Testasimme Sennheiserin USB-liitäntäisen Profile-mikrofonin.

Kokonaisuudessaan Sennheiserin Profile -mikrofoni on luokassaan todella hyvä vaihtoehto. Mikrofonin äänenlaatu on 129 euron hintaansa nähden sanalla sanottuna erinomainen ollen miellyttävä kuunnella ja erityisesti puheeseen mikrofoni sopii kuin nakutettu. Huomion arvoisena seikkana 199 euron hintaisen Streaming Set -paketin mukana toimitettava pöydän laitaan kiinnitettävä jalusta voi olla suuremmille pöydille hieman liian pieni, eli peruspaketin ja erillisen jalustan sekä USB-johdon ostaminen voi olla myös harkinnan arvoinen vaihtoehto.

Plussaa

  • Erinomaisesti puheelle sopiva äänenlaatu
  • Monipuoliset ja selkeät säätimet suoraan mikrofonissa itsessään
  • LED-valo osaa näyttää, jos äänitasot ovat liian kovalla ja ääni säröytyy
  • Streaming Set -paketin pöytäkiinnitteinen jalusta on perinteisiä pieniä pöytätelineitä käytännöllisempi

Miinusta

  • Mukana toimitetaan vain USB-C -> USB-C -johto, eli monet saattavat tarvita adapteria tai uutta johtoa mikrofonin käyttöön
  • Mikrofonin kuulokeulostulon kohina herkemmillä kuulokkeilla varauksin
  • Mikrofonille säätöjä tarjoavan ohjelmiston puute varauksin
  • Erilaisten suuntakuviovaihtoehtojen puute varauksin
  • Streaming Set -paketin mikrofonijalustan lyhyehkö pituus varauksin

Audioalan jättiläinen Sennheiser on laajentanut tuotevalikoimaansa lähemmäs pelaajien ja striimaajien tarpeita uuden USB-liitäntäisen Profile-mikrofoninsa myötä. Profile on kondensaattorimikrofoni ja se kiinnittyy tietokoneeseen USB-C-johdolla, tarjoaa kardioidi-suuntakuvion sekä on yhteensopiva Windows- ja Mac-tietokoneiden lisäksi myös Android- ja iPadOS-laitteiden kanssa. Mikrofoni tukee 44,1 ja 48 kHz:n näytteenottotaajuuksia ja 16 sekä 24 bittistä resoluutiota.

Sennheiser Profile on saatavilla useimmista USB-liitäntäisistä mikrofoneista tuttuun tapaan pienellä mukana toimitettavalla pöytäjalalla 129 euron suositushintaan tai vaihtoehtoisesti suurempikokoisella pöydän laitan kiinnitettävällä jalustalla ja pidemmällä kolmen metrin USB-johdolla Streaming Set -pakettina 199 euron suositushintaan. Hinta.fi-hintavertailupalvelun mukaan Profile-mikrofonia myydään suositushintaansa, mutta monipuolisemmalla jalustalla varustettua Streaming Set -pakettia saa parisen kymppiä alle suositushintansa.

Tässä artikkelissa tutustumme Sennheiser Profileen Streaming Set -pakettiin kuuluvan suuremman jalustan kanssa ja tarjoamme myös ääninäytteet mikrofonin kyvyistä.

 

Pakkaus ja sen sisältö

Sennheiser toimittaa Profile -mikrofoninsa Streaming Set -version sinisessä pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee kuva itse mikrofonista ja mukana toimitettavasta jalustasta. Mikrofonin ja jalustan lisäksi toimitussisältöön kuuluvat:

  • Mikrofonin kankainen kantopussukka
  • 3 metrin USB-C -> USB-C -johto
  • Käyttöohjelappuset

Streaming Set -paketin mukana toimitettava kolmen metrin USB-C-johto on useimmille todennäköisesti riittävän pitkä, mutta pienenä harmillisena puolena paketissa ei toimiteta lainkaan adapteria tietokonekäytössä todennäköisemmin laitteistosta löytyvälle USB-A:lle. Sellainen jää siis käyttäjän ostettavaksi, mikäli tietokoneesta ei USB-C-liitäntää löydy. Peruspaketin mukana toimitetaan vain 1,2 metrin USB-C-johto, mikä on harmillisen lyhyt.

