io-tech kokeili Huawein uusia MateBook-tietokoneita paikan päällä Berliinin julkaisutilaisuudessa.

Huawei esitteli tänään 23. toukokuuta Berliinissä kolme uutta MateBook-tietokonetta: MateBook X:n, MateBook E:n ja MateBook D:n. Niistä X ja D ovat yrityksen ensimmäiset rakenteeltaan perinteiset kannettavat tietokoneet. Kaikissa kolmessa pyörii Windows 10 -käyttöjärjestelmä.

Uutuusmalleista Matebook X on saapumassa Suomessa kauppoihin heinäkuun lopulla, kun taasen Matebook E ja Matebook D eivät näillä näkymin tule Suomessa myyntiin. io-tech oli paikanpäällä Berliinissä seuraamassa julkistusta sekä ottamassa ensituntumat laitteista.

Huawei Matebook X -tuotesivu

Huawei Matebook D -tuotesivu

Huawei Matebook E -tuotesivu

Huawei Matebook X

Matebook X on Huawein uuden tietokonemalliston lippulaivamalli ja samalla kahdesta perinteisen mallisesta kannettavasta se pienikokoisempi. Yrityksen mukaan Matebook X:ssä on keskitytty sekä designiin että suorituskykyyn. Suomessa MateBook X tulee myyntiin heinäkuun lopussa 1399 euron lähtöhintaan (Core i5, 8 Gt RAM, 512 Gt SSD). Nopeammalla Core i7 -prosessorilla ja suuremmalla 512 Gt SSD-levyllä varustetun version saa puolestaan 1649 eurolla.

Huawei mainostaa Matebook X:n olevan markkinoiden pienikokoisin 13-tuumainen kannettava. Laite on vain 12,5 mm paksu ja painaa 1,05 kilogrammaa. Koneen rakenne on alumiinia ja se on pyöristetty ulkopuolelta miellyttävästi, joten sen kantaminen kädessä on mukavaa.

Matebook X tuntuu laadukkaasti tehdyltä, mutta kulmista väänneltäessä sen rakenteen saa hieman taipumaan. Vaikka valmistusmateriaalina on alumiini, ei se selvästikään riitä tekemään ohuesta rakenteesta täysin jäykkää. En kuitenkaan usko, että pienestä taipumisesta on mitään käytännön haittaa.

MateBook X:n pohja on käytännössä umpinainen alumiinilevy, jossa ei ole minkäänlaisia huoltoluukkuja tai tuuletusaukkoja. Komponenttien jäähdytyksessä ei ole käytetty lainkaan tuulettimia, sillä jäähdytys on toteutettu passiivisesti olomuotoaan muuttavaa geeliä sisältävistä soluista koostuvan MEPCM-materiaalin (Micro-encapsulated Phase Change Material) avulla. Lämpöä siirretään prosessorilta jäähdytyskerrokseen kaarimaisten lämpöputkien avulla.

Rautapuolelle Huawei on valinnut Intelin 7. sukupolven Core i5-7200U- ja i7-7500U-prosessorit, neljä tai kahdeksan gigatavua LPDDR3-muistia sekä 256:n tai 512 Gt:n SSD-aseman.

Yli puolet koneen sisäosista on 41,4 wattitunnin integroidun akun kattamana. Akun toiminta-ajaksi luvataan yhdellä latauksella elokuva-, työ- ja nettikäytössä kymmenen tuntia. Akun lataaminen hoituu USB Type-C-liittimellä, joka on kiinni kevyessä vain noin 150 grammaa painavassa laturissa. Huomiota kiinnittäneenä seikkana pohjalevyn jokaiseen kulmaan on sijoitettu varsin kookkaat pyöreät kumitassut, joiden tahmea pinta pitää varmasti koneen paikallaan liukkaammallakin pinnalla.

