Asensimme Nexus 6P -älypuhelimeen Android O:n ensimmäisen kehittäjäversion ja tutustuimme sen uudistuksiin.

Viime vuoden tapaan Google julkisti eilen hieman yllättäen ensimmäisen kehittäjäversion uudesta Android O -käyttöjärjestelmäversiostaan. Kyseessä on ensimmäinen julkisesti saatavilla oleva versio ensi syksynä saataville tulevasta seuraavasta Android-versiosta. Kyseessä on aikainen versio, joka on tarkoitettu lähinnä ohjelmistokehittäjien testattavaksi. Kehittäjäversioita (Developer Preview) on luvassa kaikkiaan neljä kappaletta ja niiden myötä käyttöjärjestelmä tulee saamaan lisää ominaisuuksia sekä mahdollisesti myös joitain ominaisuuksia tulee jäämään pois lopullisesta versiosta. Syvempi katsaus uuden Android-version uudistuksista nähdään Google I/O -tapahtumassa toukokuun puolivälissä.

Android O Developer Preview 1:n järjestelmäkuvatiedosto on ladattavissa Android Developers -sivustolta Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel ja Pixel XL -laitteille. Ainakin toistaiseksi tiedosto on asennettava manuaalisesti, sillä Android O ei ole vielä toistaiseksi tuettuna Androidin beetaohjelman OTA-päivitysten muodossa.

Latasimme 1,41 gigatavun kokoisen tiedostopaketin Nexus 6P -älypuhelimelle ja asensimme sen manuaalisesti Androidin kehittäjäsivustolta löytyvien ohjeiden mukaisesti. Asentaminen onnistuu melko suoraviivaisesti, mutta vaatii tietokoneen komentokehotteen sekä ADB- ja Fastboot-työkalujen käyttämistä. Nyrkkisääntönä voitaneen todeta, ettei manuaalipäivitystä kannata tehdä, jos sen suorittaminen ei onnistu edellä mainittujen ohjeiden avulla. Android O:sta on todennäköisesti luvassa myös OTA-päivityksiä Androidin beetaohjelman kautta.

Tutustumme tässä artikkelissa lyhyesti Android O Developer Preview 1 -version ensituntumiin sekä siitä löytyvistä uudistuksista tekemiimme havaintoihin.

 

[responsive-slider id=4999]

Koska kyse on vielä täysin keskeneräisestä käyttöjärjestelmäversiosta, on tärkeää vielä korostaa, ettei ensimmäinen Developer Preview -versio sisällä kaikkia lopullisesta Android O:sta löytyviä ominaisuuksia, eivätkä jo löytyvät ominaisuudet ole välttämättä lopullisessa muodossaan, vaan Google tulee vielä hiomaan niitä kehittäjä- ja beetakäyttäjäpalautteen perusteella. Lisäksi monet uudistukset ovat suunnattu sovelluskehittäjien hyödynnettäväksi, joten niitä ei pääse testaamaan käytännössä ennen kuin sovelluskehittäjät ovat julkaisseet päivitetyt versiot sovelluksistaan.

Android O:n käyttöliittymän ulkoiset muutokset ovat ainakin toistaiseksi viimeisimpään Android 7.1.2 Nougat -versioon nähden ensinäkemältä hyvin maltillisia. Kotinäkymässä uutta on lähinnä taustakuvat, eikä sovellusvalikon ja moniajonäkymän osalta ole mitään uutta raportoitavaa.

 

[responsive-slider id=5043]

Kotinäkymän ainut uudistus on ”Pinning Shortcuts” -ominaisuus, joka mahdollistaa Android 7.1:ssä esiteltyjen sovelluskuvakkeiden pikatoimintojen lisäämisen omiksi kuvakkeikseen kotinäkymään. Käytännössä käyttäjälle on tarjolla pikakuvakkeita tiettyihin sovelluksen sisäisiin toimintoihin, jotka sovelluskehittäjä on tehnyt yhteensopiviksi uuden ominaisuuden kanssa. Toimintopikakuvake lisätään painamalla sovelluskuvaketta hetken pohjassa ja raahaamalla haluttu sovelluspikatoimintojen kohta eri puolelle aloitusnäkymää, jolloin se muuttuu omaksi pikakuvakkeekseen.

