io-tech testasi Motorolan uuden keskihintaisen One Vision -älypuhelimen.

Motorolan älypuhelinmallisto on selvästi tällä hetkellä murroksessa, sillä yritykseltä ei ole tullut hetkeen lippulaivamalleja kansainvälisille markkinoille ja toisaalta alempaan keskihintaluokkaan sillä on nyt tarjota sekä Moto G- että One-sarjan puhelimia. io-tech testasi Motorola One –mallin viime syksynä ja nyt tuorein lisäys One-mallistoon on One Vision, joka ainakin hinnaltaan asettuu aiemmin testatun Onen seuraajaksi.

Motorola julkaisi One Visionin toukokuun puolivälissä, eli reilusti alle vuoden One-mallin jälkeen. Uutuus on hinnoiteltu Suomessa 299 euroon ja sen myynti alkoi kesäkuun alussa. Hinta.fin mukaan laitteen hinta on tämän artikkelin julkaisuhetkellä heinäkuun alkupuolella edullisimmillaan noin 279 euroa. Saatavuus on Suomessa kohtalaisen hyvä.

Motorola One Vision piipahti io-techin toimituksen käytössä ja käymme tässä artikkelissa läpi huomioita puhelimesta noin parin viikon käyttökokemuksien pohjalta hieman täysimittaista testiartikkelia lyhyemmässä muodossa.

 

Pakkaus ja sen sisältö

 

One Vision toimitetaan pelkistetyssä purppuranvärisessä pahvirasiassa, jonka kannessa on mallimerkintä ja pohjassa keskeisimmät ominaisuudet sekä kuva tuotteesta. Toimitussisältöön kuuluu puhelimen ohella käyttöohjeet, takuu- ja lakitiedot, nappikuulokkeet, USB Type-C –kaapeli, 18 watin pikalaturi sekä taipuisat läpinäkyvät suojakuoret.

Valitettavasti totesimme jo testijakson aikana suojakuorien kellertyvän (kuten kuvastakin näkyy) sekä sumentuvan havaittavasti, jonka myötä puhelin ei enää näy kovinkaan edustavasti kuoren läpi.

 

Rakenne, tekniset ominaisuudet ja yksityiskohdat

Ensimmäisenä One Visionissa pistää silmään sen poikkeuksellisen pitkulainen muotoilu, joka on seurausta erittäin laajakuvaisesta 21:9-kuvasuhteen näytöstä. Motorola kutsuu näyttöä CinemaVision-nimellä ja mainostaa sen olevan suunniteltu yhden käden käyttöön. Osittain kyse on makuasioista.

Muotoilultaan One Vision on muuttunut jonkin verran One-malliin nähden, mutta erikoisia mittasuhteita ja väritystä lukuun ottamatta muotoilua ei voi pitää edelleenkään erityisen persoonallisena. Takakuoren pitkät sivut ovat aiempaa pyöristetymmät, joten One Vision istuu erittäin mukavasti kouraan.

Rakenteeltaan One Vision on kiiltäväksi pinnoitettua muovia sekä Gorilla Glass –lasia. Muovikehyksestä huolimatta rakenne tuntuu erittäin tukevalta, eikä se elä tai nitise lainkaan. Muovin ansiosta laitteen voi myös odottaa ainakin teoriassa sietävän hieman paremmin pudotuksia. Puhelimen viimeistely vaikuttaa hyvältä ja puhelimen pinnassa on nanoviimeistely, joka tarjoaa IP52-tason suojan roiskevettä vastaan.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 160,1 x 71,2 x 8,7 mm
  • Paino: 180 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 82,5 %

One Visionin ulkomitat poikkeavat varsin paljon useimmista saman koko- ja hintaluokan puhelimista. Mittasuhteiden osalta paras vertailukohta lienee samalla näyttökuvasuhteella varustettu Sony Xperia 10, jo on 0,3 tuumaa pienemmän näyttönsä myötä 4,4 mm lyhyempi, 3,2 mm kapeampi ja 0,3 mm ohuempi. Tavanomaisemmista malleista 6,2-tuumainen (19,5:9) Honor 20 Lite on 5,3 mm lyhyempi, 2,4 mm leveämpi ja 0,7 mm ohuempi.

