Tietoa siirtymisestä pöytätietokoneesta pelikannettavaan. Aina pelivalmiina missä tahansa.

Tämä artikkeli on Asuksen kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö:

Kaada pelaamisen raja-aidat ja pelaa suosikkipeliäsi ilman ajan ja paikan rajoituksia. Käymme läpi peliläppärin valintaan liittyviä tärkeitä seikkoja.

Voiko nykyään oikeasti korvata pelitietokoneen kannettavalla? Kun kyseessä on nykyaikaisen kannettavan tietokoneen komponentit, vastaus on kyllä. On kuitenkin joukko muita seikkoja, jotka kannattaa pitää mielessä kannettavaa pelitietokonetta hankkiessa. Näitä ovat liikkuvuus pelatessa sekä se, että pelitietokoneen voi aina ottaa mukaansa, joista molemmat hämärtävät vanhat rajoitukset, joihin pelaaja törmäsi lähtiessään vaikkapa mökille, veneelle, hiihtämään tai matkailuautolomalle.

Pelikannettavan avainominaisuudet lyhyesti:

  • Suorituskyky – nykyisten ja tulevien pelien pitää toimia
  • Näyttö – sinun tarpeisiisi sopiva tarkkuus ja kuvataajuus
  • Liitännät ja portit – liitännät nykyisille ja tuleville lisälaitteillesi ja varusteillesi
  • Liikkuvuus – miten helppo tietokone on ottaa mukaan?
  • Ylläpito – pidä koneesi hyvässä kunnossa, niin se pysyy suorituskykyisenä

Tässä artikkelissa esitellään Asus ROG Strix Scar II esimerkkinä helposti hankittavasta pelilkannettavasta.

 

Riittävä suorituskyky suosikkipelejäsi varten

Vanha, usein toistettu myytti on, ettei pelikannettava vieläkään riitä suorituskyvyltään korvaamaan pöytäkonetta. Suorituskyvyltään tehokkaampien ja vähemmän lämpöä tuottavien neliydinprosessorien sekä NVIDIAn Pascal-grafiikkapiirien tultua markkinoille tilanne on muuttunut.

Nopeat ja paljon tehoa vaativat FPS-pelit (First Person Shooter), kuten PUBG ja Overwatch, vaativat pelikoneelta vähintään neliydinprosessorin ja grafiikkapiirin, joka on vähintään GeForce GTX 10 -sarjan tehoa vastaava. Näillä eväin voi olla varma, ettei ruudunpäivitysnopeus putoa heikommaksi kuin 60 kuvaa sekunnissa (FPS) Full HD -resoluutiolla. Grafiikka-asetukset kannattaa säätää niin, että käytössä on koneen parhaat peliasetukset, joilla ruudunpäivitysnopeutena on vähintään 60 FPS. Alle 60 FPS:n kuvataajuudella näiden pelien pelikokemuksesta tulee nykivä, joka vaikuttaa negatiivisesti pelikokemukseen.

On toki olemassa monia pelejä, joissa tahti on rauhallisempaa ja jotka eivät vaadi yhtä suurta suorituskykyä kuin edellä mainitut esimerkit. Perehdy nykyisten ja tulevien suosikkipeliesi järjestelmävaatimuksiin ja valitse laitteisto niiden, tai mielellään hieman korkeampien, vaatimusten mukaisesti, jotta suorituskyvyn rajoitukset eivät ala häiritä pelikokemustasi.

Vinkki: Helppo tapa varmistaa pelikannettavan paras mahdollinen suorituskyky on muistaa asentaa aina viimeisimmät grafiikka-ajuripäivitykset. Voit käyttää myös Windowsin pelitilaa (näppäinyhdistelmä Win+G, joka aktivoi pelitilan), jolloin Windows ohjaa laitteiston suorituskyvyn pelaamiseen.

 

Suorituskykyä enemmän kuin tarpeeksi

Asus ROG Strix Scar II on erityisesti FPS-pelaajille tarkoitettu pelikannettava, jonka prosessorina on Intelin 8. sukupolven kuusiytiminen Core i7, jonka Turbo-kellotaajuus yltää korkeimmillaan 4,1 GHz:iin. Suorituskyky riittää nykyhetken vaativien pelien pelaamiseen ilman kompromisseja – ja pitkälle tulevaisuuteen.

