Testasimme io-techissä hieman aiemmin Xiaomin uuden 11T Pro -älypuhelimen, mutta saimme käsiimme sen edullisemman 11T-sisarmallin vasta hieman jälkikäteen. Laitteet perustuvat samalle pohjalle, mutta sisältävät muutamia eroja. Tässä kokeiltua-tyyppisessä artikkelissa keskitymme kyseisiin eroavaisuuksiin. Alkuperäisen Xiaomi 11T Pro -artikkelin voi lukea pohjalle täältä:
Kuten edellä sivuttiin, toi Xiaomi 11T Pron rinnalla myyntiin myös pykälän edullisemman 11T-mallin, joka kustantaa Suomessa 599 euroa 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla, eli kyseessä on 100 euroa Pro-mallia edullisempi laite. Puhelimet jakavat keskenään identtiset ulkokuoret ja kamerajärjestelmän. Myös näyttö on molemmissa puhelimissa perusominaisuuksiltaan keskenään identtinen, mutta ainoastaan Pro-malli tukee Dolby Visionia. Molemmista laitteista löytyvissä stereokaiuttimissakin on pieniä eroja, sillä ainoastaan Pro-mallin kaiuttimien mainostetaan olevan Harman Kardonin taajuuskorjaamat.
Keskenään käytännössä identtisten ulkokuorten alla lepää kuitenkin hyvin erilaista rautaa, sillä Qualcommin Snapdragon 888:n sijaan perusmallin 8T käyttää MediaTek Dimensity 1200 Ultraa, joka on valmistajan versio samasta piiristä, joka OnePlus Nord 2:n sisällä kulkee Dimensity 1200 AI -nimellä. Kyseessä on siis kohtalaisen selvällä erolla Pro-mallia tehottomampi piiri. Järjestelmäpiirin lisäksi myös 5000 mAh:n akun latausnopeutta on rajoitettu ja perusmalli tukee 120 watin sijaan 67 watin lataustehoa.
11T:n erot Pro-malliin verrattuna:
- MediaTek Dimensity 1200 Ultra -järjestelmäpiiri
- 67 watin pikalataus
- Näytössä ei Dolby Vision -tukea
- Stereokaiuttimissa ei Harman Kardonin taajuuskorjausta
Täysimittaisten testin sijaan testasimme Xiaomin 11T:n erot 11T Pro -malliin aloittaen synteettisistä suorituskykytesteistä, joissa verrokkeina olivat sisarusmallin lisäksi Xiaomin keväällä julkaisema Snapdragon 780G:n sisältävä Mi 11 Lite 5G sekä aiemmin mainittu OnePlus Nord 2.
Testituloksista onkin nähtävissä OnePlussan kanssa jaettu piiri, eli Xiaomi 11T sijoittuu suorituskyvyltään samoihin lukemiin Nord 2:n kanssa ja vain hieman kevään keskihintaluokkaista Mi 11 Lite 5G:tä korkeammalle. Sen myötä puhelimen 600 euron suositushinta onkin väistämättä suorituskykyyn nähden liian korkea. Globaaleille markkinoille puhelimen lähtöhinnaksi markkinointiin 449 euroa, joka olisi selvästi lähempänä suorituskykyyn verrannollisia kilpailijoita.
Pelkän suorituskyvyn lisäksi 11T häviää Pro-mallille myös tallennustilansa nopeudessa, vaikka molemmissa onkin käytössä UFS 3.1 -tallennustilaa.
Akunkeston osalta vertasimme 11T:tä Pro-malliin tunnin videotoistolla YouTubesta ja puhelimet päätyivät tasapeliin molempien kuluttaessa 5 prosenttia akusta. Ulkomaisten arvioiden mukaan 11T-perusmallin kulutus on raskaammassa rasituksessa 11T Prota vähäisempää, mutta valitettavasti GFXBench Manhattan Battery Test -sovellus kaatui 11T Pron testijaksolla toistuvasti, joten suoraa vertailua emme laitteiden välillä saaneet aikaiseksi.
Akun latausnopeus puolestaan oli 11T:ssä, kuten odottaa saattaa, jotakuinkin kaksinkertainen 11T Pron tulokseen verrattuna ja tyhjästä täyteen lataaminen kesti noin 45 minuuttia.
Mielenkiintoisesti, vaikka puhelinten kamerat ovat raudaltaan identtisiä, ovat niillä otetut kuvat yleisilmeeltään varsin erilaisia ja 11T onnistuu tuottamaan pääosin kalliimpaa sisarustaan luonnollisempaa jälkeä. Sekä pääkameralla, että ultralaaja- ja makrokameroilla kuviin tulee Pro-mallia vähemmän kontrastia ja terävöitystä ja lopputulokset ovat luokassaan varsin hyviä.
Hieman erikoisesti etukameran kuvassa kontrasti on 11T:llä puolestaan selvästi 11T Pro -mallia korosteisempaa, mutta terävöitys on silti pidetty edelleen huomattavasti paremmin aisoissa. Valitettavasti 2x-tila on edelleen toteutettu digitaalisena zoomina, eli kyseinen tila ei tarjoa peruskuvia enempää yksityiskohtia kuviinsa.
Kuvien välinen selvästi erilainen käsittelyjälki on Pro-mallin kannalta harmillista, sillä 11T osoittaa, että kamerajärjestelmä kykenee kyllä selvästi luonnollisempaankin jälkeen. Toki Xiaomi voisi teoriassa myös Pro-mallin kuvanlaatua parantaa ohjelmistopäivityksillä, mutta varmuutta tällaisten päivitysten tulemisesta ei ymmärrettävästi ole.
Kokonaisuudessaan Xiaomi 11T ei kuitenkaan paremmin toimivista kameroistaan huolimatta onnistu juurikaan edukseen hintaluokassaan erottumaan, sillä MediaTekin Dimenisty 1200 ei yksinkertaisesti kykene tarjoamaan 600 euron hintaluokkaan kuuluvaa suorituskykyä. Sen sijaan katseet kannattaakin kääntää esimerkiksi isovelimallin, tarjouksissa 600 euroon saatavissa olleen OnePlus 9:n tai peräti 200 euroa edullisemman Nord 2:n suuntaan.
Liekkö ongelmalla jotain yhteyttä netin pätkimiseen Xiaomin laitteilla? Alla olevassa ketjussa on raportteja mm. Xiaomi 11T laitteesta ja huoltoon jouduttu lähettämään puhelimia piirilevyn vaihtoon.