io-tech testasi huolella Samsungin uuden Galaxy Note10+ -älypuhelimen.

Samsung esitteli elokuun 7. päivä Galaxy Note10 –älypuhelimensa ja ensimmäistä kertaa Note-mallisto koostui kahdesta erikokoisesta malliversiosta. Aiempien Note-sukupolvien tapaan uudet Note10-mallit on suunnattu suorituskykyisiksi työkaluiksi tuottaville ja luoville tehokäyttäjille. Lähtökohtaisesti suurempi plus-malli on suunnattu perinteisille Note-käyttäjille ja pienempi perusversio puolestaan kosiskelee hieman uutta käyttäjäkuntaa pienemmästä kokoluokasta.

Note-malliston jakaminen kahteen eri kokoluokkaa on ainakin siltä osin tervetullut uudistus, että nyt suurempi plus-malli on saatu palautettua oikeasti markkinoiden suurinäyttöisimpien puhelimien sarjaan, sillä viime vuosina Galaxy S –mallisto on hiipinyt jo varsin lähelle Note-mallien kokoluokkaa. Aikanaan Note-mallit olivat yksiä markkinoiden suurikokoisimmista puhelimista ja nyt Note10+ on palannut hieman lähemmäs noita juuria.

Note10-malliston myynti alkoi Suomessa elokuun 23. päivä. Note10:n (8 & 256 Gt) suositushinta on 999 euroa ja Note10+:n hinnat alkavat 12 & 256 Gt:n version 1149 eurosta. Tallennustilan tuplaaminen 512 gigatavuun maksaa satasen ekstraa. Viimevuotisen Note9:n lähtöhintaan nähden perusversio on halventunut 30 euroa, mutta Note10+:n lähtöhinta toisaalta noussut 120 euroa.  Toisaalta muistimäärät ovat myös kasvaneet ja 512 Gt:n tallennustilalla varustetun huippuversion hinta laskenut 50 eurolla.

Tässä artikkelissa tutustumme suurikokoisempaan Note10+-malliin kattavien runsaan parin viikon käyttökokemuksien pohjalta. Plus-malli eroaa perus-Note10:stä lähinnä näytön koon ja resoluution sekä akun kapasiteetin osalta.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Note10+:n tuotepakkaus on ulkoisesti hyvin lähellä viimevuotisen mallin pakkausta. Hillitty mattamusta pahvirasia on saanut kanteensa hopeanvärisen mallimerkinnän sekä kuvan S Pen –kynästä.

Pakkauksen toimitussisältö on nykymittapuulla melko kattava. Mukaan on laitettu puhelimen lisäksi AKG:n langalliset USB Type-C-liitäntäiset nappikuulokkeet, 25 watin Type-C-liitäntäinen verkkovirtalaturi (9 V; 2,77 A), kahdella USB Type-C-liittimellä varustettu kaapeli, Type-C-adapterit micro-USB- ja Type-A-liittimille, S Pen –kynän vaihtokärkiä sekä vaihtotyökalu, korttikelkan irrotustyökalu sekä pikakäyttöohje.

Maininnan arvoisena seikkana laturi on ensimmäistä kertaa Samsungin puhelintuotteissa USB Type-C –liitännällä varustettu myös laturin päästä.

 

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma

Note10-mallien muotoilu on kehittynyt piristävästi edeltäjämalliin nähden. Design on nyt huomattavasti terävämpää ja modernimpaa – eron huomaa erityisen hyvin, kun Note9 ja Note10+ asetetaan rinnatusten. Ero tuntuu myös kädessä – Note10+ on selvästi solakamman ja siromman tuntuinen kädessä ”mörssärimäiseen” ysiin verrattuna. Muotoiluseikat ovat toki aina makuasioita, mutta allekirjoittaneen mielestä Note10+ on varsinkin etupuolelta yksi markkinoiden tämän hetken tyylikkäimmistä älypuhelimista.

Etupuolelta älypuhelimien on varsin hankala erottautua toisistaan, sillä pinta on suurimmilta osin näytön peitossa, mutta Note10+ tekee sen lähestulkoon niin hyvin kuin nykypäivänä on mahdollista. 6,8-tuumainen näyttö ulottuu lähes laitteen reunoille asti ja kaareutuu hieman pitkiltä sivuiltaan kapeaa kiillotettua alumiinikehystä kohden. Päädyistä laite on muotoiltu tasaiseksi hieman Huawein P30 –mallien tapaan. Sekä puhelimen että näytön kulmat ovat muotoiltu nykymittapuulla varsin kulmikkaiksi ja pyöristykseltään tiukkasäteisiksi.

Kuten jo näytön läpimitasta voi päätellä, Note10+ on yksi markkinoiden suurikokoisimmista puhelimista, joka asettaa omat rajoitteensa sujuvalle yhden käden käytölle. Käyttöä helpottavat onneksi ohjelmistopuolen avustimet, kuten yhden käden tila, sivulle painotettava näppäimistö ja kotinäkymästä alas pyyhkäisemällä avautuva ilmoitusvalikko.

Fyysiset mitat:

  • Ulkomitat: 162,3 x 77,2 x 7,9 mm
  • Paino: 196 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 91 %

Edeltäjämalliin nähden Note10+:n näytön koko on kasvanut varsin reilusti 0,4 tuumalla, joskin huomioon kannattaa myös ottaa hieman laajentunut kuvasuhde. Ulkomitat ovat muuttuneet siitä huolimatta varsin maltillisesti, sillä Note10+ on 0,4 mm pidempi, 0,8 mm leveämpi ja 0,9 mm ohuempi. Paino on laskenut viidellä grammalla.

Kilpailijoihin verrattuna 6,67-tuumaisella näytöllä varustettu OnePlus 7 Pro on 0,3 mm pidempi, 1,3 mm kapeampi ja 0,9 mm paksumpi sekä 10 grammaa painavampi. Huawein mallistosta P30 Pro perustuu selvästi pienempään 6,47-tuumaiseen näyttöön ja on sen myötä 4,3 mm lyhyempi, 3,8 mm kapeampi ja 0,5 mm paksumpi sekä neljä grammaa kevyempi.

Ulkomittoihin nähden Note10+:n  alle 200 gramman painoa voi pitää sopusuhtaisena, tai jopa kevyen puoleisena.

Kuten jo mainittiin, Galaxy Note10+:n runko on kiiltäväksi viimeisteltyä alumiinia ja etu- sekä takalasi reunoiltaan kaarevaksi muotoiltua Gorilla Glass 6 –lasia. Alumiinikehys ohenee pitkillä sivuilla hyvin pieneksi, mutta on päädyistä koko puhelimen paksuinen ja otsapinnaltaan tasainen. Materiaalien saumat ja sovitukset on toteutettu hyvin, eikä viimeistelyssä ole mitään valittamista, kuten tämän hintaluokan puhelimelta sopiikin odottaa.

Suuresta koostaan huolimatta Note10+ on rakenteeltaan tukevan ja jämäkän tuntuinen. Voimakkaammin väännellessä rakenne antaa periksi hyvin vähäisesti ja jostain liimasaumasta kuuluu vaimeaa naksuntaa. Rakenne on IP68-suojattu vedeltä ja pölyltä, eli se kestää vesiupotuksen.

Samsungilla on ollut viime vuosina tapana muotoilla sekä etu- että takalasi symmetrisesti kaarevaksi kylkiä kohden, mutta Note10+:ssä takalasi on muotoiltu kaareutumaan hieman pidemmälle kylkeen kuin etulasi. Lisäksi molempien puolien lasit on pyöristetty kevyesti reunoiltaan.

Hieman terävälinjaiselta näyttävästä muotoilustaan huolimatta Note10+ on kädessä erittäin miellyttävän tuntuinen ja puhelimen metallisen alapäädyn aavistuksen reunan yli pyöristyvä muotoilu on itse asiassa varsin miellyttävä, jos tykkää tukea pikkusormeaan sitä vasten.

