io-tech otti ensituntumat HMD Globalin uudesta Nokia 7.1 -älypuhelimesta.

HMD Global järjesti julkaisutilaisuuden Lontoossa 4. lokakuuta ja toiveikkaimmat odottivat jo Nokia 9 –lippulaivamallin julkaisua, mutta tapahtumassa nähtiin lopulta ennakkohuhujen mukaisesti uusi keskihintaluokkaan sijoittuva Nokia 7.1 –malli.

Nokia 7.1 on seuraaja viime vuoden lokakuussa julkaistulle Nokia 7 –mallille, joka ei koskaan saapunut Euroopan markkinoille. Tämän vuoden mallistossa uutuus sijoittuu vajaan 400 euron hintaisen Nokia 7 Plussan ja vajaan 300 euron hintaisen Nokia 6.1:n väliin. Suomen hintaa ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta se tulee todennäköisesti asettumaan noin 350 euron tietämille.

Nokia 7.1 tulee Suomessa kauppoihin 5. marraskuuta, mutta pääsimme tutustumaan laitteeseen lyhyesti hieman etukäteen. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia laitteesta.

Edeltäjämalli Nokia 7:ää ei nähty koskaan Suomen markkinoilla, mutta Nokia 6.1- ja 7 Plus –malleihin nähden uuden 7.1:n ulkonäkö ja käsituntuma on hieman siromman ja solakamman oloinen. Nykymittapuulla 5,84-tuumaisella näytöllä varustettu puhelin on kohtalaisen mukavasti yhdellä käpälällä käsiteltävissä olevan kokoinen.

Puhelimen kehys on mattapintaista metallia ja sen reunoihin on työstetty kiiltävät koristeviisteet, jotka ovat yönsinisessä mallissa hopeanväriset ja kuvien teräksenvärisessä mallissa kuparinkiiltoiset. Etu ja takakuori ovat reunoista pyöristettyä Gorilla Glass 3 –lasia ja kokonaisuus on tukevan ja laadukkaan tuntuinen. Rakenne on roiskevesisuojattu, vaikka sille ei erikseen mainostetakaan IP-luokitusta.

Yksi Nokia 7.1:n keskeisimmistä myyntivalteista on HMD Globalin mukaan 5,84-tuumainen Full HD IPS-näyttö, joka on ristitty PureDisplay-markkinointinimellä. Käytännössä näyttö on varustettu keskihintaluokassa uniikilla HDR10-tuella, joka tarkoittaa näytön kykenevän toistamaan tavanomaista laajemman skaalan värisävyjä. Tavallista- ja HDR-materiaalia toistaessa värintoistossa ja dynamiikassa oli havaittavissa maltillinen, joskin tarkempaan tutkiessa selvä ero.

Puhelimesta löytyy PixelWorksin kanssa toteutettu erillinen 16-bittinen näyttöprosessori, joka osaa rikastaa tavallista kuva- ja videomateriaalia HDR-muotoon. Nokia 7.1 tukee luonnollisesti myös HDR-videotoistoa Netflixin, Amazonin ja Googlen suoratoistopalveluista.

Nokia 7.1 on HMD Globalin ensimmäinen Suomen markkinoille saapuva näyttölovellinen puhelin. Lovi kattaa leveyssuunnassa noin neljänneksen 19:9-kuvasuhteen näytön leveydestä, eli on kooltaan suht maltillinen. Haluttaessa loven voi piilottaa näytön asetuksista, eikä se myöskään häiritse videoiden katselua, eli videomateriaali ei levittäydy loven ympärille. Loveen on sijoitettu puhelimen kahdeksan megapikselin etukamera.

Toisin kuin edeltäjämallissa sekä muissa yrityksen keskihintaluokan puhelimissa, Nokia 7.1:n takakuori on nykytrendin mukaisesti lasia, joka varmasti jakaa mielipiteitä ja ei ole hyväksi pudotuskestävyyden osalta. Takakuoren lasi on reunojen pyöristyksiä lukuun ottamatta tasainen. Sormenjälkitunnistin on sijoitettu takakuoreen varsin luonnollisen tuntuiseen paikkaan kameran alapuolelle.

Sisuskalujen osalta Nokia 7.1 tarjoaa toimivan, joskaan ei erityisen yllättävän ominaisuuskattauksen. Snapdragon 636 –järjestelmäpiirin suorituskyky on etenkin prosessorin osalta hyvää ja Suomessa myyntiin tuleva 4 & 64 Gt:n muistiyhdistelmä on varmasti riittävä tässä hintaluokassa. Kuluttajien arvostamia ”perusominaisuuksia” ovat myöskin muistikorttipaikka, USB Type-C –liitäntä sekä 3,5 mm ääniliitäntä.

Integroitu 3060 mAh akku ei ole nykymittapuulla järin iso, mutta vasta pidempi testi paljastaa tarjoaako se riittävästi käyttöaikaa. Ainakin lataamisen pitäisi onnistua kohtalaisen nopeasti, sillä puhelin tukee pikalatausta ja mukana toimitetaan myös 18 watin pikalaturi.

Valmistajan mukaan Nokia 7.1:n keskeisimpiä ominaisuuksia on näytön ohella Zeissin kanssa kehitetty kaksoistakakamera, joka sijaitsee selvästi kohollaan olevassa kehyksessä. Kehyksen keskelle on asemoitu 12 ja 5 megapikselin kamerat sekä kaksois-LED-salama. 12 megapikselin pääkamera on varustettu 1,28 mikrometrin pikselikoolla sekä edistyneellä Dual Pixel –tarkennuksella. Sen parina on valovoimainen f1.8-aukkosuhteen objektiivi. Viiden megapikselin kakkoskameraa käytetään syvyysterävyysefektin luomisessa.

Kamerasovellus on ulkoasultaan tuttu aiemmista tämän vuoden Nokia-puhelimista, mutta HMD Global on toteuttanut siihen lukuisia pieniä viilauksia mm. syvyysterävyysefektin ja bothie-kuvaustilan toteutukseen. Kamerasovelluksesta löytyy myös manuaaliasetukset tarjoava Pro-kuvaustila.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella Nokia 7.1 vaikutti varsin tasapainoiselta hintaluokkansa edustajalta, ilman vakavampia puutteita. HDR10-tuellinen näyttö on tässä hintaluokassa mielenkiintoinen ominaisuus ja Snapdragon 636 –järjestelmäpiiri tarjoaa kohtalaisen hyvää suorituskykyä. Laite on melko mukavan kokoinen ja hyvin tehdyn tuntuinen.

Vasta tarkemmat testit osoittavat, onko noin 3000 mAh akku riittävän kokoinen ja mihin 12 megapikselin takakamera lopulta pystyy. Lisäksi on mielenkiintoista nähdä miten markkinat ottavat uutukaisen vastaan ja riittääkö noin 100 euron hintahaarukassa asiakkaita kolmelle eri Nokia-puhelimelle ilman, että ne syövät toistensa myyntiä.

Nokia 7.1 tulee Suomessa myyntiin marraskuun 5. päivä. HMD Globalin tavoitteena on saada Android 9.0 Pie –päivitys saataville heti lanseerauspäiväksi.

This site uses XenWord.
;