Testasimme Huawein erityisesti juoksijoille suunnatun Watch GT Runner -älykellon.

Huawei Watch GT Runnerin ominaisuudet ja käyttökokemus ovat lähes identtisiä Watch GT 3 -malliston kanssa ja samoin on myös laitteen 279 euron hintakin. Tämän myötä myös Runnerin loppuarvio on  GT 3:sta tuttu – kyseessä on toimiva kevytälykello, joskin sen hinta on vielä liian korkea kovimpiin kilpailijoihin nähden. Lisäksi Health-sovelluksen lataaminen Google Playn ulkopuolelta on väistämättä suurehko miinus varsinkin peruskäyttäjille. Viralliseen suositushintaansa Watch GT Runner kilpailee Samsungin Galaxy Watch 4 -malleja vastaan, eikä käytännössä onnistu kilpailua voittamaan kuin akunkestonsa ja juoksukykyindeksin mukanaan tuoman treenaamisen lisätarkkuuden osalta.

Mikäli Huawein kellot kuitenkin kiinnostavat, valinnan GT 3 -mallien ja GT Runnerin välillä voi tehdä käytännössä sen perusteella kaipaako kellolta monipuolisempia arviointeja juoksutaidosta ja pykälän nopeampaa GPS-yhteyttä, vai onko kenties tavanomaisempi tyylikäs metallinen rakenne tärkeämpi ominaisuus.

Plussaa

 • Tasaisen varmasti toimivat liikunta- ja terveysmittausominaisuudet
 • Kätevä juoksukykyindeksi
 • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla
 • Akunkesto
 • Laadukas ja tarkka näyttö

Miinusta

 • Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
 • Rajoitetut ominaisuudet iOS:n kanssa (ei 3. osapuolen sovelluksia tai viesteihin vastaamismahdollisuutta)
 • Heikko ulkopuolisten sovellusten tarjonta
 • Hinta varauksin

Huawein Watch GT Runner lanseerattiin Suomen markkinoille maaliskuun loppupuolella. Kyseessä on nimensä mukaisesti Watch GT -sarjaan kuuluva niin sanotusti kevyemmin älykäs kello, joka jakaa nimensä lisäksi monin osin myös ominaisuutensa aiemmin io-techin testissäkin käyneiden Watch GT 3 -mallien kanssa.

Watch GT Runner rakentuu 46 mm:n AMOLED-näytön ympärille ja nimensä mukaisesti se on suunnattu erityisesti juoksijoille. Runko kellossa on polymeerikuitua GT 3 -mallien ruostumattoman teräksen sijaan, minkä lisäksi myös antennirakennetta on kehitetty parempaa GPS:ää varten. Ohjelmisto itsessään on GT 3 -kelloista tuttu, eli Harmony OS:n kevennetty versio, joka tukee edelleen kolmannen osapuolen sovelluksia, mutta GT-malleista uutuus erottuu muutamilla mukaan lisätyillä erityisesti juoksijoille suunnatuilla ominaisuuksilla.

Suositushinta Watch GT Runnerilla on GT 3 -mallistosta tuttu 279 euroa.

Tässä artikkelissa tutustumme Huawei Watch GT Runneriin kolmen viikon ympärivuorokautisen käyttöjakson pohjalta. Koska uutuuskello jakaa monin osin GT 3:n kanssa yhteiset ominaisuudet, voi pohjalle lukea myös Watch GT 3:n arvion.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Huawei toimittaa kellonsa tavanomaisissa neliskanttisissa pahvipakkauksissa, jonka päällä on värillinen kuva itse kellosta. Toimitussisältöön kuuluvat kellon lisäksi:

 • Magneettinen latauslätkä kiinteällä USB-A-kaapelilla
 • Vaihdettava lyhyempi hihna
 • Pikaohje ja takuutietolappuset

Watch GT Runnerin latauslätkä on tuttu Watch GT 3 -mallistosta ja myös kalliimmasta Watch 3:sta, joiden tavoin myös Runner-malli tukee langatonta Qi-latausta oman lätkänsä lisäksi.

 

Kellon rakenne ja yksityiskohdat

Ulkoisesti Watch GT Runner erottuu GT 3 -malleista jo ensisilmäyksellä, sillä kiiltävän ja perinteisen tyylikkään ruostumattomasta teräksestä valmistetun rungon sijaan Runner käyttää mattapintaista mustaa muovirunkoa. Toisaalta vastapainona kello on suurempaa GT 3:a vastaavasta 46 mm:n kellotaulusta huolimatta nelisen grammaa kevyempi.