Takakuori on ominaisuuksiltaan varsin tyypillinen lasipinta, eli se on kuivissa kourissa liukas, mutta kosteammissa tai rasvaisemmissa näpeissä melko pitävä. Valitettavasti ainakin testikappaleemme Aura Glow –värivaihtoehto osoittautui myös todelliseksi sormenjälkimagneetiksi, joka ei pysynyt käytännössä hetkeäkään puhtaana.

Aura Glow –väri on yksi erikoisimmista, mitä olemme älypuhelimissa nähneet, ja se jakaa varmasti mielipiteitä. Sopivassa ”kuolleessa valossa” takakuoren väri näyttää lähestulkoon peilaavan hopealta, mutta valon osuessa vähänkin sopivassa kulmassa takakuoreen se heijastelee lähes psykedeelisesti kaikissa sateenkaaren väreissä. Tasaisessa kuvausvalaistuksessa heijastukset eivät tulleet esille, joten oheen on liitetty myös tavallisessa loisteputkivalaistuksessa otettu kuva.

 

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat

Suomen markkinoilla myytävä Note10+ luottaa Samsungin uuteen Exynos 9825 -järjestelmäpiiriin, joka valmistetaan Exynos 9820 –piirin kahdeksan nanometrin LPP-prosessiin nähden uudemmalla seitsemän nanometrin EUV-prosessilla (extreme ultraviolet litography). Piirin energiatehokkuuden kerrotaan parantuneen ja sen lisäksi kahden prosessoriytimen ja grafiikkasuorittimen kellotaajuutta on hieman korotettu.

Exynos 9825 sisältää kaksi M4 Cheetah -prosessoriydintä, kaksi Cortex-A75-ydintä sekä neljä Cortex-A55-ydintä, joista A75-ytimien kellotaajuuksien kerrotaan nousseen 90 MHz. Grafiikkasuorittimena toimii Mali-G76MP12, jonka kellotaajuutta kerrotaan myös nostetun. Piiri sisältää Exynos 9820:sta tuttuun tapaan myös integroidun Cat.20-nopeusluokan LTE-modeemin sekä NPU-tekoälysuorittimen. Jäähdytyksestä vastaa höyrykammioratkaisu.

LTE-yhteydet mahdollistavat Note10+:ssa jopa kahden gigabitin latausnopeuden sekä 150 megabitin lähetysnopeuden, jos sellaiset ovat tarjolla verkon puolelta. Tuettuna on myös uusin WiFi 6 –standardi 1,2 Gbit/s nopeudella molempiin suuntiin.

Tekniset ominaisuudet:

  • Exynos 9825 -järjestelmäpiiri (2×2,73 GHz Cheetah M4, 2×2,4 GHz Cortex-A75, 4×1,95 GHz Cortex-A55 CPU, Mali-G76 MP12 GPU, Shannon 5000 LTE-modeemi, NPU)
  • 8 tai 12 Gt LPDDR4X-RAM-muistia
  • 256 tai 512 Gt UFS 3.0 –muistia (256 Gt versiossa vapaana noin 224,2 Gt), muistikorttipaikka (max. 1 Tt)
  • LTE Cat.20 (2000/150 Mbit/s), 7CA (carrier aggregation), 4×4-MIMO, LAA, Dual SIM
  • 11 a/b/g/n/ac/ax 2.4G+5GHz, HE80, MIMO, 1024-QAM
  • Bluetooth 5.0, ANT+, NFC
  • GPS, Glonass, Beidou, Galileo

Note10+ on tarjolla kahdella eri tallennustilavaihtoehdolla, joista kummassakin on varmasti riittävä 12 gigatavua RAM-muistia. Perusversiossa uusimman sukupolven UFS 3.0 -tallennustilaa on 256 ja kalliimmassa vaihtoehdossa 512 gigatavua.

Note10+:n alapäädyn asettelu on muilta osin samanlainen Note9:ään verrattuna, mutta 3,5 mm:n ääniliitännästä on valitettavasti luovuttu. Samsungin mukaan sen ansiosta saatiin akusta 100 mAh suurempi sekä värinämoottorista tehokkaampi. Ainakin iFixitin ja JerryRigEverythingin purkukuvien- ja videon perusteella perustelu vaikuttaa keinotekoiselta ja sisälle olisi tarvittaessa järjestynyt helpohkosti kuulokeliitännän verran tilaa.

Alapäätyyn on sijoitettu kaksi antenniraitaa, mikrofoniaukko, USB Type-C 3.1 Gen1 –liitäntä, toinen puhelimen stereokaiuttimista sekä Note-sarjalle ominainen S Pen –kosketuskynä.

Näytön alareunus on onnistuttu kutistamaan erittäin kapeaksi (lähes yhtä kapeaksi kuin muut reunukset) ja noin kolme kertaa pienemmäksi kuin edeltäjämallissa. Navigointi tapahtuu näytön alareunaan sijoitetuilla ohjelmistopohjaisilla painikkeilla tai vaihtoehtoisesti näytön alareunasta ylöspäin operoitavilla pyyhkäisyeleillä, jotka eivät ainakaan omien kokemuksieni mukaan ole aivan muiden markkinoilta löytyvien pyyhkäisyeleiden veroisia.

Samsungin lippulaivamallien kaiuttimet ovat olleet viime aikoina puhelimien mittakaavalla varsin hyviä, eikä Note10+:n stereokaiuttimet tee poikkeusta asiassa. Kaiuttimet tuottavat etenkin Dolby Atmos –tilassa kirkkaan heleän äänen ja toistoa löytyy myös hieman matalammilta taajuuksilta. Mittasimme 30 cm päästä äänenpaineeksi 80,5 joka on kärkipään tuloksia testaamiemme puhelimien keskuudessa.

Samsung on jälleen kehittänyt S Pen –kosketuskynäänsä monipuolisemmaksi. Fyysisesti Note10:n S Pen on aavistuksen lyhyempi sekä ohuempi ja sen runko rakentuu nyt yhdestä kappaleesta. Kynässä on tuttuun tapaan vaihdettava kärki, joka tarjoaa varsin luonnollisen kirjoitustuntuman. Uutena ominaisuutena kynän sisään on leivottu myös kiihtyvyysanturi ja gyroskooppi, joiden avulla se pystyy tulkitsemaan liikettä kuudella eri akselilla.

Kynä latautuu ollessaan puhelimen sisällä ja sen uusi akku tarjoaa kymmenen tunnin toiminta-ajan. Edellisen sukupolven version tapaan kynä osaa hyödyntää Bluetooth-yhteyttä ja sitä voidaan hyödyntää kauko-ohjaimen kaltaisesti sekä anturien kanssa ilma-eleiden syöttämiseen, kun kynän painiketta pidetään pohjassa. Esimerkiksi kamerasovelluksessa ilmaeleillä voi vaihtaa kameraa, zoomata tai vaihtaa kuvaustilaa. Pyyhkäisemällä suoritettavat eleet tuntuivat toimivan varsin hyvin, mutta pyörittämällä operoitavaa zoomausta ei saatu millään toimimaan kunnolla. Vika saattoi kuitenkin olla käyttäjässä, mutta ainakin toteutuksen intuitiivisuudessa olisi parannettavaa.

Note10+:n 6,8-tuumainen näyttö on Note-malliston historian suurin ja se perustuu Samsungin uusimman sukupolven AMOLED-paneeliin. Näyttö on muotoiltu pitkiltä sivuiltaan hyvin pieneltä matkalta kaareutuvaksi. Paneelin natiiviresoluutio on 1440 x 3040 pikseliä ja se tukee HDR10+-standardia. Pienenä miinuksena edistyneimpiin kilpailijoihin nähden tuettuna ei ole korkeammat 90 tai 120 Hz:n ruudunpäivitysnopeudet.