Jossain määrin edeltäjämalliksi laskettava 5,9-tuumainen Motorola One on peräti 10,1 mm lyhyempi ja 0,7 mm ohuempi, mutta vastaavasti millimetrin leveämpi. Saman valmistajan valikoimista 6,2-tuumainen (19:9) Moto G7 Plus on 3,1 mm lyhyempi ja 0,4 mm ohuempi, mutta merkittävät 4,1 mm leveämpi, joten näytön kuvasuhteella on suuri merkitys.

Takakuoren väritys on samaan aikaan tyylikäs ja näyttävä. Väritys on reunoilta vaaleampi ja keskeltä tummempi, jonka lisäksi pinnassa on nähtävissä valon mukaan muuttuva syvyysefekti ja läheltä katsottuna voi havaita myös erittäin hienojakoisen rasterikuvioinnin.

Takakuoren materiaali on reunoilta selvästi kaarevaksi muotoiltua Gorilla Glass –lasia. Pinta on kohtalaisen herkkä keräämään sormenjälkiä, joten sen pitäminen täysin puhtaana on haastavaa. Kuivissa käsissä sekä erinäisille tasopinnoille laskettuna takakuori on markkinoiden liukkaimmasta päästä, mutta kosteissa sormissa pito tyypilliseen tapaan hieman paranee.

Sormenjälkitunnistin sijaitsee takakuoren yläpuoliskossa pyöreän Motorola-logon yhteydessä ja se on sijainniltaan varsin näppärästi etusormen ulottuvilla. Tunnistin on myös kohtalaisen nopeatoiminen ja osoittautui testikäytössä erittäin varmatoimiseksi. Tunnistinta voi myös hyödyntää pyyhkäisyeleillä esimerkiksi ilmoitusvalikon avaamiseen.

Rautapuolella Motorola on päätynyt järjestelmäpiirin osalta hieman erikoisempaan ratkaisuun, sillä valinta on kohdistunut Samsungin 10 nanometrin FinFET-prosessilla valmistettuun Exynos 9609 –järjestelmäpiiriin. Kyseessä on hieman pienemmillä prosessorikellotaajuuksilla toimiva versio mm. Samsung Galaxy A50 –puhelimessa käytetystä Exynos 9610 –piiristä.

Järjestelmäpiiri sisältää neljä suorituskykyistä Cortex-A73-prosessoriydintä sekä neljä vähävirtaisempaa Cortex-A53-ydintä. Niiden parina on Mali-G72 MP3 –grafiikkasuoritin sekä tekoälyä hyödyntävä Vision-kuvaprosessointiyksikkö.

Motorola ei ole hyödyntänyt kaikkea järjestelmäpiiriin integroidun Cat.12-nopeusluokan LTE-modeemin suorituskyvystä, sillä One Visionin LTE-yhteyden maksiminopeudeksi ilmoitetaan 300 Mbit/s.

Muistimäärät ovat 300 euron hintaiseksi puhelimeksi varsin hyvissä kantimissa. RAM-muistia on neljä gigatavua ja tallennustilaa mukavat 128 gigatavua. Sen lisäksi tallennustila on nopeaa UFS-tyyppiä, joka on melko harvinaista tämän hintaluokan puhelimissa. Kaiken lisäksi tallennuskapasiteettia voi vielä laajentaa muistikortilla.

Laitteen sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan 3500 mAh ja se tukee 15 watin TurboPower-pikalatausta. Valmistajan mukaan vartissa saa ladattua 7 tunnin edestä toiminta-aikaa ja testeissämme tyhjään akkuun sai ladattua puolessa tunnissa noin kolmanneksen verran varausta.

