io-tech testasi kattavasti Applen uuden iPhone 11 Pro -älypuhelimen

Apple julkisti 13. sukupolven iPhonensa tuttuun tapaan syyskuun puolivälissä ja uutuusmallisto koostui tänäkin vuonna kolmesta eri versiosta. Edullisempaa kategoriaa edustaa uusi iPhone 11 ja lippulaivakategoriaan asettuvat iPhone 11 Pro ja iPhone 11 Pro Max.

iPhone 11 Pro –malliston hinnat alkavat Suomessa 64 gigatavun version 1179 eurosta. 256 Gt:n muistivariantti maksaa 1349 euroa ja 512 Gt:n muistivariantti 1579 euroa. Suurikokoisemman iPhone 11 Pro Max –mallin vastaavat hinnat ovat 100 euroa kalliimmat. Uudet iPhone 11 –mallit ovat laajasti saatavilla, mutta tämän artikkelin julkaisuhetkellä lokakuun puolivälissä tiettyjen väri- ja muistivaihtoehtojen saatavuus on rajattua.

Apple ei tunnetusti ole juurikaan kiinnostunut pohjoismaisesta lehdistöstä, eikä suomalaisille julkaisuille ollut tänäkään syksynä tarjolla testikappaleita valmistajan puolesta. Päädyimme siis ennakkotilaamaan oman testikappaleemme heti mahdollisuuden auettua 13. syyskuuta. Viime vuonna hankimme testilaitteeksi uuden iPhone XS Max –mallin, joten tänä vuonna päätimme ostaa vaihtelun vuoksi jälleen pienemmän iPhone 11 Pron suuremman Max-version sijaan. Väriksi valitsimme uuden Midnight Green –värivaihtoehdon. Saimme lyhyeen kokeiluun myös Max-version, jota käsitellään ulkoisten eroavaisuuksien osalta omassa kokeiltua-artikkelissaan.

Tässä artikkelissa tutustumme iPhone 11 Pro –malliin kahden viikon ympärivuorokautisten käyttökokemusten pohjalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

iPhone 11 Pron pakkaus on vaihtanut väriään valkoisesta mustaan, mutta muutoin tyyli on pysynyt samana. Kannessa on realistisen kokoinen ja värinen kuva puhelimen takakuoresta ja sivuilta löytyy Applen logo sekä iPhone-teksti.

Pakkauksen toimitussisältö on varsin pelkistetty. Mukaan on laitettu puhelimen ohella nippu tavanomaista paperitavaraa, Lightning-liitäntää käyttävät nappikuulokkeet, Lightning-kaapeli sekä pikalaturi.

Erillisen maininnan arvoisena seikkana Apple toimittaa iPhone 11 Pro –malliensa mukana vihdoin pikalaturin aiemman tehottoman viiden watin peruslaturin sijaan.  Uusi laturi on kooltaan melko kompakti ja latausjohdolle on varattu laturin päähän USB Type-C –liitäntä, joka sekin on uutta. Laturin maksimiteho on 18 wattia, eli yli kolminkertaisesti aikaisempaan laturiin nähden. Sen avulla akun pitäisi latautua puolilleen noin puolessa tunnissa. Päivitys on hyvä, joskin se olisi saanut tulla jo useampi vuosi sitten.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Rakenteeltaan ja yleiseltä muotoilultaan iPhone 11 Pro ei ole muuttunut käytännössä lainkaan parin vuoden takaisesta iPhone X –mallista. Etupuolelta 11 Prota on mahdotonta erottaa viimevuotisesta XS- ja toissavuotisesta X-mallista – takapuolelta uuden mallin sen sijaan erottaa edeltäjistään kolmoiskameran avulla.

Toissavuonna iPhone X:n muotoilu päivittyi ajan tasalle, mutta puhelimien muotoilu on kehittynyt viimeisten parin vuoden aikana etenkin näytön reunojen koon osalta siinä määrin, että iPhone 11 Pro alkaa näyttää nykypäivän lippulaivapuhelimien mittapuulla leveäreunaisen pullealta ja sitä myöten hieman vanhahtavalta. Laitteessa on myös edelleen leveä näyttölovi, josta useimmat muut valmistajat ovat pyrkineet kuluneen vuoden aikana eri tavoin eroon. Muotoilullisesti iPhone 11 Pro on siis osittain hieman takamatkalla moniin Android-puolen high-end-puhelimiin nähden. Täysin toinen asia sitten onkin, kuinka suuri käytännön merkitys asialla lopulta on.

iPhone 11 Pron muotoilu on edeltäjien tapaan varsin pyöristettyä sekä kulmien että kylkien osalta. Profiililtaan laite on tasapaksu läpyskä, jota rikkoo oikeastaan vain takakameran kohouma. Kokonsa puolesta 5,8-tuumainen iPhone 11 Pro on miellyttävä poikkeus nykypäivän high-end-puhelimien tarjonnassa, sillä se on ulkomitoiltaan kohtalaisen kompakti ja sopii melko sujuvasti yhden käden käyttöön.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 144 x 71,4 x 8,1 mm
  • Paino: 188 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,1 %

Edeltäjämalli iPhone XS:ään verrattuna 11 Pron pituus ja leveys ovat kasvaneet puolisen milliä suuntaansa, mutta eroa on käytännössä hankala havaita, vaikka laitteet olisivat kädessä rinnatusten. Paino on kasvanut runsaalla kymmenellä grammalla, kiitos mm. aiempaa suuremman akun. Kokoisekseen iPhone 11 Pro on melko painava puhelin, mutta ainakaan testijaksolla asiaa ei koettu ongelmaksi asti.

Kilpailijoista 0,3 tuumaa suuremmalla näytöllä varustettu Samsung Galaxy S10 on 5,9 mm pidempi, mutta millin kapeampi ja 0,3 mm ohuempi. Näytön tuumakoolta iPhone 11 Pron kanssa saman kokoinen Galaxy S10e on puolestaan 1,8 mm lyhyempi, 1,5 mm kapeampi ja 0,2 mm ohuempi sekä merkittävät 38 grammaa kevyempi. Pienemmän pään lippulaivapuhelimista laajalla 21:9-kuvasuhteen 6,1-tuumaisella näytöllä varustettu Sony Xperia 5 on peräti 14 mm pidempi ja 0,1 mm paksumpi, mutta 3,8 mm kapeampi.

iPhone 11 Pro rakentuu edeltäjäsukupolvien tapaan teräsrungosta sekä Corningin Applelle valmistamasta erikoislasista, jonka valmistaja kehuu olevan markkinoiden kestävintä suojalasia. Vaikka rakenne vaikuttaisikin YouTubessa julkaistujen testivideoiden perusteella kestävän varsin hyvin pudotuksia, lasi on aina lasia ja huonolla tuurilla yksi hiekanjyvän päälle osunut pudotus riittää rikkomaan sen. Applen korjaushinnastossa takalasin vaihto 11 Pro –malleihin on hinnoiteltu noin 600 euroon, sillä runkoon integroitu takalasi on viimeinen puhelimesta irtoava osa.

