io-tech kokeili Sonyn pienempää Xperia 5 -huippumallia.

Sony uudisti älypuhelimiensa nimeämiskäytännön julkaistessaan Xperia 1 –lippulaivamallinsa viime helmikuussa MWC-messujen yhteydessä. Nimeäminen sai osakseen hieman kummastelua, sillä edullisemmat keskihintaluokan mallit saivat nimekseen Xperia 10:n. Lisää kummastelun aihetta saatiin syyskuun alussa IFA-messuilla, kun Sony esitteli uuden pienikokoisemman lippulaivamallinsa, jonka nimeksi tuli Xperia 5.

Oli Sonyn malliston nimeäminen ontuvaa tai ei, Xperia 5 vaikuttaa paperilla varsin mielenkiintoiselta uutuudelta. Uusi Xperia 5 asemoituu yrityksen mallistossa alkuvuonna julkaistun Xperia 1 –huippumallin alapuolelle ja perustuu suurilta osin samaan tekniikkaan. Suurimmat erot löytyvät näytön ja akun koosta sekä sen myötä ulkomitoista.

Xperia 5:n suositushinta on 799 euroa ja se tuli Suomessa kauppoihin lokakuun alkupuolella. Tämän artikkelin julkaisuhetkellä joulun kynnyksellä hinta on edullisimmillaan noin sata euroa suositushintaa alhaisempi.

Tutustumme tässä artikkelissa ensisijaisesti Xperia 5:n ja Xperia 1:n välisiin eroavaisuuksiin kokeiltua-juttutyypin muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xperia 5 toimitetaan Xperia 1:n tapaan valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka kannessa ja kyljissä on hopeankiiltoiset mallimerkinnät. Puhelimen ohella pakkauksen sisällä on pikakäyttöopas, 18 watin pikalaturi (12 V; 1,5 A), USB Type-C-kaapeli sekä 3,5 mm:n kuulokeadapteri Type-C-liitäntään.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Xperia 5:n ensivaikutelma on solakka, siro ja melko pelkistetty. Melko simppeli muotoilu on ollut Sonyn puhelimissa läsnä jo vuosia. Aivan kuten helmikuussa julkaistussa Xperia 1 –mallissa, Sonyn suunnitteluosastolla on palattu designin osalta menneisyyteen muutaman vuoden taakse, joka ei sinällään ole välttämättä huono asia. Ulkoisesti Xperia 5 on lähes identtinen Xperia 1:n kanssa. Eroavaisuuksina ovat ulkomitat, takakuoren lasin reunojen muotoilu ja takakameran sijoittelu.

Yleisilmeeltään Xperia 5 on symmetrisen tasapaksu lätyskä, jonka kehys ja kulmat ovat miellyttävästi pyöristetyt. Sonyn mukaan laite on suunniteltu istumaan mukavasti käteen ja väite pitää kieltämättä paikkansa. Puhelin istuu miellyttävästi kouraan ja on varsin mukava käsiteltävä, sillä leveys on nykypäivän lippulaivapuhelimien kapeimpia, ellei jopa kapein.

Xperia 5:n runko ja kehys on valmistettu kiiltäväksi pinnoitetusta/maalatusta alumiinista ja etu- sekä takakuori ovat uusimman sukupolven Gorilla Glass 6 –lasia. Viimeistelyssä ei ole valittamista ja kokonaisuus tuntuu tukevalta, vaikkakin puhelinta voimakkaammin väännellessä voi kuulla pientä natinaa. Sonyn puhelimille tuttuun tapaan rakenne on IP65- ja IP68-suojattu.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 158 x 68 x 8,2 mm
  • Paino: 164 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 80,9 %

Ulkomitoiltaan ja mittasuhteiltaan Xperia 5 on hieman massasta poikkeava puhelin. Merkittävin asiaan vaikuttava tekijä on 21:9-kuvasuhteen näyttö, joka on tavanomaista kapeampi ja korkeampi.

