
Tämän vuoden CES 2025 -messuilla esiteltiin uusimpia malleja OLED-pelinäytöistä. Muun muassa sekä Asus, että MSI esittelivät omat versionsa 27-tuumaisista QD-OLED-näytöistä 4K-resoluutiolla ja 240 hertsin virkistystaajuudella. Molempien näyttöjen uutuuksia ovat uusi aiempaa korkeamman pikselitiheyden tarjoava Samsungin QD-OLED-paneeli sekä UHBR20-nopeutta tukeva DisplayPort 2.1a -liitäntä, joka mahdollistaa koko resoluution ja virkistystaajuuden hyödyntämisen ilman Display Stream Compression- eli DSC-pakkausta. Saimme testiin molempien valmistajien uutuusnäytöt eli Asukselta ROG Swift OLED PG27UCDM- ja MSI:ltä MPG 272URX QD-OLED -mallin, joista Asus on listattu Suomessa myyntiin 1199 euron hinnalla.
Tässä artikkelissa tutustumme molempiin näyttöihin, niiden ominaisuuksiin ja vertailemme erityisesti niiden eroavaisuuksia keskenään.
Vuoden 2025 uudet 27″ QD-OLED-paneelit
Samsung esitteli vuoden 2025 CES-messuilla kaksi uutta QD-OLED-paneelia tietokonenäyttöihin, jotka molemmat ovat 27-tuumaisia.
4K UHD- eli 3840×2160-resoluution paneelin alipikseleiden valmistukseen käytetään entistä tarkempaa Pico Inkjet Pro -tulostusmenetelmää, jonka avulla niiden kokoa on saatu pienennettyä ja yhdessä korkeamman resoluution ansiosta pikselitiehys on saatu kasvatettua 160 PPI:hin. Toisena teknisena uudistuksena paneelin EL eli Electroluminece -kerros on päivitetty 5. sukupolveen ja valaistuksen hyötysuhdetta on saatu parannettua 30 %. Näyttöjen maksimikirkkaus pysyy noin 1000 nitissä ja koko näytön kirkkaus noin 250 nitissä. Hyötysuhteen parannuksella viitataan luminanssiin, jota korkeammat virkistystaajuudet yleensä vähentävät. Luminanssi kuvaa pinnalta lähtevää valon voimakkuutta eli ”pinnan kirkkautta” ja kertoo valovoiman tarkastelusuunnassa pinta-alaa kohti.
Toisessa näyttöpaneelissa on käytössä QHD- eli 2560×1440-resoluutio, mutta virkistystaajuus on nyt saatu nostettua 360 hertsistä 500 hertsiin. Paneelilla on VESA:n liikesumeutta kuvaava ClearMR 21000 -sertifiointi, joka kertoo, montako prosenttia enemmän näytöllä liikkuvassa kuvassa on selkeitä kuin sumeita pikseleitä.
DisplayPort 2.1-näyttöliitin
DisplayPort 2.1 -standardi tuo mukanaan noin kolminkertaisen kaistanleveyden verrattuna edelliseen 1.4-standardiin, jossa raakaa kaistaa on käytettävissä 32,4 Gbps (HBR3 – High Bit Rate). DisplayPort 2.1 tuo mukanaan kolme Ultra High Bit Rate- eli UHBR-nopeutta, jotka ovat:
- UHBR10 (40 Gbps)
- UHBR13.5 (54 Gbps)
- UHBR20 (80 Gbps)
Vertailun vuoksi HDMI 2.1 -standardin maksimikaista on 48 Gbps.
Uusi DisplayPort 2.1a -liitin mahdollistaa täydellä UHBR20-nopeudella molempien näyttöjen tukeman 4K UHD- eli 3840×2160-resoluution ja 240 hertsin virkistystaajuuden hyödyntämisen ilman DSC-pakkausta. Vaikka DSC-pakkaus on ainakin virallisesti ISO 29170 -standardin mukaan visuaalisesti häviötön eli ihminen ei kykene erottamaan pakatun ja pakkaamattoman kuvan eroa, se on silti matemaattisesti pakattua signaalia, mikä voi olla epätoivottua joissain tilanteissa.