Kehys on viimeistelty kiiltäväksi ja se on myös sävytetty värivaihtoehdon mukaan. Aiempien sukupolvien tapaan myös iPhone 11 Pron kiiltävät kyljet keräsivät sormenjälkiä hyvin hanakasti.

iPhone 11 Pro –mallien nestesuojaus on toteutettu aiempaa paremmin, sillä laitteilla on IP68-luokitus joka on testattu neljän metrin syvyydessä 30 minuutin vesiupotuksella. Tyypillisesti IP68-laitteilla upotus on testattu vain 1,5 metrin syvyydessä, jossa ympäröivä paine on pienempi. Laitetta käyttäessä on kuitenkin huomioitava, että nestesuojaus toimii lähinnä varo-ominaisuutena, sillä kosteusvauriot eivät mene takuun piikkiin. Applen mukaan puhelin on testattu hallituissa laboratorio-olosuhteissa ja vesi- ja pölytiiviys saattaa heikentyä tavallisen kulumisen seurauksena. Logiikka on kyseenalaista, sillä Apple itse mainostaa tuotesivuillaan puhelimen kestävän ”kahvin, teen ja limun roiskeita”.

Takakuoren toteutus on kameran ympäristöä ja hieman alemmas sijoitettua omenalogoa lukuun ottamatta identtinen viime vuoden mallien kanssa. Takalasi on reunoilta pyöristetty, kameran kohdalta hieman kohollaan ja muutoin tasainen. Koska kamerakyhmy sijaitsee epäkeskeisesti ylänurkassa, puhelin pääsee keinumaan jonkin verran pöydällä käytettäessä.Takalasin ja teräskehyksen sauma on tasalaatuinen ja tiivis. Välissä ei ole iskuilta suojaavaa muovista ”puskurikaistaletta”, kuten etulasin reunoilla.

iPhone 11 Pro –malleissa lasi on viimeistelty mattapintaiseksi ja kameran ympärys sekä Apple-logo ovat jätetty kiiltäviksi. Mattapinta ei kerää yhtä herkästi sormenjälkiä kuin kiiltävä, mutta se tuntuu kädessä keskimäärin kiiltävää lasia liukkaammalta.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Apple on tuttuun tapaansa päivittänyt iPhone 11 –malliston sisään yrityksen tuoreimman A-sarjan järjestelmäpiirin, jonka nimi on tänä vuonna A13 Bionic. Piiri valmistetaan seitsemän nanometrin prosessilla ja se sisältää kaksi korkean suorituskyvyn Lightning-prosessoriydintä ja neljä virtapihimpää Thunder-ydintä sekä Applen oman neliytimisen grafiikkasuorittimien.

Prosessoriytimien suorituskyvyn kerrotaan parantuneen 20 % ja energiatehokkuuden jopa 40 %. Myös grafiikkasuorittimen kehutaan olevan 20 % suorituskykyisempi ja 40 % energiatehokkaampi. Piiri sisältää myös kolmannen sukupolven 8-ytimisen Neural Engine –tekoälysuorittimen. A13-piirin tarkemmista yksityiskohdista kiinnostuneiden kannattaa perehtyä Anandtechin kattavaan artikkeliin aiheesta.

LTE-yhteydet on toteutettu Intelin erillisellä modeemipiirillä, joka mahdollistaa jopa 1,6 Gbit/s latausnopeuden. Yhteyspuolella on tuettuna myös uusi WiFi 6 –standardi.

Tekniset ominaisuudet:

  • Apple A13 Bionic -järjestelmäpiiri (2 x 2,65 GHz Lightning CPU, 4 x 1,8 GHz Thunder CPU, 4-ydin Apple GPU, 8-ydin 3th gen Neural Engine)
  • 4 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 64, 256 tai 512 Gt tallennustilaa (256 Gt versiossa vapaana noin 246 Gt)
  • LTE Cat.19 (1600/150 Mbit/s), 4CA (carrier aggregation), LAA, 4×4-MIMO, nano-SIM + eSIM
  • 11ax Wi‑Fi 6, 2×2 MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC
  • A-GPS, GLONASS, Galileo ja QZSS

Muistivaihtoehdot eivät ole muuttuneet viime vuodesta. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilavaihtoehtoja ovat 64, 256 ja 512 gigatavua. RAM-muistin määrää ei kannata vertailla suoraan Android-puhelimiin, sillä Applella on käytössä oma käyttöjärjestelmä, joka on paremmin optimoitu käytetylle raudalle ja sen muistinhallinta toimii eri tavalla.

Kritisoimme samaa asiaa jo aiempina vuosina ja sitä suuremmalla syyllä 64 gigatavun tallennustila edullisimmassa mallissa on hävyttömän vähän reilusti yli 1000 euron puhelimelle. 128 gigatavua olisi mielestämme ehdoton minimi, eikä 256 gigatavuakaan olisi tässä hintaluokassa kohtuuttomasti pyydetty. Apple tykkää kuitenkin tapansa mukaan laskuttaa huolella lisämuistista – 64 Gt:n mallin hintaeroa 256 Gt:n versioon on 170 euroa ja kalleimmasta 512 Gt:n versiosta pitää pulittaa vielä 230 euroa lisää. Muistikorttipaikkaa ei myöskään edelleenkään ole, joten valittu muistimäärä on riitettävä laitteen elinkaaren tarpeisiin.

Puhelimen alapäädyn muotoiluun ja asetteluun ei ole tullut mitään muutoksia. Jotkut odottivat näkevänsä Pro-malleissa USB Type-C –liitännän saapumisen, sillä kyseinen liitäntä löytyy jo yrityksen muista laitteista, mutta valitettavasti Applen omaa Lightning-liitäntää on käytettävä ainakin vielä yhden vuoden ajan. Lightning käyttää high-end-puhelimien mittapuulla vanhaa USB 2.0 –standardia tiedonsiirrossa, eikä myöskään mahdollista DisplayPort-kuvaulostuloa.

Alapäätyyn on sijoitettu myös toinen laitteen stereokaiuttimista ja se sijaitsee Lightning-liitännän oikealla puolella reikien takana. iPhone 11 Pron stereokaiuttimet ovat äänenlaadultaan älypuhelimien parhaimmistoa. Ne pystyvät toistamaan taajuusalueen älypuhelimien mittapuulla varsin  tasapainoisesti ja äänestä löytyy tavallista enemmän pehmeyttä ja syvyyttä. Mittasimme kaiuttimista 82,5 desibelin maksimiäänenpaineen 30 cm:n etäisyydeltä.

Näytön alareuna on tuttuun tapaan yhtä kapea kuin näytön muutkin reunat ja edelleen markkinoiden pienimpiä. Navigointi tapahtuu iPhone X:ssä esiteltyyn tapaan pyyhkäisyeleillä, jotka toimivat sujuvasti ja ongelmitta.

Näytön koko ja tarkkuus ovat pysyneet muuttumattomana kahdesta edellisestä sukupolvesta, mutta näyttötekniikkaa on uudistettu ja Apple on nimennyt 11 Pro –mallien näytön Super Retina XDR:ksi (eXtreme Dynamic Range). Merkittävimpänä uudistuksena näytön maksimikirkkautta on kasvatettu ja se kykenee nyt auringonpaisteessa 800 nitiin sekä HDR-sisältöä toistaessa pistemäisesti jopa 1200 nitiin. Kasvaneesta maksimikirkkaudesta huolimatta Apple kehuu pienentäneensä näytön virrankulutusta jopa 15 %.

Monet odottivat iPad Pro –malleista tuttua 120 hertsin ProMotion-näyttötekniikkaa, mutta valitettavasti näytön virkistystaajuus on pysynyt toistaiseksi tavanomaisessa 60 hertsissä. Kosketuksentunnistus toimii sen sijaan 120 hertsin taajuudella. Aiempien vuosien iPhoneista tuttu TrueTone mukauttaa näytön valkotasapainon ympäröivän valaistuksen mukaan kuusikanavaisen sensorin tarjoaman datan perusteella.