Tekniset ominaisuudet:

  • Samsung Exynos 9609 –järjestelmäpiiri (4 x 2,2 GHz Cortex-A73, 4 x 1.6 GHz Cortex-A53, Mali G72-MP3 GPU)
  • 4 Gt LPDDR4x RAM
  • 128 Gt UFS-tallennustilaa (vapaana noin 115,9 Gt), muistikorttipaikka (max. 512 Gt)
  • 6 LTE-yhteydet (300/50 Mbit/s), CA2, Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac 2,4 & 5 GHz, Bluetooth 5.0
  • GPS, Galileo, GLONASS, NFC
  • 3500 mAh akku, USB Type-C 2.0, 15 watin TurboPower-pikalataus

Yksi One Visionin keskeisimmistä ominaisuuksista on 21:9-kuvasuhteen näyttö, joka on siis poikkeuksellisen laajakuvainen. Lisäksi näytön reunukset on saatu vietyä hyvin lähelle puhelimen yläreunaa sijoittamalla etukameran näyttöön tehtyyn reikään. Näytön reunukset eivät ole aivan kapeimmasta päästä, jonka myötä näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on keskitasoa (82,5 %).

Laajasta kuvasuhteesta johtuen näytön 6,3-tuumaista läpimittaa ei kannata verrata suoraan muiden puhelimien näyttökokoihin. Karkeasti ottaen näytön leveys vastaa noin 5,8–6,0-tuumaista 19:9-kuvasuhteen näytöllä varustettua puhelinta. Näytön pikselimäärää on siis kasvatettu pystysuunnassa ja resoluutioksi kirjataankin 1080 x 2520 pikseliä, eli peräti 600 pikseliä enemmän pystysuunnassa kuin perinteisessä 16:9-kuvasuhteen Full HD –näytössä.

Näytön kuvasuhde jakaa varmasti mielipiteitä, mutta henkilökohtaisesti koin sen testijaksolla lopulta varsin miellyttäväksi. Itse en juuri katsele Netflixiä puhelimella, jolloin olisin päässyt nauttimaan 21:9-videosisällöstä, mutta totesin näytön kuvasuhteen varsin mukavaksi esimerkiksi nettisivujen, viestisovellusten ja sosiaalisen median käyttöön, jolloin näytölle mahtui samanaikaisesti tarkasteltavaksi tavanomaista enemmän sisältöä. Lisäksi puhelin on tavanomaista 6,3-tuumaista laitetta kapeampi, joka helpottaa käsittelyä tietyiltä osin.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,3-tuumainen 21:9 IPS LTPS –näyttöpaneeli
  • 1080 x 2520 pikseliä, 432 PPI
  • 5D Gorilla Glass -suojalasi

Kuvanlaadultaan näyttö on hyvää keskitasoa. Näytön värit näyttävät sinällään hyvältä, mutta sen värintoiston tarkkuus on vain keskitasoa. Valkotasapaino on aavistuksen sinertävään kallellaan, eikä käyttäjällä ole mahdollisuutta hienosäätää värejä. Tarjolla on ainoastaan kolme valmista väriprofiilia – luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Näytön maksimikirkkaus on parempaa keskitasoa ja luettavuudessa auringonpaisteessa ei havaittu valittamista.

One Visionin yläpäätyyn on sijoitettu 3,5 mm:n ääniliitäntä, joka ei monien onneksi ole vielä muuttunut harvinaisuudeksi tämän hintaluokan puhelimissa. Koska etukamera on sijoitettu näyttöpaneeliin tehtyyn reikään, on näytön yläreunus lähes yhtä kapea kuin pitkillä sivuilla. Kuuloke on sijoitettu hillitysti näyttölasin yläreunaan tehtyyn viisteeseen ja ilmoitusvaloa ei Motorolalle tyypilliseen tapaan valitettavasti ole. Korttikelkka sijaitsee vasemman kyljen yläosassa ja siihen sopii samanaikaisesti sekä muistikortti että kaksi nano-SIM-korttia.

Näytön alareuna on kohtalaisen pieni, mutta ei kuitenkaan pienimmästä päästä. Ohjelmistopohjaisten navigointinäppäinten järjestystä ei voi valitettavasti muokata, mutta onneksi vaihtoehtona on pyyhkäisyeleratkaisu, jota operoidaan näytön alareunaan ilmestyvää pillerinmuotoista painiketta pyyhkäisemällä ja painamalla. Ratkaisu on varsin toimiva ja vie näytöltä navigointinäppäimiä vähemmän tilaa.