Huawei Watch GT Runner:

 • 1,43” AMOLED -näyttö, 466 x 466 -resoluutio
 • Mitat: 46,1 x 46,1 x 11 mm (K x L x S)
 • Paino: 38,5 grammaa

Näyttö itsessään on GT 3:sta tuttu 466 x 466 -resoluution OLED-paneeli, joka on mukavan tarkka ja värintoistoltaan laadukas.

Oikean kyljen painikkeet Watch GT Runnerissa ovat niin ikään GT 3 -malleista tutut, eli yläpuolelta löytyy pyöritystä tukeva kruunupainike ja alapuolella tavanomainen pikavalintapainike, jolla käynnistyy vakiona harjoitteluohjelma.

Watch GT Runnerille taataan 5ATM-vedenpitävyys, jonka luvataan tarjoavan vesitiiviys 50 metriin saakka, mutta IP-sertifikaattia kellolle ei luvata.

Kellohihnana Huawein juoksukellossa toimii urheilukellolle sopivasti silikoniranneke, joka on kädessä varsin mukavan tuntuinen ja joustava. Kiinnitys on toteutettu tavanomaisella 22 mm:n pikakiinnityksellä, joten kellohihna on suoraan vaihdettavissa esimerkiksi Watch GT 3:n suuremman 46 mm:n mallin kanssa.

Muun rakenteen tavoin myös Watch GT Runnerin pohja on muovia ja keskelle on sijoitettu varsin tutunnäköiset sensorit, sillä myös sykkeen ja veren happipitoisuuden mittaamiseen käytettävät sensorit ovat Watch GT 3 -mallistosta tutut. Myös mikrofoni ja kaiutin löytyvät serkusmallien tavoin. Lämpötilaa mittaava anturi on kuitenkin jätetty pois uutuuskellosta. Kyseiselle ominaisuudelle ei kuitenkaan ainakaan GT 3 -mallien kanssa ollut käytännössä merkittävää käyttöä, sillä ranteen lämpötila vaihtelee paljon päivän mittaan, eikä kello kyennyt siten esimerkiksi tunnistamaan kuumetta.

Käytännössä testeissä pääosin varsin turhaksi havaitun lämpötila-anturin puutteen vastapainona Watch GT Runner on kuitenkin muuttanut GPS-antenniratkaisuaan Watch GT 3 -mallistoon verrattuna. Uutuuskellon antennit tulevat pelkän näyttökehyksen lisäksi hihnakiinnikkeisiin saakka ja sen seurauksena Runnerin GPS-yhteyden luvataan olevan sekä nopeampi että vakaampi kuin GT 3 -malliston.

 

Kellon suorituskyky ja ohjelmisto

Kuten kellon näyttö ja pääosin sensorikattauskin, on myös Watch GT Runnerin sisällä sykkivä rauta mitä todennäköisimmin Watch GT 3 -mallistosta tuttua, vaikka valmistaja ei suorituskyvystä vastaavaa järjestelmäpiiriä olekaan tuotesivuilleen erotellut. Tallennustilaa kellossa on 4 Gt ja sitä voi käyttää niin musiikin tallentamiseen kelloon kuin myös kolmannen osapuolen sovelluksiin, joita Watch GT Runner GT 3 -mallien tavoin tukee.

Huawei Watch GT Runnerin tekniset tiedot:

 • 4 Gt tallennustilaa
 • Bluetooth, NFC, GNSS

Myös yhteysominaisuudet ovat GT 3 -malleista tutut, eli puhelimeen yhteys muodostetaan Bluetoothin yli ja se on myös kellon ainoa yhteys ulkomaailmaan, sillä Wi-Fi-verkkoja Watch GT Runner ei tue. Puhelimen lisäksi Bluetoothin yli on mahdollista yhdistää myös kuulokkeet. NFC:kin kellosta löytyy GT 3 -mallien tavoin, mutta edelleenkään Huawein Healthin Wallet-osio ei vaikuttaisi Suomessa ainakaan testilaitteessamme toimivan.

Sovelluskauppaan ei Watch GT Runnerilla ole suoraan kellosta asiaa, vaan sinne on mentävä Health-sovelluksesta, jonka yli sovellukset asennetaan kelloon. Huomion arvoisena miinuksena Apple-käyttäjille Healthin iOS-versiossa ei kauppapaikkaa ole tarjolla, eli kellon sovelluskattausta ei iPhonen kanssa käytettäessä ole edes mahdollista laajentaa.