 

Mikrofonin ja telineen rakenne sekä ominaisuudet

Rakenteeltaan Sennheiser Profile on erittäin jämäkän tuntuinen. Mikrofoni on metallinen ja painaa 350 grammaa, eikä se käytännössä jätä tuntumaltaan toivomisen varaa. Mikrofonin alalaita liikkuu, minkä myötä mikrofonin asentoa voi hienosäätää hieman sen kulmaa kallistamalla. Mikrofonin edessä on kohtalaisen kattava kattaus säätimiä – ylimpänä tarjolla on mykistyspainike, jonka ympärillä on myös LED-valo, joka muuttuu vihreästä punaiseksi mykistyksen ollessa päällä. Mykistyksen alla tarjolla on mikrofonin voimakkuuden säätörulla, joka on niin ikään LED-valaistu muuttuen vihreästä keltaiseksi, mikäli mikrofoni havaitsee äänitason olevan liian voimakas ja sen vuoksi säröytyvän.

Säröytymisestä varottava ledi vaikuttaisi myös toimivan hyvin. Käytännössä mikrofonin äänitasot on helppo säätää puhumalla selvästi kovaäänisesti ja säätämällä ääntä vain pienemmäksi, kunnes väri ei muutu enää keltaiseksi. Nopean säädön jälkeen äänitasot vaikuttaisivat toimivan kohtalaisen hyvin tavanomaisessa käytössä. Toinen rulla ylhäältä alas laskiessa puolestaan on mikrofonin kuulokeliitäntää käytettäessä säädin, joka säätää mikrofonin kaappaaman äänen läpiviennin ja tietokoneelta tulevien äänten suhteen. Alimpana puolestaan on tarjolla itse kuulokeulostulon äänenvoimakkuus.

Takana tarjolla on USB-C-liitäntä mikrofonin tietokoneeseen kytkemistä varten sekä 3,5 mm:n kuulokeliitäntä. Kuulokeliitäntä vaikuttaa olevan suhteellisen tehokas ja esimerkiksi 300 ohmin Sennheiser HD 600 -kuulokkeita on mahdollista ajaa suoraan mikrofonista jopa epämiellyttävän kovalla voimakkuudella. Valitettavana miinuspuolena kuulokeulostulosta on kuitenkin havaittavissa huomattavan voimakas kohina herkemmillä kuulokkeilla, kuten 20 ohmin Sennheiser IE 100 Pro -nappikuulokkeilla, kuunnellessa.

Ominaisuuksien osalta Profile ei juuri pyri markkinaa mullistamaan, vaan kyseessä on käytännössä NZXT Capsulesta tuttuun tapaan erittäin pelkistetty kondensaattorimikrofoni pelkällä kardioidi-suuntakuviolla. Profile ei siis sisällä kuin yhden mikrofonikapselin, eli se ei mahdollista suuntakuvion muuttamista tai stereoäänityksiä. Valmistaja ei myöskään tarjoa mikrofonille minkäänlaista ohjelmistoa esimerkiksi taajuuskorjaamista varten, joten mikäli äänelleen haluaa jotain tehdä, on kuluttajan käytettävä kolmannen osapuolen sovelluksia.

Streaming Set -paketin mukana toimitettava pöytäkiinnitteinen mikrofonijalusta on selvästi tavanomaisia pöydälle näppäimistön viereen asetettavia jalustoja käytännöllisempi. Se pitää mikrofonin poissa käsien tieltä ja kauempana näppäimistön metelistä. Itse jalusta ei suoranaisesti hehku samanlaista laadun tunnetta kuin mikrofoni, vaan on hieman kevyen tuntuinen. Se kannattelee mikrofonia kuitenkin luotettavan oloisesti.

