Testissä BenQ:n erityisesti kilpapelaamiseen suunniteltu 27-tuumainen Zowie XL2740 -näyttö, jossa on TN-paneeli, Full HD -resoluutio ja 240 hertsin virkistystaajuus.

BenQ:n Zowie XL -näyttömallisto on suunnattu ensisijaisesti korkean tason elektroniseen urheiluun suurien virkistystaajuuksien ja alhaisten vasteaikojen siivittämänä. Malliston näyttöjä on ollut käytössä muun muassa suurissa Counter Strike: Global Offensive -turnauksissa, viimeisimpänä StarLadder Berlin Major 2019 -turnauksessa.

(Kuva: Starladder / Igor Bezborodov)

io-techin testiin saapui malliston suurikokoisin 240 hertsin virkistystaajuutta tukeva BenQ Zowie XL2740 -pelinäyttö. 27-tuumainen näyttö on varustettu Full HD- eli 1920×1080-resoluutioon kykenevällä TN-paneelilla, jonka GtG- eli harmaasta harmaaseen vasteajan ilmoitetaan olevan vain yksi millisekunti. Lisäksi myyntipaketin mukana toimitetaan kuljetuspussi sekä näytön sivuihin kiinnitettävät näkösuojat. Näytön hinta on Suomessa tällä vajaa 600 euroa.

Tutustumme artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme testimittaukset Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla. Vertailukaavioissa on mukana vertailukohtina kaikki tähän mennessä testaamamme näytöt.

 

Eri näyttöpaneelien erot

Koska kyseessä on ensimmäinen io-techissa testattu TN-paneelillinen näyttö, kerrataan alkuun paneelityyppien eroavaisuudet.

IPS-paneeli (In-Plane Switching)

IPS-paneelit toistavat värejä tarkasti ja niiden katselukulmat ovat paneelityypeistä parhaimpia. Nämä ominaisuudet ovat tärkeitä mm. graafisille suunnittelijoille ja valokuvaajille. IPS-paneelien GtG- eli Gray to Gray -vasteajat pyörivät tyypillisesti noin neljässä millisekunnissa, joten ne soveltuvat hyvin myös pelaamiseen. IPS-paneelien heikkouksia on muun muassa mahdollinen IPS-hehku, jota saattaa olla huomattavissa valovuotomaisena efektinä paneelin kulmien alueella, kun ruudulla on tumma tausta.

VA-paneeli (Vertical Alignment)

VA-paneelilla on paneelityypeistä suurin kontrastisuhde. Siinä missä TN- ja IPS-paneelilla kontrastisuhde on yleisesti noin 1000:1, VA-paneelilla lukema pyörii 2000-3000:1 tuntumassa. VA-paneelin katselukulmat asettuvat kutakuinkin TN- ja IPS-paneelin välimaastoon ja se on väritoistoltaan, vasteajaltaan ja kirkkaudeltaan lähes samalla tasolla IPS-paneelin kanssa. Yleisesti VA-paneelilla ns. liikesumeus tai haamuefekti (ghosting) on huomattavampaa kuin muilla paneelityypeillä, johtuen niiden suuresta kontrastisuhteesta.

TN-paneeli (Twisted Nematic)

TN-paneelien suurin vahvuus on niiden nopea vasteaika muihin paneeleihin verrattuna. TN-paneelilla päästään jopa yhden millisekunnin GtG-vasteaikoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä hyvin vähäistä liikesumeus- tai haamuefektia ja TN-paneeli onkin tästä syystä erityisesti FPS-pelejä ammatikseen pelaavien suosiossa. TN-paneelien heikkouksina voidaan pitää heikkoja katselukulmia sekä huonoa värientoistoa muihin paneelityyppeihin verrattuna.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

  • Paneelin tyyppi: TN
  • Paneelin koko: 27″ (16:9)
  • Natiiviresoluutio: 1920×1080 (Full HD)
  • Virkistystaajuus: 240 Hz
  • Taustavalaistus: WLED (White LED)
  • Vasteaika: 1 ms (GtG)
  • Ulkomitat (ilman jalkaa): 63,3 x 37,5 x 6,5 cm
  • Paino: 8,5 kg
  • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
  • Virkistystaajuuden synkronointi: Freesync & G-Sync-yhteensopiva

BenQ XL2740 -näytön reunukset ovat noin 1,7 cm leveät ja mukana toimitettavat kääntyvät SHIELD-näkösuojat ovat leveydeltään 10 cm. Näytön jalasta löytyy pyöreä aukko johtojen hallinnalle.