HDR10+ on Samsungin kehittämä avoin rojaltivapaa formaatti, jonka keskeisimpänä ajatuksena on sisällyttää muuttuvaa dynaamista metadataa HDR-signaaliin. Tyypillinen HDR-yhteensopiva laite ei pysty näyttämään koko HDR-signaalin dynamiikka-aluetta, joten tavallisessa HDR-signaalissa käytettävä dynamiikka-alue lukitaan videon alussa, eikä se ole muunneltavissa myöhemmässä vaiheessa kyseistä videota katsottaessa. HDR10+ sen sijaan mahdollistaa käytettävän dynamiikka-alueen muuttamisen ruutukohtaisesti koko videon toiston ajan, jolloin näyttölaitteen kyvyt pystytään hyödyntämään paljon tehokkaammin.

Näytön tekniset ominaisuudet:

  • 6,8-tuumainen reunoilta kaareva Dynamic AMOLED –näyttöpaneeli
  • 1440 x 3040 pikseliä, 19:9-kuvasuhde, 498 PPI
  • Diamond Pentile -alipikseliasettelu
  • HDR10+-tuki, 100 % DCI-P3
  • Gorilla Glass 6 -suojalasi, esiasennettu suojakalvo
  • sinisen valon suodatin, yötila, aina päällä oleva näyttö (AOD), korkean herkkyyden tila

Note10+:n näyttö on kuvanlaadultaan huippuluokkaa. Kattavista näyttötesteistään tunnetun DisplayMate-sivuston arvion mukaan kyseessä on tämän hetken markkinoiden edistynein matkapuhelinnäyttö.

Näyttöasetuksissa on tarjolla ”luonnollinen” ja ”eloisa” –väritilat, joista jälkimmäinen tarjoaa mahdollisuuden myös valkotasapainon hienosäätöön värikanavittain. Luonnollisinta jälkeä tarjoaa nimensä mukaisesti ”luonnollinen”-tila, jonka värintoisto on mitattu useamman tahon toimesta erittäin tarkaksi.

Manuaaliasetuksilla näytön maksimikirkkaus on keskitasoa, mutta automaattiasetuksella kirkkaus nousee tarvittaessa (esimerkiksi  auringonpaisteessa) todella korkeaksi ja valmistaja ilmoittaa pistemäiseksi maksimikirkkaudeksi peräti 1200 nitiä. AMOLED-tekniikalle ominaisesti musta on täysin mustaa, joten näytön kontrastisuhde on huippuluokkaa. Näytön katselukulmissa ei ole valittamista, vaikkakin aivan äärilaidoille mentäessä on havaittavissa pientä sinertymistä. Tarkkasilmäinen voi myös huomata näytön kaarevien reunojen alueella pientä sinertymää vaalealla taustalla.

Näyttöpaneelin alle sijoitettu ultraäänitekniikkaan perustuva sormenjälkitunnistin on yksi markkinoiden nopeimmista ja varmatoimisimmista luokassaan, mutta se ei silti yllä vielä parhaiden perinteisten sormenjälkitunnistimien tasolle.

Samsung mainostaa Galaxy S10 –mallien tapaan tuotesivuillaan poistaneensa näytöstä häiriötekijät, mutta ainakin meidän näkemyksemme mukaan keskelle näytön yläreunaa sijoitettu kamerareikä on juurikin häiriö – joskaan ei pienen totuttelun jälkeen kovin vakava sellainen.

Näyttöpinta-alan osalta kamerareiässä ei ole juuri tilankäytöllisesti järkeä, mutta tilanne on parantunut hieman Galaxy S10 –malleihin nähden. Note10+:ssa mittaa näytön yläreunasta kamerareiän alareunaan kertyy 114 pikseliä ja ilmoitusrivin kuvakkeiden yläpuolelle jää 49 pikselin korkuinen kaistale. Edeltäjämalli Note9:ssä samainen kaistale oli vain 20 pikseliä korkea, kun taasen Galaxy S10+:ssä on tuhlattu peräti 64 pikseliä korkea kaistale. Note10+:n kamerareikä ei siis ole tilankäytöllisesti enää valtavan tuhlailevainen, mutta perinteisellä näytöllä tai pienellä näyttölovella hyötykäyttöön olisi silti ollut mahdollista saada vielä 20-30 lisäpikseliriviä.

Käyttöjärjestelmä ja sovellukset osaavat tulkita reikää varsin hyvin, emmekä havainneet testijaksolla ongelmia asian suhteen.Käytännössä kaikki testaamamme sovellukset Mapsia, kuvagalleriaa ja videotoistosovelluksia lukuun ottamatta rajaavat sisällön kamerareiän alareunan alapuolelle. Kamerareiän häiritsevyys esimerkiksi videotoistossa on pitkälti henkilökohtainen makuasia ja tottumiskysymys. Henkilökohtaisesti en kokenut reikää videotoistossa kovinkaan häiritseväksi ja haluttaessa kuvaa ei ole pakko venyttää koko näytön leveydelle, jos toistettavan materiaalin kuvasuhde ei sitä vaadi. Yläkulmaan sijoitettuun kamerareikään nähden sen plussapuolena on, ettei reiästä ole juurikaan haittaa ilmoituskuvakkeiden näyttämiselle.

Halutessaan asetuksista voi kytkeä päälle kamerareiän rajauksen aktiivisen näyttöalan ulkopuolelle, mutta toteutuksessa ei ole juurikaan järkeä, sillä myös ilmoitusrivin kuvakkeet siirtyvät alaspäin, eivätkä siis jää mustalle alueelle kameran reunoille.

Aivan kuten Galaxy S10+ -artikkelissakin totesimme, kamerareiän hyöty on lähinnä visuaalinen – monille käyttäjille ei sitäkään. Tilankäytöllisesti samaan tai jopa parempaan lopputulokseen olisi päästy pienen kameraloven avulla.

Note10+:n yläpäädyssä sijaitsee korttikelkka, mikrofoniaukko sekä kolmas hieman suurempi aukko, joka on toisen stereokaiuttimen yksi ulostuloaukoista. Näytön yläreunus on onnistuttu kutistamaan minimiinsä ja se onkin yhtä kapea kuin näytön pitkillä sivuilla. Tästä syystä iiristunnistimesta ja ilmoitusledistä on valitettavasti jouduttu luopumaan ja etukamerakin on sijoitettu näyttöreikään.

Kuuloke- ja kaiutinelementti on sijoitettu itse asiassa näyttöpaneelin alle ja sen ääni johdetaan näyttölasin yläreunaan toteutettuun hyvin pieneen ja huomaamattomaan rakoon, josta se kantautuu käyttäjän korvaan. Myös osa stereokaiuttimen äänestä tulee ulos sitä kautta, joten yläpäädyn kaiutinreiän peittäminen ei aiheuta merkittävää vaimenemista kaiuttimen stereokuvassa.

Korttikelkkaan on mahdollista asentaa Note10+:ssa joko kaksi nano-SIM-korttia, tai vaihtoehtoisesti toisen voi korvata jopa teratavun vetoisella micro-SD-muistikortilla. Pienemmästä Note10-mallista muistikorttipaikka on jätetty jostain syystä pois.

Etukameran tekninen toteutus on vaihtunut edeltäjämallista ja sen resoluutio on kasvanut 10 megapikseliin. Kamera käyttää Dual Pixel –automaattitarkennusta ja 1,22 mikrometrin pikselikokoa, mutta sen aukkosuhde on huonontunut jostain syystä merkittävästi f1.7:stä f2.2:een.

Note10+:n kaikki fyysiset näppäimet on sijoitettu laitteen vasempaan kylkeen ja Samsung on luopunut erillisestä Bixby-näppäimestä, joka sai osakseen paljon kritiikkiä. Virta-/lukitusnäppäin on siis siirretty oikeasta kyljestä vasempaan ja ainakin allekirjoittaneella sen käyttö vaati aika paljon totuttelua. Onneksi näytön saa halutessaan herätettyä myös nostamalla puhelimen tai kaksoisnapauttamalla näyttöä. Virtanäppäimeen voi myös ohjelmoida pikatoimintoja kaksoispainallukselle ja pohjassa pitämiselle ja vaihtoehtojen joukossa on edelleen Bixby-virtuaaliavustajan käynnistäminen, mutta sitä ei ole onneksi pakko käyttää.