MateBook X:n näppäimistö on täysikokoinen ja yltää siten lähes laitteen reunasta reunaan. Näppäimistössä on lisäksi taustavalaistus ja se on tehty roiskeenkestäväksi. Ensikokeilun perusteella näppäimistö on tuntumaltaan varsin onnistunut ja näppäimet ovat liikeradaltaan varsin lyhyet sekä painallusääneltään hiljaiset. Suurikokoisen touchpadin kosketustuntumassa ei havaittu kritisoitavaa, mutta alareunan fyysisten näppäinten tuntuma oli ehkä aavistuksen kolho.

Liitinvalikoima on varsin askeettinen, sillä molemmista kyljistä löytyy yksi USB Type-C-liitäntä, joiden lisäksi tarjolla on ainoastaan 3,5 mm ääniliitäntä. Lisäliittimiä on tarjolla lisähintaan myytävällä MateDock 2 -lisäosalla, josta löytyy HDMI-, VGA-, USB Type-A ja USB Type-C -liittimet.

Huawei mainostaa MateBook X:n olevan myös markkinoiden ensimmäinen Dolby Atmos -tuella varustettu kannettava tietokone. Yritys kehui julkaisun yhteydessä koneen äänentoistoa, mutta emme valitettavasti päässeet testaamaan sitä meluisassa esittely-ympäristössä.

Huawei mainostaa MateBook X:n 13-tuumaista näyttöä ”reunattomana”, vaikka todellisuudessa se ei olekaan aivan sitä. Joka tapauksessa näytön reunat on saatu kutistettua mukavan kapeiksi – pystyreunojen kerrotaan olevan vain 4,4 mm leveät ja näytön kerrotaan peittävän 88 % koko laitteen pinta-alasta (suljettuna). Vaikka MateBook X on ulkomitoiltaan pienempi, näytön kehutaan olevan pinta-alaltaan suurempi, kuin 13,3-tuumaisessa MacBookissa.

Huawein mukaan Gorilla Glass -lasilla suojattu IPS-näyttö kykenee täytee sRGB-väriavaruuteen sekä 1000:1 kontrastisuhteeseen. Näytön kuvasuhde on 3:2 ja resoluutio 2160 x 1440 pikseliä. Esittelykoneen näyttö vaikutti miellyttävän terävältä ja katselukulmat hyviltä, mutta esittelytilan haastavan valaistuksen vuoksi emme tässä vaiheessa lähde arvioimaan kuvanlaatua sen tarkemmin.

Näppäinhatut sijaistevat aavistuksen muuta sisäpintaa alempana, jotta ne eivät pääse kosketuksiin näyttölasin kanssa. Pyöreän virtapainikkeen yhteyteen on sijoitettu sormenjälkitunnistin, joka havaitsee käyttäjän sormen samalla, kun kone kytketään päälle. Huawein mukaan MateBook X herää unitilasta käyttövalmiiksi vain 1,9 sekunnissa.

Kokonaisuudessaan MateBook X vaikutti ensituntumien perusteella vakuuttavan pienikokoiselta ja sirolta kannettavalta tietokoneelta, joka tarjoaa kokoonsa nähden hyvää suorituskykyä. Koneen tarkempaan toimivuuteen sekä yksityiskohtiin pääsemme kuitenkin pureutumaan vasta pidemmän testijakson aikana, jonka myötä osaamme myös antaa lopullisen arvion Huawein uudesta lippulaivakannettavasta.

 

MateBook E

MateBook E on henkinen seuraaja vuosi sitten julkaistulle ensimmäisen sukupolven MateBookille. Kyseessä on siis 2-in-1-typpinen taulutietokoneen ja kannettavan tietokoneen ominaisuudet yhdistävä laite. Valitettavasti MateBook E ei ole ainakaan tällä tietoa tulossa myyntiin Suomessa, joten tutustuimme siihen vain lyhyesti.

Huawei on uudistanut koneen näppäimistökuoren, joka mahdollistaa nyt näyttötuen säätämisen 0-160 asteen välillä. Nopean kokeilun perusteella kuoren saranaratkaisu tuntui jämäkältä ja toimivalta.

Näppäimistökuori kytkeytyy koneeseen kolmen kontaktipinnin, kohdistustappien sekä magneettien avulla. Liitos tuntui pitävältä ja tukevalta, eikä näppäimistökuori irronnut koneesta nostaessa tai ravistellessa.