Liittimen käyttö täydellä nopeudella edellyttää, että käytössä on standardia tukeva näytönohjain sekä myös uusi DisplayPort -kaapeli, joka toimitetaan molempien näyttöjen pakkauksen mukana. Valitettavasti näyttöjen mukana toimitettava kaapeli on vain alle metrin mittainen, mutta kaapelia on saatavilla myös pidempänä erikseen ostettuna.
NVIDIAn uudet GeForce RTX 50 -sarjan näytönohjaimet tukevat uusinta DisplayPort 2.1b -standardia, joka mahdollistaa kolme metriä pitkät kaapelit, jotka on nimetty DP80LL (Low Loss). AMD:n Radeon RX 7000/9000-sarjan näytönohjaimissa DisplayPort 2.1a -näyttöliitin on rajoitettu UHBR13.5 eli 54 Gbps:n nopeuteen. Standardin nopein UHBR20 eli 80 Gbps:n taso on AMD:lla tuettuna vain Radeon Pro W7000 -sarjan ammattilaisnäytönohjaimilla.
Asus ROG Swift OLED PG27UCDM
Asuksen ROG Swift OLED PG27UCDM on varustettu tasaisella 27-tuumaisella Samsungin 4. sukupolven QD-OLED -paneelilla, joka tukee 4K UHD- eli 3840×2160-resoluutiota ja sen maksimivirkistystaajuus on 240 hertsiä. PG27UCDM on AMD FreeSync Premium Pro -sertifioitu ja NVIDIA G-Sync -yhteensopiva. Näytölle luvataan alhaiset viiveet ja 3 vuoden takuu kuvan kiinnipalamistakuulla.
PG27UCDM on listattu Suomessa jälleenmyyjillä edullisimmillaan noin 1200 eurolla.
Näytön ominaisuudet
- Paneelin tyyppi: QD-OLED
- Paneelin koko: 26,5″
- Paneelin kaarevuus: –
- Natiiviresoluutio: 3840×2160
- Virkistystaajuus: 240 Hz
- DisplayHDR: True Black 400
- Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
- Ulkomitat (ilman jalustaa): 61,0 x 37,0 x 7,0 cm
- Paino (jalustalla): 7,6 kg
- VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
- Virkistystaajuuden synkronointi: AMD FreeSync Premium Pro & NVIDIA G-Sync Yhteensopiva
Ulkoisesti ja rakenteeltaan näyttö on hyvin samanlainen kuin muutkin Asuksen viimeaikaiset OLED-pelinäytöt. Takaosassa on melko isokokoinen ja valaistu ROG-logo sekä punaisella valaistu Swift-teksti jalustassa ja metallisen jalusta alaosasta on heijastettavissa paketin mukana toimitettavia ROG-logoja pöydän pintaan. Logon valaistusta ja efektejä voidaan säätää näytön OSD-valikosta tai kytkeä kokonaan pois päältä. Paneelin jäähdytyksessä auttaa kustomoitu jäähdytyssiili, jotta aktiivista tuuletinta ei tarvita.
Jalustan säätömahdollisuudet ovat 25 asteen kallistuskulma (-5° ~ 20°), 30 asteen kääntökulma molempiin suuntiin, 11 cm verran korkeussäätöä sekä pivot molempiin suuntiin.
Liitinvalikoimassa on kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä sekä yksi DisplayPort 2.1a -näyttöliitin, joiden lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kolme USB Type-A 3.2 -liitintä, USB Type-B -liitin, USB Type-C -liitin (90 W PD & DP Alt Mode). Näytössä on sisäänrakennettu virtalähde.
Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaa alhaalta keskeltä löytyvällä ohjaustikulla ja napeilla. OSD-valikot ovat Asuksen pelinäytöistä tutut ja ominaisuuksia voidaan säätää lisäksi ohjelmallisesti Asuksen DisplayWidget Center -sovelluksella, joka vaatii toimiakseen, että näyttö on liitetty tietokoneeseen USB-johdolla.
Näyttöpaneelin suojauksesta vastaava Asus OLED Care Pro pitää sisällään kaikki tyypilliset paneelinsuojaustyökalut kuten näytönsäästäjä, pikselienpuhdistus, logo ja tehtäväpalkkitunnistus. Pikselipuhdistuksen muistutus on mahdollista myös kytkeä kokonaan pois päältä. Uutena työkaluna kiinnipalamisen ehkäisemiseksi on Neo Proximity Sensor eli etäisyyden tunnistin, joka päälle kytkettynä sammuttaa näytön määritetyn ajan kuluttua, kun käyttäjä poistuu näytön edestä ja kuva palautuu välittömästi takaisin, kun käyttäjä palaa takaisin näytön ääreen.
MSI MPG 272URX QD-OLED
MPG 272URX QD-OLED on varustettu Asuksen tavoin samalla tasaisella 27-tuumaisella Samsungin 4. sukupolven QD-OLED -paneelilla, joka tukee 4K UHD- eli 3840×2160-resoluutiota ja sen maksimivirkistystaajuus on 240 hertsiä. Virkistystaajuuden synkronointi hoituu Adaptive-sync -teknologialla ja näytölle luvataan 3 vuoden takuu sisältäen kuvan kiinnipalamisen.
MSI:n näyttö ei ole vielä saapunut myyntiin Suomessa artikkelin kirjoitushetkellä.
Näytön ominaisuudet
- Paneelin tyyppi: QD-OLED
- Paneelin koko: 26,5″
- Paneelin kaarevuus: –
- Natiiviresoluutio: 3840×2160
- Virkistystaajuus: 240 Hz
- DisplayHDR: True Black 400
- Vasteaika: 0,03 ms (GtG)
- Ulkomitat (ilman jalustaa): 61,1 x 35,7 x 6,0 cm
- Paino (jalustalla): 8,1 kg
- VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
- Virkistystaajuuden synkronointi: Adaptive Sync
Asuksen näyttöön verrattuna MSI on ulkoisesti materiaaleiltaan ja rakenteeltaan halvemman ja muovisemman tuntuinen. Sen jalusta on tukeva, mutta muovinen ja takaosassa on pieni MSI:n logo säädettävällä RGB-valaistuksella.
Jalustan säädöt ovat Asuksen kanssa identtiset eli 25 asteen kallistuskulma (-5° ~ 20°), 30 asteen kääntökulma molempiin suuntiin, 11 cm verran korkeussäätöä sekä pivot molempiin suuntiin.
Liitäntöinä on kaksi HDMI 2.1 -näyttöliitintä ja kuten Asuksessakin, DisplayPort 2.1a -näyttöliitin, joiden lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n kuulokeliitäntä, kaksi USB Type-A 3.2 -liitintä, USB Type-B -liitin, USB Type-C -liitin (90 W PD & DP Alt Mode). Näytössä on sisäänrakennettu virtalähde.
Näytön OSD-valikoissa liikutaan näytön takaa alhaalta keskeltä löytyvällä ohjaustikulla ja napeilla. Näytön sisäisten OSD-valikkojen lisäksi ominaisuuksia voidaan säätää lisäksi ohjelmallisesti MSI Gaming Intelligence -sovelluksella, joka vaatii toimiakseen, että näyttö on liitetty tietokoneeseen USB-johdolla.
MSI:n OLED Care 2.0 pitää sisällään tyypilliset OLED-paneelisuojaustyökalut. Asuksesta poiketen MSI:ssä pikselipuhdistuksen muistutusta ei ole mahdollista kytkeä kokonaan pois päältä, vaan valittavina on ”Auto” (4 tuntia) ja ”Usage 16 hrs” (16 tuntia).