Xperia 5 on tavallaan seuraaja vuosi sitten syksyllä julkaistulle Xperia XZ3 –mallille, johon verrattuna ulkomitat ovat muuttuneet helposti käsiteltävämpään muotoon. Pituus on pysynyt tismalleen samana, mutta leveys on kutistunut peräti viisi milliä ja paksuudesta on lähtenyt 1,7 mm. Myös painoa on hävinnyt 29 grammaa. Näytön varsin radikaalisti muuttuneiden mittasuhteiden (18:9 à21:9) myötä näytön pinta-ala on pienentynyt noin 6,5 %, vaikka läpimitta on kasvanut 6,0:sta 6,1 tuumaan.

6,5-tuumaisella näytöllä varustettuun ”isoveli” Xperia 1:een verrattuna Xperia 5 on 9 mm lyhyempi, 4 mm kapeampi ja 24 grammaa kevyempi. Kokoero tuntuu kädessä suuremmalta, miltä se näyttää numeroina paperilla. Sonyn toistaiseksi viimeiseksi Compact-malliksi jääneeseen XZ2 Compactiin verrattuna Xperia 5 on peräti 23 mm pidempi, 3 mm leveämpi, 3,9 mm ohuempi ja 4 grammaa kevyempi, joten ulkomitoiltaan kyse ei ole aiempien Compact-mallien kanssa vertailukelpoisesta laitteesta.

Xperia 5:n takakuori on tasainen Gorilla Glass 6 –lasilevy – värivaihtoehtoja on kolme: musta, sininen ja punainen. Xperia 5:n erottaa takapuolelta Xperia 1:stä vasempaan ylänurkkaan sijoitetusta kamerakehyksestä – Xperia 1:ssä se sijaitsee keskellä. Lisäksi Xperia 1:ssä takalasin reunat ovat muotoiltu aavistuksen kaareviksi, kun Xperia 5:ssä lasin reunat on vain pyöristetty. Lasinen takakuori on varsin liukas etenkin kuivissa käsissä ja puhelin saattaa liukua itsestään alas esimerkiksi sohvan käsinojalta. Sormenjäljet eivät erottuneet ainakaan mustasta testikappaleestamme erityisen häiritsevästi.

Sonyn puhelimille tyypilliseen tapaan oikean kyljen alaosassa on kaksivaiheinen kamerapainike. Sen lisäksi tarjolla on virtanäppäin, erillinen sormenjälkitunnistin ja äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee pienessä kuopassa, joten se löytyy helposti näppituntumalla. Tunnistin toimii ilman näytön herättämistä tai virtapainikkeen painamista. Tunnistin toimii nopeasti, mutta totesimme sen olevan välillä varsin tarkka sormen ja tunnistimen pinnan puhtaudesta.

Xperia 5:n näytön ylä- ja alapuolinen reunus ovat nykymittapuulla melko suurikokoiset ja sen vuoksi myöskään näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku (80,9 %) ei ole erityisen hyvä.

Näytön yläpuolelle jäävä kaistale on hieman alapuolen kaistaletta suurempi, mikä saattaa häiritä esteetikkojen silmää. Näytön yläpuolella sijaitsevat kuulokeaukko (ja toinen stereokaiuttimista), etukamera (8 Mpix, f2.0, 1,12 um) sekä tarvittavat sensorit. Ilmoitus-LED:istä ei myöskään ole luovuttu ja se sijaitsee näytön yläpuolella vasemmassa ylänurkassa. Vasemman kyljen yläosaan on sijoitettu korttikelkka, joka irtoaa Sonymaiseen kynnellä tapaan ilman erillistä työkalua ja tarjoaa kaksi nano-SIM-paikkaa tai toisen kanssa vaihtoehtoisen micro-SD-korttipaikan.

Alapäädyssä sijaitsee pieni mikrofonin aukko, kaiuttimen ritilä sekä USB Type-C –liitäntä, joka tukee USB 3.1 Gen 1 –standardia. Stereokaiuttimista lähtee kohtalaisen hyvin ääntä, mutta äänen syvyys ei pärjää markkinoiden parhaimmille. Navigointiin on tarjolla kolme vaihtoehtoa – perinteiset painikkeet, Android 9:ssä esitelty pilleri sekä näytön alareunasta ja sivuilta suoritettavat pyyhkäisyeleet.