MateBook E on näppäimistökuoreen liitettynä lähes kuin täysiverinen kannettava. Näppäimistökuoresta irrotettuna se toimii puolestaan vaivatta taulutietokoneena. Maltillisen paksuutensa (6,9 mm) ja painonsa (640 grammaa) myötä näyttöosan kannattelu ei tuntunut lainkaan raskaalta.

Koneen kuorirakenne on alumiinia ja yllättävän tukevan tuntuinen. Rakenne ei elä juurikaan väänneltäessä. 12-tuumainen näyttö perustuu IPS-paneeliin, jonka tarkkuus on 2160 x 1440 pikseliä. Lisävarusteena myytävällä MatePen-kosketuskynällä näyttö tunnistaa 2048 eri painetason kosketuksentunnistusta. Koneen sisällä hyrrää malliversiosta riippuen Core m3-7Y30- tai Core i5-7Y54-prosessori, 4 tai 8 gigatavua RAM-muistia ja 128, 256 tai 512 Gt SSD-pohjaista tallennustilaa.

Taustavalaistu täysikokoinen chicklet-tyypinen näppäimistö vaikutti nopean kokeilun perusteella kirjoitustuntumaltaan yllättävän hyvältä ja jämäkältä. Näppäimiä ja kosketusalustaa ympäröivät alueet ovat miellyttävää tekstiilipintaista materiaalia.

MateBook E:n kuorirakenne on siis kokonaan hiekkapuhallettua alumiinia ja takakuori on täysin umpinainen. Takakuoren alla sijaitsee 33,7 Wh:n integroitu akku. Toiselle lyhyelle sivulle sijoitettujen äänenvoimakkuusnäppäinten keskellä sijaitsee sormenjälkitunnistin. Saman päädyn toisessa reunassa on USB Type-C-liitäntä ja vastakkaisessa päädyssä 3,5 mm kuulokeliitäntä. Toiselle pitkälle sivulle on sijoitettu Dolby Audio Premium -ääntä tukevat stereokaiuttimet.

 

MateBook D

MateBook D on Huawein uutuuskannettavista suurikokoisempi ja edullisempi. Ulkomailla sen hintahaitari asetuu 799-999 euroon.

Kyseessä on 15,6-tuumainen kone, joka on vain 16,9 mm paksu ja painaa vain 1,9 kilogrammaa. Sisältä löytyy malliversiosta riippuen Intelin 7. sukupolven Core i5- tai Core i7-prosessori sekä Intel HD Grapics 620 tai NVIDIA GeForce 940MX -erillisnäytönohjain. RAM-muistia on aina kahdeksan gigatavua ja tallennusratkaisuihin sisältyy aina teratavun kiintolevy sekä kalliimmissa malleissa myös SSD-levy.

Näytön reunat ovat vain 6,2 mm leveät, jotka tekevät MateBook D:stä Huawein mukaan 14-tuumaisella näytöllä varustetun koneen kokoisen. Näytön reunat ovat kieltämättä mukavan kapeat. Näppäimistö on luonnollisesti täysikokoinen ja nopean kokeilun perusteella tuntumaltaan jämäkkä. 15,6-tuumaisen näytön IPS-paneelin tarkkuus on 1920 x 1080 pikseliä. Koneen varustukseen kuuluu myös Dolby Atmos -kaiuttimet.

MateBook D:n pohjalevy on metallia ja sen takaosassa on kapea ilmanvaihtoritilä. Laitteen sisältä löytyy 43,3 Wh akku, jonka luvataan tarjoavan yhdellä latauksella 8,5 tuntia videotoistoa tai 10 tuntia nettiselausta tai työkäyttöä.

 

Kokonaisuudessaan Huawein uudet MateBook-julkistukset vaikuttivat ensituntumien perusteella melko lupaavilta. Harmi vain, ettei ainakaan tällä tietoa Suomeen ole tulossa kuin kallein MateBook X -kannettava. Tutustumme siihen io-techissä tarkemmin kesän aikana erillisen testiartikkelin muodossa.

This site uses XenWord.
;