Maininnan arvoisena seikkana 3D Touch –paineentunnistus on jätetty pois varustuksesta ja sen myötä puhelimen sisälle on saatu lisää tilaa

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 5,8-tuumainen Super Retina XDR OLED –näyttöpaneeli
  • 1125 x 2436 pikseliä, 19,5:9-kuvasuhde, 458 PPI, 800/1200 nits
  • HDR10- ja Dolby Vision-tuki, TrueTone, 100 % DCI-P3, 120 Hz kosketuksentunnistus
  • reunoilta pyöristetty Corning -suojalasi
  • herätys kaksoisnapauttamalla, Night shift -yötila

Aivan kuten iPhone XS –malleissa, myös iPhone 11 Pro –mallien näyttöjen kuvanlaatu on markkinoiden kärkeä. Pikselitiheys ja sen myötä kuvan terävyys häviää markkinoiden parhaimmistolle, mutta tarkkuutta voi silti pitää yleisesti täysin riittävänä.

Näytön maksimikirkkaus on erittäin korkea, kuten valmistajan ilmoittamien arvojen perusteella saattoi jo ennakkoon odottaa. Kirkkaus on tämän hetken markkinoiden huippua yhdessä Samsungin Note10 –mallien kanssa. Myös näytön värintoisto vaikuttaa erittäin luonnolliselta ja tarkalta, ollen samalla myös miellyttävän eläväistä. Katselukulmissa ei ole valittamista, vaikka aivan äärikulmissa kuva tummeneekin hieman.

Näytön yläreunassa on edelleen suurikokoinen näyttölovi, joka kattaa näytöstä leveyssuunnassa yli puolet. Näyttöloven molemmin puolin on sijoitettu tuttuun tapaan kellonaika sekä akku- ja verkkotiedot. Muita ilmoituskuvakkeita iOS ei näytä yläreunassa.

Näyttöloven suuri koko johtuu edelleen Face ID –tekniikan vaatimasta tilasta. Tavanomaisten sensorien lisäksi näyttöloveen on sijoitettu infrapunapisteprojektori sekä infrapunakamera kolmiulotteisen pistekartan muodostamiseksi kasvoista. Apple on parantanut Face ID:n toimintaa tasaisesti sen julkaisusta lähtien ja iPhone 11 –malleissa kasvojen tunnistus toimii jo erittäin sujuvasti ja luotettavasti. Valmistaja lupaa sen olevan 30 % nopeampi ja toimivan entistä kauempaa. Tunnistuskulmaa on myös laajennettu ja puhelin tunnistaa kasvot nykyään myös esimerkiksi pöydältä käyttäjän edestä.

Uutta on myös etukamera, jonka tarkkuutta on kasvatettu seitsemästä 12 megapikseliin. Kamera on varustettu laajalla 23 mm:n kinovastaavalla polttovälillä ja f2.2-aukkosuhteella. Kamera tukee nyt videotallennusta jopa 4K 60 FPS –laadulla sekä 1080p 120  FPS –hidastuskuvausta.

SIM-korttipaikka sijaitsee tuttuun tapaan puhelimen oikeassa kyljessä ja se pitää sisällään yhden nano-SIM-paikan. Puhelimessa on Dual SIM -tuki, mutta toinen SIM-kortti pitää toteuttaa eSIM-muotoisena.

iPhone 11 Pron sisälle integroitu akku on kapasiteetiltaan 3046 mAh (11,67 Wh), joka on mukavat 14,5 % enemmän kuin iPhone XS:ssä. Apple lupaakin uuden akun tarjoavan neljä tuntia enemmän toiminta-aikaa edeltäjämalliin nähden. Apple lupaa yhdellä latauksella jopa 18 tuntia videotoistoa, 11 tuntia videostriimausta tai 65 tuntia musiikkitoistoa.

iPhone 11 Pro –malleissa toimitetaan ensimmäistä kertaa 18 watin pikalaturi mukana pakkauksessa ja sen luvataan lataavan akun tyhjästä puolilleen puolessa tunnissa. Latauksessa hyödynnetään USB Power Delivery 2.0 –standardia. Tuettuna on myös langaton Qi-lataus 10 watin teholla.

 

Kamera

iPhone 11 Pro –mallit tarjoavat ensimmäistä kertaa iPhonen historiassa kolmoistakakameran, jonka muotoilu on herättänyt paljon keskustelua. Muotoilu on pitkälti makuasia ja niistä voi olla montaa mieltä, mutta materiaalitekniseltä näkökantilta takakamerakyhmyn toteutus on lopulta varsin mielenkiintoinen, sillä kamerakohouma on muotoiltu saumattomasti suoraan takalasiin. Kyhmy on 0,7 mm kohollaan muusta takalasista ja lisäksi kameroiden ympärillä olevat metallikehykset ovat vielä 0,5 mm kohollaan kyhmyn pinnasta. Kameratoteutus onkin oikeastaan ainoa suurempi yksityiskohta, josta uudet 11 Pro –mallit erottaa viimevuotisista XS-malleista.

Kaksois-LED-salama on sijoitettu keskimmäisen kameran yläpuolelle ja vastaavasti sen alapuolella sijaitsee erittäin hienojakoisella metalliverkolla suojattu mikrofoni.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko), 26 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, f1.8-aukkosuhde, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 12 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,0 um pikselikoko), 13 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi (120 asteen kuvakulma), f2.4
  • 12 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko), 52 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.0, PDAF, OIS
  • kaksois-LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS, 1080p 240 FPS

iPhone 11 Pro –mallien kaikki kolme takakameraa ovat tarkkuudeltaan 12 megapikseliä, mutta muutoin teknisessä toteutuksessa on merkittäviä eroja. Pääkameran ominaisuudet ovat pysyneet paperilla samoina viime vuodesta, eli pikselikoko on suurehko 1,4 mikrometriä ja käytössä on Dual Pixel –tarkennus sekä optisesti vakautettu f1.8-aukkosuhteen objektiivi. Valmistajan mukaan kuvasensoria on kuitenkin uudistettu.

Tele- ja ultralaajakulmakameroiden tarkkuus on myös 12 megapikseliä, mutta sensorin koko pari pykälää pienempi, sillä pikselikoko on tasan 1,0 mikrometriä. Tele-/normaalikameran polttoväli on kaksinkertainen pääkameraan nähden (2x zoom) ja se on varustettu optisella kuvanvakaimella. Parannuksena viime vuoteen nähden objektiivin aukkosuhdetta on onnistuttu parantamaan merkittävästi arvoon f2.0, joka onkin valovoimaisin tämän hetken älypuhelimien telekameroista.

Ultralaajakulmakamera on kamerakolmikon uutuus ja se tarjoaa 120 asteen kuvakulman, eli puolet pääkameran polttovälistä. Kamera on kiinteätarkenteinen ja sen aukkosuhde on sarjassaan tavanomainen f2.4.

Videon taltiointi onnistuu parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella ja HDR-väreillä. Hidastuskuvaus on mahdollista 1080p-tarkkuudella 240 FPS kuvataajuudella.

iPhone 11 Pron kamerasovellus käynnistyy nopeasti ja on käytännössä heti kuvausvalmiina. Myös tarkennus on markkinoiden nopeimpia ja kuva tallentuu välittömästi suljinpainiketta painettaessa. Maininnan arvoisena seikkana Applen kamerasovellus ”tekee tuttuun tapaan paljon työtä käyttäjän puolesta”, eli hyvän kuvan ottaminen on tehty mahdollisimman helpoksi käyttäjän taidoista riippumatta.