Vaikka useimmat muut syksyllä julkaistut high-end-Android-puhelimet ovat varustettu Qualcommin parannellulla Snapdragon 855+ -piirillä, on Xperia 5:ssä käytössä vanhempi Snapdragon 855 –perusversio. Sony ei ole ilmeisesti halunnut astua suorituskykypuolella kalliimman Xperia 1 –mallin varpaille. Ajamissamme suorituskykytesteissä Xperia 5:n tulokset ovat hyvin samassa linjassa muiden Snapdragon 855 –puhelimien sekä Xperia 1:n kanssa. Puhelin lämpenee pidemmässä rasituksessa havaittavasti, mutta ei kuumene häiritsevästi, eikä suorituskyky laske radikaalisti.

Tallennustilaa on hyvin perusmäärä (128 Gt), eikä suurempia vaihtoehtoja ole tarjolla. Myös RAM-muistin määrä on nykypäivän high-end-puhelimelle hyvin perustasoa, joskin nykymittapuulla riittävästi.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 855 –järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 485 Gold CPU, 3 x 2,42 GHz Kryo 485 Gold CPU, 4 x 1,78 GHz Kryo 485 Silver CPU, Adreno 640 GPU, X24 LTE-modeemi)
  • 6 Gt LPDDR4X RAM
  • 128 Gt UFS 2.1 -tallennustilaa (vapaana noin 110,9 Gt), microSDXC-korttipaikka (max. 512 Gt)
  • 19/13 LTE-yhteydet (1600/150 Mbit/s), Dual SIM
  • 11 a/b/g/n/ac 2.4G+5GHz
  • Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS, Beidou, Galileo, NFC
  • stereokaiuttimet, Dolby Atmos
  • 3140 mAh akku, USB Type-C 3.1 Gen 1, DisplayPort 4K 60 FPS, 18 W pikalataus (USB PD 2.0)

Järjestelmäpiiriin integroitua X24 LTE-modeemia ei ole hyödynnetty aivan maksiminopeudellaan, mutta Xperia 5 tukee siitä huolimatta varsin mukavaa 1,6 Gbit/s maksimilatausnopeutta. WiFi-puolella ei ole vielä tukea uusimmalle WiFi 6 –standardille, toisin kuin osassa kilpailijoista. Myöskään Bluetooth 5.1 –tukea ei vielä löydy.

Akun 3140 mAh kapasiteetti on nykymittapuulla pieni ja samalla myös 160 mAh pienempi kuin edeltäjämalli XZ3:ssa, mikä ei ole hyvä kehityssuunta. Käytännön akunkesto ei kuitenkaan osoittautunut läheskään niin huonoksi, mitä numeroiden perusteella saattoi odottaa.

Vaikka Xperia 5:ttä käsitellään tässä artikkelissa lyhyemmin kokeiltua-artikkelin muodossa, oli laite käytössä peräti noin kolmen viikon ajan, minkä aikana akunkeston todettiin olevan hyvää keskitasoa. Kevyehköllä noin tunnin päivittäisellä näytön päälläoloajalla akkua oli jäljellä päivän päätteeksi noin 65–70 %. Hieman aktiivisemmalla parin tunnin näytön päälläololla varaus laski päivän lopuksi noin 50 %:n tuntumaan. Yhdellä latauksella selvittiin useampaan otteeseen myös kahden päivän yli, jolloin varausta oli tosin jäljellä enää noin kymmenisen prosenttia. Testikokemustemme perusteella Xperia 5:n akku riittää keskinkertaisella tai keskiraskaalla käytöllä ongelmitta yhden päivän yli ja tulosten perusteella yhdellä latauksella on mahdollista saada irti jopa viiden tunnin näytön päälläoloaikoja päivän käytön aikana.

Pikalataus on tuettu 18 watin teholla ja se hyödyntää USB Power Delivery 2.0 –standardia. Valmistajan mukaan akku latautuu puolessa tunnissa 55 %:iin. Testiemme mukaan lupaus pitää suunnilleen paikkansa ja tunnissa akkuun latautuu yli 80 % varauksesta. Täyteen lataaminen on kuitenkin suht hidasta ja ottaa noin tunnin ja kolme varttia. Mukana on aiemmista Sonyn puhelimista tutut akun hoitotoiminto sekä adaptiivinen lataustila. Langattoman latauksen tuesta on valitettavasti luovuttu.

