io-tech testasi Xiaomin 120 watin pikalatausta tukevan 11T Pron.

Xiaomi 11T Pro on ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan luokassaan hyvä puhelin, joka kärsii kuitenkin jossain määrin valmistajan tiheästä julkaisusyklistä, minkä myötä laite tuntuu osin uudelleen lämmitellyltä Mi 11i:ltä. Puhelin onnistuu kuitenkin erottumaan sekä sisaruksistaan että kovimmista kilpakumppaneistaan huimalla 120 watin pikalatauksellaan, mutta muilta osin uutuus ei suoranaisesti joukosta edukseen nouse.

699 euron hintaan 11T Pron suositteleminen on lopulta haastavaa, sillä jos latausnopeudesta vain on valmis tinkimään, on valmistajan oma pykälän monipuolisempi ja ulkoisesti arvokkaamman oloinen Mi 11 tarjolla artikkelin julkaisuaikaan uutuutta vastaavaan hintaan. Toisaalta kyseinen puhelin on jo vähitellen poistumassa markkinoilta, joten tilanne ei ole välttämättä samanlainen enää myöhemmin. Xiaomin oman tarjonnan lisäksi tarjouksista peräti 100 euroa edullisemmin on kuitenkin saatavilla myös muun muassa langattoman latauksen ja paremmat kamerat tarjoava OnePlus 9.

Plussaa

  • 120 watin pikalataus
  • Päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
  • Snapdragon 888-järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Sulava käyttökokemus

Miinusta

  • Ei virallista IP-luokitusta
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Jäähdytysteho pitkäkestoisessa grafiikkarasituksessa varauksin
  • Ei telekameraa tai sensorilta tehtävää zoomausta

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää
  • MIUI-käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen, mutta tarjoaa monipuoliset kustomointimahdollisuudet

Xiaomi julkaisi uudet Mi-lisänimen pois jättäneet Xiaomi 11T ja 11T Pro -älypuhelimet syyskuun puolessa välissä. Uutuudet ovat valmistajan toiset tämän vuoden lippulaivapuhelimet, eli Xiaomi jatkaa siis jo tutuksi tulleella puolen vuoden julkaisusyklillään. Suoranaisia seuraajia 11T-mallit eivät kuitenkaan alkuvuodesta tulleelle Mi 11:lle ole, vaan edeltäjä löytyy selkeämmin vuoden takaisesta Xiaomi Mi 10T Prosta.

Xiaomin T-mallit vaikuttaisivatkin sijoittuvan pykälän alkuvuodesta tulevia pelkällä numerolla varustettuja malleja edullisemmiksi, minkä myötä myös ominaisuuskattaus yksinkertaistuu jonkin verran. Nyt io-techin testiinkin saapunu T-malliston tehokkaampi malli, Xiaomi 11T Pro, sijoittuu 699 euron suositushinnallaan peräti 150 euroa Xiaomi Mi 11:n alkuperäistä suositushintaa edullisemmaksi. Tästä huolimatta uudet 11T-mallit korvaavat markkinoilla keväällä julkaistut Mi 11 -mallit, jotka poistuvat vähitellen myynnistä.

Xiaomi 11T Pron sisällä sykkii Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri, jonka parina on Suomessa myytävässä mallissa 8 Gt RAM-muistia sekä 256 Gt tallennustilaa. Ulkomailla puhelimesta on saatavilla myös 8 / 128 Gt:n ja 12 / 256 Gt:n variantit. Puhelimen 5000 mAh:n akku on ladattavissa markkinoiden huippua edustavalla 120 watin latausteholla ja kamerajärjestelmänä puhelimessa toimii 108 megapikselin pääkamera, 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä Mi 11:stä tuttu 5 megapikselin telemakrokamera.

Perusmallin Xiaomi 11T tarjoaa kalliimmasta sisaruksestaan tutut rungon ja kamerajärjestelmän, mutta vaihtaa järjestelmäpiirin MediaTek Dimensity 1200 Ultraan ja latausteho on rajoitettu 67 wattiin. Perusmallin suositushinta 8 / 128 Gt:n muistiversiolla on 599 euroa. Xiaomi 11T:tä ei io-techin testissä kuitenkaan käynyt, joten suoraa vertailua puhelinten välillä emme kyenneet tekemään.

Xiaomi 11T Pron ennakkomyynti alkaa 13. lokakuuta ja toimitukset puhelimille aloitetaan 25. päivä. Puhelimen ennakkotilaajille on kaupanpäälliseksi tarjolla myös Xiaomin Mi Robot Vacuum Mop Essential -robottipölynimuri.

Tässä artikkelissa tutustumme Xiaomi 11T Pro -älypuhelimeen viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Xiaomi 11T Pro toimitetaan valmistajalle tyypillisessä valkoisessa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee puhelimen mallinimi ja Xiaomin logot. Testiimme saapunut yksilö ei valmistajan mukaan ole normaalissa suomalaisessa myyntipakkauksessa, joten sisältö voi poiketa jonkin verran kaupoista saatavista malleista. Testiin saapuneeseen pakettiin kuului itse puhelimen lisäksi:

  • Takuu- ja pikaohjelappuset
  • Korttikelkan avaustyökalu
  • Joustava muovinen suojakuori
  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • 120 watin verkkovirta-adapteri

 

Rakenne, materiaalit ja käsituntuma

Ulkoiselta olemukseltaan Xiaomi 11T Pro ei onnistu suoranaisesti säväyttämään, vaan kyseessä on varsin tavanomaisen näköinen puhelin. Mi 11:een verrattuna edullisempi hintaluokka näkyy, eikä uutuus onnistu tarjoamaan samoissa määrin massasta erottuvaa muotoilua. 11T Pro tuokin mieleen ulkoisesti lähinnä keväällä julkaistun edullisemman lippulaivan, Mi 11i:n.