Käyttöjärjestelmä on tuttu Watch GT 3:sta, joskin sovellusvalikko Runnerissa on vakiona listatilassa. GT 3:n ruudukkonäkömä on kuitenkin asetettavissa päälle kellon asetuksista. Käyttöliittymän sisällä liikkuminen on aiemmista Huawei-kelloista tutun nopeaa ja vaivatonta.

Puhelimen puolelle Watch vaatii tuttuun tapaan Huawei Health -sovelluksen, jota ei vieläkään ole Android-puolella päivitetty Google Play -kauppaan. Sen sijaan käyttäjän on ladattava omansa Huawein sivuilta tai Huawein AppGallery-sovelluskaupasta. Teknologiaan perehtyneille käyttäjille vaiva ei todennäköisesti ole suuri, mutta joillekin kuluttajille se voi olla huomattavasti käyttöönottoa vaikeuttava tekijä. Lisäksi se tuo mukanaan myös mahdollisen tietoturvariskin, sillä Healthin asennusta varten on hyväksyttävä Play -kaupan ulkopuolisten sovellusten asentaminen.

iOS-käyttäjät puolestaan voivat ladata uusimman Healthin suoraan App Storesta ja sovellus toimii ongelmitta myös uuden Watch Runnerin kanssa.

 

Käyttökokemukset ja akunkesto

Kuten itse ohjelmisto, myös käyttökokemus Watch GT Runnerissa on käytännössä Watch GT 3:sta tuttu. Päivittäisessä käytössä kellon käyttö on varsin miellyttävää ja tuttua aiemmista Huawein kevytälykelloista tarjoten mahdollisuuden nähdä puhelimen ilmoitukset, vastata ja soittaa puheluita puhelimen kaiuttimena toimien ja seurata niin liikunta- kuin myös terveystietoja.

Watch GT 3:een jälkikäteen tulleen päivityksen mukana tuotu mahdollisuus vastata WhatsAppin, Telegramin ja Facebook Messengerin viesteihin on mukana myös Watch GT Runnerissa. Huomion arvoisena seikkana vastausvaihtoehdot toimivat vain Android-puhelimilla ja iOS-käyttäjät jäävät sovellustuen tavoin myös viesteihin vastaamisessa paitsioon, sillä iPhonen parina Watch GT Runner ei kykene viesteihin vastaamaan.

Kolmannen osapuolen sovellusten tuki itsessään on Watch GT 3 -malliston tavoin varsin pelistetty. Sovellukset ovat varsin yksinkertaisia ja vaativat usein puhelimeen asennettavan sovelluksen parikseen, minkä lisäksi sovellustarjonta on myös edelleen varsin heikko.

Muutkin Watch GT 3:n perusominaisuudet ovat Watch GT Runnerissa mukana ja toimivat totuttuun tapaan. Unenseuranta vaikuttaa tarkalta ja kello kykenee erittelemään kevyen unen, REM-unen ja syvän unen. Stressitasojakin kello mittaa, mutta jälleen sen tulokset jäivät allekirjoittaneen käytössä poikkeuksetta erikoisen alhaisen näköisiksi.

Liikuntaseurantaominaisuudet ovat perustasoltaan tuttuja ja varsin toimiva, mutta Runneriin on tuotu lisänä mukaan alussa mainittu juoksukykyindeksi, joka antaa käyttäjän juoksun tasosta numeroarvion, jonka kehitystä voi sitten seurata. Arvosana perustuu juoksunopeuteen ja valmistajan mukaan 85,3:n juoksukykyindeksi vastaa maratonin maailmannopeusvauhtia, 56,4:n juoksukykyindeksiä kolmen tunnin maratonvauhtia ja 40,7 puolestaan neljän tunnin maratonvauhtia.

Juoksukykyindeksin perusteella kello kykenee tarjoamaan arviot käyttäjänsä juoksunopeudesta 5 ja 10 kilometrin sekä puoli- ja täysmaratonien matkoille. Ainakin allekirjoittaneen osalta kellon antamat arviot 5 ja 10 kilometrin keskinopeuksista vaikuttivat kohtalaisen luotettavilta. Tämän lisäksi juoksukykyindeksiä käytetään kellon juoksuohjelmien optimointiin käyttäjälle sopivaksi.

Juoksukykyindeksin lisäksi Runner tuo uutena ominaisuutena testin, jossa mitataan käyttäjän laktaattikynnys, eli sykealue, jossa maitohappoa alkaa kertyä enemmän kuin keho kykenee sitä poistamaan. Testi itsessään on varsin nopea tehdä hieman vajaassa puolessa tunnissa. Testituloksen tarkkuudesta on vaikea sanoa mitään tarkempaa, mutta sitä voinee pitää ainakin suuntaa antavana.