Xperia 5:n näytön kuvasuhde on Sonyn tämän vuoden mallistolle tyypilliseen tapaan poikkeuksellisen laaja 21:9. Valmistaja käyttää näytöstä nimitystä CinemaWide. Kuvasuhteen eduiksi kerrotaan elokuvamateriaalin katselu, kahden sovelluksen moniajo ja pystysuuntaisen sisällön selaaminen. Kuvasuhde on pitkälti makuasia ja tottumiskysymys, mutta ainakin allekirjoittanut koki sen yllättävän käytännölliseksi etenkin puhelimella paljon selattavien listamaisten sisältöjen (nettiselain, sosiaalinen media, viestintäsovellukset) tarkastelussa. Emme myöskään havainneet ongelmia kuvasuhteen kanssa, eli kaikki käyttämämme sovellukset ja pelit skaalautuivat näytölle oikein.

Xperia 5:n näyttö eroaa sisarmalli Xperia 1:stä 0,4 tuumaa pienemmän koon lisäksi myös alhaisemmalla resoluutiollaan. Siinä missä Xperia 1:n näyttö tukee 4K-tarkkuutta (1644 x 3840) ja on pikselitiheydeltään markkinoiden huippua, on Xperia 5:ssä käytössä huomattavasti tavanomaisempi Full HD+ -tarkkuus. Resoluutio ja pikselitiheys ovat myös laskeneet edeltäjämalli XZ3:n QHD-näyttöön verrattuna.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,1″ OLED –näyttö
  • 21:9-kuvasuhde, 1080 x 2520 pikseliä, 449 PPI
  • HDR10, DCI-P3 100% ja BT.2020 (REC.2020) -väriavaruudet
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi

Xperia 5:n näytön kuvanlaadussa ei ole juuri valittamista – kuva on terävä, luonnollinen ja kontrastikas. Manuaalisäädöllä näytön maksimikirkkaus jää keskitasoa hämärämmäksi, mutta automaattisäädöllä se nousee tarvittaessa varsin kirkkaaksi, joten esimerkiksi auringonpaisteessa ei luettavuuden kanssa pitäisi syntyä ongelmia. Vakio-kuva-asetuksilla oletuksena käytössä oleva ”viileä”-valkotasapainotila on nimensä mukaisesti liikaa sinertävään kallellaan ja luonnollisempi kuva saadaankin aikaan vaihtamalla valkotasapaino normaali-asetukselle.

Näyttöasetuksista löytyy myös erillinen Creator-tila, jonka pitäisi toistaa BT.2020-väriavaruutta käyttävä HDR-materiaali mahdollisimman luonnollisesti. Tilan saa kytkettyä jatkuvasti päälle tai kytkeytymään automaattisesti toistettavan materiaalin mukaan. BT.2020-väriavaruuden toteutumista emme päässeet käytännössä toteamaan.

 

Kamera

Xperia 5:n kameran tekninen toteutus on identtinen Xperia 1:n kanssa, mutta kamerat on sijoitettu takakuoren vasempaan ylänurkkaan keskeisen asemoinnin sijaan. Koska kamerakohouma sijaitsee epäkeskeisesti, pääsee puhelin keikkumaan hieman pöytätasolla ollessaan. Sen yläpuolella sijaitsevat LED-salama sekä valkotasapainon mittaamiseen tarkoitettu sensori. Maininnan arvoisena seikkana kameran suojalasi tuntui suttaantuvan melko herkästi sormenjäljistä, millä on oma heikentävä vaikutuksensa kuvanlaatuun.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin Sony Exmor RS -kuvasensori (1,4 um pikselikoko, 1/2,55” sensori), 26 mm kinovastaava polttoväli, f1.6, 5-akselinen OIS, Dual Pixel -tarkennus
  • 12 megapikselin superlaajakulmasensori (1,0 um pikselikoko, 1/3,4” sensori), 16 mm kinovastaava polttoväli, f2.4
  • 12 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko, 1/3,4” sensori), 52 mm kinovastaava polttoväli, f2.4, OIS
  • RGBC-IR-sensori valkotasapainon mittaamiseen
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 24&30 FPS, 4K HDR, 1080p 60&30 FPS, slow motion 720p 120 FPS