Puhelimen alapäädyssä on mikrofoniaukko, USB Type-C –liitäntä sekä kaiutin. Kaiuttimesta lähtee keskimääräistä paremmin ääntä, eikä se särje täydelläkään äänenvoimakkuudella. Myös matalampien äänien toistoa löytyy älypuhelimien mittapuulla selvästi keskivertoa paremmin.

Näytön kamerareikä saattaa kuulostaa jollain tasolla hyödylliseltä ja käytännölliseltä, mutta One Visionin tapauksessa asia on käytännössä toisin. Näyttöreikä on nimittäin suurin mitä olemme puhelimissa tähän mennessä nähneet ja itse kameran ympärille jää siis varsin leveä musta rengas, joka osaltaan syö näytön yläosan tehollista pinta-alaa.

Etukamera käyttää 25 megapikselin Quad Pixel –sensoria, jonka malli on tiettävästi Samsung S5K2X5. Sillä voi ottaa joko täyden tarkkuuden 25 megapikselin kuvia tai vaihtoehtoisesti 6 megapikselin kuvia, jolloin neljä kuvansensorin pikseliä yhdistetään yhdeksi. Etukameran valovoima on f2.0. Kuvanlaatu osoittautui pieneksi pettymykseksi ollen vain keskitasoa. Täydellä 25 megapikselin tarkkuudella kuvan ottaminen on hidasta ja yksityiskohdat jäävät pehmeiksi.

Käytännössä käyttöliittymä ei osaa hyödyntää kamerareikää juuri lainkaan ja näkymän yläreunaan jää lähes aina suuri kaistale, jossa sovellusten sisältöä ei näytetä ja joka pitää sisällään ainoastaan tilarivin kuvakkeet. Ilmoituskuvakkeet itsessään osaavat ottaa kameran hyvin huomioon ja tilaa on riittävästi, mutta näytön yläreunaan jää aivan liikaa turhaa käyttämätöntä tilaa. Kyseisen kaistaleen korkeus on noin 165 pikseliä, eli suunnilleen kolminkertainen mitä kuvakkeille tarvittaisiin ja noin kaksinkertainen tyypillisen näyttöloven vaatimaan tilaan nähden.

Muutamaa poikkeusta (videokatselu, kartat) lukuun ottamatta näytön todellinen tehollinen resoluutio on siis 1080 x 2355 pikseliä, joka vastaa suunnilleen 19,5:9-kuvasuhdetta. Osa laajakuvaisen näytön 21:9-kuvasuhteesta menee siis kömpelön kamerareikätoteutuksen takia täysin hukkaan.

 

Kamera

Näytön ohella One Visionin mielenkiintoisimpiin teknisiin ominaisuuksiin lukeutuu takakamera, joka on sijoitettu takakuoren vasempaan ylänurkkaan omaan metalliseen kehykseensä. Kameran alapuolelle takalasin alle on sijoitettu kaksisävyinen CCT-LED-salama.

Kameran tekniset tiedot:

  • 48 megapikselin Quad Pixel pääsensori (Samsung S5KGM2), 1/2,25”, 0,8 µm pikselikoko, PDAF, f1.7, OIS
  • 5 megapikselin syvyystietokamera, f2.2
  • PDAF-automaattitarkennus
  • Kaksois-CCT-LED-salama, kaksi sävyä
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS

Kameran tekninen toteutus on tässä hintaluokassa keskimääräistä mielenkiintoisempi, sillä 48 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin Quad Bayer –sensoriin ja sen parina on optinen kuvanvakain, joka on harvinaista herkkua 300 euron puhelimessa. Hieman harmillisesti Motorola on päättänyt lukita kuvakoon niin, että maksimiresoluutio on 12 megapikseliä 48:n sijaan, jolloin Quad Bayer –alipikseliasettelusta saadaan kaikissa tilanteissa varmasti kaikki irti.