Ainoana fyysisenä kehityksenä GT 3 -mallistoon toimii aiemmin mainittu antennirakenteen jatkaminen kellohihnan kiinnikkeisiin saakka. Käytännössä testijaksolla tämä muutos nähtiin aiempaa nopeampana GPS-yhteyden löytymisenä ja useimmiten yhteys muodostuikin jo alle puolessa minuutissa. Testijaksolla tehtyjen pyörälenkkien ja juoksuharjoitteiden perusteella GPS vaikuttaisi myös olevan varsin tarkka.

Akunkestoksi Watch GT Runnerille luvataan GT 3:n 46 mm:n mallista tutut 14 päivää tavanomaista käyttöä ja 8 päivää raskasta käyttöä. Testijaksolla Watch GT Runner kesti poikkeuksetta hieman reilun viikon, mutta tulokset olivat kuitenkin lähempänä viikkoa kuin kahta. Watch GT Runnerin akunkesto silti markkinoiden parhaimmistoa luokassaan.

Näyttö pidettiin testijaksolla vakioasetuksilla, eli se sammui lepotilassa.

 

Yhteenveto

Huawei Watch GT Runnerin ominaisuudet ja käyttökokemus ovat lähes identtisiä Watch GT 3 -malliston kanssa ja samoin on myös laitteen 279 euron hintakin.

Ulkoisesti Runner erottuu GT 3 -mallistosta muovisella rungollaan, kun GT 3 -kellot käyttivät puolestaan metallista rakennetta. Tämän myötä Runner on myös jonkin verran GT-malleja urheilullisemman näköinen.

Rautatasolla Runnerista on poistettu GT 3 -malleista löytyvä kohtalaisen turhaksikin tuomittu lämpötila-anturi. Sen sijaan Watch GT Runner tuo mukanaan parannellun GPS-järjestelmän, joka on havaittavasti GT 3 -malleja nopeampi ja valmistajan mukaan myös tarkempi.

Ohjelmiston osalta kellot ovat lähes identtisiä – niin GT 3 -mallit kuin myös GT Runner tukevat yksinkertaisia kolmannen osapuolen sovelluksia, mikä sijoittaa Runnerin käytännössä kevyimpien kevytälykellojen ja täysiveristen älykkäämpien kellojen väliin. GT 3 -malleista Runner erottuu vain mukaan lisätyllä juoksukykyindeksillä ja laktaattikynnyksen mittausominaisuudellaan, jotka voivat miellyttää juuri juoksemiseen keskittyviä kuluttajia.

Kokonaisuudessaan Watch GT Runnerin loppuarvio on kuitenkin GT 3:sta tuttu – kyseessä on toimiva kevytälykello, joskin sen hinta on vielä liian korkea kovimpiin kilpailijoihin nähden. Lisäksi Health-sovelluksen lataaminen Google Playn ulkopuolelta on väistämättä suurehko miinus varsinkin peruskäyttäjille. Viralliseen suositushintaansa Watch GT Runner kilpailee Samsungin Galaxy Watch 4 -malleja vastaan, eikä käytännössä onnistu kilpailua voittamaan kuin akunkestonsa ja juoksukykyindeksin mukanaan tuoman treenaamisen lisätarkkuuden osalta.

Mikäli Huawein kellot kuitenkin kiinnostavat, valinnan GT 3 -mallien ja GT Runnerin välillä voi tehdä käytännössä sen perusteella kaipaako kellolta monipuolisempia arviointeja juoksutaidosta ja pykälän nopeampaa GPS-yhteyttä, vai onko kenties tavanomaisempi tyylikäs metallinen rakenne tärkeämpi ominaisuus.

Plussaa

 • Tasaisen varmasti toimivat liikunta- ja terveysmittausominaisuudet
 • Kätevä juoksukykyindeksi
 • Kello tukee langatonta latausta Qi-standardilla
 • Akunkesto
 • Laadukas ja tarkka näyttö

Miinusta

 • Health-sovellus ei ole saatavilla Google Play -kauppapaikasta
 • Rajoitetut ominaisuudet iOS:n kanssa (ei 3. osapuolen sovelluksia tai viesteihin vastaamismahdollisuutta)
 • Heikko ulkopuolisten sovellusten tarjonta
 • Hinta varauksin
This site uses XenWord.