 

[responsive-slider id=5004]

Uudistuksia löytyy sen sijaan ilmoitusvalikosta, joka on saanut osakseen sekä ulkonäöllistä hienosäätöä että toiminnallisia lisäyksiä. Keskeisin uusi ominaisuus on ”ilmoituskanavat” (Notification Channels), joka mahdollistaa sovelluksen erityyppisten ilmoitusten jakamisen omiin ryhmiin. Tämä mahdollistaa käyttäjälle näytettävien ilmoitusten tarkemman hallinnan. Esimerkkinä keskustelusovelluksessa käyttäjä voi määrittää ilmoitusasetukset erikseen jokaiselle keskusteluryhmälle. Muokattavia ilmoituksiin liittyviä seikkoja ovat mm. tärkeys, ääni, ilmoitusvalo, värinä, näkyvyys lukitusnäytössä sekä ”älä häiritse” -tilan ohitus. Ilmoituskanavien hyödyntäminen vaatii kuitenkin sen, että sovelluskehittäjä on sisällyttänyt ne omaan sovellukseensa, ja tästä syystä emme pääseetkään tutustumaan niihin vielä käytännössä.

Uusi käyttäjille aina näkyvä ominaisuus on ilmoitusten torkutus, johon pääsee käsiksi ilmoitusta sivusuunnassa pyyhkäisemällä ilmestyvää kellokuvaketta painamalla. Käyttäjä voi valita 15, 30 ja 60 minuutin torkutusajasta, jonka jälkeen ilmoitus ilmestyy uudelleen näkyviin.

Sovelluskehittäjille on tarjolla myös enemmän mahdollisuuksia ilmoitusten ulkoasun suhteen, sillä tärkeille ilmoituksille on mahdollista määrittää värillinen tausta ja sekä viestisovellusten sisältöä on mahdollista näyttää ilmoituksissa entistä laajemmin. Sovelluskehittäjille on lisäksi tarjolla mahdollisuus asettaa aikarajoja (timeout) ilmoituksilla, jolloin ne voivat hävitä näkyvistä automaattisesti.

 

[responsive-slider id=5019]

Android Nougatin myötä asetusvalikko uudistui ja uudistuksia on jälleen luvassa Android O:n myötä. Ulkoasua on kevennetty ja tummasta yläpalkista on luovuttu. Käytettävyyden osalta merkittävin muutos on valikon sisällön uudelleenjärjestely, jossa valikon juuressa sijaitsevia alakohtia on vähennetty merkittävästi ja väliotsikoista on luovuttu. Osassa alavalikoista vähemmän tärkeä sisältö on piilotettu laajennettavan lisäosion alle. Huomionarvoisena seikkana Nougatissa esitelty pyyhkäisemällä avattava sivuvalikko jäi lyhytikäiseksi, sillä se on poistettu Android O:sta.

Käyttöliittymän näkyviin uudistuksiin liittyvät myös uudet adaptiiviset kuvakkeet, joita sovelluskehittäjät voivat liittää sovellustensa yhteyteen. Uudet kuvakkeet koostuvat kahdesta tasosta ja niiden koko on kasvanut 108 x 108 kuvapisteeseen. Adaptiiviset kuvakkeet mahdollistavat erilaiset animoidut visuaaliset efektit sekä laitekohtaiset kuvakemuodot, jonka avulla kuvakkeet mukautuvat eri laitevalmistajien kuvaketeemojen mukaisiksi. Android O:n ensimmäisen kehittäjäversion vakiokuvakkeissa ominaisuutta ei vielä hyödynnetä.