Lasisen takakuoren alla piileksivä akku on kapasiteetiltaan mukavat 4300 mAh, eli sen kokoa on kasvatettu 300 mAh edeltäjämalliin nähden. Valmistajan mukaan yhdellä latauksella voidaan surffata netissä 16 tuntia, toistaa videota jopa 20 tuntia, toistaa musiikkia jopa 62 tuntia tai puhua 4G-verkossa 28 tuntia.

Note10+:n lataustehot ovat kasvaneet merkittävästi edeltäjämallista, sillä mukana tulevalla laturilla on mahdollista 25 watin pikalataus ja lisävarusteena on saatavilla peräti 45 watin pikalaturi, joka hyödyntää USB Power Delivery 3.0 –standardia ja sen PPS-protokollaa (Programmable Power Supply) 10 voltin ja 4,5 ampeerin virran saamiseksi.

Note10+ tukee edeltäjänsä tapaan myös langatonta Qi/PMA-latausta, mutta sen maksimiteho on nyt tuplattu 15 wattiin. Lisäksi puhelimella onnistuu käänteinen lataus, eli toisten langatonta latausta tukevien laitteiden kuten langattomien kuulokkeiden lataaminen 9 watin maksimiteholla. Toisin sanoen esimerkiksi Applen uuden iPhone 11 –mallin lataaminen onnistuu Note10+:llä nopeammin kuin sen pakkauksen mukana toimitettavalla viiden watin langallisella laturilla.

 

Kamera

Samsung on vaihtanut Note10+:n takakameran sijainnin uuteen paikkaan takakuoren vasempaan ylänurkkaan aiemman keskeisen sijainnin sijaan. Muutos on muotoilullisesti hieman harmillinen, koska Note10-mallit näyttävät nyt takaa lähes samalta kuin monet muut markkinoilla olevat puhelimet – aiempi toteutus oli persoonallisemman näköinen. Uudella sijainnilla on myös yksi käytännön vaikutus – pöydällä käytettäessä puhelin pääsee keikkumaan hieman, koska puolisen milliä takalasin pinnasta kohollaan oleva kamerakehys sijaitsee takakuoren nurkassa epäkeskeisesti.

Laitteen neljästä takakamerasta kolme tärkeintä on sijoitettu kamerakehyksen sisään ja neljäs sijaitsee sen oikealla puolella LED-salaman alapuolella. Kyseessä on VGA-tarkkuuden 3D ToF –kamera, jolla puhelin pystyy määrittelemään ympäristön syvyystietoja. Maininnan arvoisena pienenä yksityiskohtana kameran mikrofoni on sijoitettu todella huomaamattomasti hyvin pieneen aukkoon kamerakehyksen oikeassa kyljessä. Lisäksi tarkkasilmäiset saattoivat huomata, että Samsung on luopunut optisesta sykemittarista, joka löytyi vielä Note9:ssä kameran vierestä.

Kameran tekniset tiedot:

  • 12 megapikselin laajakulmakamera (1,4 um pikselikoko, 1/2,55-tuumainen sensori), 27 mm kinovastaava laajakulmaobjektiivi, muuntuva f1.5-2.4-aukkosuhde, Dual Pixel PDAF, OIS
  • 16 megapikselin ultralaajakulmakamera (1,0 um pikselikoko, 12 mm kinovastaava ultralaajakulmaobjektiivi (123 asteen kuvakulma), f2.2
  • 12 megapikselin telekamera (1,0 um pikselikoko, 1/3,6-tuumainen sensori), 52 mm kinovastaava teleobjektiivi, f2.1, PDAF, OIS
  • VGA-tarkkuuden ToF 3D –syvyystietokamera, f1.4
  • LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 & 60 FPS, 1080p 30 & 60 FPS, 4K 30 FPS HDR10+
  • Hidastusvideokuvaus: 720p 960 FPS, 1080p 240 FPS

Note10+:n takakameratoteutus on suurimmilta osin tuttu Galaxy S10 –malleista, mutta valmistajan mukaan teknisellä puolella on tapahtunut pieniä viilauksia. Heti paperilla nähtäviä muutoksia ovat laajakulmakameran 27 mm:n polttoväli sekä telekameran valovoimaisempi f2.1-aukkosuhde.

Kameroista keskimmäisenä sijaitsee ”pääkamera”, eli 12 megapikselin sensori optisesti vakautetulla ja muuttuvalla aukkosuhteella varustetulla laajakulmaobjektiivilla. Sensori käyttää suurehkoa 1,4 um pikselikokoa ja tukee Dual Pixel –tarkennusta.

Ylimpänä sijaitseva 16 megapikselin kamera on paritettu 12 mm:n kinovastaavan polttovälin tarjoavan ultralaajakulmaobjektiivin kanssa. Kuvakulma on yksi laajimmista, mitä älypuhelimissa on tarjolla, mutta miinuksena se ei tue automaattitarkennusta.

Kamerakehyksen alimmassa paikassa on tele-/normaalikamera, joka käyttää hieman pienempää 12 megapikselin kuvasensoria sekä optisesti vakautettu 52 mm:n kinovastaavan polttovälin tarjoavaa objektiivia, jonka f2.1-aukkosuhde on älypuhelimien telekameroiden parhaimmistoa.

Neljäntenä kamerana kvartetin täydentää VGA-tarkkuuden DepthVision-syvyystietokamera, joka käyttää ToF-tekniikkaa (Time of Flight), eli mittaa infrapunasäteiden heijastusaikaa kohteesta.

Videopuolella nykypäivän high-end-puhelimelle tyypillisesti tuettuna on 4K- ja 1080p-tarkkuudet 30 ja 60 FPS:n ruudunpäivitysnopeudella, sekä hidastuskuvaus 960 FPS 720p- ja 240 FPS 1080p –laaduilla. Lisäksi bonuksena kamera tukee HDR10+-videotallennusta 30 FPS ruudunpäivitysnopeuksilla.

Note10+:n kamera käynnistyy nopeasti ja on myös käytettävyydeltään markkinoiden kärkeä niin tarkennusnopeuden kuin kuvan ottamisenkin osalta. Halutessaan kameran saa asetettua käynnistymään näppärästi virtanäppäintä kahdesti painamalla.

Samsungin kamerasovellus uudistui alkuvuodesta One UI –käyttöliittymän myötä, joten Note10+:n kamerakäyttöliittymä poikkeaa jonkin verran vuoden takaisesta Note9:stä (joka toki sittemmin on myös saanut One UI –päivityksen). Keskeisimpinä uudistuksina kuvaustilojen valinta on tuotu näkymän oikeaan reunaan suljinpainikkeen viereen ja pika-asetuskuvakkeet on vastaavasti siirretty näkymän vasempaan laitaan. Lisäksi kameranvalintapainike sijaitsee nyt paremmin peukalon ulottuvilla. Kuvausnäkymä on samanaikaisesti varsin selkeä ja melko monipuolinen.

Samsungin oman Tilanteen optimointi –nimellä kulkevan tekoälytunnistuksen aktivointipainike sijaitsee kätevästi näkymän oikeassa ylänurkassa. Kohteen mukaan kuviin tehtävien automaattiparannusten ohella kamerasovellus osaa avustaa käyttäjää tekoälyn avulla mm. suosittelemalla parempaa rajausta, huomauttamalla vinossa olevasta horisontista ja pyytämällä putsaamaan likaisen linssin.

Ammattilaistilan nimellä kulkeva manuaalikuvaustila tarjoaa Galaxy S10 –mallien tapaan varsin monipuolisen kattauksen säätöjä ja asetuksia. Hieman harvinaisempina juttuina tarjolla on mahdollisuus valita tarkennus- ja valotuksen mittausalue sekä pääkameran aukkosuhde (f1.5 tai f2.4).