Fyysiset mitat

  • Ulkomitat: 164,1 x 76,9 x 8,8 mm
  • Paino: 204 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 85,1 %
  • Näytön suojana Gorilla Glass Victus, alumiinirunko, lasinen takakuori

Xioami 11T Pro on varustettu myös selvästi Mi 11:n 6,81-tuumaista pienemmällä 6,67-tuumaisella näytöllä. Ulkomitoissa tämä ei kuitenkaan merkittävästi näy, sillä näytön reunojen kaareutuvuuden puuttumisen lisäksi myös näyttön kehykset ovat kasvaneet hieman ja uutuus onkin korkeussuunnassa vain 0,2 mm lyhyempi. Leveyttä Xiaomi 11T Prolla on peräti 2,3 mm enemmän ja paksuuttakin 0,6 mm enemmän kuin Mi 11:llä.

Näytön ja ulkomittojen välinen suhde onkin laskenut 11T Prossa 85,1 prosentin lukemaan, mikä on nykyään sinänsä varsin tavanomainen lukema. Mittasuhteet ovat kuitenkin selvästi Mi 11:tä huonommat, sillä kyseisellä puhelimella näytön ja ulkomittojen suhde oli peräti 91,4 prosenttia. Toki tasaisella näytöllä on myös selvät etunsa, sillä Mi 11:ssä esiin tulleita vahinkokosketuksia ei 11T Prolla ollut havaittavissa lainkaan.

Kevään edullisempaan Mi 11i -malliin verrattuna uutuus tarjoaa vastaavan kokoisen näytön, mutta ulkomitat ovat kasvaneet korkeussuunnassa 0,3 mm, leveyssuunnassa 0,5 mm ja paksuutta on tullut lisää 1 mm. Ulkomittojensa ja 204 gramman painonsa myötä Xiaomi 11T Pro on kädessä varsin jykevän tuntuinen laite, eikä sitä missään nimessä voi pitää helposti yhdellä kädellä käytettävänä.

Lasinen takakuori kaareutuu pitkiä sivujaan kohden, mikä saa puhelimen istumaan käteen suurehkosta koostaan huolimatta kohtalaisen hyvin. Lasi itsessään on kiiltäväpintaista, mutta ei kuitenkaan kerää erityisemmin sormenjälkiä, mikä on aina plussaa. Xiaomi ei kerro lasinsa valmistajaa tai tarkempaa mallia, joten kyseessä ei todennäköisesti ole ainakaan kenenkään tunnetun valmistajan tuote. Näytön suojana Xiaomi kuitenkin käyttää Corningin tuoreinta Gorilla Glass Victusta. Kehykset laitteessa puolestaan ovat alumiinia ja kokonaisuus tuntuukin kädessä jämäkän arvokkaalta. Fyysisen rakenteen kokonaisuutta kuitenkin heikentää jonkin verran täysi IP-luokituksen puute.

 

Tekniset ominaisuudet ja -yksityiskohdat

Kuten jo aiemmin mainittiin, ulkoisen olemuksen lisäksi myös näyttönsä osalta Xiaomi 11T Pro on selvästi pykälän alkuvuodesta tullutta Mi 11:tä yksinkertaisempi laite. Erot eivät myöskään jää näytön pienempään kokoon ja poistettuihin näytön pyöristyksiin, vaan sen lisäksi näytön resoluutio on laskettu Mi 11:n 1440p:stä edullisissa lippulaivoissa perinteisemmälle Full HD+ -tasolle.

Näyttö tuokin mieleen ulkokuoren tavoin Xiaomi Mi 11i:n, jonka näyttö oli niin ikään tasapintainen ja Full HD+ -resoluutioinen. Myös virkistystaajuus uutuusmallissa on Mi 11i:stä tuttu 120 hertsiä, mutta kosketuksentunnistusta on kuitenkin kehitetty ja 360 hertsin sijaan 11T Pro tukee peräti 480 hertsin kosketuksentunnistusta.

Vastapainona näytössä on kuitenkin tapahtunut ainakin valmistajan lupauksien valossa myös heikennyksiä, sillä maksimikirkkaus on tippunut 900:sta 800 nitiin ja pistemäinen maksimikirkkaus 1300:sta 1000 nitiin. Ainakaan syksyisissä testimaisemissa näytön kirkkaus ei kuitenkaan jäänyt kertaakaan liian alhaiseksi.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,67” AMOLED-näyttö
  • 20:9-kuvasuhde, 1080 x 2400 pikseliä, 395 PPI
  • 120 Hz, 480 Hz kosketuksen tunnistus, 800 nit (cd/m2) tyypillinen maksimikirkkaus, 1000 nit (cd/m2) pistemäinen maksimikirkkaus, HDR10+, Dolby Vision

Kuvanlaadultaan näyttö on hyvä. AMOLED-näyttönä se kykenee laadukkaaseen kontrastiin ja musta on todella mustaa. Jo vakiona päällä oleva eloisa-väriasetus vaikuttaisi tuottavan laadukasta kuvaa – värit ovat täyteläiset, mutta eivät kuitenkaan liiallisen saturoituneet.

Eloisan esiasetuksen lisäksi tarjolla on värejä enemmän saturoiva kyllästetty ja automaattiset kuvanparannukset pois asettava standardi sekä lisäasetukset, joissa tarjolla on erittäin kattavat säädöt. Värintoistosta voi muun muassa valita väriasteikon alkuperäisen, P3:n ja sRGB:n välillä, sekä säätää muun muassa näytön punaisen, vihreän ja sinisen toistoa sekä kylläisyyttä, gammaa ja kontrastia. Xiaomin näyttöasetukset ovatkin yhdet monipuolisimmista, mitä älypuhelimissa on tarjolla.

Plussan arvoisena huomiona Xiaomi lupaa Suomessa myydyille 11T Pro ja 11T -laitteille puolen vuoden näytönkorjaustakuun. Tällöin ensimmäisen 6 kuukauden sisällä ostosta näytön vaihtaminen, mikäli se on tahattomasti hajonnut, on ilmaista.