Sovellusten ulkoasuun liittyvänä seikkana myös fontit ovat nyt tuettuna resurssina XML-pohjaisissa sovelluksissa.

 

[responsive-slider id=5027]

Ilmoitusvalikon asetuskuvaketta hetken pohjassa pitämällä aktivoituvaan ”System UI Tuner” -valikkoon on ilmestynyt uusi ”Navigointipalkki”-kohta, joka tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden muokata näytön alareunassa sijaitsevia ohjelmistopohjaisia navigointipainikkeita.

Tarjolla on mahdollisuus painottaa näppäimet jompaan kumpaan reunaan tai tiiviimmin palkin keskelle. Lisäksi käyttäjä voi lisätä ylimääräisen vasemman ja oikeanpuoleisen painikkeen, jonka kuvake ja toiminto on käyttäjän valittavissa. Toimintojen määrittämiseksi käytetään näppäinkoodeja, jotka löytyvät Androidin sovelluskehittäjäsivuston KeyEvent-oppaasta.

Ominaisuus on tervetullut, sillä se on löytynyt jo pitkään monien laitevalmistajien kustomoimista käyttöliittymistä, ja toivottavasti navigointipalkin asetuksia ei piiloteta Android O:n lopullisessa versiossa System UI Tuner -salavalikon syövereihin.

Moniajoon liittyvänä laajennuksena Android O tukee puhelimissa ja taulutietokoneissa Android TV:stä tuttua ”kuva kuvassa” -tilaa (Picture-in-picture), joka on tarkoitettu lähinnä videotoistoa varten. Sen avulla käyttäjä voi käyttää samaan aikaan toista sovellusta ja katsoa videosisältöä vaikkapa YouTubesta. Video näkyy kooltaan muokattavassa kelluvassa pikkuikkunassa, joka mahdollistaa myös videotoiston keskeyttämisen. Toistaiseksi PIP ei ole käytettävissä edes missään Android O DP1:n vakiosovelluksista. Oheinen kuva YouTube-sovelluksesta on mukana vain kuvitustarkoituksessa.

Useamman sovelluksen sisällön samanaikaiseen tarkastelun mahdollistaa myös uusi moninäyttötuki, joka mahdollistaa sovellussisällön näyttämisen Android-laitteeseen kytketyllä ulkoisella näyttölaitteella.

Käyttäjän tietojen ja salasanojen täyttämistä eri asiahteyksissä helpottamaan Android O sisältää Autofill-sovellusrajapinnan, jonka avulla tietoja säilytetään käyttöjärjestelmän toimesta yhdessä paikassa salatussa muodossa. Sovelluskehittäjät voivat luoda omia Autofill-sovelluksia, joita on mahdollista asentaa laitteeseen hieman näppäimistösovellusten tapaan. Autofill-sovellus hallitsee autofill-ominaisuuden dataa ja huolehtii tietojen täyttämisestä muissa sovelluksissa. Autofill-asetuksia hallitaan asetusvalikon ”automaattisen täytön sovellus” -kohdasta.

Android O:n myötä sovelluskehittäjät pääsevät hyödyntämään sormenjälkitunnistimen pyyhkäisykomentoja sovelluksensa toimintojen aktivoimisessa. Ominaisuus tunnistaa tunnistimen pyyhkäisyt ylös, alas, vasemmalle ja oikealle, jos tunnistin tukee sitä rautatasolla. Oheisessa kuvankaappauksessa on esitteillä ilmoitusvalikon avausasetus sormenjälkitunnistinta pyyhkäisemällä, joka esiteltiin Pixel-puhelimiin Android 7.1- ja Nexus-puhelimiin Android 7.1.2 -päivityksen myötä.