Näytön jalka on materiaaliltaan muovia ja se vie kokonsa puolesta (30,2 x 14,5 cm) pöydältä hyvin vähän tilaa. Pienikokoisesta jalustastaan huolimatta näyttö seisoo pöydällä tukevasti. Jalasta löytyy myös hyvät säätömahdollisuudet, joiden säätämiseen on lisätty asteikot jalan eri osiin. Asteikot helpottavat osaltaan asettamaan näytön haluttuun asentoon myös esimerkiksi kuljetuksen jälkeen. Näytön vasemmasta reunasta löytyy pidike kuulokkeille.

Näytön syvyys jalkoineen on pienen jalustansa ansiosta vain 20,5 cm. Paneelin keskiosa on alimmassa asennossa 24,5 cm korkeudella ja ylimmässä asennossa 40,0 cm korkeudella eli säätövaraa korkeussuunnassa on noin 15 cm. Näytön kallistuskulma (tilt) on -5 asteesta +20 asteeseen. Kääntymiskulma (pivot) on 90 astetta ja kääntökulma (swivel) 45 astetta molempiin suuntiin. Näytön jalan yläosasta löytyy kantokahva helpottamaan kuljetusta.

Näytön vasemmasta reunasta löytyy kaksi USB 3.0 -liitintä sekä liittimet kuulokkeille ja mikrofonille. Näytön alareunasta löytyy DVI-, HDMI 1.4-, HDMI 2.0- ja DisplayPort 1.4 -näyttöliittimet.

OSD-valikkoja hallitaan näytön oikeasta alareunasta löytyvillä viidellä painikkeella tai mukana toimitettavalla näyttöön kytkettävällä pyöreällä ohjaimella. Ohjaimella valikoissa liikkuminen on huomattavasti näppärämpää kuin näytön omien painikkeiden avulla ja näytön jalustasta löytyy ohjaimelle oma pieni upotuksensa. Ohjaimen numeropainikkeilla voidaan myös nopeasti vaihtaa tilaa kolmen erikseen määritettävän näyttöprofiilin välillä.

OSD-valikko on ulkoasultaan pelkistetty ja sen käyttö sujuu ongelmitta, erityisesti erillistä ohjainyksikköä käyttäen. Color Vibrance- ja Black eQualizer -toiminnoille, joiden avulla voidaan säätää värikylläisyyttä ja eri harmaan sävyjä vaaleammiksi, löytyy omat pikanäppäimensä kuten myös eri kuvatilojen vaihtamiselle.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa. Lopuksi kalibroimme näytön ja testasimme, miten tulokset erosivat kalibroimattomaan näyttöön verrattuna.

Huom! Perinteisesti olemme ajaneet näyttöjen mittaukset suoraan tehdasasetuksilla, mutta BenQ Zowie XL2740:n kohdalla teimme tähän pienen poikkeuksen. Näytön tehdasasetuksella näyttöprofiiliksi on valittu ”FPS 1” -profiili.

Kyseisen profiilin gamma-arvot ja värikylläisyydet ovat säädetty erityisesti kilpailullista pelaamista ajatellen eli palvelemaan pelaajia havaitsemaan viholliset mahdollisimman helposti. Yllä olevissa esimerkkituloksissa on nähtävissä, kuinka FPS 1 -asetuksella esimerkiksi väritarkkuus ja gamma ovat täysin poikkeukselliset. Vakiona värejä korostetaan Color Vibrance -ominaisuudella ja gammaan vaikuttaa Black eQualizer-ominaisuus, jonka tarkoitus on parantaa näkyvyyttä tummissa näkymissä ilman, että kirkkaat näkymät palavat puhki.

”Color Vibrance gives you the flexibility to easily tune preferred color tone and makes color grading more defined.”

”Black eQualizer increases the visibility in dark scenes without overexposing the bright areas.”

Vaihdoimme tästä johtuen näyttöprofiilin Standard-tilaan ennen lopullisten mittausten suorittamista vertailukelpoisuuden säilyttämiseksi.