Apple on uudistanut kamerasovelluksen käyttöliittymää iPhone 11 –malleihin nähden jonkin verran. Yleisilme on pysynyt hyvin samankaltaisena, mutta muutoksena näkymän vasemman reunan pikakuvakkeita on vähennetty ja keskelle vasenta reunaa on ilmestynyt nuoli, jota painamalla oikean reunan kuvaustilalistauksen tilalle ilmestyy pika-asetusvalikko. Myös hyvin yhden käden käytössä peukalon ulottuvilla sijaitsevan kameran vaihtopainikkeen toteutusta on muutettu ja nyt kaikille kolmelle kameralle on näkyvillä omat painikkeensa.

Uusi Quick Take –ominaisuus mahdollistaa videokuvan tallentamisen nopeasti suoraan valokuvaustilasta pitämällä suljinpainiketta pohjassa. Jos videotallennuksen haluaa lukita pidemmäksi aikaa päälle, voi suljinpainiketta pyyhkäistä ylöspäin ja sen jälkeen nostaa sormen pois näytöltä. Alaspäin pyyhkäisyllä aktivoituu puolestaan sarjakuvaustila.

Hauskana ominaisuutena kuvausnäkymän tummennettujen reunojen takaa voi ”nähdä kuvan ulkopuolelle”, eli esimerkiksi pääkameralla kuvatessa ultralaajakulmakameran kuvalla täydennetään näkymän reunoja. Tekoäly arvioi kuvausnäkymää ja aktivoi reunanäkymän tarvittaessa. Pienen totuttelun jälkeen havaitsimme sen auttavan jossain tilanteissa kuvan rajaamista ja kameran valintaa.

Eri polttovälejä hyödyntää myös asetuksista päälle kytkettävissä oleva ”kuvaa kehyksen ulkopuolelta -ominaisuus”, joka ottaa tele- ja laajakulmakameroilla kuvattaessa myös otokset laajemmilla kameroilla ja käyttäjä voi halutessaan jälkikäteen vaihtaa otoksen laajakulmaisemmaksi, jos näkee sen tarpeelliseksi. Taltioitu ylimääräinen kuvadata poistuu automaattisesti laitteen muistista 30 päivän päästä. Ominaisuus toimii sekä kuvissa että videoissa.

Uudistettu älykäs HDR-ominaisuus tunnistaa kuvista ihmiset ja osaa säätää kasvojen valotusta taustasta erillään. Julkaisun yhteydessä mainittu Deep Fusion –ominaisuus nähdään myöhemmin tulevan ohjelmistopäivityksen myötä. Kyseessä on eräänlainen äärimmäisen edistynyt HDR-tila, jossa kamera ottaa kuvia eri valotusajoilla ja osa otoksista taltioidaan jo ennen kuvan varsinaista ottamista.

Mallinimestä huolimatta iPhone 11 Pron kamerasovellus ei sisällä vieläkään ”ammattilaistilaksikin” kutsuttua manuaalikuvaustilaa, mikä on varsin harmillinen puute. Myöskään raakakuvaus ei ole mahdollista.

Myös kamera-asetusten toteutuksesta ropisee tänäkin vuonna miinusta, sillä Apple ei ole edelleenkään onnistunut sijoittamaan niitä kamerasovellukseen, vaan käyttäjän on poistuttava kamerasta ja kahlattava asetusvalikkoon esimerkiksi videon tarkkuuden vaihtamiseksi. Onneksi asiaan on huhujen mukaan luvassa parannus ainakin videon tarkkuuden osalta myöhemmin tänä vuonna tulevassa päivityksessä.

iPhone 11 Pro –mallien kamerakolmikko tarjoaa melko maltillisen polttovälialueen osaan kilpailijoista verrattuna. Käytännössä tarjolla on siis 13–52 mm polttovälialue kolmea eri kameraa hyödyntäen. Applen mukaan kamerat ovat kalibroitu tarkasti keskenään mm. värintoiston osalta ja kamerat osaavat myös jakaa keskenään tietoja niin, että kameraa vaihtaessa esimerkiksi valotus ja tarkennus ovat valmiiksi kohdallaan.  Ohessa esimerkkikuvat kaikkien kolmen kameran tarjoamasta kuvakulmasta samassa tilanteessa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

iPhone 11 Pron (ja Pro Maxin) pääkameran kuvanlaatu on hyvässä valaistuksessa markkinoiden tämän hetken huippua. Jälki on luonnollista, väreiltään eläväisen neutraalia, yksityiskohtaista ja dynamiikaltaan lähes erinomaista. Kohina pysyy hyvin aisoissa, mutta sitä ei ole kukistettu yksityiskohtien kustannuksella, sillä yksityskohdat toistuvat pikselitasolla erittäin tarkasti. Oikeastaan ainoa pieni pahe on osassa kuvista silmiin pistävä pieni yliterävöinti, mutta taipumus on suht maltillinen ja itse asiassa valtaosalle käyttäjistä varmasti jopa mieluinen. Lähikuvista iPhone 11 Prolla saa erittäin näyttäviä terävyyden ja taustan luonnollisen syvyysterävyysvaikutelman ansiosta.

iPhone 11 Pro –mallien tapauksessa hämäräkuviin täytyy suhtautua hieman poikkeuksellisesti, sillä kamera aktivoi yötilan automaattisesti valon määrän ollessa riittävän heikko. Yö-tilan saa halutessaan kytkettyä tilannekohtaisesti pois päältä, mutta Apple on selvästikin suunnitellut Yö-tilan ensisijaisesti käytettäväksi.

Heikommassa valaistuksessa iPhone 11 Pro tekee peruskuvaustilalla sinällään hyvää ja luonnollista jälkeä, mutta lopputulos on pimeämpi kuin monilla kilpailijoilla otetuissa kuvissa. Tähän löytyy myös hyvä syy, sillä Apple on tehnyt yötilastaan automaattisesti toimivan, kun valaistus heikkenee riittävästi, joten valmistaja on selvästi priorisoinut yötilan käytön näissä tilanteissa. Lisäksi täytyy myös huomioida, että vakiokuvauksella otetut hämäräkuvat näyttävät usein melko samalta kuin todellisuudessa.

Kuvanlaadultaan tavallisissa hämäräkuvissa ei ole suuremmin valittamista. Kohina pysyy hyvin hallinnassa, eikä se muutu häiritseväksi missään tilanteessa. Yksityiskohdat muuttuvat luonnollisesti pehmeämmiksi mitä vähemmän valoa on tarjolla ja samalla myös värit muuttuvat aavistuksen haaleiksi.

Pisimmillään kamera-automatiikka venyttää valotusajan 1/4 sekuntiin ja pyrkii pitämään herkkyyden melko alhaisena. Testijaksolla herkkyys nousi korkeimmillaan ISO 2500 -arvoon.