Kameravalikoima ja niiden asettelu on tismalleen samanlainen Xperia 1:n kanssa. Keskimmäinen on pääkamera, ylimmäinen telekamera ja alimmainen ultralaajakulmakamera. Kaikkien kolmen kameran resoluutio on 12 megapikseliä, mutta kennon koossa on eroa.

Pääkameran 12 megapikselin sensori käyttää suurikokoisia 1,4 mikrometrin pikseleitä ja optisesti vakautetun objektiivin aukkosuhde on valovoimainen f1.6 ja kinovastaava polttoväli 26 mm. Tele- ja ultralaajakulmakamera käyttävät pienikokoisempia 1/3,4-tuumaisia sensoreita 1,0 mikrometrin pikselikoolla. Telekameran kinovastaava polttoväli on kaksinkertainen pääkameraan nähden (52 mm) ja ultralaajakulmakameran 16 mm, eli noin 0,6-kertainen pääkameraan nähden.

Videopuolella kamera ei tue 4K 60 FPS tallennusta ja lisäksi Xperia 1:stä löytyvä 1080p 960 FPS –hidastuskuvaus on jätetty jostain syystä pois, vaikka puhelimen rauta sitä tukisi.

Xperia 5:n kamerasovellus on tuttu Xperia 1:stä. Pinnan alla ainoastaan Xperia 1:ssä esitelty Alpha-järjestemäkameroista peräisin oleva Eye AF –tarkennus (tarkentaa kuvauskohteen silmään) on nyt päivitetty nopeammaksi 30 FPS:n näytteenottotaajuudelle. Nopeaa tarkennusta ja valotuksen mittausta hyödynnetään myös 10 FPS:n sarjakuvauksessa.

Sonyn kamerakäyttöliittymä ei ole aivan markkinoiden monipuolisimpia tai helppokäyttöisimpiä, etenkään jos käyttäjä haluaa tehdä muutakin kuin napsia kuvia automaattitilassa. Automaattitilassa käytössä on automaattinen tekoälypohjainen kohteentunnistus, jota ei saa pois päältä. Kamerasovellus kaatui testijaksolla muutamaan otteeseen.

Kameran valintapainike sijaitsee oikeassa reunassa suljinpainikkeen vieressä ja haluttua kameraa ei voi valita suoraan, vaan ultralaajakulmakameraan on mentävä telekameran kautta, mikä on hidasta ja epäkäytännöllistä. Kaiken lisäksi ultralaajakulmakameran avaaminen tapahtuu jostain syystä suurehkolla viiveellä, jolloin käyttäjän tule helposti painettua vaihtopainiketta useamman kerran.

Xperia 5:n manuaalikuvaustila toimii jostain syystä vain pääkameralla ja siinä on muitakin puutteita kilpailijoihin nähden. Säädettävissä ovat valkotasapaino, valotuksen kompensointi, herkkyys, suljinaika ja tarkennus. Lisäksi manuaalisesti kytkettävä HDR-kuvaustila löytyy ainoastaan manuaalitilan sivuvalikosta. RAW-kuvaus ei ole Xperia 5:llä mahdollista.

Videokuvaukseen on tarjolla Xperia 1:ssä esitelty erillinen Cinema Pro –sovellus, jonka tarkoituksena on mahdollistaa elokuvamaisten videotallenteiden tekeminen. Tarjolla on mm. erilaisia elokuvissa käytettyjä värityylejä, 21:9-kuvasuhde sekä 24 FPS tallennusnopeus. Parannusten myötä sovellus mahdollistaa useiden eri projektien taltioimisen eri asetuksilla sekä tarjoaa monipuolisemmat säätömahdollisuudet mm. manuaalitarkennuksen, valkotasapainon ja äänentasojen osalta. Käyttäjällä on mm. mahdollista valita kaksi tarkennusetäisyyttä, joiden välillä siirtyminen on tehty sulavaksi.