Mittaus- ja testitulokset
Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.
Testit on ajettu uusimmalla firmware-versiolla (MCM101 ja FW.008).
OLED-paneelin kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.
Lisäksi mittasimme näytön viivettä OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -mittalaitteella, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä.
HUOM! Tehdasasetuksista poiketen PG27UCDM:ssä oli testatessa Uniform Brightness -tila käytössä, joka rajoittaa maksimikirkkauden tietylle tasolle, jolla se pysyy samana valaistavien pikselien määrästä huolimatta. Jos tila ei ole päällä, mittalaitteemme antamat tulokset esimerkiksi väritarkkuudesta eivät ole kohdallaan. 272URX:ssä kyseinen tila on aina päällä. Molemmat näytöt on myös testattu virransäästötila pois päältä.
Kirkkaus
Etenkin MSI:n 272URX:n tuotesivulla mainostetaan Samsungin uutta 5-kerroksista Tandem OLED -paneelia EL Gen 3 -teknologialla, jonka kerrotaan tuottavan jopa 30 % enemmän kirkkautta. Meidän omissa mittauksissamme tämä ei kuitenkaan konkretisoitunut mainostetulla tavalla. Sekä Asuksen PG27UCDM, että MSI:n 272URX mittautti lähes identtiset tulokset eli noin 280 cd/m² SDR-tilassa ja 800 cd/m² HDR-tilassa pienimmällä ikkunan koolla. Molemmissa näytöissä on sama paneeli, joten tulosten identtisyys kautta linjan ei sinänsä yllätä, mutta tulokset eivät myöskään poikenneet juurikaan edellisistä testaamistamme OLED- ja QD-OLED -paneeleista.
Kuten aiemmin mainittiin Asus PG27UCDM:ssä on mahdollista kytkeä Uniform Brightness -ominaisuus päälle tai pois päältä, mutta MSI 272URX:ssä se on aina päällä. Yllä olevassa SDR kirkkaus -graafissa on kuvattu kirkkauden käyttäytyminen Asuksen kohdalla Uniform Brightness poissa päältä. Kun ominaisuus on kytketty päälle kirkkaudet mukailevat täysin MSI:n näytön kirkkauksia.
Värintoistoalue
Molemmat näytöt kattoivat testeissämme lähes saman väriavaruuden, Asus kattoi 100 % sRGB-, 92 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3-väriavaruudesta ja MSI vastaavasti 100 % sRGB-, 91 % AdobeRGB- ja 97 % DCI-P3-väriavaruudesta.
Gammavastaavuu
Asus PG27UCDM:ssä on valittavissa kolme eri gamma-asetusta, joista oletuksena käytössä on Gamma 2.2. Kaikki mitatut arvot olivat testiemme perusteella hyvin lähellä oikeaa arvoa.
MSI 272URX mahdollistaa vain yhden gamma-asetuksen (2.2). Myös MSI:n gamma-käyrä oli testeissämme kohdallaan.
Väritarkkuus
Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.
Väritarkkuuden keskiarvoksi molemmat näytöt mittauttivat alle 1 Delta-E:n tuloksen, Asuksen ollessa marginaalisesti tarkempi 0,88 Delta-E keskiarvolla.
Väritasaisuus
Väritasaisuudessa Asuksen paneeli oli kautta linjan hyvällä tasolla. Suurimmat poikkeamat jäivät reiluun 1 Delta-E lukemiin paneelin vasemmassa reunassa.
Saman paneelin omaava MSI 272URX mittautti samankaltaiset tulokset eli myös sen väritasaisuus on hyvä.
Valotasaisuus
Valotasaisuudessa suurimmat poikkeamat mitattiin Asus PG27UCDM:n kohdalla paneelin alaosassa 4-6 prosentin poikkeamalla.