Kuten jo edellä mainittiin, yökuvaustila aktivoituu iPhone 11 Pro –malleissa oletuksena automaattisesti, kun ympäristön valoisuus on riittävän alhainen. Toisin sanoen Apple on suunnitellut Yö-tilan ensisijaiseen käyttöön, kun valon määrä alittaa tietyn pisteen. Halutessaan käyttäjä voi kytkeä yötilan pois päältä tai säätää kuvan taltiointiaikaa. Tyypillisesti automatiikan ehdottama aika liikkuu 2-3 sekunnin haarukassa ja kuvaa ottaessa jäljellä oleva aika rullaa havainnollisesti näkymän oikeassa reunassa. Kuvien ei havaittu tärähtäneen kertaakaan Yö-tilaa käytettäessä.

Yötilalla taltioiden kuvien laatu on kokonaisuudessaan markkinoiden parhaimmistoa. Kamera ei ylikorosta näkymän kirkkautta, kontrastia ja terävyyttä samaan tapaan kuin osa kilpailijoista, vaan lopputulos säilyy melko luonnollisen näköisenä. Tavallisiin kuviin nähden yökuvaustilalla otettujen kuvien värintoisto on selvästi eläväisempää, jälki yksityiskohtaisempaa ja tumman pään yksityiskohdat erottuvat huomattavasti paremmin. Kuvien terävyys ja yksityiskohtien toisto ei yllä kaikissa tilanteissa aivan parhaiden kilpailijoiden tasolle.

Yötilaa käyttäessä emme useimmiten havainneet merkittävää eroa kuvien valoisuudessa kuvausajan automaattivalinnan sekä manuaalisesti säädetyn maksimiarvon välillä. Sen sijaan joissain tapauksissa pidemmällä kuvausajalla otoksiin sai aavistuksen enemmän yksityiskohtia ja tarkkuutta.

Telekamera tekee hyvässä valaistuksessa erittäin hyvää ja käyttökelpoista jälkeä, joka ei häviä juurikaan pääkameran kuvanlaadulle. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, väreiltään luonnollisia ja dynamiikaltaan älypuhelimien telekameroiden parhaimmistoa.

Heikossa valossa telekamera siirtyy yleensä käyttämään pääkameralta digitaalisesti rajattua otosta, joka näkyy luonnollisesti kuvanlaadussa. Kokonaisuutena katseltaessa kuvat ovat usein kohtalaisia, mutta yleisilme jää helposti pehmeähköksi ja värit haaleiksi.

Yö-tila on käytössä myös telekameran kanssa, eikä sitä kannata yleensä kytkeä pois päältä, sillä kuvat ovat valoisampia, yksityiskohtaisempia ja värikkäämpiä Yö-tilan kanssa. 2x zoomin käyttöön heikoissa valaistusolosuhteissa kannattaa kaikesta huolimatta suhtautua kuvanlaadullisesti pienellä varauksella.

Ultralaajakulmakamera on iPhone 11 Pro –mallien kamerakolmikosta heikoin. Se tuottaa perushyvää jälkeä ja kuvien värimaailma on saatu luotua melko samanlaiseksi kuin kahdella muullakin kameralla. Kontrasti on kuitenkin vähäisempää ja kuvat ovat yleisilmeeltään sekä yksityiskohdiltaan havaittavasti pehmeämpiä. Heikossa valaistuksessa kuvat jäävät herkästi hyvin pimeiksi sekä pehmeiksi ja sen vuoksi monissa tilanteissa lähes käyttökelvottomiksi.

Vertailimme myös nopeasti iPhone 11 Pron kuvanlaatua iPhone XS Max –edeltäjämalliin hyvässä ja huonossa valossa, laajakulma ja telekameralla.

Pääkameralla hyvässä valaistuksessa erot jäävät varsin pieniksi. 11 Pron kuva on hieman yksityiskohtaisempaa, terävöidympää sekä kontrastikkaampaa. XS Maxin kuva on pikselitasolla pehmeämpi. Telekameran osalta trendi on hyvin vastaava ja 11 Pron otos on lisäksi dynamiikaltaan parempi.

Heikossa valossa pääkameran kuvanlaatu ei eroa juurikaan viime vuoden mallista normaalia kuvaustilaa käyttäessä. Kuva on nykymittapuulla hieman tumma ja värintoisto haaleaa. Yö-kuvaustilaa käyttäen 11 Pro saa kuvaan selvästi paremmat värit sekä enemmän yksityiskohtia, tosin kuvan valkotasapaino kallistuu samalla turhankin paljon punaiseen päin.

Hämärässä telekameran suhteen on tapahtunut pientä parannusta, vaikka kuvan jäljessä ei olekaan valtavasti kehuttavaa. Kuvanlaatu on 11 Prolla valoisampi, värikkäämpi ja vähemmän rakeinen. Yö-tilalla lopputulokseen saa vielä lisäpotkua etenkin värien osalta.

Käyttäjä voi valita asetuksista H.264- tai H.265-pakkausvaihtoehdon, 30 tai 60 FPS ruudunpäivitysnopeuden sekä resoluution 4K:n, 1080p:n ja 720p:n väliltä. Kaikki videot tallentuvat automaattisesti laajemmalla dynamiikalla HDR-muodossa. Äänet tallentuvat stereo-tilaäänenä hieman vaihtelevalla noin 200 kbit/s bittivirralla. Myös videon bittivirrassa havaitsimme varsin suuria vaihteluita kuvaustilanteesta ja käytetystä kamerasta riippuen. Huomionarvoisena seikkana bittivirrat ovat pienentyneet selvästi viime vuodesta.

Video pakataan .MOV-kääreeseen eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS, H.265 10–14 Mbit/s Main@L4.1@Main
  • 1080p 60 FPS, H.265 12–22 Mbit/s Main@L4.1@Main
  • 4K 30 FPS, H.265 23-45 Mbit/s Main@L5@Main
  • 4K 60 FPS, H.265 48–84 Mbit/s, Main@L5.1@High

iPhonet olivat viime vuonna markkinoiden terävintä huippua videokuvauksen saralla ja testiemme perusteella 11 Pro –mallit vaikuttaisivat jatkavan samalla linjalla. Yleisesti ottaen kuvanlaatu ja ääni ovat huippuluokkaa. Värintoisto on luonnollisen elävää, kuvanlaatu on terävää ja yksityiskohtaista ja dynamiikka erinomaista.

Tarkennus toimii rauhallisesti ja luotettavasti, emmekä havainneet sen kanssa mitään ongelmia. Siirtyminen kameroiden välillä on erittäin sujuvaa uuden ohjelmallisen zoomauspyörän avulla Apple on saanut minimoitua kameroiden vaihtumisen välillä näkyvät muutokset esimerkillisesti. Yleisesti ottaen ultralaajakulmakameran videonlaatu on hieman muita kameroita pehmeämpää.

Kaikki videokuva vakautetaan automaattisesti Applen uudella parannetulla elektronisella vakautuksella, jonka lisäksi pääkamerassa ja telekamerassa on apuna myös optinen vakain. Kuvanvakautus toimiikin iPhone 11 Prossa erinomaisesti.

 

iOS 13 -käyttöjärjestelmä

iPhone 11 –mallisto sisältää Applen iOS-mobiilikäyttöjärjestelmän uusimman 13-version, joka on saatavilla päivityksenä myös aiempiin iPhone-malleihin. Kaikkiin iOS 13:n uudistuksiin voi tutustua tarkemmin valmistajan sivuilla.