  • Alapääty:
    • korttikelkka
    • mikrofoni
    • USB-C (2.0) -liitäntä
    • toinen puhelimen stereokaiuttimista
  • Yläpääty:
    • mikrofoni
    • toinen puhelimen stereokaiuttimista
    • IR-lähetin

Päädyissään Xiaomi tarjoaa alkuvuoden sisarusmalleistaan tuttuun tapaan stereokaiuttimet. Valitettavasti myös USB-C-liitäntä on periytynyt edeltäjämalleista, eli se tukee edelleen vain USB 2.0 -nopeuksia. Näytön ylälaidan etukameran reikä on varsin tavanomaisen kokoinen, eli kameran ympärillä on selvä surureunus, mikä on sinänsä harmillista, sillä Mi 11i:ssä Xiaomi käytti selvästi sirompaa käytännössä vain kameran linssin kokoista reikää.

Raudaltaan 11T Pro ei juuri sisällä yllätyksiä. Suorituskyvystä huolehtii Snapdragon 888, mikä ei kuitenkaan enää aivan uusinta uutta edusta, sillä Qualcomm on julkaissut myös aavistuksen korkeammilla kellotaajuuksilla varustetun Snapdragon 888 Plussan. Piirin parina on mallista riippuen 8 tai 12 gigatavua RAM-muistia ja 128 tai 256 gigatavua tallennustilaa, mitkä ovat edulliselle lippulaivalle varsin tyypillisiä lukemia.

5000 mAh:n akku on kuitenkin tyypilliseen sijaan kohtalaisen kookas ja selvästi isompi kuin Mi 11i:ssä tai alkuperäisessä huippumalli Mi 11:ssä. Yleisesti markkinoilla kyseessä ei ole poikkeuksellisen kookas akku, sillä 5000 mAh on yleistynyt edullisemmissa puhelimissa kovaan tahtiin, mutta lippulaivoissa se edustaa vielä selvästi markkinoiden suurempaa päätä. Se missä Xiaomi 11T Pro erottuu kuitenkin kunnolla joukosta on akun latausteho, joka on peräti 120 wattia mukana toimitettavalla laturilla. Käytännössä Xiaomin laturi on siis lähes tuplasti muun muassa OnePlussan kehuja saanutta Warp Chargea tehokkaampi.

Valitettavasti 11T Pron edullisuus näkyy kuitenkin osin latausominaisuuksissa, sillä Mi 11i:n tapaan puhelin ei tue langatonta latausta, joka huippumallin Mi 11:stä löytyi. Tokikaan langaton lataus ei tässä hintaluokassa ole vielä kovinkaan yleinen ominaisuus, mutta esimerkiksi nykyisin jopa pykälän edullisempaan hintaan tarjouksissa saatavissa oleva OnePlus 9 kyseisen ominaisuuden tarjoaa.

Yhteysominaisuuksiltaan 11T Pro vastaa nykypäivän ominaisuuksiin hyvin ja on käytännössä identtinen Mi 11:n ja Mi 11i:n kanssa. Tuettuna on 5G:n lisäksi Bluetoothin tuorein 5.2-versio sekä Wi-Fi 6. Wi-Fi 6E -tuki puhelimesta puuttuu, mutta erityisesti tässä hintaluokassa se on vielä odotettavaakin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Snapdragon 888 -järjestelmäpiiri (1 x 2,84 GHz Kryo 680, 3 x 2,42 GHz Kryo 680 & 4 x 1,8 GHz Kryo 680 CPU, Adreno 660 GPU)
  • 8 Gt LPDDR5 RAM
  • 256 Gt (Vapaana noin 234 Gt, UFS 3.1)
  • 5G NSA & SA (n1/n3/n5/n7/n8/n20/n28/n38/n40/n41/n66/n77/n78), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/n/ac/ax (Wi-Fi 6), dual-band, Bluetooth 5.2, GPS, GLONASS, Galileo, Beidou, NFC
  • Sormenjälkilukija sormenjälkilukijassa, infrapunalähetin
  • 5000 mAh akku, USB Type-C (USB 2.0), 120 watin pikalataus, QC3+- ja USB PD 3.0 -tuet

 

Kamera

Xiaomi 11T Pron kamerajärjestelmä sijaitsee takakuoren vasemmassa yläkulmassa ja asettelultaan se muistuttaa Mi 11i:tä tarjoten kolme päällekkäistä kameraa, joista keskimmäisenä sijaitsee selvästi muita pienikokoisempi makrokamera. Kamerasaareke ei kuitenkaan nouse yhtä selvästi takakuoren pinnasta kuin Mi 11i:ssä, vaan jää suhteellisen huomaamattomaksi.

Kameran tekniset tiedot:

  • 108 megapikselin pääkamera (1/1,52”, 0,7 um pikselikoko), f1.75, PDAF
  • 8 megapikselin ultralaajakulmakamera (1/4”, 1.12 um pikselikoko,), f2.2, 120 asteen kuvakulma
  • 5 megapikselin telemakrokamera (1/5”, 1,12 um, pikselikoko), f2.4, automaattitarkennus (3–7 cm)
  • 16 megapikselin etukamera (1/3.06”, 1 um pikselikoko) f2.45
  • Dual-LED dual-tone -salama
  • Videokuvaus: 8K 30 FPS / 4K 60 FPS, HDR 10+
  • Hidastusvideokuvas: 1080p 960 FPS

Kamerajärjestelmä mukailee myös raudaltaan kevään Mi 11i:tä. Pääkamerana toimii 1/1,52-tuumainen 108 megapikselin resoluution sensori, joka on todennäköisesti Samsungin Isocell HM2 ja sen parina on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 5 megapikselin telemakrokamera. Alkuperäisestä Mi 11:stä kamerajärjestelmä erottuu siis pienempikokoisen pääkamerasensorin, siitä puuttuvan kuvanvakaimen sekä alhaisemmalla resoluutiolla varustetun ultralaajakulmakameran myötä.