Muita yleisempiä säätöjä ovat herkkyys (ISO 50 – 800), suljinaika (ISO 1/24000 – 10 s), tarkennus, valkotasapaino ja valotuksen kompensointi (-2…+2). Asetusvalikosta voi halutessaan kytkeä päälle raakakuvien tallennus.

Kuten jo edellä esiteltiin, Note10+ tarjoaa valokuvaukseen soveltuvia kameroita kolmella eri polttovälillä alueella 12–52 mm. Oheisessa galleriassa on havainnollistettu kaikkien kolmen kameran kuvakulmat samassa kuvaustilanteessa.

Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Hyvässä valaistuksessa Note10+ tuottaa näyttävää jälkeä – luonnollista värintoistoa arvostaville se on suorastaan liian näyttävää, sillä kuvien värit taltioituvat havaittavasti ylikorostuneina. Galaxy S10+:ssä värit olivat jonkin verran ylikorostuneet, mutta Note10+ menee jostain syystä vielä ”pykälän pidemmälle”.

Kokonaisuutena tarkastellessa kuvat ovat yksityiskohtaisen ja terävän näköisiä, mutta joihinkin kilpailijoihin nähden pikselitason yksityiskohdista puuttuu viimeisin terävyys. Dynamiikka on hyvää ja tarvitaan varsin haastavat valaistusolosuhteet, ennen kuin kuva palaa puhki. Kohina pysyy erittäin hyvin aisoissa.

Valon määrän heikentyessä Note10+ jatkaa varsin hyvää suorittamista ja jos valoa on vielä kohtalaisesti jäljellä, on jälki jopa erittäin näyttävää, sillä värit säilyvät erinomaisesti ja kokonaisilme pysyy terävänä. Pääkamera pystyy keräämään monissa tilanteissa enemmän valoa ja värisävyjä, mitä ihmissilmä kykenee havaitsemaan.

Valon määrän heikentyessä enemmän yksityiskohdissa alkaa esiintyä pikselitasolla vesivärimäistä suttuisuutta kuvien yleisilme pehmenee, joka on sinällään ymmärrettävää ja tavallista. Kohina pysyy erittäin hyvin hallinnassa, jos olosuhteet eivät ole poikkeuksellisen pimeät. Myöskään valkotasapainon kanssa ei havaittu juurikaan ongelmia.

Pisimmillään kamera-automatiikka venyttää suljinajan neljäsosasekuntiin, joka on pisimpiä aikoja mitä älypuhelimissa on käytössä. Optisen vakaimen ansiosta tärähtämisen vaara ei kuitenkaan ole erityisen suuri, jos kuvaajalla on vähänkin vakaat kädet. Herkkyyden automatiikka pyrkii pitämään varsin alhaalla ja se nousee vain harvoin yli ISO 1000 –tason.

Pääkameraan nähden kaksinkertaisen optisen zoomin tarjoava telekamera tekee hyvässä valaistuksessa varsin hyvää jälkeä, joka ei häpeä merkittävästi pääkameran kuvien rinnalla. Toteutus on kaikin puolin toimiva tilanteisiin, joissa on tarve päästä lähemmäs kohdetta tai taltioida kohteesta mahdollisimman vääristymätön otos.

Vähänkin heikommassa valaistuksessa, eli ilta- ja yöolosuhteissa telekamera kytkeytyy valitettavasti pois päältä ja 2x-zoomatut kuvat rajataan pääkameran sensorilta, jolloin lopputulos on luonnollisesti häviöllinen ja zoomin käytöstä ei ole kuvanlaadullisesti mitään hyötyä. Joissain tilanteissa telekameran poiskytkeytymisessä on pieni viive (joka näkyy näytöllä kuvan välähtämisenä ja värimaailman muuttumisena), jolloin telekameralla saattaa onnistua ottamaan hämäräkuvan.

Oheisista vertailukuvista alimmainen esittelee kyseistä tilannetta ja kuten kuvista käy ilmi, on hieman harmillista ettei telekamera ole käytössä nykyistä heikommissa valaistusolosuhteissa, sillä lopputulos on parempi kuin digitaalisesti rajatussa kuvassa. Toinen tapa huijata automatiikkaa on kytkeä päälle Reaaliaikainen tarkennus –kuvaustila, jolloin telekamera pysyy käytössä. Yleisesti ottaen telekameran käyttöä heikossa valossa kannattaa kuitenkin välttää, jos Samsung ei laajenna sen käyttöaluetta pimeämpiin olosuhteisiin tulevien ohjelmistopäivitysten myötä.

Note10+:n ultralaajakulmakameran keskeiset heikkoudet ja vahvuudet selviävät jo paperilta. Automaattitarkennuksen puute on miinus ja se näkyy lähikohteita kuvatessa. Plussapuolena kameran kuvakulma on yksi kamerapuhelinmarkkinoiden laajimmista.

Kuvanlaadultaan hyvässä valossa taltioitu jälki ei ole hassumpaa, varsinkin jos kuvia tarkastellaan kokonaisuutena. Pikselitason yksityiskohdat ovat kuitenkin hieman mössöisiä ja dynamiikka ei pärjää kahdelle muulle kameralle. Tarjolla on myös reunavääristymän korjaus, mutta se on jostain syystä oletuksena pois päältä. Vääristymien poisto toimii varsin hyvin, joskin aiheuttaa kuvan reunoille hieman lisää pehmentymistä.

Heikossa valossa ultralaajakulmakamera ei vakuuta – kuvista tulee herkästi suttuisia, pimeitä ja värimaailmaltaan haaleita. Kahta jälkimmäistä voi parantaa käyttämällä yökuvaustilaa.

Note10+:n yökuvaustila pystyy houkuttelemaan esiin lisää värejä ja tummiin kohtiin jääneitä yksityiskohtia sekä parantamaan dynamiikkaa, mutta samalla kuvan ilme ja yksityiskohdat pehmenevät havaittavasti, etenkin jos valaistusolosuhteet eivät ole vielä toivottoman pimeät. Se ei kuitenkaan toimi aivan yhtä etevästi kuin Huawein huippumallien vastaava, eikä myöskään pysty tuottamaan aivan samanlaista yö päiväksi –efektiä, mihin Huawein yötila parhaimmillaan kykenee.

Toisin kuin Galaxy S10 –malleissa, yötila on käytettävissä myös telekameralla sekä ultralaajakulmalla. Koska kumpikaan niistä ei tee heikossa valossa lähtökohtaisesti erityisen hyvää jälkeä, on yötilan käytöstä useimmiten hyötyä ainakin kuvan kirkkauden ja värintoiston osalta. Yksityiskohdat ja tarkkuus eivät tosin parane juurikaan yötilaa käyttämällä. Suurempi hyöty yötilan käytöstä vaikuttaisi saavutettavan ultralaajakulman kanssa, sillä telekameran kuva rajataan heikossa valossa pääkameran kuvasta, joka osaltaan laskee kuvan laatua, eikä yötila pysty sitä osa-aluetta parantamaan.

Yö-tilan toimintaa kannattaa tutkia ja kokeilla – sitä ei voi suositella varauksetta kaikkiin hämärä- ja yökuvaustilanteisiin, mutta sopivissa olosuhteissa siitä saattaa olla hyvinkin apua.

Vertasimme myös pikaisesti kuvanlaatua päivänvalossa kaikilla kolmella kameralla edeltäjämalliin ja OnePlussan sekä Huawein kilpaileviin malleihin. Ensimmäisissä vertailukuvissa pikselitason rajaus on skaalattu korkearesoluutioisimman Huawein mukaan, jotta kameroiden tarkkuus tulee esiin. Tele- ja ultralaajakulmakameroiden vertailussa pikselitason rajaus on kaikilla todellisessa koossa, koska myös kameroiden polttoväleissä on eroja.

Automaattitarkennuksen ansiosta kameran oikeasta etäisyydestä kuvattavaan ei tarvitse suuremmin huolehtia. Hyvässä valossa etukamera tekee luokassaan varsin tarkkaa ja luonnollista jälkeä. Valon vähentyessä ensin kohinan määrä kasvaa ja lopuksi kuva alkaa pehmentyä havaittavasti sekä värintoisto haalentua.

