Oikea valo tekee arjesta parempaa!

Tämä artikkeli on Philipsin kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö

Älyvalaistus helpottaa arkea ja luo tunnelmaa. Lue, miten älyvalaistus toimii ja voi vaikuttaa elimistöösi.

Älykotituotteet valtaavat yhä enemmän markkinoita ja tuotteita löytyy jo monista kodeista. Kaikki tuotteet älytermostaateista ovien lukkoihin ja imureihin helpottavat arkea. Yleisin älykotituote ovat kuitenkin lamput, joita voidaan ohjata ja hallita eri tavoilla.

Valoa tarvitaan elämiseen, mutta mikä erottaa tavallisen valaistuksen älyvalaistuksesta, miten se toimii ja miten se voi vaikuttaa myönteisesti? Käymme läpi valon vaikutuksen perusteita ja miten älyvalaistuksen käyttö aloitetaan.

 

Sisältö

 • Mitä älyvalaistus on – lamppuja, joita voidaan ohjata langattomalla tekniikalla
 • Miten pääset alkuun – kannat, reititin ja huonetila
 • Ohjaa valaistusta sieltä missä olet – kätevää unohtelijalle, hyvä ympäristölle
 • Miten valo vaikuttaa ihmisiin – nukahtamishormonit, päivärytmi ja väri

 

Mitä älyvalaistus on?

Älyvalaistuksen ja tavallisen valaistuksen erona on mahdollisuus hallita valaistusta eri tavoin langattoman tekniikan avulla. Kun voit keskustella lamppujesi kanssa langattomasti, voit synkronoida lamput toimimaan keskenään ja ohjata valaistusta sovelluksilla, painikkeilla, antureilla sekä äänellä.

Eri älylamput puhuvat eri kieliä (protokollia), mutta useimmat älylamput käyttävät kommunikointiprotokollinaan ZigBeetä, Wi-Fiä tai Z-Wavea. Zigbee-yksiköt ovat riippuvaisia ohjainlaitteesta, kun taas Wi-Fi-yksiköt kommunikoivat suoraan kotiverkkosi kanssa. ZigBee on älyvalaisimien suurimpien valmistajien käyttämä protokolla, ja sillä on laaja tuki kolmansien osapuolten sovelluksiin ja ominaisuuksiin.

 

Mitä älyvalaistuksella voidaan tehdä

 • Ohjaa valaistustasi sovelluksilla, fyysisillä painikkeilla, antureilla tai äänellä
  Anna esim. liiketunnistimen sytyttää ja sammuttaa valo kylpyhuoneessa
 • Sammuta, sytytä tai himmennä lamppuja, vaikket olisi kotona
  Huijaa varkaita sytyttämällä ja sammuttamalla talon valoja, vaikka olisit poissa kotoa.
 • Ajoita valaistuksesi
  Ajoita valaistus niin, että heräät pirteämpänä.
 • Säädä valon lämpötilaa ja/tai värejä
  Oikea lämpötila oikeaan tilanteeseen. Kylmiä nyansseja keskittymiseen ja lämpimiä rentoutumiseen. Väritä talo sinivalkoisilla valoilla, kun Suomi pelaa maaottelua.

 

Miten älyvalaistuksen käyttö aloitetaan?

Älyvalaistuksen käytön aloittaminen on helppoa useimmissa kodeissa olevan perustan ansiosta. Suurin osa pohjoismaisista kodeista käyttää vakiokantoja lampuissa ja monissa kodeissa on langaton reititin.

Ennen kuin aloitat älyvalaistuksen käyttöä, kannattaa tarkastaa muutama asia niin, että valitset oikeat tuotteet ja ne ovat odotuksiesi mukaisia. Tarkasta, millaiset kannat nykyisissä lampuissasi on. Jos sinulla on lamppuja, joissa ei ole tavallista kantaa, niin pääset alkuun kattavalla lamppuratkaisulla, joka tukee ZigBeen kaltaista protokollaa.

Huomioitava ennen aloittamista

 • Haluatko värivalaistuksen vai riittääkö valon lämpötilan säätö?
 • Mistä huoneesta/huoneista haluat aloittaa?
 • Millaiset kannat nykyisissä lampuissasi on?
 • Miten haluat ohjata valaistustasi?

Kun tiedät vastauksen näihin kysymyksiin, sinulla on hyvä lähtökohta löytää oikeat lamput tarpeisiisi. Nykyisin saatavilla on pääasiassa kolmea eri versiota älylampuista. Himmennettävä valkoinen, himmennettävä valkoinen lämpötilan säätö ja RGB-valot, jotka voivat myös näyttää eri värejä. RGB-lampuissa on kaikki mitä kahdessa muussakin.