Myös videokuvausominaisuudet ovat Mi 11i:stä tutut. Tuettuna on korkeimmillaan 8K-resoluutio 30 FPS:n nopeudella tai 4K-resoluutio 60 FPS:n nopeudella. Hidastusvideota voi puolestaan kuvata Full HD -resoluutiolla 960 FPS:n nopeudella.

Päivittyneestä MIUI-versiosta huolimatta kamerasovellus ei Xiaomin uutuudessa ole edeltäjästään muuttunut. Sovellus toimii nopeasti, minkä lisäksi se on monipuolisesti muokattavissa, mutta valitettavana miinuspuolena makrokamera on yhä sijoitettu vasemman puolen lisäasetusten taakse oikealla puolella olevien muiden kuvaus- tai zoomaustilojen sijaan.

11T Pron kamerasovellus tarjoaa myös aiemmista tämän vuoden Xiaomeista tuttuun tapaan 2x-tilan, vaikkei puhelimesta erillistä telekameraa löydykään. Valitettavasti kyseessä vaikuttaisi olevan edelleen digitaalinen zoom sensorilta tehtävän rajauksen sijaan.

Hyvässä valaistuksessa Xiaomi 11T Pron 108 megapikselin pääkamera kykenee kohtalaiseen jälkeen, mutta lopputulokset ovat kuitenkin turhan vahvasti käsiteltyjä. Värit toistuvat eläväisinä ja varsin luonnollisina, mutta kontrastia kuviin syntyy selvästi liikaa, mikä erottuu epäluonnollisena suuremmalta näytöltä tarkasteltuna. Tämän myötä tummilta alueilta voi pahimmillaan puuttua yksityiskohtia, vaikka dynamiikka kuvissa muuten hyvällä tasolla onkin.

Kontrastin lisäksi kuvissa on myös selvästi liikaa terävöitystä, mikä ei vielä puhelimen pieneltä näytöltä juuri näy, mutta erottuu suuremmalta tietokonenäytöltä tarkasteltuna jo ilman zoomaamista. Tarkemmalla zoomaamisella kuvat paljastuvat varsin teräväpiirteisiksi ja yksityiskohdat ovat ikään kuin digitaalisen tarkkarajaisia ja siten varsin epäluonnollisia. Erityisesti puiden oksistot jäävät tämän vuoksi häiritsevän suttuisen näköisiksi.

Hämärässäkin kuvat säilyvät pieneltä näytöltä tarkasteltuna hyvinä, sillä värintoisto on miellyttävää ja puhelin onnistuu valottamaan kuvat erittäin luonnollisesti, minkä myötä yksityiskohtia riittää myös varjoisilla alueilla. Myös dynamiikkaa on riittävästi, eivätkä edes kirkkaat valot kaupunkiympäristössä pala kovinkaan helposti puhki.

Suuremmalta näytöltä tarkasteltuna kuvien puutteet tulevat kuitenkin näkyviin. Kohinaa niissä ei juurikaan esiinny, mutta voimakkaan kohinanvaimennuksen seurauksena yksityiskohdat alkavat kuitenkin kärsiä ja lopputulokset ovat yleisilmeeltään kohtalaisen pehmeitä. Lisäksi puhelin tuntuu valottavan kuvia aavistuksen liian pitkään siihen nähden, ettei siinä ole kuvanvakainta, sillä kuvista on havaittavissa selvästi pieniä haamukuvia, jotka viittaavat kameran tärähdykseen.

Kuten jo mainittua, on kamerasovelluksen tarjoama 2x-tila edelleen digitaalinen zoom sensorilta tehtävän rajauksen sijaan, eli kuvaan ei kerry perustilaa enempää yksityiskohtia. Kuvan käsittely kuitenkin muuttuu hieman vähentäen kontrastia ja terävöitystä, minkä myötä lopputulos on jonkin verran jälkikäteen zoomattua kuvaa miellyttävämpi.

8 megapikselin ultralaajakulmakamera ei yllä enää tarkkuudeltaan nykypäivän parhaimmistoon edes 11T Pron kohtalaisen edullisessa hintaluokassa ja esimerkiksi OnePlussan 50 megapikselin laadukkaalle ultralaajakulmakameralle se häviää väistämättä. Kuvat ovat kuitenkin siitä huolimatta käyttökelpoisia ja hyvässä valaistuksessa niihin kertyy myös resoluutioonsa nähden kohtalaisesti yksityiskohtia.

Värintoisto ja kontrasti ovat pääkameraa hillitympiä ja siten osittain myös luonnollisempia, vaikkakin toisinaan värit jäävät kenties aavistuksen liian vaisuiksi. Valitettavasti terävöitystä kuvista ei ole merkittävästi vähennetty ja 8 megapikselin resoluution myötä se näyttäytyy kuviin zoomatessa varsin suttuisena yleisilmeenä. Lähikuvien ottaminen ultralaajakulmakameralla ei onnistu, sillä se ei tue automaattitarkennusta.

Hämärässä kuvanlaatu heikkenee, kuten useimmissa muissakin ultralaajakulmakameroissa. Kuviin kertyy tästä huolimatta kohtalaisen hyvä valaistus ja värit toistuvat edelleen luonnollisina, mutta valitettavasti yksityiskohtia kuvissa ei juurikaan enää hämärämmillä alueilla ole, vaan sen sijaan esimerkiksi puiden oksistot muuttuvat värilliseksi mössöksi. Kohinaa kuviin ei kuitenkaan hämärässäkään synny, vaan kohinanvaimennus on pääkameran tavoin kohtalaisen aggressiivista.

5 megapikselin makrokamera on tuttu aiemmista tämän vuoden Mi 11 -malleista ja sellaisenaan se on käyttökelpoinen. Lisätyn zoomin myötä lähikuvista saa tavanomaisia makrokameroita kiinnostavampia, minkä lisäksi automaattitarkennus helpottaa kuvaamista huomattavasti joistakin puhelimista löytyvään kiinteätarkenteiseen makrokameraan verrattuna.