Huomionarvoisena seikkana kamera tarjoaa oletuksen suppeampaa kuvausnäkymää, joka käytännössä vain tekee rajauksen kuvan keskeltä ja taltioi kuvan noin 6,5 megapikselin tarkkuudella. Kameran täyttä 10 megapikselin tarkkuutta pääsee hyödyntämään vain käyttämällä laajempaa tarjolla olevaa kuvakulmaa.

Note10+ tarjoaa varsin monipuoliset videokuvausmahdollisuudet eri kuvaustilojen sekä tallennusasetusten muodossa. Paras kuvanlaatuvaihtoehto on 4K-tarkkuus 60 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Tarjolla on myös melko harvinainen HDR10+-kuvausmahdollisuus, mutta silloin ruudunpäivitysnopeutta on pudotettava 30 FPS:ään. Pakkausvaihtoehdoiksi on tarjolla sekä H.264 että H.265. Äänet tallentuvat stereona korkealla 256 kbit/s bittivirralla. Videota voi tallentaa kaikilla kolmella kameralla muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Video pakataan eri tarkkuuksilla ja ruudunpäivitysnopeuksilla seuraavasti:

  • 1080p 30 FPS, H.264 14 Mbit/s High@L4, CABAC / 1 Ref Frames
  • 1080p 60 FPS, H.264 27 Mbit/s High@L4.2, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS, H.264 47 Mbit/s High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames
  • 4K 30 FPS HDR10+, H.265 52 Mbit/s Main 10@L5.1@Main, SMPTE ST 2094 App 4
  • 4K 60 FPS, H.264 70 Mbit/s, High@L5.1, CABAC / 1 Ref Frames

Note10+:lla tallennetun videon laatu on älypuhelinmarkkinoiden tämän hetken parhaimmistoa. Kuvanlaatu on yksityiskohtaista, terävää, sulavaa ja hyvin tasapainoista kohinan suhteen. Värintoisto ja kontrasti ovat hieman ylikorostuneita, mutta eivät samoissa määrin kuin valokuvissa. Positiivisena parannuksena Samsung vaikuttaisi poistaneen videotallennuksen pituusrajoitukset, sillä testeissämme emme törmänneet takarajaan edes parhaan 4K 60 FPS –videon tallennuksessa.

Kuvanvakautus on käytössä kaikilla laatuasetuksilla, mutta kokemustemme mukaan se toimii hieman heikommin korkeimmalla 4K 60 FPS –kuvanlaatuasetuksella. Tarjolla on myös erillinen ”erittäin vakaa” –kuvaustila, joka hyödyntää ultralaajakulmakameraa ja tarjoaa poikkeuksellisen tehokkaan kuvanvakautuksen hieman kuvanlaadun kustannuksella.

Tarjolla on myös ihmiskohteiden taustan sumennusominaisuus videolle, mutta jälki on ainakin toistaiseksi varsin rajua, eikä kohteen tunnistus sekä reunojen määrittely toimi erityisen siististi, jos kuvauskohde ei satu olemaan aivan paikallaan.

Uusiin ominaisuuksiin lukeutuu myös mikrofonizoomaus, jonka saa kytkettyä päälle asetuksista. Se keskittää äänien tallennuksen kuvassa näkyvään kohteeseen zoomauksen aikana. Nopean testauksen perusteella se vaikutti toimivan kohtalaisen hyvin ainakin selkeiden äänilähteiden kanssa.

 

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä

Note10-mallien käyttöjärjestelmänä toimii vielä ”vanha” Android 9 Pie, jonka päällä on Samsungin alkuvuodesta lanseeraaman One UI –käyttöliittymän tuorein 1.5-versio. Android 10 –päivitys on luonnollisesti luvassa myöhemmin, mutta Samsung ei ole vielä ilmoittanut tarkemmasta aikataulusta.

One UI on käytännössä varsin merkittävä ja kattava käyttöliittymäuudistus aiempaan Samsung Experienceen nähden. One UI:n keskiössä on olennaisen sisällön esittäminen, yhden käden käytettävyyden parantaminen sekä intuitiivisemman käyttökokemuksen tarjoaminen. Monet käyttöliittymän objektit ovatkin aiempaa paremmin sormien ulottuvilla lähempänä näytön alaosaa.

One UI 1.5 tuo mukanaan muutaman pienen uudistuksen 1.0-versioon nähden. Tekoälyä hyödyntävä Boot Up Booster, joka tallentaa käyttöhistoriaan perustuen eniten käytettyjä sovelluksia RAM-muistiin, josta ne pystytään käynnistämään nopeammin. 8 Gt:n RAM-muistillisessa versioita tunnistettavia sovelluksia on neljä ja 12 Gt:n versiossa 12 kappaletta. Tekoälyä hyödynnetään myös Game Booster –ominaisuudessa, joka optimoi suorituskykyä ja virrankäyttöä pelikäytössä käyttäjän toimien, järjestelmätietojen ja pelidatan perusteella. Kuvagalleriaan on integroitu videoeditointimahdollisuus.

Sovelluskattaus nojaa pitkälti Samsungin omiin vakiosovelluksiin, mutta mukaan on ladattu myös perinteinen Googlen sovelluspaketti. Esiasennettuja kolmansien osapuolten sovelluksia on yhteensä viisi kappaletta – Netflix sekä neljä Microsoftin sovellusta, joista ensin mainittu sekä OneDrive eivät ole kokonaan poistettavissa puhelimesta.

S Pen –kynän uusiin ohjelmisto-ominaisuuksiin kuuluu mm. käsin kirjoitetun tekstin muuntaminen digitaaliseksi sekä sen helppo vieminen Word-dokumenttiin. AR Piirros –ominaisuudessa kynällä voi piirtää kolmiulotteisia efektejä kameran näkymään, kuten ihmisten kasvoihin ja ympäristöön. Kynän ominaisuuksiin pääsee edelleen näppärästi käsiksi kynän irrottamisen yhteydessä automaattisesti avautuvasta valikosta.

DeX-ominaisuutta on laajennettu uudella linkitysmahdollisuudella tietokoneen kanssa. Tietokoneelle on nyt ladattavissa DeX-sovellus, jonka kautta kytkettyä puhelinta voidaan käyttää työpöytätilassa tietokoneelta käsin sekä siirtää helposti tiedostoja ja sisältöä tietokoneen ja puhelimen välillä. Tarjolla on edelleen myös perinteinen DeX-tila, joka mahdollistaa puhelimen kytkemisen suurempaan näyttöön työpöytätilan käyttöä varten. DeX-tilan ollessa käytössä puhelinta voi edelleen käyttää normaalisti.

Testijakson alkupuolella juuri ennen laitteen myynnin alkamista testikappaleemme sai noin 300 megatavun päivityksen, joka sisälsi suorituskykyparannuksia sekä elokuun tietoturvakorjaukset. Samsung on luvannut huippumalleilleen tietoturvapäivityksiä kuukausittain ja lisäksi yrityksellä on ollut tapana tarjota Note-malleihinsa ainakin kaksi vuotuista Android-versiopäivitystä, vaikkei asiasta olekaan virallista lupausta. Päivittämisen suhteen Samsung ei ole ollut aivan nopeimpien joukossa ja esimerkiksi Note9 sai Android 9 Pie –päivityksensä vasta tammikuussa. Päivityksiä pitäisi siis olla luvassa, mutta aikatauluissa on viime vuosista parantamisen varaa.

 

Suorituskyky

Note10+ vieraili io-techin ympärivuorokautisessa käyttötestissä runsaan parin viikon ajan syyskuun taitteen molemmin puolin. Puhelimen toiminnassa ei havaittu testijaksolla mitään ongelmia.