MSI 272URX oli myös valotasaisuudessa Asuksen kaltainen ja arvot ovat lähes samat. Suurimmat poikkeamat paneelin alaosassa 4-6 prosentin poikkeamalla.
Tehonkulutus
Mittasimme tehonkulutusta seinästä Cotech EMT707CTL -mittarilla näytön täydellä kirkkaudella, kun taustana oli valkoinen taustakuva.
Asus sai tehonkulutusmittauksessamme alhaisemman tuloksen 83 watilla, kun MSI:llä tehonkulutus oli 9 wattia enemmän eli 92 wattia. Verrattuna aiemmin testattuihin isompiin 32-tuumaisiin 4k QD-OLED -paneeleihin tehonkulutus oli uusilla 27-tuumaisilla 4k-paneeleilla noin 30-40 wattia alhaisempi.
Viive
Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.
Liikesumeus oli molemmissa näytöissä lähes identtisen kaltaista ja tyypillistä mitä tulee OLED- ja QD-OLED -paneeleihin. Häntimistä ei ole havaittavissa millään virkistystaajuudella.
Asuksen vasteajaksi mitattiin korkeimmalla 240 hertsin virkistystaajuudella 1,2 millisekuntia. Vasteaika oli alle 2 millisekuntia kaikilla mitatuilla virkistystaajuuksilla.
MSI:n vasteajaksi mitattiin korkeimmalla 240 hertsin virkistystaajuudella noin 2 millisekuntia. Myös MSI:n vasteaika oli alle 2 millisekuntia kaikilla mitatuilla virkistystaajuuksilla.
Myös sisääntuloviiveeksi molemmat näytöt saivat saman tuloksen eli 1,9 millisekuntia.
Molempien näyttöjen mitatut kokonaisviiveet olivat hyvin alhaiset ja samalla tasolla kuin monet testissämme olleet OLED- ja QD-OLED -pelinäytöt.
Käyttökokemukset
Sekä Asuksen, että MSI:n näytössä on kiiltävämpi pinnoite, joka aiheuttaa herkemmin heijastuksia valaistuissa ympäristöissä ja paras käyttökokemus näytöillä tulee tilassa, jossa valaistus on vähäinen. Tekstin selkeys on korkeamman pikselitiheyden ansiosta jälleen ottanut askeleen selkeämpään suuntaan. Tarkkaan katsottuna tekstin ympärillä on edelleen havaittavissa jonkin verran vihertäviä pikseleitä, mutta pitkälle ollaan tultu ensimmäisen sukupolven OLED-paneelien tekstinlaadusta.
MSI:n näyttö tyrkytti tai pakotti aivan liian aggressiivisesti kolmannen osapuolen sovelluksia asennettavaksi. Kun näytön kytki USB-johdolla kiinni tietokoneeseen esimerkiksi Gaming Intelligence -ohjelmiston käyttöä varten, aukesi automaattisesti ikkuna, jossa kehotetaan asentamaan näytön ajurit. Kun ajurien asennuksessa mennään eteenpäin, aukesi valikko, jossa on ennalta valittu asennettavaksi neljä kolmannen osapuolen sovellusta, jotka eivät liity itse näytön käyttämiseen mitenkään. Jos kaikki valinnat otti pois, asennusta ei voitu suorittaa eli joku valinta oli pakko pitää päällä. Samoin kun MSI:n Gaming Intelligence -ohjelmisto käynnistetään ensimmäisen kerran, se tyrkyttää käyttäjälle Norton virustorjuntaa asennettavaksi.
Loppuyhteenveto
Molemmat näytöt Asus ROG Swift OLED PG27UCDM sekä MSI 272URX QD-OLED ovat 27-tuumaisia pelinäyttöjä, jotka tukevat 4K UHD- eli 3840×2160-resoluutiota ja 240 hertsin virkistystaajuutta. Molemmissa näytöissä on käytössä sama Samsungin 4. sukupolven QD-OLED paneeli, joten ne olivat useimmissa testeissämme hyvin samantasoisia. Asus PG27UCDM on tällä hetkellä myynnissä Suomessa noin 1200 euron hintaan, kun taas MSI 272URX ei ole artikkelin kirjoitushetkellä listattuna suomalaisilla jälleenmyyjillä.