Kuvanlaadultaan Xiaomi 11T Pron makrokuvat ovat kohtalaisia – värintoisto on miellyttävää ja yksityiskohtia on kohtalaisesti ottaen huomioon alhaisen 5 megapikselin resoluution. OnePlus 9:n ultralaajakulmakameraa käyttävälle makrokuvaukselle Xiaomin toteutus ei kuitenkaan pärjää laadussaan.

Yökuvaustilan osata 11T Pro vaikuttaisi ottaneen jopa hieman takapakkia lippulaivamalliin nähden. Lopputulokset ovat toki valoisampia ja yksityiskohtaisempia kuin vakiotilassa, mutta vastapainona kuviin syntyy myös huomattavat määrät lisättyä terävöitystä, minkä myötä yksityiskohdat muuttuvat toisinaan vesivärimäisiksi kuviin tarkemmin zoomatessa. Lisäksi pääkameran kuvissa havaittua kuvien tärähtämistä näkyy myös yökuvatilassa otetuissa kuvissa.

Tila on käytettävissä niin pääkameralla kuin myös ultralaajakulmakameralla ja digitaalista zoomia käyttävällä 2x-tilalla.

Etukameran kuvanlaatu Xiaomi 11T Prossa on keskinkertainen. Värit toistuvat kohtalaisen hyvin, mutta kuvassa on liikaa terävöitystä ja yleisilme jää karkeaksi. Hämärässä yksityiskohdat sumenevat nopeasti, mutta kuvat säilyvät kuitenkin käyttökelpoisina, eikä niihin kerry erityisemmin kohinaa.

Videokuvauksen korkeammat resoluutiot ovat käytettävissä ainoastaan pääkameralla ja ultralaajakulmakameran tuki jää vain 1080p 30 FPS -tasolle, mikä on tämän hintaluokan laitteessa väistämättä miinus. Pääkamerallakin 8K 30 FPS -video on käytännössä käytettävissä vain harvoin, sillä sen kanssa puhelin ei osaa vakauttaa videota lainkaan, vaan lopputulos jää todella kiikkeräksi.

Parhaan lopputuloksen saakin pääkameran 4K 60 FPS -videolla, joka kuvanlaadultaan mukailee pääkameran valokuvia. Värintoisto on siis miellyttävää, joskin aavistuksen ylisaturoitunutta. Myös kontrastia ja terävöitystä kuvassa on jälleen hieman liikaa. Valitettavasti videokuvauksen vakautuksessa olisi selvästi parannettavaa, sillä puhelin pumppaa tarkennustaan jokaisella askelella tehden videosta liikkeessä selvästi heikkolaatuista.

  • 8K 30 FPS, HEVC, 114 Mbit/s, Main@L6.1@Main
  • 4K 60 FPS, H.264, 51,1 Mbit/s, High@L5.2
  • 4K 30 FPS, H.264, 64 Mbit/s, High@L5.1.

 

Käyttöjärjestelmä ja suorituskyky

Xiaomi 11T Pron sisällä on Android 11 ja sen päällä pyörii Xiaomin oma MIUI 12.5.10 -käyttöliittymä, joka peittää Googlen version Androidista kattavasti alleen. Tietoturvakorjaukset ovat puhelimen julkaisun aikaan elokuun tasolla, eli aivan tuoreimmat päivitykset puhelimessa eivät ole, mutta kuitenkin suhteellisen ajantasaiset.

Päivityksistä puheen ollen 11T Pro tuo mukanaan yhden selkeän parannuksen osa-alueeseen, joka on Xiaomin puhelimissa pitkään ollut jonkin asteinen kompastuskivi, sillä valmistaja on antanut uusille huippumalleilleen tällä kertaa selkeän päivityslupauksen. Xiaomi tarjoaa molemmille 11T-malleilleen kolme suurta Android-päivitystä ja neljän vuoden tietoturvakorjaukset. Yhden päivityksen kuluminen Android 12:een on pienoinen harmi näin loppuvuodesta julkaistavalle mallille, mutta siitä huolimatta päivityslupaus on ehdottomasti hyvä ja yltää Samsungin ja OnePlussan rinnalle Android-markkinoiden tämänhetkiseen kärkeen.

Xiaomi 11T Prolla on myös Android Enterprise Recommended -sertifikaatti, minkä myötä valmistaja lupaa tietoturvapäivitykset kolmen kuukauden välein. Xiaomi on myös luvannut uutuusmallien lisäksi parannetun kolmen suuren päivityksen ja neljän vuoden tietoturvakorjausten lupauksen koskevan myös aiemmin tänä vuonna julkaistuja Mi 11 -huippumalleja, mikä on ehdottomasti hyvä lisä ja parantaa kyseisten mallien houkuttelevuutta markkinoilla.

MIUI 12.5 on nimensä mukaisesti päivittynyt jonkin verran alkuvuodesta julkaistujen mallien mukana toimitetusta MIUI 12:sta. Päivityksen mukana Xiaomi on omien sanojensa mukaan onnistunut sulavoittamaan käyttöliittymää vähentämällä sen muistinkulutusta ja suoritinkäyttöä samalla parantaen virrankulutustakin. Ulkoisestikin käyttöliittymässä on pieniä muutoksia tapahtunut, mutta pääpiirteiltään kyseessä on tuttu MIUI-kokemus. Positiivisena huomiona Xiaomi vaikuttaisi korjanneen alkuvuoden Mi 11 -sarjalaisia vaivanneet liian aggressiivisen taustasovellusten hallinnan ongelmat, sillä ainakaan testijaksolla ongelmaa ei ollut käytännössä havaittavissa.