Xperia 5:n kolmella kameralla on mahdollista ottaa kuvia kolmella eri polttovälillä. Kinovastaavuudeltaan pienimmän (16 mm) ja suurimman (52 mm) polttovälin välinen suhde on noin 3,25-kertainen. Kolme kameraa tarjoavat oheisten kuvien kaltaiset kuvakulmat samasta kohdasta kuvattuna.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Xperia 5:n pääkameran kuvanlaatu hyvässä valaistuksessa pääosin ryhdikkään ja eläväisen näköistä. Värit toistuvat usein hieman liiankin korostuneina, joka on kuitenkin monien peruskäyttäjien mieleen. Automatiikka tuntuu tunnistavan HDR-kuvauksen tarpeen vaihtelevasti, jonka seurauksena jotkut kuvat saattavat palaa esimerkiksi taivaan osalta puhki tai jäädä vaihtoehtoisesti tummasta päästä hieman tukkoon. Tässä olisikin parantamisen paikka, sillä HDR-kuvausta ei saa automaattitilassa manuaalisesti päälle. Pikselitasolla kamera ei pyri suitsimaan kohinaa liikaa, jonka myötä prosessointijälki näyttää melko luonnolliselta, joskin paikoin hieman yliterävöidyltä.

Heikommassa valossa Xperia 5:n pääkamera tekee kelvollista jälkeä, mutta se ei pärjää markkinoiden parhaimmistolle. Kamera ei pysty houkuttelemaan kuviin yhtä paljon valoa kuin parhaimmat kilpailijat, eikä tarjolla ole myöskään erillistä yökuvaustilaa. Vaikka yksityiskohtien toisto ei olekaan pikselitasolla parhaiden kilpailijoiden luokkaa, ei kohinanpoisto ole liian aggressiivista, jonka myötä kuvien yleisilme pysyy melko skarppina. Pisimmillään kamera venytti suljinajan testijaksolla 1/4 sekuntiin ja herkkyys nousi maksimissaan ISO 1000 –arvoon. Kameran automatiikka osaa myös tunnistaa jos se on kolmijalan tai muun tuen päällä ja pidentää siten kuvan suljinaikaa.

Myös Xperia 5:n ultralaajakulmakamera noudattaa kuvanlaadullisesti tuttua linjaa Xperia 1:n kanssa. Kamera on kiinteätarkenteinen ja asetuksista saa kytkettyä päälle vääristymien korjauksen, jonka käyttö on havaintojemme perusteella suositeltavaa.

Värimaailma on pääkameran tapaan eläväinen ja jopa hieman ylikorostunut, mutta jostain syystä osassa kuvista oli havaittavissa selvästi punertavaan taittava yleissävy. Ultralaajakulmakameran kuvien yleisilme on varsin terävä ja yksityiskohdiltaan ne edustavat markkinoiden parempaa päätä. Pikselitasolla on havaittavissa selvää terävöinnin ja kontrastin ylikorostamista. Heikossa valossa kuvat jäävät pääkameran kuvia pimeämmiksi, mutta ovat ultralaajakulmakameroiden mittapuulla melko hyviä. Pisimmillään suljinaika venyy 1/10 sekuntiin, jolloin tärähdysvaara alkaa olla todellinen optisen vakaimen puuttumisesta johtuen.

Pääkameraan nähden kaksinkertaisen polttovälin tarjoava normaali-/telekamera tekee päivänvalossa varsin käyttökelpoista jälkeä. Värintoisto on jopa luonnollisempaa kuin kahdella muulla kameralla otetuissa kuvissa. Pikselitasolla jälki on pehmeämpää kuin pääkameralla. Hämärässä kamera-automatiikka ei luota telekameran kykyihin, vaan siirtyy käyttämään pääkameran sensorilta rajattua kuvaa, eli lopputulos vastaa digitaalista zoomia.

