io-tech otti tuoreeltaan ensituntumat uudesta Nokia 8.1 -älypuhelimesta.

HMD Global lanseerasi 5. joulukuuta Dubaissa järjestämässään tilaisuudessa kolme uutta älypuhelinta kansainvälisille markkinoille. Kaikki uutuudet oli julkaistu jo aiemmin Aasiassa samalla tai eri nimellä. Julkaisuista mielenkiintoisin on uusi Nokia 8.1, joka on käytännössä uudelleenbrändätty globaali versio yrityksen Kiinassa lokakuussa julkistamasta X7-mallista.

HMD Globalin mukaan uusi Nokia 8.1 on ”henkinen seuraaja” io-techin toimituksen valinnan saaneelle Nokia 7 Plus –mallille. Nokia 8.1 tulee paikkaamaan hiljalleen lähiaikoina markkinoilta poistuvat Nokia 8- ja 7 Plus –mallit. Uutuuden kansainväliseksi keskimääräiseksi suositushinnaksi kerrotaan 399 euroa, mutta Suomen suositushinta saattaa poiketa hieman tästä. HMD Global ilmoittaa myynnin alkamisesta ja Suomen suositushinnasta lähiaikoina.

Pääsimme tutustumaan laitteeseen lyhyesti ennen virallista julkaisua HMD Globalin pääkonttorilla Espoossa. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja huomioita laitteesta.

Ensimmäistä kertaa Nokia 8.1:tä katsellessa mieleen tulee hiljattain julkaistu Nokia 7.1, mutta käteen otettaessa ajatukset siirtyvät osittain myös Nokia 7 Plussan pariin. Nokia 8.1:n alumiinikehykseen on ammennettu selvästi muotoilullisia vaikutteita Nokia 7 Plussasta – se on keskeltä tasainen ja reunoilta etu- ja takakuorta kohden pyöristetty. Keskiosa on hieman kiiltävä ja kontrastivärillä varustettu. Kuvien puhelimen pääväri on hopea ja korostusväri kupari. Rakenne tuntuu kädessä tukevalta ja hyvin tehdyltä.

Kooltaan Nokia 8.1 on jonkin verran lyhyempi kuin 7 Plus, mutta paksuus ja leveys ovat pysyneet suunnilleen samana. Nokia 8:aan verrattuna uutuus on sen sijaan muutaman millin leveämpi ja pidempi.

Nokia 8.1:n näyttö on kooltaan 6,18 tuumaa ja se perustuu LCD IPS –tekniikkaan. Näytön tarkkuus on 1080 x 2244 pikseliä ja se tukee HDR10-standardia, joka on melko harvinaista keskihintaluokan puhelimessa. Nokia 7.1 –mallista löytyvää tavallisen kuvamateriaalin konversiota HDR-muotoon 8.1 ei sen sijaan tue.

Näytön yläreunassa on lovi, joka on harmillisesti kooltaan varsin leveä. Koetimme tiedustella HMD:n edustajalta syytä loven suurelle koolle, mutta asiaan ei löytynyt teknistä selitystä. Lovesta ei tiettävästi löydy kasvojentunnistukseen liittyvää tai mitään muutakaan tilaa vievää tekniikkaa, joten on erikoista että lovi on kooltaan suurempi kuin vaikkapa Nokia 7.1 –mallissa. Lovi on 8.1:ssä oletuksena piilotettuna (rajattuna mustalla loven alareunan tasolle) ja ennakkotietojen perusteella lovea ei ole mahdollista asettaa näkyviin näytön asetuksista.

Näyttöloveen on sijoitettu 20 megapikselin etukamera, joka tukee neljän pikselin yhdistämistä herkkyyden parantamiseksi hämäräolosuhteissa.

Nokia 8:n ja 7 Plussan metallisista takakuorista pitäneille on valitettava pettymys, että HMD on siirtynyt käyttämään 8.1:ssä lasista takakuorta. Takalasi on pyöristetty reunoistaan. Takakuoren yläosaan on sijoitettu kamerakyhmy sekä sormenjälkitunnistin.

Nokia 8.1:n sisällä on etenkin järjestelmäpiirin osalta varsin mielenkiintoista ja uutta tekniikkaa, sillä käytössä on tuore Snapdragon 710 –piiri. Suomeen saapuvissa malleissa RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 Gt. Myöhemmin saataville saattaa tulla myös 128 Gt:n tallennustilalla varustettu variantti.

Laitteen akun koko on kohtuullisen hyvä 3500 mAh ja HMD lupailee sen kestävän yhdellä latauksella normaalissa käytössä pari päivää. Lataaminen tapahtuu USB type-C –liitännän kautta 18 watin pikalataustuen avittamana.

Nokia 8.1:n takakameran ulkoinen toteutus on tuttu yrityksen aiemmista tämän vuoden malleista. Melko korkeaan kamerakyhmyyn on sijoitettu kaksoiskamera, joka koostuu 12 megapikselin pääkamerasta ja 13 megapikselin apukamerasta. Valitettavasti optinen zoomausmahdollisuus on jätetty pois ja apukamera toimii vain syvyysterävyysefektin luomisessa.

Pääkamera on onneksi teknisesti kohtalaisen edistynyt. Se perustuu 12 megapikselin sensoriin 1,4 um pikselikoolla ja Dual Pixel –tarkennuksella. Sensorin parina on f1.8-aukkosuhteen optisesti vakautettu Zeiss-objektiivi. Kamera tukee 4K-videokuvausta sekä tekoälyominaisuuksia kuvaustilanteiden tunnistamisessa.

 

Yhteenveto

Nopeiden ensituntumien perusteella Nokia 8.1 vaikuttaisi varsin lupaavalta laitteelta noin 400 euron hintaluokkaan. Vasta kattavamman testaamisen ja kameran kuvanlaadun arvioinnin jälkeen osaamme kuitenkin sanoa, onko Nokia 8.1:stä arvoiseksi seuraajaksi Nokia 7 Plussalle, sillä täytettävänä olevat saappaat ovat suuret. Zoom-kameran puuttumisesta 8.1 saa ainakin jo heti kättelyssä pyyhkeitä. Pientä ihmetystä aiheutti myös tiivis hinnoittelu 7.1-mallin kanssa. Oletettavaa on, että joko 7.1:n hintaa tullaan lähiaikoina laskemaan, tai että 8.1:n hinta tulee olemaan Suomessa maailmanlaajuista suositushintaa korkeampi. Jäämme joka tapauksessa odottamaan mielenkiinnolla Nokia 8.1:n saapumista testiin.

Suomessa myyntiin tulevia värivaihtoehtoja ovat oheisissa kuvissa näkyvät sini-hopea sekä hopea-kupari. Suomessa arvioitu myynninaloitus tapahtuu tammikuussa 2019. Tarkat saatavuus ja hintatiedot ilmoitetaan myöhemmin.

 

This site uses XenWord.
;