Ulkoisesti käyttöliittymä jakanee mielipiteet selvästi Googlen näkemyksestä poikkeavine graafisine ilmeineen, mutta kehut Xiaomille on ehdottomasti annettava käyttöliittymän tarjoamista muokkausmahdollisuuksista. Esimerkiksi Androidin normaalin ilmoitusvalikon lisäksi Xiaomi tarjoaa MIUI 12:sta tuttuun tapaan iOS-tyylisen erillisen ylälaidan vasemmasta laidasta vedettävän ilmoitusvalikon ja oikeasta laidasta vedettävän asetusvalikon ja näiden välillä voi vaihtaa suoraan asetuksista. Asetuksia on tarjolla myös esimerkiksi kuvanlaadun muokkaamiseen kuten jo aiemmin näytön kuvanlaatua käsitellessä todettiin.

Miinuspuolena MIUI:n mukana tulee tuttuun tapaan myös huomattava määrä esiasennettuja sovelluksia. Xiaomilta itseltään on tarjolla useita perussovelluksia, minkä lisäksi kolmansilta osapuolilta tarjolla ovat Amazon Shopping, Facebook, WPS Office, LinkedIn, AliExpress ja Booking.com. Positiivisena puolena kaikki kolmannen osapuolen sovellukset ja suuri osa Xiaomin omista perussovelluksistakin, mukaan lukien valmistajan oma Mi Browser -verkkoselain, on mahdollista poistaa.

Suorituskyvyn osalta 11T Pro ei juuri yllätyksiä sisällä, sillä Snapdragon 888 on vuoden aikana jo tutuksi tullut järjestelmäpiiri. Android-maailman huippua edustavana piirinä se kuitenkin riittää käytännössä kaikkeen, mitä puhelimella nykypäivänä halutaan tehdä ja pelaamiseenkin se on omiaan. Pelaamisen kannalta Xiaomin uutuuksissa alkuperäistä Mi 11:tä pienempi resoluutio voi tulla jopa eduksi pykälän paremman suorituskyvyn myötä. Päivittäisessä arkikäytössä puhelin tuntuu erittäin sulavalta.

Mi 11:tä vaivannutta ylikuumenemista on havaittavissa myös uutuusmallissa ja 20 minuutin mittainen 3DMark Wild Life Stress Test -grafiikkatesti saa puhelimen ylikuumentumaan, minkä myötä testiohjelma keskeytyy. Normaalissa satunnaisessa pelailussa ylikuumenemista ei kuitenkaan tullut vastaan, kuten ei tullut myöskään Mi 11:llä sen testijaksolla. Prosessoripuolta rasittavassa CPU Throttling Test -testissä puhelin puolestaan pudotti suorituskykyään puolen tunnin testin aikana 29 prosenttia.

 

Akunkesto ja latausnopeus

Akunkestoltaan Xiaomi 11T Pro on nykypäivän lippulaivalle hyvällä tasolla ja 5000 mAh:n akku jaksoikin kantaa puhelimen poikkeuksetta yli kahden kokonaisen päivän käytön. Näyttö oli testijaksolla päällä keskimäärin 1-2 tuntia päivässä, eli käyttö oli kohtalaisen hillittyä ja kovemmalla käytöllä sekä pelaamisella akun saa kulumaan kyllä päivässäkin.

Pariin otteeseen puhelin jaksoi myös kolme kokonaista päivää yhdellä latauksella, mutta tuolloin kolmantena päivänä oli jo mietittävä puhelimen käyttöä varsin tarkkaan, jottei se sammuisi liian aikaisin.

Testijakson aikana puhelimen näyttö pidettiin jatkuvasti 120 hertsissä. Puhelimen käyttöön kuului muun muassa WhatsApp-, Telegram- ja Slack-viestittelyä, internetselaamista, kameran käyttöä, median kulutusta Bluetooth-kuulokkeilla ja YouTube-videoiden katselua. Mobiiliverkkoyhteydet, Bluetooth, WLAN ja synkronoinnit olivat testijaksolla jatkuvasti päällä. Lisäksi puhelimeen oli yhdistettynä älykello.

Xiaomi 11T Pro tukee maksimissaan peräti 120 watin pikalatausta mukana toimitettavalla verkkovirta-adapterilla. Valmistaja lupaa puhelimen täyttyvän tyhjästä täyteen peräti 17 minuutissa, mutta aivan vastaavaan suoritukseen puhelin ei meidän testijaksollamme yltänyt, vaan aikaa kului 20 minuuttia. Mikäli puhelimen antoi kuluttaa akkua sammumiseen saakka, kasvoi latausaika 22 minuuttiin, sillä sammuksissa ollessaan puhelin ei selvästikään kyennyt ottamaan vastaan täyttä 120 wattia.

Lupaukseen yltämättömyydestään huolimatta 120 watin latausnopeus on selvällä erotuksella markkinoiden tehokkain ja tyhjästä täyteen reilusti alle puolessa tunnissa latautuva akku onkin päivittäisessä arkielämässä jopa hämmästyttävän nopea. Toki vain aika näyttää sen, kuinka paljon akku kuluu pidempiaikaisen käytön myötä, sillä tehokas latausnopeus on akulle luonnollisesti hitaampia variantteja raskaampaa. Valitettavana miinuspuolena Xiaomi ei tarjoa asetuksissaan mahdollisuutta rajoittaa latausnopeutta esimerkiksi tiettyinä kellonaikoina tai muutenkaan. Ominaisuus olisi erityisesti näin tehokkaan laturin kanssa ehdottomasti toivottavaa löytyä, sillä se mahdollistaisi esimerkiksi puhelimen lataamisen öisin, niin että akkua ei turhaan rasiteta kovemmalla teholla. Xiaomin omien testien mukaan akun luvataan kuitenkin kestävän 800 lataussykliä.

Latausnopeuden edut eivät ole ainoastaan tyhjästä täyteen latauksessa, vaan myös satunnaisessa pienessä lisävirran tarpeessa. Käytännössä tämä näkyi testijaksolla eräänä iltana puhelimen kameraa testaamaan lähtiessä, kun akun varauksen huomattiin tippuneen 5 prosenttiin. Neljän minuutin latauksella akun varaus saatiin 39 prosenttiin, minkä myötä kuvausreissu oli jo helposti toteutettavissa.