Videotallennus onnistuu Xperia 5:llä korkeimmillaan 4K-tarkkuudella ja 30 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella. Lähes kaikista kilpailijoista löytyvää 4K 60 FPS –vaihtoehtoa ei siis ole tarjolla. Vastapainona tarjolla on 4K HDR –videon taltiointi, jonka toistaminen on mahdollista puhelimen näytöltä tai muulla HDR-yhteensopivalla näyttölaitteella.

H.264-pakkauksella 4K 30 FPS –video tallentuu noin 55 Mbit/s bittivirralla (High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames) ja tehokkaammalla H.265-pakkauksella (Main@L5.1@Main) noin 35 Mbit/s bittivirralla. Äänet taltioituvat stereona 156 kbit/s bittivirralla.

4K 30 FPS –video on ilmeeltään miellyttävää ja väreiltään luonnollista, mutta dynamiikassa olisi parantamisen varaa. Telekameralla tallennettu video on yleisilmeeltään hieman pehmeämpää, ultralaajakulmakameran video puolestaan värintoistoltaan lämpimämpää.

Kuvanvakautus hyödyntää sekä elektronista SteadyShot-vakautusta että pää- ja telekameran optista vakainta. Lopputulos näiden yhteistyöstä on varsin toimiva ja esimerkiksi kävelyn tärinät ja heilahdukset vakautuvat kohtalaisen hyvin.

Videota on mahdollista tallentaa myös ultralaajakulmakameralla, mutta jostain syystä siihen ei ole mahdollista vaihtaa kesken kuvaamisen, eikä myöskään zoomaaminen ole mahdollista ultralaajakulmakameraa käytettäessä.

Xperia 1:stä löytyvää 32-kertaisesti hidastettua Super Slow Motion –hidastuskuvastilaa (1080p 960 FPS) ei löydy Xperia 5:stä jostain syystä lainkaan. On mahdollista, että Sony on jättänyt toteutuksessa tarvittavan kuvasensoriin integroidun muistipiirin asentamatta Xperia 5:een kulujen karsimiseksi.

 

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmistopuolella Sony luottaa tutuksi tulleeseen tapaan lähes vakiokuntoiseen Androidiin, jota se on kustomoinut lähinnä omien lisäsovellusten sekä pienten muutosten (esim. pelitila ja yhden käden tila) avulla.

Xperia 5 julkaistiin Android 9 –käyttöjärjestelmällä, mutta laite sai suuremman päivityksen aivan testijakson lopulla, kun Sony aloitti Android 10 –päivityksen jakelun joulukuun alussa. Päivityksen mukanaan tuomat ulkoiset uudistukset olivat varsin pieniä. Puhelin sai testijaksolla myös pari pienempää parin sadan megatavun päivitystä. Android 10 –päivityksen mukana tuli marraskuun tietoturvakorjaukset. Sony päivittää nykyisen linjauksen mukaan lippulaivamallejaan kaksi vuotta julkaisun jälkeen.

Sony on esiladannut puhelimeen noin viitisentoista lisäsovellusta, joista muutamat menevät päällekkäin Googlen vakiosovellusten kanssa, mutta useimmat liittyvät kuvaamiseen, pelaamiseen tai multimediaan. Käyttäjä voi valita ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä osan asennettavista lisäsovelluksista, mutta kaikkeen ei vaikutusmahdollisuutta tarjota. Esimerkiksi kolmansien osapuolien sovelluksia, kuten Facebookia, Netflixiä ja Booking.comia ei saa poistettua kokonaan puhelimen muistista ilman ylimääräisiä vippaskonsteja.

Yksi Sonyn omia lisäyksiä on Sivutunnistus-toiminto, joka mahdollistaa toimintojen aktivoimisen näytön reunaa koskettamalla. Oletuksena tuplanapautuksella avautuu pikakuvakkeita- ja toimintoja sisältävä valikko ja alaspäin pyyhkäisemällä moni-ikkunatila, josta käyttäjä voi valita näytön ylä- ja alaosaan samanaikaisesti avattavat sovellukset sekä valmiita sovelluspareja. Käyttökokemustemme mukaan liu’utuseleiden käyttö osoittautui varsin hankalaksi, mutta kaksoisnapautuksen tunnistus toimi kohtalaisen hyvin. Moni-ikkunatilan valikolle löytyy onneksi myös pikakuvake kotinäkymästä.