Päivittäisessä normaalikäytössä Note10+:n suorituskyvyssä ei ole mitään moitittavaa, kuten ei tämän kategorian puhelimessa pitäisikään olla. Kilpailijoiden kanssa rinnatusten vertailtuna Note10+ on käyttöliittymän ja sovellusten välillä liikkumisen osalta aavistuksen P30 Prota ja hieman selkeämmin OnePlus 7 Prota hitaampi. Tämä on kuitenkin ennemminkin kilpailijoiden hyvyyttä, kuin Note10+:n varsinaista hitautta.

Pelikäytössä uusi Exynos 9825 –järjestelmäpiiri tarjoaa Android-markkinoiden huipulle yltävää suorituskykyä. Kaikki testaamamme vaativimman luokan mobiilipelit, kuten PUBG Mobile, Asphalt 9, Gods of Rome ja Shadowgun Legends toimivat sulavasti korkeilla grafiikka-asetuksilla. Puhelin lämpenee pelatessa hieman, mutta ei häiritsevästi.

Piirin jäähdytyksen ja sitä kautta suorituskyvyn käyttäytymistä pidemmässä rasituksessa tutkittiin CPU Throttling- sekä GFXBench-sovellusten avulla. Prosessoriytimiä CPU Throttlingilla rasittaessa suorituskyky laski 15 minuutin aikana alhaisimmillaan noin 70 %:iin maksimista, joka on keskitasoa parempi suoritus. Pidemmässä GFXBench-grafiikkatestirasituksessa suorituskyky putosi lopulta varsin rajusti noin puoleen maksimista – maksimisuorituskyky säilyi tosin hyvin runsaat kymmenen minuuttia ennen ensimmäistä noin 25 %:n suorituskykylaskua (kuva).

Synteettisissä suorituskykytesteissä otimme verrokeiksi kaksi eri järjestelmäpiirillä varustettua kilpailijaa – Snapdragon 855:ttä käyttävän OnePlus 7 Pron sekä Kirin 980 –piiriä käyttävän Huawei P30 Pron – sekä edeltäjämalli Note9:n.

Testeissä Note10+:n suorituskyky mukailee hyvin pitkälle keväällä testatun Galaxy S10+:n suorituskykyä, vaikka järjestelmäpiiri onkin päivittynyt hieman modernisoidumpaan versioon. Hieman paremman kokonaisvaltaisen prosessorisuorituskyvyn ansiosta Snapdragon 855 –piiri vaikuttaisi olevan kokonaisuutena suorituskyky-ykkönen, mutta grafiikkasuorituskyvyssä Exynos 9825 on sen kanssa aivan tasoissa ja yhden prosessoriytimen suorituskyvyssä edelleen edellä.

Grafiikkapuolella Huawei P30 Pro pärjää hyvin heikkotehoisemmasta järjestelmäpiiristään huolimatta, kiitos alhaisemman Full HD –tasoisen näyttötarkkuuden. Note10+ ja OnePlus 7 Pro käyttävät korkeampaa QHD-resoluutiota, joka kuormittaa grafiikkasuoritinta enemmän.

Huomionarvoisena seikkana tallennustilan luku- ja kirjoitusnopeutta mittaavaan Androbench 5 –testin tulokset on ajettu mukautetuilla, paremmin tosielämän käyttöä vastaavilla asetuksilla (1 thread, 300 Mt file size, 256 kt buffer size), joita on käyttänyt mm. Anandtech-sivusto testeissään. Androbenchin tulokset ovat täten suhteessa alhaisempia kuin aiempina vuosina io-techin artikkeleissa.

 

Akunkesto

Note10+:n akunkeston suhteen odotukset olivat varovaisen toiveikkaat, sillä 4300 mAh akku on kapasiteetiltaan varsin mukava, suuresta näytöstä huolimatta. Testijaksolla akunkesto ei yllättänyt positiivisesti, mutta vakiintui silti perushyvälle tasolle. Puhelinta testattiin sekä näytön täydellä QHD-tarkkuudella, että alhaisemmalla Full HD –tarkkuudella, mutta sillä ei havaittu olevan merkittävää vaikutusta akunkestoon.

Testijaksolla Note10+ vietti aikansa hyvin vaihtelevassa käytössä sekä kotimaan että Saksan kamaralla. Käytännön mittaustulokset akunkeston suhteen olivat loogisia, eikä suuria poikkeamia havaittu.

Kevyehköllä käytöllä noin 1-1,5 tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus laski päivän (n. 16 h) aikana noin 60-80 %:iin. Runsaan parin tunnin näytön päälläoloajalla varaus liikkui 50-60 % haarukassa ja kolmen tunnin käytöllä 45-50 %:ssa.

Raskaammassa käytössä, joka keskittyi suurimmilta osin IFA-messumatkalle Saksaan, akun varaus liikkui päivän päätteeksi noin 15-35 %:n haarukassa 3,5-4,5 tunnin näytön päälläoloajalla. Kertaalleen yhdellä latauksella venyttiin lähes kuuteen tuntiin ja akku oli aivan loppumaisillaan päivän päätteeksi.

Puhelimella ei saavutettu eikä myöskään yritetty kahden päivän ylitystä, sillä akun varaus ensimmäisen päivän päätteeksi oli yleensä siinä rajoilla, ettei sen arveltu riittävän varmasti toisen päivän odotettavissa oleviin tarpeisiin. Siitä huolimatta voidaan käyttökokemusten perusteella arvioida, että akun pitäisi riittää kevyemmällä noin 1,5 tunnin päivittäisellä näytön päälläoloajalla ongelmitta kahden päivän yli.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp- ja Slack-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Puhelinta käytettiin täydellä näyttötarkkuudella,  Always On Display –ominaisuuden ollessa poissa käytöstä.

Ajoimme Note10+:lla myös io-techin puhelinartikkeleissa yleisesti käytetyt virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat, suoraan laitteiden kesken vertailukelpoiset perustestit. Verrokeiksi valittiin samat puhelimet kuin suorituskykytesteissä.

YouTube-testissä videota pyöritettiin WiFi:n tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella langallisten kuulokkeiden ollessa kytkettynä. Tässä testissä akun varaus väheni vain noin kuusi prosenttia tunnissa, joka on parhaimman pään tuloksia io-techissä testattujen puhelimien osalta ja se tarkoittaa laskennallisesti lähes 17 tunnin toistoaikaa, joka on melko lähellä valmistajan 18 tunnin lupausta. Tuloksissa kannattaa ottaa huomioon ainakin noin prosenttiyksikön mittausvirheen mahdollisuus.

Raskaampaa grafiikkaintensiivistä käyttöä (pelaamista) simuloivassa GFXBench Manhattan -akkutestissä Note10+ saavutti toistuvasti runsaan 200 minuutin tuloksen, joka on parempi kuin useimmilla testaamillamme Snapdragon 855 -piirillisillä puhelimilla, mutta heikompi kuin Huawein huippumalleissa tai hieman yllättäen Galaxy S10+:lla. Tässä testissä keskeisessä roolissa on järjestelmäpiirin virranhallinta, eli mitä aggressiivisemmin se rajoittaa piirin suorituskykyä, osaltaan sitä todennäköisemmin puhelimen akku kestää pidempään. Paremman suorituskyvyn kääntöpuolena on luonnollisesti suurempi virrankulutus. Testin aikana grafiikkasuorituskyky tippui noin puoleen maksimista.

Sekalaista yleiskäyttöä varsin hyvin simuloivassa PCMarkin akkutestissä Note10+ saavutti runsaan 10 tunnin tuloksen, joka on keskitasoa tänä vuonna testaamiemme high-end-puhelimien joukossa.

Note10+ tukee muutaman aiemmin tänä vuonna julkaistun Samsung-mallin tapaan 25 watin pikalatausta mukana toimitettavalla laturilla. Lisäksi plus-malli tukee myös peräti 45 watin lataustehoa, kun käytössä on lisävarusteena myytävä laturi. Saimme molemmat laturit käyttöömme ja testasimme latausnopeuden molemmilla.