 

Xiaomi 11T -sisarmalli

Vasemmalla 11T – Oikealla 11T Pro

Kuten aluksi mainittiin toi Xiaomi 11T Pron rinnalla myyntiin myös pykälän edullisemman 11T-mallin, joka kustantaa Suomessa 599 euroa 8 gigatavun RAM-muistilla ja 128 gigatavun tallennustilalla, eli kyseessä on 100 euroa Pro-mallia edullisempi laite. Puhelimet jakavat keskenään identtiset ulkokuoret ja kamerajärjestelmän. Myös näyttö on molemmissa puhelimissa perusominaisuuksiltaan keskenään identtinen, mutta ainoastaan Pro-malli tukee Dolby Visionia. Molemmista laitteista löytyvissä stereokaiuttimissakin on pieniä eroja, sillä ainoastaan Pro-mallin kaiuttimien mainostetaan olevan Harman Kardonin taajuuskorjaamat.

Keskenään käytännössä identtisten ulkokuorten alla lepää kuitenkin hyvin erilaista rautaa, sillä Qualcommin Snapdragon 888:n sijaan perusmallin 8T käyttää MediaTek Dimensity 1200 Ultraa, joka on valmistajan versio samasta piiristä, joka OnePlus Nord 2:n sisällä kulkee Dimensity 1200 AI -nimellä. Kyseessä on siis kohtalaisen selvällä erolla Pro-mallia tehottomampi piiri. Järjestelmäpiirin lisäksi myös 5000 mAh:n akun latausnopeutta on rajoitettu ja perusmalli tukee 120 watin sijaan 67 watin lataustehoa.

11T:n erot Pro-malliin verrattuna:

  • MediaTek Dimensity 1200 Ultra -järjestelmäpiiri
  • 67 watin pikalataus
  • Näytössä ei Dolby Vision -tukea
  • Stereokaiuttimissa ei Harman Kardonin taajuuskorjausta

Täysimittaisten testin sijaan testasimme Xiaomin 11T:n erot 11T Pro -malliin aloittaen synteettisistä suorituskykytesteistä, joissa verrokkeina olivat sisarusmallin lisäksi Xiaomin keväällä julkaisema Snapdragon 780G:n sisältävä Mi 11 Lite 5G sekä aiemmin mainittu OnePlus Nord 2.

Testituloksista onkin nähtävissä OnePlussan kanssa jaettu piiri, eli Xiaomi 11T sijoittuu suorituskyvyltään samoihin lukemiin Nord 2:n  kanssa ja vain hieman kevään keskihintaluokkaista Mi 11 Lite 5G:tä korkeammalle. Sen myötä puhelimen 600 euron suositushinta onkin väistämättä suorituskykyyn nähden liian korkea. Globaaleille markkinoille puhelimen lähtöhinnaksi markkinointiin 449 euroa, joka olisi selvästi lähempänä suorituskykyyn verrannollisia kilpailijoita.

Pelkän suorituskyvyn lisäksi 11T häviää Pro-mallille myös tallennustilansa nopeudessa, vaikka molemmissa onkin käytössä UFS 3.1 -tallennustilaa.

Akunkeston osalta vertasimme 11T:tä Pro-malliin tunnin videotoistolla YouTubesta ja puhelimet päätyivät tasapeliin molempien kuluttaessa 5 prosenttia akusta. Ulkomaisten arvioiden mukaan 11T-perusmallin kulutus on raskaammassa rasituksessa 11T Prota vähäisempää, mutta valitettavasti GFXBench Manhattan Battery Test -sovellus kaatui 11T Pron testijaksolla toistuvasti, joten suoraa vertailua emme laitteiden välillä saaneet aikaiseksi.

Akun latausnopeus puolestaan oli 11T:ssä, kuten odottaa saattaa, jotakuinkin kaksinkertainen 11T Pron tulokseen verrattuna ja tyhjästä täyteen lataaminen kesti noin 45 minuuttia.

Mielenkiintoisesti, vaikka puhelinten kamerat ovat raudaltaan identtisiä, ovat niillä otetut kuvat yleisilmeeltään varsin erilaisia ja Xiaomi 11T onnistuu tuottamaan pääosin kalliimpaa sisarustaan luonnollisempaa jälkeä. Sekä pääkameralla, että ultralaaja- ja makrokameroilla kuviin tulee Pro-mallia vähemmän kontrastia ja terävöitystä ja lopputulokset ovat luokassaan varsin hyviä.

Hieman erikoisesti etukameran kuvassa kontrasti on 11T:llä puolestaan selvästi 11T Pro -mallia korosteisempaa, mutta terävöitys on silti pidetty edelleen huomattavasti paremmin aisoissa. Valitettavasti 2x-tila on edelleen toteutettu digitaalisena zoomina, eli kyseinen tila ei tarjoa peruskuvia enempää yksityiskohtia kuviinsa.

Kuvien välinen selvästi erilainen käsittelyjälki on Pro-mallin kannalta harmillista, sillä 11T osoittaa, että kamerajärjestelmä kykenee kyllä selvästi luonnollisempaankin jälkeen. Toki Xiaomi voisi teoriassa myös Pro-mallin kuvanlaatua parantaa ohjelmistopäivityksillä, mutta varmuutta tällaisten päivitysten tulemisesta ei ymmärrettävästi ole.

Vasemmalla 11T – Oikealla 11T Pro

Kokonaisuudessaan Xiaomi 11T ei kuitenkaan paremmin toimivista kameroistaan huolimatta onnistu juurikaan edukseen hintaluokassaan erottumaan, sillä MediaTekin Dimenisty 1200 ei yksinkertaisesti kykene tarjoamaan 600 euron hintaluokkaan kuuluvaa suorituskykyä. Sen sijaan katseet kannattaakin kääntää esimerkiksi isovelimallin, tarjouksissa 600 euroon saatavissa olleen OnePlus 9:n tai peräti 200 euroa edullisemman Nord 2:n suuntaan.