Toinen puhelimen kahdesta takakamerasta on valitettavasti vain syvyystietokamera, jota voidaan hyödyntää ainoastaan syvyysterävyys- ja valaistusefektien kanssa. Videotallennuksen maksimilaatu on nykypäivänä tässä hintaluokassa tyypillinen 4K 30 FPS.

Kamerasovelluksen käynnistymisnopeus ei ole aivan markkinoiden parhaimmistoa, mutta ei myöskään erityisen hidas. Kuva tallentuu välittömästi suljinta painaessa ja tarkennus lukittuu pääosin suht nopeasti, mutta ajoittain se saattaa tehdä yhden ylimääräisen ”pumppauksen” varmistuakseen kohteesta.

Kamerasovelluksen käyttöliittymä on pysynyt lähestulkoon identtisenä Motorola Oneen ja Moto G7 Plussaan nähden. Suljinpainikkeen viereen on sijoitettu valokuvaus- ja videokuvaustilan sekä kuvaustilavalikon valinnat. Näppäränä yksityiskohtana kuvaustilalistaan ilmestyy myös viimeksi käytetty erikoiskuvaustila. Vasemmasta reunasta löytyvät tärkeimmät pika-asetukset, kuten HDR-ominaisuuden toimintatila. Zoomia on mahdollista käyttää yhdellä sormella ruutua pystysuunnassa liu’uttamalla. Erikoisominaisuuksiin lukeutuu mm. suora striimausmahdollisuus YouTubeen.

Manuaalitila aktivoidaan vasemman ylänurkan kuvakkeesta (automaatti/manuaalitilan valinta) ja se sisältää tarkennuksen, valkotasapainon, suljinajan (1/6000 – 32 s), ISO-arvon (100-3200) ja valotuksen kompensoinnit manuaalisäädöt. Asetusvalikosta saa myös päälle RAW-kuvien tallennuksen.

Testijakson aikana testipuhelimessa oli käytössä 7.2.41.42-kameraversio.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa kameran kuvanlaatu on melko hyvää, mutta otosten luonnollisuuden suhteen jokin on paikoin hieman pielessä. Kuvien teknisestä puolesta tietämättömien käyttäjien mielestä jälki on varmasti hyvää, mutta kriittisemmässä tarkastelussa värimaailma sekä kontrasti toistuvat usein hieman ylikorostuneena ja lähemmässä tarkastelussa yksityiskohdat ovat hieman sumeita. Parhaimmillaan One Visionilla saa erittäin näyttäviä kuvia, etenkin lähikuvauksessa.

Monien muiden nykypuhelimien tapaan tarjolla on automaattinen HDR-tila, johon kannattaa käyttökokemusten pohjalta suhtautua hieman varauksella. Dynamiikka on erinomaista ja HDR pystyy pelastamaan paljon yksityiskohtia kirkkausasteikon molemmista päistä, mutta negatiivisena puolena jälki on osassa kuvista korostuneen epärealistisen näköistä. Dynamiikan laajentumisen ohella myös kontrasti ja värintoisto korostuvat paikoin havaittavasti. Ilman automaattista HDR:ää kuvien dynamiikka on vaihtelevaa. Paikoin taivas saattaa palaa lähes valkoiseksi tai vaihtoehtoisesti tumma pää jää tukkoiseksi.

Maininnan arvoisena seikkana on hieman harmillista, ettei One Vision tarjoa mahdollisuutta ottaa kuvia sensorin täydellä 48 megapikselin tarkkuudella, sillä aiemmissa puhelintesteissä olemme todenneet siitä olevan iloa ainakin hyvissä valaistusolosuhteissa kuvan yksityiskohtien ollessa tärkeässä roolissa.