 

 

Värintoistoalue

BenQ XL2740 kattoi sRGB-värialueesta 98 prosenttia ja AdobeRGB-värialueesta 76% prosenttia sijoittuen io-techissä testatuista pelinäytöistä toistaiseksi ainoana TN-paneelillisena näyttönä odotetusti vertailun viimeiseksi.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Windows-ympäristössä oletusgamman arvo on 2,2, kun taas Mac OS:ssä se on 1,8. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

BenQ XL2740:ssä on valittavissa viisi eri gamman arvoa, jotka muuttavat gammaa portaittain välillä 1,7 – 2,5. Tehdasasetuksella gamman arvo on hieman mittauslaitteesta riippuen lähellä arvoa 2,0.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

BenQ XL2740:n väritarkkuus oli tehdasasetuksilla hyvää keskitasoa 1,68 Delta-E:n keskiarvolla.

 

Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso

Tehdasasetuksilla näytön kirkkaus on asetettu 96 %:iin, jolla näytön luminanssiksi mitattiin 237 kandelaa per neliömetri (cd/m²). Täydellä 100 prosentin kirkkausasetuksella mitattiin 242,46 cd/m² luminanssi ja 0,2847 cd/m² mustan taso, jolloin kontrastisuhteeksi muodostui 852:1.

BenQ XL2740:n maksimikirkkaus oli io-techin testaamista pelinäytöistä toistaiseksi heikoin tuloksella 242 cd/m².

Mustan tasoksi maksikirkkaudella mitattiin 0,28 cd/m², joka asettaa BenQ XL2740:n vertailun keskikastiin.

Alhaisimman kirkkautensa johdosta XL2740 jäi kontrastisuhteeltaan testatuista näytöistä heikoimmaksi.

 

Valovuoto

Valovuotoa BenQ XL2740:n TN-paneelissa ei ollut havaittavissa.

 

Väritasaisuus

Väritasaisuus oli BenQ XL2740:ssä hyvä kaikilla mitatuilla kirkkauksilla. Suurin eroavaisuus löytyi 4,5 Delta-E:n arvolla näytön vasemmassa yläkulmassa 83 % kirkkaudella.

 

Valotasaisuus

Valotasaisuudessa suurimmat poikkeamat löytyivät näytön yläosasta ja alaosan keskeltä noin 8 – 11 prosentin eroavaisuudella.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta seinästä Etech PM-300 -mittarilla, kun näytöllä oli Windowsin työpöytä.

Tehonkulutus BenQ XL2740:ssä oli vertailun alhaisin, joka on suurelta osin seurausta näytön alhaisesta kirkkaudesta.

 

Viive

Valitettavasti aiemmin io-techin pelinäyttöjen viivetesteissä käyttämämme Display Input Lag Tester -ohjelmisto ei tällä hetkellä toimi Windowsin uusimmassa versiossa. Näin ollen kyseinen mittaus piti jättää testeistä ulos, joka on erityisen valitettavaa näytön kohdalla, jonka suurimpiin vahvuuksiin kuuluu alhainen viive.

Kuvasimme kuitenkin näyttöä totuttuun tapaan ns. pursuit camera -tekniikalla UFO-testissä, jolla saimme tulokseksi mahdolliset ihmissilmän havaitsemat liikesumeudet.

UFO-testin tuloksista on helposti nähtävissä BenQ Zowie XL2740:n alhainen viive ja korkea virkistystaajuus verrattuna aiemmin testaamaamme 144 hertsin VA-paneelilliseen pelinäyttöön. Liikesumeuden määrä on hyvin alhainen ja objekti piirtyy vertailun muita näyttöjä huomattavasti tarkemmin.