 

Yhteenveto

Kokonaisuutena Xiaomi 11T Pro näyttää väistämättä merkkejä nykypäivän älypuhelinmarkkinoilla selvästi nopeasta puolivuosittaisesta päivitystahdista, sillä puhelin tuntuu ikään kuin jo nähdyltä. Pro-lisänimestään huolimatta kyseessä ei ole suoranaisesti täysi lippulaiva, jonka paikkaa pitää edelleen mallistoon alkuvuodesta julkaistu Mi 11, vaan puhelimen voi nähdä seuraajana keväällä julkaistulle Mi 11i:lle edullisempine hintoineen tai viime vuoden Mi 10T Prolle.

Hinta näkyykin 11T Prossa jo ensikättelyssä, sillä puhelimen ulkokuori ei suoranaisesti huou arvokkuuden tunnetta, vaan tuntuu ja näyttää varsin massaan uppoavalta ja hieman jopa tylsältä, vaikka sinänsä laadukas onkin. 6,67-tuumaisella näytöllä varustetuksi puhelimeksi kyseessä on myös selvästi jo kookas ja hieman kömpelökin laite. Myös näyttö on edullisemman pään lippulaivoista tuttu ja lähes identtinen Mi 11i:n kanssa, joskin kosketuksentunnistusta on nopeutettu entisestään. Erikoisesti valmistajan lupaukset maksimikirkkaudesta puolestaan ovat tulleet pykälän alaspäin. Siitä huolimatta näyttö on kuitenkin ehdottomasti 700 euron hintaluokassa hyvä, eikä siinä ole suoranaisia puutteita.

Sisällä jylläävät sisuskalut puolestaan ovat sitä samaa, mitä muillakin tämän luokan lippulaivoilla, eli järjestelmäpiirinä on Snapdragon 888, jonka parina on pohjamallissa 8 gigatavua RAM-muistia ja 128 gigatavua tallennustilaa. Molempia on toki myös mahdollista kasvattaa lisämaksua vastaan. Järjestelmäpiirille virtaa syöttävä 5000 mAh:n akku kuitenkin erottuu joukosta edukseen ja on suurempi kuin kummassakaan aiemmin mainitussa Mi 11 -mallissa.

Akku myös latautuu erittäin vikkelään, sillä 11T Pro tuo mukanaan kohtuullisen edullisesta hinnastaan huolimatta ensimmäisenä älypuhelimena länsimarkkinoille 120 watin pikalatausnopeuden. Puhelin latautuukin käytännössä jopa hämmästyttävän nopeasti ja päivän tarpeet saa ladattua käytännössä vessatauon mittaisella lataustuokiolla. Valitettavasti 11T Pron hinta puolestaan näkyy sitten langattoman latauksen puutteena.

Kameroiden osalta Xiaomi 11T Pro tarjoaa käytännössä raudaltaan identtisen pakkauksen keväällä julkaistun Mi 11i:n kanssa. Kuvanlaadultaan kamerat ovat kuitenkin keskinkertaisia selvästi liiallisen käsittelyn myötä, eivätkä ne onnistu juurikaan nousemaan edukseen. Käytännössä ainoa selvästi edukseen erottuva ominaisuus kameroissa onkin massasta poikkeava teletoteutus makrokamerassa, mutta siitä huolimatta kokonaisuudessaan paremman kamerajärjestelmän edullisten lippulaivapuhelinten kategoriassa tarjoaa OnePlus 9.

Xiaomi 11T Pro on ominaisuuksiltaan ja toiminnoiltaan hyvä puhelin luokassaan. Valitettavasti se ei onnistu tarjoamaan kovinkaan paljon ominaisuuksia, jotka erottuisivat joukosta ja puhelin tuntuukin käytännössä uudella laturilla ja viimeinkin oikealla hyvällä päivityslupauksella varustetulta Mi 11i:ltä. Tuo laturi onkin puhelimen selkein myyntivaltti, mikäli nopeille pikalatauksille on tarvetta. Yhdessä 5000 mAh:n akun kanssa puhelimen akunkestosta ei käytännössä tarvinnutkaan juuri huolehtia, vaan akkuvirran laskiessa sitä oli aina saatavissa lisää nopeastikin.

699 euron hintaan 11T Pron suositteleminen on lopulta haastavaa, sillä jos latausnopeudesta vain on valmis tinkimään, on valmistajan oma pykälän monipuolisempi ja ulkoisesti arvokkaamman oloinen Mi 11 tarjolla artikkelin julkaisuaikaan uutuutta vastaavaan hintaan. Toisaalta kyseinen puhelin on jo vähitellen poistumassa markkinoilta, joten tilanne ei ole välttämättä samanlainen enää myöhemmin. Xiaomin oman tarjonnan lisäksi tarjouksista peräti 100 euroa edullisemmin on kuitenkin saatavilla myös muun muassa langattoman latauksen ja paremmat kamerat tarjoava OnePlus 9.

Plussaa

  • 120 watin pikalataus
  • Päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
  • Snapdragon 888-järjestelmäpiirin suorituskyky
  • Sulava käyttökokemus

Miinusta

  • Ei virallista IP-luokitusta
  • USB-liitäntä tukee vain USB 2.0 -nopeuksia
  • Jäähdytysteho pitkäkestoisessa grafiikkarasituksessa varauksin
  • Ei telekameraa tai sensorilta tehtävää zoomausta

Huomionarvoista

  • Puhelimessa ei ole 3,5 mm ääniliitäntää
  • MIUI-käyttöliittymä peittää vakiokuntoisen Androidin kattavasti alleen, mutta tarjoaa monipuoliset kustomointimahdollisuudet
This site uses XenWord.
;