One Visionin kamera tekee hintaluokka huomioiden suorastaan erittäin hyvää jälkeä heikossa valaistuksessa. Kokonaisuutena kuvat näyttävät varsin hyviltä ja kohina pysyy hyvin aisoissa. Yksityiskohdat pehmenevät luonnollisesti jonkin verran ja hämärässä vaaleammat kohteet, kuten iltataivas, saattavat palaa melko herkästi puhki ja toisaalta tummimmista kohdista kamera ei pysty loihtimaan esiin yksityiskohtia kalliimpien kamerapuhelimien tapaan.

Tarjolla on myös erillinen Yönäkö-kuvaustila, joka ottaa kuvaa muutaman sekunnin ajan ja pystyy tuomaan kuviin aavistuksen lisää kirkkautta, värejä ja terävyyttä, mutta samalla tekee joissain tilanteissa otoksesta epäluonnollisemman näköisen. Markkinoiden parhaiden kamerapuhelimien kaltaista yö-päiväksi-efektiä se ei pysty tarjoamaan.

Pisimmillään automatiikka venytti suljinajan testijaksolla noin 1/10 sekuntiin, joka ei ole optisesti vakautettujen puhelinkameroiden pisimmästä päästä, mutta pidempi kuin missään tyypillisessä vakaimettomassa kamerassa.

One Visionin toinen takakamera on tarkoitettu ainoastaan syvyystietojen määrittämiseen, joten sitä hyödynnetään lähinnä syvyysefektin muodostamisessa. Testiemme mukaan syvyysefekti toimii valitettavasti samaan tapaan kuin monissa muissakin puhelimissa – efektin toimivuus on hyvin vaihtelevaa ja seassa on useita epäonnistuneita otoksia, kuten oheisista mallikuvistakin voi huomata. Parempaan lopputulokseen on nykypäivänä mahdollista päästä jo yhdellä kameralla, joten kaksoiskameratoteutus on siltä osin varsin turha ja lähinnä markkinointihömppää.

One Visionilla voi taltioida videota parhaimmillaan 4K 30 FPS –laadulla, joka alkaa olla tässä hintaluokassa vallitseva perustaso. Videot tallentuvat H.264-pakkauksella noin 48 Mbit/s bittivirralla ja hyvätasoisella 256 kbit/s stereoäänellä.

4K-videon kuvanlaatu on kokonaisuutena varsin hyvää – värintoisto täyteläistä, dynamiikka hyvää ja kuva terävää. Pientä miinusta tulee kuitenkin automaattitarkennuksen pienestä hermostuneisuudesta, jota esiintyy lähinnä silloin kun kuvassa on useampia liikkuvia kohteita.

Täydellä tarkkuudella käytössä on vain optinen kuvanvakautus, joka ei pysty eliminoimaan suurempia ja terävämpiä tärähdyksiä. Elektroninen kuvanvakautus on tarjolla vain 1080p-tarkkuudella ja se tuo havaittavan parannuksen vakautukseen erityisesti kävellessä kuvatessa.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

One Vision on Android One –sertifioitu puhelin, eli se käyttää vakio-Androidia (9 Pie), johon on lisätty vain muutama lisäsovellus ja –ominaisuus.

Sovelluspuolella luotetaan siis Googlen vakiosovelluksiin ja kattauksen päälle on lisätty neljä Motorolan omaa sovellusta: Moto-lisätoiminnot, Moto-ohjesovellus, Dolby Audio –taajuuskorjain sekä FM-radio. Moto-sovelluksen tarjoamia lisäominaisuuksia ovat always on displayn kaltainen ”tarkistustoiminto”, katsoessa päällä pysyvä ”huomioiva näyttö”, kolmen sormen kosketuksella aktivoituva kuvankaappaus, yhden painikkeen navigointi sekä taskulampun ja kameran käynnistäminen liikekomennoilla. Asetusvalikossa on lisäksi muutama lisäkohta, kuten näytön värien säätömahdollisuus.

Kuten muissakin Android One –puhelimissa, myös One Visionin on luvattu saavan ohjelmistopäivityksiä vähintään kahden ja tietoturvakorjauksia vähintään kolmen vuoden ajan julkaisusta. Päivitysasiat pitäisi siis olla tämän puolesta Androidin mittapuulla kunnossa. Puhelimeen saapui kesäkuun alkupuolella yksi päivitys, joka sisälsi toukokuun tietoturvakorjaukset.