Huomion arvoisena seikkana jalusta on kohtalaisen lyhyt, eli suuremmilla pöydillä sen sijoittelua voi joutua pohtimaan. Valmistaja mainostaa mikrofonitelineen yltävän 780 mm:n etäisyyteen ja varren molemmat osat taitoskohtien ulkopuolelta vaikuttaisivat olevan pituudeltaan hieman reilut 30 senttimetriä. Mistään poikkeuksellisen lyhyestä telineestä ei kuitenkaan ole kyse ja esimerkiksi Bluen kohtalaisen suosittu Compass lupaa vain hieman pidemmän 81 senttimetrin ulottuvuuden, mutta muutama senttimetri voi kuitenkin tehdä selvän eron käytettävyydessä. Esimerkiksi omalla 2 metriä leveällä ja reilut 60 senttimetriä syvällä pöydällä mikrofonijalusta oli asetettava näytön viereen pöydän takalaitaan, josta se ylsi juuri ja juuri riittävän lähelle suuta.

Positiivisena seikkana jalustan kyljessä on kaapelikouru, johon mukana toimitettavan USB-C-johdon voi sijoittaa. Johto ei mene täysin piiloon telineen sisälle, mutta pysyy kuitenkin kohtalaisen siistinä kyljen kiinnikkeissä.

 

Mikrofonin äänenlaatu

Äänenlaadultaan Sennheiser Profile on erittäin miellyttävä kuunnella. Täysin luonnollisen äänen sijaan Sennheiser vaikuttaisi tekevän äänestä valmiiksi puheeseen optimoidun ja pehmeän kuunneltavan, mikä sopii striimaamiseen suunnatulle USB-mikrofonille erinomaisesti. Esivahvistimista ei ole havaittavissa tavanomaisessa käytössä lainkaan ylimääräisiä suhinoita. Mikrofonin voimakkuutta ei tarvinnut nostaa kuin kello kahteen omassa tavanomaisessa käytössäni mikrofonin ollessa noin 10–15 senttimetrin päässä suusta. Äänenlaatu yltää ehdottomasti testaamiemme USB-mikrofonien kärkeen.

Kuten useimmat muutkin USB-liitäntäiset mikrofonit, on Sennheiserin Profile kondensaattorimikrofoni. Käytännössä sen myötä mikrofoni on huomattavan herkkä ja kerää käyttäjän puheen lisäksi helposti myös ympäristön ääniä sekä esimerkiksi huoneen kaikuja. Toisaalta vastapainona ääni on monia dynaamisia mikrofoneja heleämpi, eikä mikrofonin tarvitse olla aivan täysin kiinni suussa. Profile voi kuitenkin vaatia esimerkiksi striimausohjelmistosta sopivan kohinasalvan asettamista, jotta ympäristön äänet eivät pääsisi niin selvästi äänitteeseen.

Kardioidisuuntakuvion myötä esimerkiksi näppäimistön äänet eivät kuitenkaan mikrofonia oikeaoppisesti kohtalaisen lähellä suuta pitäessä pääse häiritsemään erityisen paljon. Ne ovat kuitenkin selvästi kuultavissa. Dynaamista mikrofonia kaipaaville USB-liitäntäisten mikrofonien kattaus on selvästi kondensaattorimikrofonikattausta pienempi ja Sennheiserin Profilen peruspakettia vastaavaan 130 euron hintaluokkaan kilpailijoita ei käytännössä löydy, vaan dynaamiset mallit ovat pykälän korkeammissa hintaluokissa.

Profile kykenee toimimaan kohtalaisesti myös epäoptimaalisen kaukana näytön viereen asennettuna, vaikka se ei suositeltavaa olekaan. Mikrofonin voimakkuus täytyy asettaa maksimitasolle, mutta ääni pysyy selkeänä, eikä siihen synny ylimääräistä kohinaa. Käytännön käytön kannalta tällainen mikrofonin sijoittelu ei kuitenkaan missään nimessä ole suositeltavaa, sillä äänestä tulee etäinen, huoneen kaiut voimistuvat selvästi ja myös näppäimistön ja hiiren äänet tulevat selvästi voimakkaammin mikrofoniin.