Applen mukaan sovellusten käynnistysnopeutta on lyhennetty jopa 50 %:lla, sovelluspakettien kokoa pienennetty puolella ja käyttöjärjestelmäpäivitysten kokoa kutistettu peräti 60 %:lla. Myös virrankäyttöä on parannettu ja lataukseen on tarjolla uusi optimointi, joka oppii käyttäjän käytöksen mukaan oikean ajankohdan akun lataamisen viimeistelemiseen 80 %:sta täyteen.

iOS:n päivitystuki on tunnetusti mobiilimaailman huippua. Tyypillisesti Apple on tarjonnut uusimmat iOS-versiopäivityksensä 4-5 vuoden ajan iPhone-mallin julkaisusta. Vanhin nykyistä iOS 13 –versiota tukeva malli on neljä vuotta sitten julkaistu iPhone 6S. Jos haluaa siis käyttää samaa puhelinta ajantasaisella ohjelmistolla mahdollisimman pitkään, ei uusimman sukupolven iPhoneille ole tällä hetkellä varteenotettavaa haastajaa.

iOS 13:n käyttöliittymän perusilme tai toimintalogiikka ei ole muuttunut oikeastaan lainkaan edellisestä versiosta, joten siihen siirtyminen on aiempia versioita käyttäneille helppoa. Pääosin käyttöliittymä on intuitiivinen ja pelkistetty, mutta seasta löytyy edelleen pieniä epäkäytännöllisyyksiä ja –loogisuuksia, jotka ovat olleet mukana jo vuosia. Esimerkiksi asetusvalikko on pitkä kuin nälkävuosi ja rakenteeltaan sekava. Lisäksi joidenkin asetusmuutosten hyväksyminen tapahtuu epäloogisesti edelliseltä valikkosivulta. Paluu edelliselle välilehdelle tai valikkoportaalle on käyttöliittymässä yleisesti näppärä, mutta joissain tietyissä tilanteissa pyyhkäisy ei toimikaan paluuna, vaan aktivoi jonkin toisen toiminnon (esimerkiksi kuvien esikatselusta ei pääse takaisin kameraan pyyhkäisemällä, vaan pyyhkäisy selaa kuvia). Tällaisia pieniä kauneusvirheitä löytyy edelleen useita, vaikka Apple onkin korjannut kuluneina vuosina suuren osan käyttöliittymänsä harmaita hiuksia aiheuttaneista yksityiskohdista.

Näkyvin käyttöliittymän uudistus on odotettu tumma teema, joka kattaa koko käyttöliittymän sekä Applen omat sovellukset. Tumman teeman pääväreinä ovat musta sekä tumma harmaa. Tumman teeman saa vaihtumaan myös automaattisesti päivänajan mukaan ja sille löytyy ohjauskeskuksesta oma painikkeensa.

Kaikissa uusimman sukupolven iPhoneissa navigointi tapahtuu pyyhkäisyelein, jotka toimivat erittäin sujuvasti. Yksinkertaisuudessaan kotinäkymään pääsee alareunasta ylöspäin pyyhkäisemällä, moniajonäkymään pyyhkäisemällä alareunasta ylös ja jättämällä sormen hetkeksi näytölle sekä taaksepäin näytön vasemmasta reunasta pyyhkäisemällä. Ohjauskeskukseen päästään näytön oikeasta ylänurkasta alaspäin pyyhkäisemällä. Ilmoitusvalikon avaaminen tapahtuu puolestaan näytön yläreunan keskeltä alaspäin pyyhkäisemällä. Apple on toteuttanut pyyhkäisynavigoinnin hyvin ja sen käyttöön tottuu varsin nopeasti.

iOS 13:n vakiosovellusten valikoima on erittäin kattava – on jopa melko todennäköistä, että monet käyttäjät eivät tule koskaan käyttämään suurta osaa puhelimesta löytyvistä sovelluksista, mikä on toisaalta harmi, sillä Applen omat sovellukset ovat toteutukseltaan keskimäärin melko tasokkaita.

Tietoturvaan liittyvinä uudistuksina Sign in with Apple mahdollistaa sovelluksiin ja nettisivuille kirjautumisen Apple ID:n avulla. Halutessaan käyttäjä voi päättää salata sähköpostiosoitteensa, jolloin Apple ilmoittaa palveluun uniikin uuden sähköpostiosoitteen, josta viestit välitetään automaattisesti käyttäjän oikeaan osoitteeseen. Sovelluksille annettavaa sijaintitiedon käyttöoikeutta voi hallita nyt entistä tarkemmin ja myöntää sen vain yhdelle kerralle tai sille ajalle, kun sovellus on aktiivisena käytössä. WiFi- ja Bluetooth-yhteyksiä pääsee vihdoin hakemaan Ohjauskeskuksen kautta yhteyspainiketta pitkään painamalla.

Galleriasovelluksessa on täysin uusittu Kuvat-välilehti, joka sisältää nyt päivät, kuukaudet ja vuodet –välilehden sekä kaikki kuvat –välilehden. Ajankohtavälilehdiltä puhelin siivoaa koneoppimisen avulla mm. kaikki samankaltaiset kuvat sekä kuvankaappaukset ja hyödyntää tekoälyä esitettävien kuvien valinnassa ja rajaamisessa. Kuvaeditori on uudistettu täysin ja videoeditointi on tullut mukaan täysin uutena ominaisuutena – editori tarjoaa samat monipuoliset muokkausmahdollisuudet sekä kuville että videoille.

Karttasovellus on kokenut odotettuja uudistuksia mm. parantuneen karttapohjan ja katunäkymän osalta, mutta uudistukset eivät valitettavasti ole toistaiseksi tarjolla Suomessa. Muita uudistettuja sovelluksia ovat muistutukset ja pikakomennot.

iOS 13:n vakionäppäimistön mainostetaan vihdoin tukevan pyyhkäisykirjoitusta, mutta valitettavasti myöskään se ei ole toistaiseksi tuettuna Suomessa. Oikotiet on nyt eriytetty Siri Oikotiet –sovelluksesta omaksi sovelluksekseen. Käyttöliittymä ja ominaisuudet ovat pysyneet keskeisiltä osin samoina. Siri on saanut uuden entistä luonnollisemmin lauserakenteissa toimivan puheäänen.

 

Suorituskyky

iPhone 11 Pro vietti io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä parin viikon ajan lokakuun alkupuoliskolla. Laitteen toiminnassa ei esiintynyt ongelmia yhtä uudelleenkäynnistyksellä poistunutta Bluetooth-yhteyden toimimattomuutta lukuun ottamatta. Laitteelle saapui testijaksolla kaksi ohjelmistopäivitystä (iOS 13.1 ja 13.1.2).

Peruskäytössä iPhone 11 Pro –mallien toiminta on erittäin sulavaa ja nopeaa, kuten odottaa saattaa. Edeltäjämalli XS Maxiin rinnakkain verrattuna sovellusten avautumisnopeudessa tai sovellusten välillä liikuttaessa ei ole havaittavissa oikeastaan mitään nopeuseroa. Joissain sovellusten sisäisissä toiminnoissa sen sijaan havaittiin pieni etu 11 Pron hyväksi. Rinnatusten nopeimpien Android-kilpailijoiden, kuten OnePlus 7T Pron kanssa vertailtuna 11 Pro jää kakkoseksi, mutta ero on lähinnä siirtymäanimaatioiden kestossa. Galaxy Note10+:n kanssa iPhone on tasaväkisempi, voittaen osassa toiminnoista ja häviten hieman osassa.