 

Suorituskyky ja akunkesto

Motorola One Vision vieraili io-techin testattavana kesäkuun alkupuolella noin parin viikon ajan. Laite toimi pääosin hyvin, mutta muutamilta osin havaitsimme pientä nikottelua. Antennisuunnittelussa saattaisi olla käyttökokemusten perusteella hieman parannettavaa, sillä havaitsimme GPS:n tarkkuudessa parantamisen varaa (navigoidessa kursori pomppi ajoittain pois reitiltä) sekä Bluetooth-yhteyden ottavan varsin herkästi häiriötä käden ollessa puhelimen lähettyvillä. Lisäksi testijaksolla havaittiin muutamia sovellusten jumiutumisia ja kaatumisia.

Käytännön suorituskyvyltään One Vision toimii pääosin sujuvasti. Kalliimman hintaluokan puhelimiin erona on lähinnä aavistuksen pidemmät viiveet, joiden myötä asiat tapahtuvat nopeasti salamannopean sijaan. Motorola Oneen verrattuna One Visionin sovellusten käynnistymisnopeudet ovat havaittavasti paremmalla tasolla, mutta sovellusten välillä siirtymisessä ei ole suuria nopeuseroja. Honor 20 Liteen verrattuna käytännön suorituskyky on käytännössä identtistä.

Useimpien kilpailevien saman hintaluokan puhelimien tapaan One Vision pystyy pyörittämään useimpia markkinoilta löytyviä raskaamman pään mobiilipelejä ongelmitta, viimeistään jos grafiikka-asetuksia säädetään tarvittaessa hieman alemmas.

Synteettiset suorituskykytestit olivat One Visionin tapauksessa poikkeuksellisen mielenkiintoista tutkittavaa, sillä puhelin käyttää massasta poikkeavaa järjestelmäpiiriä (Exynos 9609). Otimme verrokiksi saman hintaluokan puhelimista Honor 20 Liten (Kirin 710), Moto G7 Plussan (Snapdragon 636) sekä Nokia 8.1:n (Snapdragon 710), jonka hinta on tippunut hiljattain 300 euron tuntumaan. Exynos 9610 –piirillinen Samsung Galaxy A50 ei mahtunut taulukkoon, mutta sen suorituskyky on testiemme mukaan hyvin vähäisesti One Visionia parempaa.

Synteettisten suorituskykytestien perusteella One Visionin suorituskyky on suunnilleen samaa tasoa Snapdragon 660 –piirillisten puhelimien kanssa, hieman nopeampaa kuin Kirin 710 –piirillisissä puhelimissa sekä jonkin verran hitaampaa Snapdragon 710 –piirillisiin puhelimiin nähden. Etenkin grafiikkasuorituskyvyssä Snapdragon 710 –piirillinen Nokia 8.1 vetää selvästi pidemmän korren. Tallennustilan suorituskyvyn osalta One Vision esiintyy edukseen UFS-muistinsa ansiosta.

One Visionin akunkeston suhteen ei ollut suurempia ennakko-odotuksia ja noin parin viikon käyttöjaksolla akunkesto osoittautui keskinkertaiseksi. Keskimäärin akun varaus laski päivän aikana noin parin tunnin näytön päälläoloajalla noin 40–60 % haarukkaan. Raskaammalla käytöllä ja noin neljän tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus laski päivän aikana noin 30 % molemmille puolille.

Päivän päätteeksi akun varaus oli aina siinä määrin alhainen, ettei yhdellä latauksella edes yritetty kahden päivän ylittämistä. Yleisenä havaintona lepotilan virrankulutus vaikutti olevan keskimääräistä korkeampaa. Käyttökokemuksimme perusteella One Visionilla voinee ainakin teoriassa saavuttaa parhaimmillaan 5-6 tunnin näytön päälläoloaikoja yhdellä latauksella.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä.