….Tiesitkö, että useimmat ZigBee-lamput toimivat keskenään? Se tarkoittaa, että eri valmistajien lamput toimivat keskenään.

 

Aloituspaketti on helppo tapa päästä alkuun

Philips Huella on suuri valikoima älyvalaistustuotteita, mm. eri aloituspaketteja sinulle, joka olet innolla aloittamassa älyvalaistuksen käyttöä. Aloituspaketteja on saatavilla seuraavia versioita:

Aloituspakettiin kuuluvat sekä lamput että Philips Hue Bridge -silta, jonka avulla voit ohjata valaistusta langattomasti. Hue Bridge on Philips Hue -järjestelmän ydin ja se on helppo asentaa. Sen kautta voidaan hallita jopa 50 lamppua. Hue Bridge -silta muodostaa yhteyden reitittimeen ja Internet-yhteyden kautta voit hallita valojasi missä tahansa. Huomaa, että et kuitenkaan tarvitse Internet-yhteyttä valojen käyttöön.

Kattavimmassa aloituspaketissa on myös Hue Dimmer Switch -kytkin. Kätevää kaukosäädintä voidaan kantaa mukana tai voit laittaa sen minne haluat. Hue Dimmer Switch -kytkimellä voit sytyttää, sammuttaa, himmentää ja ohjata tunnelmavalintaasi. Päätät itse, miten Hue Switch toimii Philips Hue -sovelluksessa.

 

Ohjaa valaistusta sinulle sopivalla tavalla

Monestiko olet istunut autoon tai bussiin ja muistanut, että unohdit sammuttaa valot kotoa? Vielä pahempaa on, kun olet juuri käynyt nukkumaan ja huomaat, että valot palavat täysillä toisessa huoneessa.

Älykäs valaistus tarjoaa mahdollisuuden suunnitella tai ohjata valaistusta eri antureiden, fyysisten painikkeiden tai äänen avulla, sekä tietysti myös puhelimen tai tabletin sovellusten kautta. Näin voit helposti himmentää, sytyttää tai sammuttaa valaistuksesi missä tahansa, ja Internet-yhteydellä voit myös hallita valaistusta, vaikket olisi kotona. Tämä on kätevää unohtelijalle ja hyvä tapa säästää ympäristöä, jos ajoitettu tai liiketunnistuksen perustuva valaistus ei ole sinun juttusi.

Usein kotona on enemmän kuin yksi henkilö ja siksi on erityisen tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus hallita valaistusta helposti. Yleensä asiat kertyvät yhden tekniikkaintoilijan harteille, kun taas joku toinen haluaa, että kaikki vain toimii. Älyvalaistukseen liitettyjen fyysisten valaisinpainikkeiden avulla jokainen voi helposti hallita valaistusta ilman, että älyvalaistusta tarvitsee ymmärtää sen syvemmin.

Vinkki: Näin et sokaistu, kun menet vessaan yöllä! Liitä liiketunnistin uuteen älyvalaistusjärjestelmääsi ja ajoita kylpyhuoneen valon kirkkaus haluamaksesi vuorokauden ajankohdan mukaan. Näin liike aktivoi lampun esim. yöllä vain 20 % valonvoimakkuudella.

 

Ohjaa valaistusta ja luo tunnelmaa

Hue Entertainmentilla Philips Hue -sovelluksessa voit tehdä esim. lamppuryhmiä Hue Playssä TV-huoneessa tai tietokoneella, jotta voit luoda tunnelmallisia efektejä, jotka on synkronoitu viihteen kanssa. Ohjaat synkronointia helposti Hue Syncin kautta, joka on saatavilla sekä PC:lle että Macille.

Et enää unohtele sammuttaa valoja lähtiessäsi. Philips Hue -sovelluksella valaistus voidaan automatisoida sammumaan, kun lähdet kotoa ja syttymään, kun tulet kotiin, koska se tunnistaa puhelimen sijainnin.

 

Miten valo vaikuttaa ihmisiin

Valo on upeaa ja yksi kulmakivi sille, että arki Pohjois-Euroopassa ylipäätään pyörii. Se ei ole vain välttämätön ainesosa, vaan vuonna 2002 tehdyssä tutkimuksessa, jossa löydettiin silmän kolmas reseptori, todettiin, että valo vaikuttaa tunteisiin, elimistöön ja hyvinvointiin. Valo on sen vuoksi paljon enemmän kuin vain välttämätöntä tai kaunista ja se myös ohjaa biologista kelloa.