NVIDIAn GeForce GTX 1070 -grafiikkapiiri on nähty aiemminkin kannettavissa tietokoneissa, mutta ROG Strix Scar II -kannettavan tapauksessa kyseessä on piirin rajoittamaton laptop-versio, jossa on käytössä korkeampi kellotaajuus kuin aiemmissa Max-Q-versioissa. Kaikki tämä sen vuoksi, että tämän hetken suosituimpia pelejä olisi mahdollista korkealla ruudunpäivitysnopeudella.

Silloin kun pidät pelitauon ja haluat hetken rauhaa, on Asus ROG Strix Scar II -tietokoneen tuulettimet mahdollista kytkeä helposti hiljaiseen Silent Mode -tilaan. Avaa Gaming Center napsauttamalla näppäimistön ROG-painiketta ja valitse Fan Overboostin kautta tuuletinprofiili. Näin et häiritse junassa vierustoveria tai kirjastossa opiskelukavereitasi.

 

Nopeisiin peleihin tarvitaan nopea näyttö

120 Hz:n näyttö näyttää seuraavan ruudun tuplasti nopeammin kuin 60 Hz:n näyttö, minkä ansiosta liikkeiden seuraaminen on parempaa peleissä.

Kilpailuhenkisissä ammuntapeleissä kuvan tarkkuudeksi riittää hyvin 1080p (Full HD), kunhan ruudunpäivitysnopeus on mahdollisimman korkea. Jos strategia- tai seikkailupelit kiinnostavat räiskintää enemmän, kannattaa valita korkeampi kuvan tarkkuus (1440p tai 4k), joka pääsee oikeuksiinsa, kun pelissä esitellään upeita ympäristöjä ja maisemia ja pelaamisen tahti on rauhallisempaa.

Jos haluaa pysyä pelatessa ajan tasalla myös pelimaailman ulkopuolisista tapahtumista, kannattaa harkita kannettavan täydentämistä ulkoisella näytöllä. Muista, että HDMI-portin version pitää olla 2.0 tai uudempi, tai vaihtoehtoisesti tietokoneessa voi olla Displayport, kun halutaan käyttää 4k-tarkkuutta 60 Hz:n päivitystaajuudella.

Vinkki: Hanki lisäksi ulkoinen näyttö, kun haluat työskennellä tehokkaammin tai vaikkapa pitää pelatessa silmällä Discord-keskustelua.

 

Nopea, kapeakehyksinen pelinäyttö

Asus ROG Strix Scar II -pelikannettavassa on 15-tuumainen Full HD -näyttö, jonka päivitystaajuus on 144 Hz ja vasteaika nopea kolme millisekuntia.

ROG Strix Scar II:n näytön kapeiden reunojen ansiosta saat näkökenttääsi enemmän näyttöpinta-alaa ja vähemmän turhaa reunusta. Näyttöpaneelin tekniikkana on IPS, jolle on ominaista laajat katselukulmat.

Silloin kun peliläppäriä haluaa käyttää enemmän pöytäkoneen tavoin, Asus ROG Strix Scar II:ssa on sekä HDMI 2.0- että Displayport-liitännät, joiden avulla on helppo liittää korkeaa virkistystaajuutta tukevia korkearesoluutioisia lisänäyttöjä.

 

Aina pelivalmiina missä tahansa

Kannettava tarkoittaa liikkuvuutta. Voit siirtää järjestelmäsi minne tahansa. Vaikka kannettavat pelikoneet ovatkin tehokkuutensa vuoksi virtasyöppöjä, on joustava liikuteltavuus pöytäkoneeseen verrattuna silti lyömätön etu, kun edessä on esimerkiksi mökkiviikonloppu, lanit tai muu siirtyminen.

Peliläppäreiden akunkesto on toki tavallisiin kannettaviin tietokoneisiin nähden rajattu, mutta riittää vaikkapa siihen, että pöytäkoneesta poiketen voit hyvin jatkaa pelaamista ukonilman osuessa kohdalle ilman pelkoa tietokoneen rikkoontumisesta.

Matkalla ollessa ei usein pysty itse vaikuttamaan internetliittymän ominaisuuksiin, vaan on tyydyttävä käyttämään tarjolla olevaa langatonta verkkoa. Sen vuoksi on tärkeää, että pelikannettavassa on tehokas ja nopea verkkokortti, jottei heikon yhteyden vuoksi synny viivettä.

Kotona puolestaan on tärkeää, että voit liittää koneesi tarvittaviin lisälaitteisiin ja näyttöihin. Mieti sen vuoksi tarkkaan, montako USB-porttia ja näyttöliitäntäporttia tarvitset paitsi tällä hetkellä myös tulevaisuudessa, jos aiot päivittää laitteistoasi.