Pakkauksen mukana toimitettava 25 watin laturi tarjoaa jo itsessään kiitettävän latausnopeuden, sillä laitteen 4300 mAh akku täyttyy hieman runsaassa tunnissa. Vartissa akku täyttyy lähes kolmannekseen ja puolessa tunnissa 65 %:iin. Latausnopeuden hidastuminen loppuvaiheessa ei ole yhtä radikaalia kuin monissa muissa puhelimissa.

Lisävarusteena myytävästä 45 watin laturista on lopulta varsin vähäinen nopeusetu, sillä se pääsee käyttämään täyttä lataustehoaan vain melko lyhyen aikaa. 45 watin laturi kiskaisee pienen noin 4-5 %-yksikön kaulan heti alussa ja pitää sen noin 80 % varaustasoon asti. Lopussa ero kaventuu ja akku täyttyy sillä noin viisi minuuttia vakiolaturia nopeammin. Tämän perusteella 45 watin laturin hankkiminen Note10+:lle ei ole erityisen kannattavaa, jos laturia ei satu tarvitsemaan myös johonkin muuhun käyttötarpeeseen, kuten kannettavan tietokoneen kompaktiksi matkalaturiksi. Tehokkaampaa laturia Note10+:lle ostaessa kannattaa huomioida, että laturin pitää tukea USB PD 3.0 –standardia ja PPS-protokollaa, joka osaa tarjota puhelimelle standardista poikkeavaa jännitettä. Samsungin omasta 45 watin Travel Adapter –laturista nuo löytyvät.

Langaton lataus kuuluu myös Note10+:n varustukseen ja se on tuettuna mukavalla 15 watin teholla. Puhelinta voi käyttää myös latausalustana muille langatonta latausta tukeville laitteille, mikä on näppärää esimerkiksi Samsungin langattomien Galaxy Buds –kuulokkeiden lataamiseen.

 

Yhteenveto

Galaxy Note9 paikkasi viime vuonna monta edeltäjänsä puutetta ja saikin lopulta toimituksen valinnan tasapainoisesta ja monipuolisesta kokonaisuudestaan. Tänä vuonna Note10 ei yltänyt kokonaisuutena aivan yhtä kokonaisvaltaiselle tasolle, sillä ominaisuudet ovat osin jopa heikentyneet.

Fyysiseltä toteutukseltaan Note10+ on erittäin tyylikäs laite. Vaikka muotoilu näyttää ensi alkuun terävältä, tuntuu laite kädessä hyvinkin miellyttävältä. Käsituntuma on merkittävästi solakamman tuntuinen kuin edeltäjämallissa. Vasemmalle puolelle siirretty lukituspainike tuntuu aluksi oudolta, mutta lopulta asia lie kuitenkin vain tottumiskysymys. Kokonaisuus on silattu IP68-suojauksella, jota voi pitää oletusarvona tämän hintaluokan puhelimissa.

Teknisellä puolella on tarjolla pääosin erittäin suorituskykyistä rautaa, kuten Samsungin huippumallilta odottaa saattaa. Exynos 9825 tarjoaa huippuluokan suorituskykyä ja häviää vain vähäisesti Snapdragon 855:lle. 6,8-tuumainen AMOLED-näyttö on kuvanlaadultaan markkinoiden ehdotonta huippua. RAM-muistin määrä ei tule varmasti loppumaan ja tallennustila on nopeinta UFS 3.0 –sorttia. 4300 mAh akku tarjoaa kohtalaisen hyvän suorituskyvyn, mutta ei yllä etevimpien kilpailijoiden tasolle. Pikalataus on yksi markkinoiden nopeimmista. S Pen –kosketuskynä on Note-malliston erikoisuus ja se on saanut jälleen lisää ominaisuuksia. Jotkut käyttäjät eivät voi lähes elää ilman sitä, toiset eivät taasen irrota sitä juuri koskaan säilytyspaikastaan.

Pientä harmitusta aiheuttaa useampi poistettu tekninen ominaisuus, jotka löytyivät vielä edeltäjämallista. Mallistokehityksessä olisi lähtökohtaisesti toivottavaa parantaa ominaisuuksia, ei heikentää niitä. Note10+:sta karsittujen ominaisuuksien listalla ovat kuulokeliitäntä, ilmoitusvalo, monitoimipainikkeenakin toiminut Bixby-näppäin ja sykemittari.

Note10+:n takakameraratkaisu ei tarjoa merkittäviä uudistuksia, sillä sama toteutus pienin poikkeamin oli käytössä jo keväällä julkaistussa Galaxy S10 –mallistossa. Neljän kameran toteutus on joka tapauksessa monipuolinen ja tarjoaa sopivan kuvausvälineen useimpiin tilanteisiin. Kuvanlaatu on kokonaisuutena tarkasteltuna tasaisen hyvää lähes kaikissa olosuhteissa, mutta prosessoinnissa olisi hieman parannettavaa, sillä etenkin värintoisto lipsahtaa paikoin jo häiritsevän ylikorostuneen puolelle. Videokuvauksessa Note10+ on yksi puhelinmarkkinoiden parhaista ja Samsung on onnistunut poistamaan myös pituusrajoitukset tallennuksesta.

Softapuolella One UI –käyttöliittymällä ryyditetty Android 9 Pie on suurimmilta osin tuttua kauraa Galaxy S10 –malleista. Tuorein 1.5-versio tarjoaa lähinnä pieniä viilauksia ja lisäominaisuuksia ykkösversioon nähden. Samsungin käyttöliittymätoteutus on käytettävyydeltään varsin hyvä ja tarjoaa mukavan kattauksen vakio-Androidista puuttuvia lisäominaisuuksia. Pientä miinusta tulee muutamasta esiasennetusta kolmannen osapuolen sovelluksesta sekä Samsungin hitaanpuoleisesta päivityshistoriasta aiempien mallien kanssa.

Yhteenvetona Galaxy Note10+ on yksi tämän hetken markkinoiden näyttävimmistä ja monipuolisimmista älypuhelimista, joka sopii erityisen hyvin tehokäyttäjien tarpeisiin. Tästä lystistä on kuitenkin oltava valmis maksamaan, sillä lähtöhinta on pitkälti toisen tonnin puolella. Edeltäjämalli Note9 sai viime vuonna toimituksen valinnan, mutta Note10+:n suoritus jää siihen verrattuna hieman vajaaksi muutamasta karsitusta ominaisuudesta johtuen. Note10+ on yksi tämän hetken parhaista älypuhelimista, mutta tonniluokan hinnalla toivoisi saavansa vielä pienen pykälän verran kompromissittomamman kokonaisuuden, jotta se yltäisi varauksettoman io-techin Toimituksen valinnan -arvoiseksi.

Plussaa

  • Huippuluokan AMOLED-näyttö
  • Näytön ja ulkomittojen suhde markkinoiden terävintä kärkeä
  • Laadukkaan tuntuinen ja tyylikkäästi muotoiltu rakenne
  • Exynos 9825 –järjestelmäpiirin suorituskyky varauksin
  • Monipuolinen takakameratoteutus
  • Kameran hyvä kuvanlaatu kaikissa olosuhteissa pienin varauksin
  • Tallennetun videokuvan laatu ja HDR10+-tila
  • Kameran laajat manuaalisäädöt ja RAW-kuvaus
  • WiFi 6 -tuki
  • Huippunopea pikalataus ja langaton lataus
  • Hyvät stereokaiuttimet
  • One UI:n monipuoliset lisäominaisuudet
  • Entisestään monipuolistunut DeX-ominaisuus
  • S Pen –kynä sitä tarvitseville

Miinusta

  • Molemmilta puolin lasinen kuorirakenne arka tiputuksille ja herkkä sormenjäljille
  • Ei 3,5 mm ääniliitäntää
  • Iiristunnistin korvattu vähemmän turvallisella kasvojentunnistuksella
  • Ei ilmoitusvaloa
  • Esiasennetut Netflix- ja OneDrive-sovellukset ei käyttäjän poistettavissa
  • One UI –käyttöliittymä ei aivan markkinoiden nopeimpien tasoa
  • Hinta varauksin
This site uses XenWord.
;