Oletko masentunut tai unelias pimeinä vuodenaikoina? Ei ihme, sillä ihmiset ovat päiväaikaan aktiivisia olentoja, jotka tarvitsevat valoa. Talvella kuitenkin vain 5 % maailman valosta yltää pohjoiseen asti. Tämä tarkoittaa sitä, että monet tuntevat olonsa väsyneiksi aivojen tuottaman melatoniinin takia.

Mitä melatoniini on ja miten se toimii?

Melatoniini on hormoni, joka tekee ihmisestä uneliaan ja valmistaa elimistöä palautumiseen. Hormonia erittyy käpyrauhasesta aivoihin ja tuotantoa ohjataan sen kautta, miten paljon valoa tulee silmän verkkokalvon läpi.

Ruotsin Lundin teknillisen yliopiston valaistustutkimuksen ja -teknologian tutkimus osoittaa, että ajoitetun valaistuksen ja oikean valolämpötilan avulla voidaan uhmata talven pimeitä päiviä. Se auttaa todella sisäistä kelloa jäljittelemään auringon nousua ja laskua tavalla, joka on periaatteessa mahdotonta toteuttaa sujuvasti perinteisellä valaistuksella.

Valo, jonka aallonpituus on 460 – 480 nm, on tehokkain estämään melatoniini-unihormonin erittymistä ja lisäämään kortisolia, mikä antaa enemmän keskittymiskykyä. 460 – 480 nanometrin väliltä löytyy sininen valo, jota käytetään muun muassa matkapuhelimissa ja muilla näytöillä. Jos päätät käyttää tätä kylmempää valoa aamulla ja päivällä etkä illalla, se auttaa päiviesi rytmittämistä.

 

Simuloi arkea, jossa on enemmän valoa

Philips Hue -sovelluksessa voidaan simuloida auringon nousua ja laskua aikatauluttamalla sitä, missä huoneissa halutaan sytyttää valot automaattisesti. Näin lamput kirkastuvat tai himmenevät automaattisesti valittuna aikana simuloiden aamunkoittoa ja iltahämärää.

Kylmempi sävy lisää keskittymiskykyä, kun taas lämmin sävy rentouttaa. Parasta älyvalaistuksessa on se, että päätät itse, mikä sopii sinulle ja milloin.

Älyvalaistuksen joskus aliarvioitukin toiminto on kyky luoda tunnelmia huoneisiin erilaisilla valkoisen värilämpötiloilla ja väreillä. Väri, aivan kuten valokin, vaikuttaa mieleen, ja älyvalaistuksella on helppo luoda viihtyisä ilmapiiri tai yllättävä valaistustemppu juhliin. Todellisille tehokäyttäjille saatavilla on sovelluksia, joiden avulla synkronoidaan valo vaihtumaan musiikin tahtiin.

Vinkki: Luo valmiita tunnelmia* eri tilaisuuksiin. Älyvalaistuksella voidaan luoda valmiita tunnelmia kotisi eri tilanteisiin. Keltaisempi lämpötila miellyttävään lukemiseen, kylmät sävyt keskittymiseen tai mikset valaisisi olohuonettasi suosikkijoukkueesi väreillä, kun on aika katsoa matsia?

* Älyvalaistuksen valaistusohjelmiston tunnelmat mahdollistavat eri lamppujen kirkkauden, lämpötilan ja värin säätämisen erikseen, mutta pysyvät aktivoituna yhdessä tai useammassa huoneessa.

Tämä tiivistää ensimmäisen kahdesta artikkelistamme, joissa tarkastellaan älyvalaistusta, miten valo vaikuttaa ihmisiin ja miten pääset alkuun älyvalaistuksen käytössä. Tässä artikkelissa käytetään Philips Haen tuotteita, jotka ovat esimerkkejä älyvalaistusratkaisuista. Voit tutustua tarkemmin tuotteisiin alla olevalta listalta.

Seuraavassa artikkelissa tarkastellaan tarkemmin älyvalojen älykkäitä sarjoja ja saat vinkkejä siitä, miten luodaan hyödyllisiä, kodikkaita ja hauskoja valaistusratkaisuja kotiin. Mitä kokemuksia sinulla on älyvalaistuksesta? Voit vapaasti jakaa parhaat asennuksesi, automatisointisi tai antaa vinkkejä kodin älyvalaistuksista.

This site uses XenWord.