Vinkki: Muista pitää aina muutama offline-klassikkopeli asennettuna koneellesi ja ota peliohjain mukaan, kun lähdet reissuun. Silloin repussa on mukana sekä tietokone että pelikonsoli.

 

Pelisuorituskykyä repussa ja kotona

Kuten jo kerroimme, Asus ROG Strix Scar II -pelikannettavan suorituskyky riittää uusien korkean kuvataajuuden pelien pelaamiseen, mutta se painaa silti vain 2,4 kg. 15-tuumainen kone mahtuu mainiosti reppuun.

Viive on joka pelaajan painajainen. ROG Strix Scar II:ssa on kaksois-Wi-Fi-antennit sekä etu- että takareunassa, jotta yhteys olisi mahdollisimman hyvä ja katkoksia ja viivettä ilmenisi mahdollisimman vähän pelaamisen aikana. Langattoman verkon nopeudesta ei kannata tinkiä, minkä vuoksi ROG Strix Scar II:ssa käytetään AC Wave 2 -standardia, jonka nopeus on kaksinkertainen tavalliseen Wi-Fi AC -standardiin verrattuna.

Kun käytät konetta kotona, sinun pitää voida liittää siihen kaikki lisävarusteesi ja lisänäytöt. Asus ROG Strix Scar II:ssa on hyvä valikoima portteja, kuten USB-C, useita USB-A-portteja, HDMI, MiniDisplayport, RJ-45, kuulokeliitäntä ja muistikortinlukija.

 

Huolto ja ylläpito pidentävät kannettavan tietokoneesi käyttöikää

Kuukausien ja vuosien käytön jälkeen tietokoneeseen kertyy pölyä, joka vaikuttaa laitteiston suorituskykyyn ja käyttöikään. Kun puhdistaa kannettavaa tietokonetta, on hyvä muistaa tarkistaa valmistajan takuuehdot, ennen kuin päättää avata tietokoneen kuoret. Coolerin tuulettimista on hyvä pitää kiinni, kun puhallat pölyt pois koneesta paineilmalla.

Vinkki: Paineilmatölkki on kätevä tuote, jolla voi puhaltaa tuulettimet puhtaiksi pölystä ja liasta – ja muista, että peliammattilaiset eivät syö sipsejä tietokoneen ääressä!

 

Tietokone, joka puhdistaa itse itsensä

Asus ROG Strix Scar II:ssa on pölyyntymistä estäviä kanavia, jotka pitävät tietokoneen puhtaampana. Niiden ansiosta tietokonetta tarvitsee puhdistaa harvemmin, ja voit keskittyä pelaamiseen siivoamisen sijaan.

 

Miten pelikannettava asennetaan pelinurkkaukseen

Vaikka valitset ykköskoneeksesi pelikannettavan, se ei tietenkään tarkoita sitä, että konetta on kuljetettava jatkuvasti mukana. Muutamalla kätevällä keinolla saat pelikannettavan tuntumaan pöytäkoneelta. Seuraavassa on lyhyt muistilista tärkeimmistä seikoista, joilla saat kannettavaan pelikoneeseen pöytäkoneen tuntuman.

Muistilista:

  • Ulkoinen näyttö – pelikäyttöä varten sopii parhaiten 1080p- tai 1440p-näyttö, jolla on korkea virkistystaajuus. Työkäyttöä ja mahdollisimman suurta näyttöalaa varten Ultrawide- tai 4K-näyttö on paras vaihtoehto.
  • Telakointiasema – siirtyessäsi pöytäkoneesta kannettavaan saat rajoitettua liitäntäkaapelien lukumäärää, kun käytät USB-telakointiasemaa.
  • Kaapelien asennus – kun harkitset huolellisesti kaapelien kulun pelinurkkauksessasi, kannettava pelikone on olemukseltaan enemmän kiinteän pöytäkoneen kaltainen.
  • Hiiri ja hiirimatto – käytä suosikkihiirtäsi ja isoa hiirimattoa, niin tähtäystarkkuus ja käyttömukavuus ovat huipussaan.

Tähän artikkeliin on koottu tärkeimmät pohdittavat asiat, kun siirrytään pöytäkoneesta pelikannettavaan. Jaa mielipiteesi ja kokemuksiasi siirtymisestä tavallisesta pöytäkoneesta joustavampaan ratkaisuun.

Lue lisää Asus ROG Strix Scar II -pelikannettavasta ja sen myyntikanavista täältä.

This site uses XenWord.
;