Vaikka molemmissa on käytössä sama paneeli, joitain eroja näyttöjen väliltä kuitenkin löytyi. Asus on ulkoisesti laadukkaamman oloinen metallisella jalustallaan, kun taas MSI:n näyttö muovisella rakenteeltaan muistuttaa hyvin perustason näyttöä. Samasta paneelista huolimatta vain Asuksen näytöllä on AMD FreeSync Premium Pro -sertifiointi ja G-sync-yhteensopivuus, kun taas MSI:n näytössä käytössä on ainakin toistaiseksi vain Adaptive Sync. MSI on edellisissä malleissa saanut ja lisännyt näytöilleen virallisen sertifioinnin vasta myöhemmin.
Asuksen näytöstä löytyy myös jonkin verran enemmän säätömahdollisuuksia esimerkiksi gamma-arvon ja Uniform Brightness -tilan suhteen. Molemmista näytöistä löytyy nykypäivän lippulaivanäytöistä tuttuja AI-ominaisuuksia, kuten tekoälyllisesti säädellyt väriprofiilit käyttöskenaarion mukaan ja väriä taustan mukaan vaihtava tähtäin. Valmistajat lupaavat molemmille näytöille 3 vuoden kiinnipalamistakuun ja molemmista näytöistä löytyy samankaltaisia työkaluja kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseen. Mainitsemisen arvoisena erona Asuksen uusi etäisyysanturi, joka sammuttaa ja käynnistää näyttöä siitä riippuen, onko käyttäjä näytön edessä vai ei.
4K UHD -resoluutio 27-tuumaisessa näytössä mahdollistaa korkean pikselitiheyden, joka osaltaan tuottaa hyvin tarkan kuvan ja parantaa entisestään OLED-paneelien akilleen kantapäätä eli tekstin tarkkuutta ja selkeyttä. Kun käytössä on korkeimmillaan 240 hertsin virkistystaajuus niin kaiken kaikkiaan koko konfiguraation kohdeyleisö saattaa olla kuitenkin melko rajallinen. 4K-resoluution käyttäminen peleissä vaatii todella suorituskykyisen näytönohjaimen, jotta ruudunpäivitysnopeudet ovat pelattavalla tasolla ja useimmat 4K-resoluutiota havittelevat haluavat näytölleen suuremman esimerkiksi 32-tuumaisen kokoluokan ennemmin kuin 27-tuumaa. Kilpailullisiin peleihin paremmin soveltuvaksi kokoluokaksi näytöllä on kuitenkin nykypäivän standardeihin nähden melko alhainen virkistystaajuus 240 hertsillä.
Nähtäväksi jää löytävätkö tämän kaltaiset näytöt yleisönsä. Kerro kommenteissa, jos olet näytön kohderyhmää, mihin käyttöön näyttöä suunnittelet.
Asus ROG Swift OLED PG27UCDM
- Ulkoisesti laadukkaamman oloinen
- Marginaalisesti pienemmät viiveet
- Enemmän säätömahdollisuuksia kuvan suhteen
- Alhaisempi tehonkulutus
- Uusi Proximity sensor -ominaisuus näytön kiinnipalamisen ehkäisemiseksi
MSI MPG 272URX QD-OLED
- Kolmannen osapuolen sovelluksia tyrkyttäviä ohjelmistoja
- Ei sertifiointeja virkistystaajuuden synkronointiin
- Todennäköisesti halvempi jos/kun saapuu Suomen markkinoille
Kommentoi uutista tai artikkelia foorumilla (Kommentointi sivuston puolella toistakseksi pois käytöstä)
Lähetä palautetta / raportoi kirjoitusvirheestä