 

Yhteenveto

Sony Xperia 5 monilta osin kuin kalliimpi sisarmallinsa Xperia 1 – se ei ole lainkaan hullumpi älypuhelin, mutta toisaalta se ei myöskään tee juuri mitään siinä määrin kilpailijoihinsa nähden paremmin, että se erottuisi edukseen massasta.

Xperia 5:n ehkäpä eniten kilpailijoista erottuva ominaisuus on 21:9-kuvasuhteen näyttö, joita ei vielä toistaiseksi löydy juurikaan tästä hintaluokasta. Käyttökokemusten perusteella Xperia 5:n näyttö tekee laitteesta useimpia kilpailevia älypuhelimia helpomman käsiteltävän ja lisäksi näytöllä on miellyttävämpää selata pystysuuntaista sisältöä. Lopulta on kuitenkin hyvin pitkälti henkilökohtainen makuasia, onko kapea ja korkea näyttö myyntivaltti vai ei.

Muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan Xperia 5 ei pääse erottumaan pahimmista kilpailijoistaan. Suorituskyky on vuoden 2019 mittapuulla hyvällä tasolla, mutta osa loppuvuonna julkaistuista kilpailijoista käyttää jo nopeampaa plus-versiota Snapdragon 855 –piiristä. Myöskään perustason muistimäärät eivät ole suoranainen kilpailuvaltti. Akunkesto on keskitasoa ja Sony on jättänyt langattoman latauksen pois varustuksesta.

Kolmen 12 megapikselin kameran kuvausratkaisu on melko tasavahva ja tekee kohtalaisen hyvää jälkeä, mutta se ei kuitenkaan pärjää kuvanlaadussa markkinoiden parhaimmistolle. Lisäksi Sonyn kamerasovelluksessa on käytettävyys- ja ominaisuuspuutteita, eikä tarjolla ole mm. yökuvaustilaa, raakakuvausta tai 4K 60 FPS –videokuvausta.

Ohjelmistopuolella Xperia 5:n pullat ovat kohtalaisen hyvin uunissa, etenkin nyt kun Sony sai julki Android 10 –päivityksensä. Käyttöjärjestelmätoteutus on varsin miellyttävä, sillä se perustuu pitkälti vakio-Androidiin. Miinusta ropisee esiasennetuista sovelluksista, joita käyttäjä ei pysty tavalliseen tapaan poistamaan.

Yhteenvetona Xperia 5 oli kokeilujaksolla melko miellyttävä puhelin käyttää eikä siinä ole merkittäviä puutteita, mutta se ei kuitenkaan onnistu erottumaan riittävästi edukseen hintaluokkansa kovimmista haastajista. Melko lailla vastaavan ominaisuuskattauksen saa nykypäivänä jopa pari sataa edullisempaan hintaan. Jos rakenteen kapeus ja 21:9-kuvasuhteen näyttö kuitenkin vetävät puoleensa, saattaa Xperia 5 olla hankinnan arvoinen puhelin.

Plussaa

  • Hyvä AMOLED-näyttö
  • Snapdragon 855 –järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Miellyttävästi muotoiltu IP68-suojattu rakenne
  • Ilmoitus-LED
  • Monipuolinen kolmoiskameraratkaisu varauksin
  • 4K HDR –videoiden kuvausmahdollisuus
  • Fyysinen kaksivaiheinen kamerapainike

Miinusta

  • Muistimäärät tämän hintaluokan puhelimelle varauksin
  • Sormenjälkitunnistimen toimintavarmuus varauksin
  • Ei 4K 60 FPS videokuvausta
  • Kamerasovelluksen puutteet
  • Ei langatonta latausta
  • Akun latausnopeus varauksin
  • Kolmansien osapuolien sovellukset, joita ei saa suoraan poistettua puhelimesta

Huomioitavaa:

  • Näytön 21:9 kuvasuhde jakaa mielipiteitä
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille
  • Ei kuulokeliitäntää

 

This site uses XenWord.
;