 

Tulokset näyttö kalibroituna

Kalibroimme BenQ Zowie XL2740 -näytön Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteella seuraavilla yleisesti suositelluilla kohdearvoilla:

  • Gamma 2.2
  • Luminanssi 120 cd/m²
  • Valkoinen piste 6500K

Suurin tapahtunut muutos näyttöä kalibroidessa oli vaikutus näytön valkoisen pisteen värilämpötilaan. BenQ XL2740:n värilämpötila tehdasasetuksilla on noin 4500 Kelviniä eli huomattavan lämmin. Kalibroinnissa värilämpötila nostettiin lähelle 6500 Kelviniä ja kirkkautta pudotettiin tehdasasetuksen 96 prosentista alas 78 prosenttiin. Mustan taso ei kirkkauden pudottamisesta huolimatta juuri muuttunut, joten tästä syystä myös kontrastisuhde käytännössä puolittui. Kalibroinnin jälkeiset mittaukset eivät osoittaneet merkittäviä muutoksia väritarkkuuden tai väritasaisuuksien osalta, joten kalibroinnin suurimmat hyödyt olivat värilämpötilan nostaminen paremmalle tasolle ja gamman arvon pieni muutos lähemmäksi haluttua 2,2:n arvoa.

 

Virkistystaajuuden synkronointi (Freesync & G-Sync)

Näyttö tukee AMD:n Freesync-ominaisuutta ja on NVIDIAn G-Sync-yhteensopiva. Virkistystaajuuden synkronointi toimi ilman ongelmia molemmilla GeForce- ja Radeon-näytönohjaimilla ruudunpäivitysnopeuden ollessa välillä 50-240 FPS.

 

Loppuyhteenveto

BenQ Zowie XL2740 oli toistaiseksi io-techissä testatuista pelinäytöistä ensimmäinen TN-paneelillinen näyttö. Tämä näkyy karusti osassa mittauksia, koska TN-paneelin vahvuudet ovat muualla kuin kattavassa väriavaruudessa tai korkeassa kontrastisuhteessa. XL2740 on suunnattu erityisesti kilpailulliseen elektroniseen urheiluun, tarkemmin ottaen CS:GO:n kaltaisiin peleihin, joissa 240 hertsin virkistystaajuudesta voidaan saada edes teoriassa jonkinasteista hyötyä.

Vakiona näytön FPS 1 -asetukset on optimoitu pelaamista ajatellen, mutta Standard-tilassa XL2740:n väriavaruus on sRGB-väriavaruuden osalta hyvä ja sen väritarkkuudessakaan ei ole moittimista. Kirkkaus, mustan taso ja sitä kautta myös kontrastisuhde taas eivät päätä huimaa ja katselukulmat ovat alhaiset, etenkin verrattaessa kalliimpiin IPS- tai VA-paneelein varustettuihin pelinäyttöihin. Viiveen osalta BenQ Zowie XL2740 on osaltaan ylivoimainen, jonka osoittaa suorittamiemme mittausten osalta pursuit camera -tekniikalla suorittamamme UFO-testi. Testin tulos on lähes täysin vailla liikesumeutta ja tuloksen kuva on huomattavasti terävämpi kuin aiemmin testaamillamme näytöillä.

BenQ Zowie XL2740:n jalusta on myös suunniteltu täysin elektronisen urheilun ehdoilla. Jalasta löytyy kattavat säätömahdollisuudet ja erikoisuutena omat asteikkonsa kaikille säädöille, jotta näytön saa samaan totuttuun asentoon joka tilanteessa. Näytön jalka on myös kooltaan pieni ja vie vähän pöytätilaa. Jalasta löytyy kuljetusta varten kantokahva ja paketin mukana toimitetaan kuljetuspussi paneelin suojaamiseksi. Näytön mukana toimitettavat näkösuojat peittävät häiriötekijöitä esimerkiksi LAN-tapahtumissa tai miksei myös vieruskaverin suoraa näköyhteyttä, mutta ne voi myös jättää kokonaan kiinnittämättä.

BenQ Zowie XL2740 on XL-tuotesarjan toistaiseksi suurikokoisin 27-tuumaisella paneelillaan ja sen hinta on Suomessa vajaa 600 euroa. Pienikokoisemmat XL-sarjan näytöt ovat lähtöhinnaltaan Suomessa noin 350 eurosta ylöspäin.

Hyvää

  • Pieni viive
  • Korkea virkistystaajuus
  • Jalustan säätömahdollisuudet
  • Adaptive-Sync toimi testatuissa peleissä GeForce- ja Radeon-näytönohjaimilla
  • Hyvä väritarkkuus käytettäessä Standard-näyttöprofiilia

Huonoa

  • Alhainen maksimi kirkkaus
  • Alhainen kontrastisuhde
  • Suppea väriavaruus
  • Alhaiset katselukulmat

 

This site uses XenWord.
;