWD260UZSVA).

Lähteet: Western Digital, TechSpot

This site uses XenWord.
;