Yhteenveto

Motorola One Vision vaikuttaa paperilla varsin mielenkiintoiselta keskihintaluokan uutuudelta ja sitä se on myös käytännössä. On mukava nähdä, että valmistaja on paikannut monia viime syksynä julkaistun Motorola One –mallin puutteita, vaikka suositushinta laitteilla on täysin sama.

Fyysisesti One Vision on mukavasti muotoiltu ja yllättävän tukevan tuntuinen laite muovisesta kehyksestä huolimatta. Näytön laajan kuvasuhteen myötä puhelin on miellyttävän kapea 6,3-tuuman läpimitasta huolimatta. Roiskevesisuojaus on tässä hintaluokassa plussaa, vaikka puhelin ei kestäkään rajumpaa vesialtistusta.

Rautapuolella kattaus on melko tasapainoinen. Näyttö jakaa varmasti kuvasuhteensa osalta mielipiteitä, mutta ainakin se sopii hyvin pystysuuntaisen listamaisen sisällön sekä leffojen- ja TV-sarjojen katseluun. Exynos 9609 –järjestelmäpiiri poikkeaa mukavasti massasta ja tarjoaa kilpailykykyistä suorituskykyä muihin saman hintaluokan puhelimiin nähden. Plussaa ropisee lisäksi 128 gigatavun UFS-tallennustilasta, voimakasäänisestä kaiuttimesta ja monipuolisesta korttikelkasta. Akunkesto jäi valitettavan keskinkertaiseksi.

Samsungin 48 megapikselin sensoriin perustuva takakamera on 300 euron hintaluokassa parhaimmistoa, vaikka markkinoiden parhaimpiin kamerapuhelimiin verrattuna siitä löytyykin vielä hieman parantamisen varaa. Viiden megapikselin syvyyskameran totesimme kokolailla turhaksi. 4K-videokuvan laatu on hyvää, kunhan pärjää ilman elektronista kuvanvakautusta. Etukamera ei tarjoa 25 megapikselin tarkkuudesta huolimatta erityisen kummoista jälkeä.

Ohjelmistopuolelta One Visionista löytyy hyvä peruskattaus. Kyseessä on käytännössä vakiomuotoinen Android 9 Pie, jonka kylkeen on lisätty muutama valmistajan lisäsovellus. Kokonaisuus ei ehkä ole aivan yhtä monipuolinen kuin kilpailijoiden kustomoidut käyttöliittymät, mutta vastapainona Android One –sertifioidun puhelimen pitäisi saada päivityksiä keskimääräistä pidempään.

Siinä missä edeltäjämalliksi laskettava Motorola One oli hintaisekseen pettymys, jätti One Vision kokonaisuudessaan positiivisen jälkimaun. Oli jopa melko lähellä, ettemme päätyneet antamaan One Visionille Toimituksen valintaa, mutta pienet puutteet söivät lopulta laitteelta varauksettoman suosituksen. Mm. hieman paremmalla akunkestolla tilanne olisi saattanut olla jo toisin. Kaikesta huolimatta One Vision on yksi parhaista tämän hetken vaihtoehdoista vajaan 300 euron hintaluokassa ja erittäin harkinnan arvoinen puhelin.

Plussaa

  • Rakenne tukevan tuntuinen ja muovi parantaa pudotuskestävyyttä
  • Roiskevesisuojaus
  • Muistimäärät tässä hintaluokassa
  • UFS-tallennustila tässä hintaluokassa
  • Kameran kuvanlaatu hintaluokassaan
  • Kamerassa optinen kuvanvakain
  • 4K-videokuvan laatu
  • Nopea ja varmatoiminen sormenjälkitunnistin
  • Voimakasääninen kaiutin
  • Dual SIM käytettävissä samanaikaisesti muistikortin kanssa
  • Pitkään päivittyvä Android One –käyttöjärjestelmä

Miinusta

  • Kamerareikä tuhlaa kohtuuttomasti tilaa näytön yläreunasta
  • Bluetoothin ja GPS:n kuuluvuus varauksin
  • Toinen takakamera melko lailla turha
  • Akunkesto varauksin
This site uses XenWord.
;