Puheen lisäksi Profile sopii kondensaattorimikrofonina kohtalaisesti myös esimerkiksi soitinäänityksiin. Kuten yllä olevasta kitarapätkästä on kuultavissa, on ääni kuitenkin hieman pehmyt ja siitä jää puuttumaan tiettyä erottelevuutta sekä ilmavuutta, jota akustinen kitara voisi kaivata. Mikrofoni onkin selvästi optimoitu puheäänelle, johon se tarjoaa miellyttävän lämpimän ja helposti kuunneltavan taajuusvasteen, mikä tuottaa pienoisen kompromissin muihin äänityksiin.

 

Yhteenveto

Kokonaisuudessaan Sennheiserin Profile -mikrofoni osoittaa hyvin, kuinka valmistaja todella tuntee audiotekniikkansa. Mikrofonin äänenlaatu on sanalla sanottuna erinomainen ollen miellyttävä kuunnella ja erityisesti puheeseen mikrofoni sopii kuin nakutettu. Kitaraäänitys osoittaa, ettei taajuusvaste ole täysin luonnollinen, vaan puhetta esiin tuovia korostuksia on havaittavissa. Se on kuitenkin mahdollisesti jopa toivottavaa, mikäli mikrofoni tulee peli- ja striimauskäyttöön, sillä sen myötä ääni on kohtalaisen valmis ilman minkäänlaisia säätöjä. Mikrofonin esivahvistuskin on puhdas eikä kovemmillakaan mikrofonin voimakkuusarvoilla vastaan tule häiritsevää kohinaa.

Mikrofonin oma kuulokeulostulo on myös suurelle osalle kuluttajista riittävän tehokas ja allekirjoittaneen Sennheiser HD 600 -kuulokkeetkin oli mahdollista ajaa kovimmillaan epämukavan kovalle voimakkuudelle. Valitettavana miinuspuolena kuulokeliitäntä kuitenkin myös kohisee kohtalaisen voimakkaasti jos käytössä on erittäin herkät kuulokkeet, kuten esimerkiksi nappikuulokkeet.

Kokonaisuutena 129 euron hintaan Sennheiser Profilen peruspaketti onkin ehdottomasti harkinnan arvoinen vaihtoehto USB-liitäntäistä kondensaattorimikrofonia kaipaaville. Erityisesti jos hakusessa on helppo kokonaisuus, joka ei vaadi erillisiä sovelluksia ja jonka perussäätöjen tekeminen onnistuu suoraan mikrofonista itsestään. 199 euron suositushintaista Streaming Kit -pakettia ei voi suositella aivan yhtä estoitta, sillä mikrofoniteline on lisähintaan nähden hieman lyhyt. Pienemmillä pöydillä se ei ole ongelma, mutta suuremman pöydän kanssa asettelu voi tuottaa jonkin verran haasteita. Streamer Setin hinta on kuitenkin ainakin arvostelun kirjoitusaikaan parisen kymppiä suositushintaansa edukkaampi ja 50 euron erolla peruspakettiin se on suhteellisen hyvin hintansa arvoinen kokonaisuus pidemmän USB-johtonsa kanssa.

Dynaamista mikrofonia ja esimerkiksi sellaisen parempaa ympäristöäänten vaimennusta kaipaaville Profile ei ymmärrettävästi sovi, kuten ei muutkaan kondensaattorimikrofonit.

Plussaa

  • Erinomaisesti puheelle sopiva äänenlaatu
  • Monipuoliset ja selkeät säätimet suoraan mikrofonissa itsessään
  • LED-valo osaa näyttää, jos äänitasot ovat liian kovalla ja ääni säröytyy
  • Streaming Set -paketin pöytäkiinnitteinen jalusta on perinteisiä pieniä pöytätelineitä käytännöllisempi

Miinusta

  • Mukana toimitetaan vain USB-C -> USB-C -johto, eli monet saattavat tarvita adapteria tai uutta johtoa mikrofonin käyttöön
  • Mikrofonin kuulokeulostulon kohina herkemmillä kuulokkeilla varauksin
  • Mikrofonille säätöjä tarjoavan ohjelmiston puute varauksin
  • Erilaisten suuntakuviovaihtoehtojen puute varauksin
  • Streaming Set -paketin mikrofonijalustan lyhyehkö pituus varauksin
This site uses XenWord.
;