Pelikäytössä uusi A13-järjestelmäpiiri ei jätä mitään toivomisen varaa. Kaikki testaamamme raskaamman pään mobiilipelit, kuten PUBG Mobile, Asphalt 9 ja Call of Duty pyörivät parhailla grafiikka-asetuksilla moitteettomasti. Laite lämpenee pidemmässä rasituksessa takakuorestaan havaittavasti, muttei häiritsevästi. Pidemmässä 3D-rasituksessa (GFXBench Manhattan 3.1 Battery test) suorituskyky laski vain hyvin marginaalisesti muutaman prosentin verran.

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokiksi edeltäjämalli iPhone XS Maxin sekä Android-puolelta OnePlus 7T Pron sekä Samsung Galaxy Note10+:n niiltä osin, miltä yhtenäisiä testisovelluksia oli tarjolla.

Applen A13-piiri on tänäkin vuonna ylivoimaisesti markkinoiden suorituskykyisin älypuhelinjärjestelmäpiiri. Sen suorituskyky on karkeasti ottaen vuoden verran edellä Android-puolen parhaimmistoa ja lisäksi Applella on etuna oman piirin helpompi optimoitavuus omalle käyttöjärjestelmälle. Testituloksien perusteella Applen lupaukset suorituskyvyn parantumisesta A12-piiriin nähden vaikuttaisivat myös pitävän paikkaansa.

Testituloksia tulkitessa kannattaa huomioida, etteivät eri käyttöjärjestelmillä ajetut testiohjelmat ole kaikilta osin täysin vertailukelpoisia ja esimerkiksi grafiikkatesteissä iOS käyttää eri grafiikkarajapintaa kuin Android.

 

Akunkesto

Akunkeston suhteen iPhone 11 Prota kohtaan oli positiivisia odotuksia, sillä valmistaja ilmoittaa akunkeston parantuneen selvästi edeltäjämallista. Suoraa vertailua hankaloittaa se, ettei io-techiltä löydy käytännön akunkestotuloksia edeltäjämalli iPhone XS:stä. Käytännössä akunkesto osoittautui testijaksolla hyväksi.

Testijaksolla iPhone 11 Prota käytettiin sekä tavallisessa arjessa kotimaassa että työmatkalla Lontoossa, jonka aikana puhelin sai osakseen varsin raskasta käyttöä. Akunkesto käyttäytyi eri tilanteissa varsin loogisesti, kuten kuvaajastakin voi huomata.

Kuvaajaa tulkitessa kannattaa ottaa huomioon, että iOS ei mittaa näytön päälläoloaikaa täysin samalla tavalla kuin Android-puhelimet. iPhonen ajat eivät siis ole suoraan vertailukelpoisia Android-kilpailijoihin nähden.

Normaalilla käytöllä ja noin parin tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus laski päivän aikana (n. 16 h) keskimäärin 70 %:n tason molemmille puolille. Yli kolmenkin tunnin näytön päälläoloajoilla akkua oli päivän päätteeksi vielä selvästi yli puolet.

Raskaammassa käytössä ja ulkomaanreissupäivinä roamingin ollessa käytössä puhelimella saavutettiin eräänä päivänä lähes kuuden tunnin näytön päälläoloaika niin, että akkua oli jäljellä päivän päätteeksi enää vajaa 10 %. Yhdellä latauksella lähdettiin kahden päivän ylitykseen pariin otteeseen ja tehtävästä selvittiin ongelmitta. Näytön päälläoloaika liikkui viiden tunnin molemmin puolin ja akkua oli jäljellä toisen päivän päätteeksi 10-20 %. Kahden päivän ajat on merkitty kuvaajaan punaisella.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Käyttöjärjestelmän teema oli asetettu mustaksi.

io-techin tyypillisten synteettisten akkutestien osalta iPhone 11 Prota koeteltiin YouTube-videotoistossa ja GFXBench Battery Test Manhattan -testissä. PCMark-akkutestiä ei ole saatavilla iPhonelle. Verrokiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n kahden tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella langallisten kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni noin 16 prosenttia, eli 8 % tunnissa, joka on keskitason tulos io-techissä viimeaikoina testattujen puhelimien joukossa. Laskennallisesti se tarkoittaa noin 12,5 tunnin kokonaistoistoaikaa. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä iPhone 11 Pro saavutti toistuvasti melko tarkalleen 200 minuutin tuloksen, joka on hyvin samaa luokkaa viime vuonna testatun iPhone XS Max -mallin kanssa ja sijoittuu samalla parempaan keskitasoon tämän vuoden lippulaivapuhelimien keskuudessa. Tässä testissä keskeisessä roolissa on järjestelmäpiirin virranhallinta, eli mitä aggressiivisemmin se rajoittaa piirin suorituskykyä, osaltaan sitä todennäköisemmin puhelimen akku kestää pidempään. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. Testin aikana grafiikkasuorituskyky laski vain marginaalisesti muutaman prosentin verran, joka on hyvä suoritus.

iPhonet ovat tukeneet jo parin sukupolven ajan pikalatausta, mutta mukana on siitä huolimatta toimitettu vain tehoton viiden watin peruslaturi. Nyt 11 Pro –mallien mukana toimitetaan ensimmäistä kertaa pikalaturi, jonka nimellisteho on 18 wattia (9 V, 2 A). Apple lupaa tyhjän akun latautuvan puolilleen puolessa tunnissa.

Testiemme mukaan puolen tunnin latauksella tyhjään iPhone 11 Pron akkuun täyttyy 57 %:n varaus, eli enemmän kuin valmistaja lupaa. Tunnissa akkuun latautuu lähes 90 % varaukseta ja viimeisen kymmenen prosentin lataaminen ottaa puolisen tuntia. Lataaminen täyteen ottaa runsaat puolitoista tuntia. Tulos ei ole huono, mutta ei myöskään markkinoiden parhaimmistoa. Parannus on huima, jos verrataan edeltäjämallin vakiolaturin yli kolmen tunnin latausaikoihin. Akun asetuksista löytyy uusi asetus optimoidulle akkua säästävälle lataukselle, jonka ollessa käytössä akku latautuu ensin vain 80 %:n varaustasoon ja puhelin oppii käyttäjän rutiineista milloin akku kannattaa ladata täyteen (esimerkiksi yön aikana akku latautuu täyteen vasta aamun tunteina ennen heräämistä).

Puhelin tukee myös 10 watin langatonta latausta Qi-standardin mukaisesti, joka onkin laitteen ainoa yleistä standardia tukeva lataustapa. Käänteinen latausmahdollisuus toisille langattomille laitteille puuttuu, vaikka siitä puhuttiinkin ennakkohuhuissa.

 

Yhteenveto

Vaikka uusien iPhone-mallien nimeäminen onkin numeroinnin osalta viime vuotta selkeämpää, on Pro-lisänimen käyttö mennyt Applelta pieleen. Jotta Pro-nimi olisi oikeutettu, pitäisi varustukseen kuulua yrityksen muista Pro-tuotteista löytyviä ominaisuuksia, kuten korkean virkistystaajuuden näyttö tai USB Type-C –liitäntä. Nyt nimi jää keskeisiltä osin katteettomaksi, mutta siitä huolimatta kyseessä on erittäin tasapainoinen high-end-puhelin.

Rakenteeltaan iPhone 11 Pro ei tarjoa juurikaan uutta, vaan iPhone X:ssä esiteltyä toteutusta kierrätetään nyt kolmatta vuotta ja ikä alkaa hiljalleen näkyä, sillä muodoissa ei ole monista kilpailijoista löytyvää siroutta. Toteutus on ehkä vanhahtava, mutta se ei muuta sitä tosiasiaa, että rakenne on erittäin laadukkaan tuntuinen ja tukeva. IP68-suojaus on markkinoiden paras, joskin lopputulos on kyseenalainen, sillä valmistaja ei korvaa nestevahinkoja takuuseen.