Äänipuolella tarjolla on aiempaa parempaa äänenlaatua Bluetoothin yli. Nyt Android O tukee itsessään mm. Sonyn kehittämää LDAC-koodekkia, joka mahdollistaa äänen siirtämisen jopa 990 kbit/s bittivirralla sekä CD-soittimista tutulla 44,1 KHz näytteenottotaajuudella. Tuki löytyy myös mm. aptX- ja aptX HD -protokollille. Uusi AAudio-sovellusrajapinta on tarjolla sovelluksille, jotka tarvitsevat polun matalan latenssin ja korkean erottelun audiolle. Laitteiden välistä keskutelua Android O helpottaa yhteyspisteettömien NAN-yhteyksien (Neighborhood Aware Networking) avulla WiFi:n kautta.

Erillisen maininnan arvoisena käyttäjälle vain välillisesti näkyvänä uudistuksena Android O pyrkii pienentämään laitteen virrankulutusta ja parantamaan suorituskykyä uusilla taustarajoituksilla (Background limits), jotka koskevat taustalla toimivia sovelluksia. Uudet automaattiset taustarajoitukset jakautuvat kolmeen ryhmään: kohdistamattomien järjestelmätiedotteiden (implicit broadcasts), taustapalveluiden (background services) ja paikkatietojen päivitysten (location updates) rajoittamiseen.

Kohdistamattomilla järjestelmätiedotteilla tarkoitetaan järjestelmätapahtumista (esimerkiksi puhelimen kytkeminen laturiin) sovelluksille lähtevää yleistä tiedotetta, jota ei ole kohdistettu vain tietylle tai tietyille sovelluksille. Android Nougatin myötä järjestelmätiedotteita rajoitettiin ja Android O:n myötä rajoitteet tiukentuvat entisestään niin, etteivät sovellukset voi enää rekisteröityä kohdistamattomien järjestelmätiedotteiden vastaanottajiksi. Sovelluskehittäjiä ohjataan nyt toteuttamaan vastaavia toimintoja kohdistetummin ja järkevämmin JobScheduler-rajapinnan avulla.

Taustalla laitteen resursseja kuluttavia palveluita pyritään suitsimaan tehokkaammin taustasovellusten rajoittamisella aikaikkunan avulla. Käyttöjärjestelmä tunnistaa etualalla olevat aktiiviset sovellukset sekä piilossa toimivat taustasovellukset. Kun sovellus siirtyy taustalle, antaa Android O sille usean minuutin aikaikkunan taustatoimintojen suorittamiselle, jonka jälkeen sovellus siirretään idle-tilaan ja taustapalvelut suljetaan. Tietyissä tapauksissa taustasovellus voidaan asettaa poikkeuksellisesti ”valkoiselle listalle” käyttäjälle näkyvien taustatoimintojen suorittamiseksi. Myös taustapalveluiden korvaamiseksi Google suosittelee JobScheduler-rajapinnan käyttöä aikataulutettujen ylläpitotoimintojen suorittamiseksi.

Kolmas uusi taustarajoitus koskee taustasovellusten paikkatietopyyntöjä. Android O DP1:n myötä taustasovelluksille tarjotaan mahdollisuus paikkatietojen päivitykseen vain muutaman kerran tunnissa ja aikaväliä muokataan tuleviin versioiden sovelluskehittäjiltä tulevan palautteen mukaan. Sovelluskehittäjä saa tarvittaessa käyttöönsä aktiivisesti päivittyvät paikkatiedot esimerkiksi asettamalla sovelluksen etualalla toimivaksi (ilmoitusvalikossa näkyy jatkuva ilmoitus sovelluksen aktiivisuudesta), hyödyntämällä passiivista paikkatietojen kuuntelua tai käyttämällä Geofencing-rajapintaa.

 

Tutustumme io-techissä myös tuleviin Android O -versioihin, jos/kun niiden mukana julkaistaan merkittäviä uusia ominaisuuksia. Viimeistään tutustumme Android O:n lopulliseen versioon kattavamman artikkelin muodossa ensi syksynä.

This site uses XenWord.
;