Teknisesti tarjolla on markkinoiden kärkeä edustavaa tekniikkaa, vaikka joukossa ei olekaan suoranaisia mullistavia innovaatioita. Näyttö on kuvanlaadultaan markkinoiden parhaimpia ja maksimikirkkaudeltaan ykkönen. Pienenä miinuksena Apple on päätynyt poistamaan 3D Touch –paineentunnistuksen, jolle on löytynyt oma vannoutunut käyttäjäkuntansa. Näytön yläreunan kookas lovi ei ole enää toteutuksena aivan nykypäivää, mutta erittäin hyvin toimiva Face ID –kasvojentunnistus tarjoaa sille oikeutuksen. Akun kapasiteettia on kasvatettu varsin merkittävästi, joka näkyy myös varsin asiallisena akunkestona. Apple on saanut myös vihdoin sisällytettyä pikalaturin pakkauksen toimitussisältöön.

Uusi A13-järjestelmäpiiri on edeltäjiensä tapaan ylivoimaisesti älypuhelinmarkkinoiden suorituskykyisin ja jos aiemmat merkit pitävät paikkaansa, Android-puolella täytyy odotella seuraavaan sukupolveen ennen saman tason saavuttamista. RAM-muistia on edelleen ”vain” neljä gigatavua, mutta määrä vaikuttaa täysin riittävältä iOS-alustalle ja onkin hyvä ottaa huomioon, ettei lukema ole suoraan vertailukelpoinen Android-puhelinten kanssa. Edullisimman malliversion 64 gigatavun tallennustila on nykymittapuulla reilusti yli 1000 euron puhelimeen suorastaan hävyttömän pieni ja 128 tai 256 Gt:n muistimäärä ei olisi lainkaan kohtuuton pyyntö lähtötason versioon. Tallennustilan tarve on kasvanut entisestään mm. uusien useita samanaikaisia kuvia ja videoklippejä tallentavien kameraominaisuuksien myötä.

iPhone 11 Pro –mallien kameraratkaisu on kokonaisuutena todella tasapainoinen ja ehkäpä tämän hetken älypuhelinmarkkinoiden paras. Kuvanlaatu on melko tasaista kaikkien kameroiden kesken ja etenkin pääkamera tekee todella hyvää ja tarkkaa jälkeä. Uudet kameraominaisuudet, kuten yökuvaustila, on toteutettu fiksusti ja intuitiivisesti. Kermana kakun päällä videokuvan laatu on markkinoiden parasta. Tasapainoista kamerakokonaisuutta ihaillessa onkin hieman ironista, että yksi kameran suurimmista puutteista liittyy tavallaan puhelimen mallinimeen – manuaalikuvausominaisuudet nimittäin puuttuvat ja asetukset ovat muutoinkin huonosti käsillä.

Softapuolella tarjolla on iOS:n uusin 13-versio, joka tarjoaa lähinnä pienempiä viilauksia suurempien mullistusten sijaan. Ehkäpä yksi toivotuimmista ja näkyvimmistä uusista on ominaisuuksista on tumma käyttöliittymäteema. Apple on myös viime vuosina paikkaillut tasaiseen tahtiin käyttöjärjestelmänsä puutteita, eikä Android-käyttäjälläkään ole enää niin suurta kynnystä käyttöjärjestelmän vaihtamiseen, mitä se oli vielä muutama vuosi sitten. iOS:n heikkouksina ovat edelleen pienet epäloogisuudet ja epäkäytännöllisyydet, sekä paikoin Androidia huonommat säätömahdollisuudet. iOS:n suurimpia vahvuuksia ovat sujuva yhteensopivuus Applen muiden tuotteiden kanssa, sekä älypuhelinmarkkinoiden paras päivitystuki, joka pidentää laitteen käyttöikää parhaimmillaan merkittävästi.

Yhteenvetona iPhone 11 Pro ei tarjoa oikeastaan mitään mullistavaa uutta, mutta se paketoi samoihin kuoriin tasapainoisen kattauksen hyvin toteutettuja ominaisuuksia, joita oikeastaan yksikään tämän vuoden high-end-puhelin ei ole onnistunut vastaavalla tavalla tarjoamaan. Samalla kyseessä on selvästi paras iPhone, mitä Apple on tähän mennessä valmistanut. Pieniä miinuksia toki löytyy, mutta ne eivät ole kokonaisuuden kannalta lopulta erityisen merkittäviä. Laitteen hinta on kova, mutta kun puhutaan älypuhelimien kalleimmasta hintaluokasta, on kuluttajien oltava valmis maksamaan saadakseen parasta tekniikkaa kaikilla osa-alueilla. iPhone 11 Pro pystyy hyvin pitkälti tarjoamaan sen ja huomiotta ei kannata myöskään jättää kilpailijoihin nähden selvästi pidempää ohjelmistotukea.

Markkinoilta saa toki rahoilleen suhteessa selvästi parempaakin vastinetta, mutta jos etsitään keskeisimmiltä osa-alueiltaan (näyttö, suorituskyky, akku, kamerat, ohjelmisto) kokonaisvaltaisesti markkinoiden tämän hetken parasta älypuhelinta hinnasta riippumatta, ovat iPhone 11 Pro –mallit lähimpänä kyseisen tittelin saamista. Tästä syystä päätimme pienen harkinnan jälkeen myöntää iPhone 11 Prolle Toimituksen valinta –kunniamaininnan.

Plussaa

  • Huippuluokan AMOLED-näyttö
  • Tukevan ja laadukkaan tuntuinen rakenne
  • Markkinoiden ylivoimaisesti suorituskykyisin järjestelmäpiiri
  • Monipuolinen kolmoiskameratoteutus kärkipään kuvanlaadulla
  • Älypuhelinmarkkinoiden paras videotallennus
  • WiFi 6 -tuki
  • Langaton lataus
  • Erittäin sujuvatoiminen Face ID -kasvojentunnistus
  • Äänenlaadultaan erinomaiset stereokaiuttimet
  • Akunkesto varauksin
  • Nopeasti toimiva käyttöjärjestelmä sujuvalla elenavigoinnilla
  • iOS:n pitkä päivitystuki ja Androidia parempi käyttäjätietojen suoja

Miinusta

  • Aika ajaa hiljalleen kolmatta vuotta käytössä olevasta muotoilusta ohi
  • Takakuoren lasi on erittäin kallis korjata
  • Takuu ei kata kosteusvaurioita IP68-suojauksesta huolimatta
  • 64 Gt tallennustila lähtöhintaisessa mallissa
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Epästandardi Lightning-liitäntä USB 2.0 –tuella ja ilman kuvaulostuloa
  • iOS-käyttöjärjestelmän kustomointipuutteet ja pienet epäloogisuudet
  • Kamerassa ei manuaalikuvaustilaa eikä RAW-kuvausta
  • Hinta

Huomionarvoista:

  • Ei 3,5 mm:n ääniliitäntää eikä Lightning-adapteria mukana
  • Ei muistikorttipaikkaa
  • Dual-SIM hyödynnettävissä vain eSIM:n avulla
  • NFC ei hyödynnettävissä kaikissa sovellutuksissa
  • 3D Touch jätetty pois
  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne on arka tiputuksille

 

 

This site uses XenWord.
;