Testissä Philipsin 34-tuumainen ja 175 Hz:n Evnia 34M2C8600 -pelinäyttö, joka on varustettu ultrawide-resoluutiolla ja QD-OLED-paneelilla.

Noin 1300 euron hintainen Philips Evnia 34M2C8600 on varustettu samalla Samsungin QD-OLED-ultrawide-paneelilla Samsungin Odyssey G8, mutta se on 100 euroa edullisempi.

Kuten jo Samsungin testissä totesimme, QD-OLED-paneeli on erittäin laadukas etenkin värien ja väritarkkuuden osalta. Evniassa on myös alhaiset viiveet sekä vasteaikojen, että sisääntuloviiveen osalta, siinä missä Samsungin sisääntuloviive oli mittauksissamme huomattavasti korkeampi.

Eroja Samsungiin on jonkin verran niin hyvässä kuin pahassa. Philipsin liitinosasto ei ole aivan Samsungin tasolla, nimittäin HDMI-näyttöliittimestä on 2.1:n sijaan tarjolla vain 2.0 -versio, jota käytettäessä näytön maksimi virkistystaajuus on 100 hertsiä 175 hertsin sijaan. Lisäksi näytön OLED-vakiosuojaukset osoittautuivat päivittäisessä käytössä liian aggressiivisiksi ja häiritseviksi, jotta niitä olisi suositeltava pitää päällä. Philips on myös varustettu näytön sisäisellä tuulettimella, jota sirommassa Samsungin Odyssey G8:ssa ei ole lainkaan.

Hyvää

 • Erittäin laadukas paneeli värien, tarkkuuden ja tasaisuuden osalta
 • Mustan taso mustaa, lähes ääretön kontrasti
 • Alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
 • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet
 • Ambiglow-valaistus näytön takaosassa
 • Näyttävä HDR-sisältö

Huonoa

 • HDMI 2.1 -näyttöliitännän puute, jolloin HDMI-signaalin maksimi virkistystaajuus 100 hertsiä 175 hertsin sijaan
 • Korkeammat viiveet alhaisilla virkistystaajuuksilla
 • Vakiona liian aggressiivinen pikseleiden puhdistus, joka häiritsee päivittäistä käyttöä

Huomioitavaa

 • Näytön sisällä on tuuletin, joka oli käytössä hiljainen

Philips on ollut jo pitkään mukana näyttömarkkinoilla, mutta verrattain pienellä profiililla ja enemmän toimistopuolelle profiloituneena. Viime syksynä yhtiö kuitenkin julkaisi uuden Evnia-pelibrändin, jonka päämääränä on yhtiön omien sanojen mukaan olla kaikkein helpoiten lähestyttävä pelituotebrändi. Yhtiön tuotevalikoimaan lukeutuu tällä hetkellä ainoastaan pelinäyttöjä ja testiimme saapui OLED-paneelilla varustettu 1300 euron hintainen Evnia 34M2C8600 -ultrawide-pelinäyttö.

Tutustumme tässä artikkelissa tuttuun tapaan näytön ominaisuuksiin ja suoritimme sille kattavat mittaukset ja testit.

 

Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko

Philips Evnia 34M2C8600 on 34-tuumaisella kaarevalla QD-OLED-paneelilla varustettu näyttö, jonka natiiviresoluutio on 3440×1440 ja maksimivirkistystaajuus 175 hertsiä. Kyseessä on sama Samsungin valmistaja QD-OLED-paneeli kuin aiemmin testaamassamme Samsung Odyssey OLED G8 -pelinäytössä. Paneeli on VESA DisplayHDR True Black 400 -sertifioitu ja virkistystaajuuden synkronointiin on käytössä VESA Adaptive Sync, joka toimii tietyissä rajoissa sekä AMD:n, että NVIDIA:n näytönohjaimilla. Näytön hinta on tällä hetkellä Suomessa noin 1300 euroa eli se on sata euroa halvempi kuin Samsung Odyssey OLED G8.

 

Näytön ominaisuudet

 • Paneelin tyyppi: QD-OLED
 • Paneelin koko: 34″
 • Paneelin kaarevuus: 1800R
 • Natiiviresoluutio: 3440×1440
 • Virkistystaajuus: 175 Hz
 • DisplayHDR: VESA DisplayHDR True Black 400
 • Vasteaika: 0,1 ms (GtG)
 • Ulkomitat (ilman jalustaa): 81,3 x 36,7 x 13,5 cm
 • Paino: 8,7 kg
 • VESA-seinäkiinnitys: 100 x 100 mm
 • Virkistystaajuuden synkronointi: Adaptive Sync

 

Näytön paneelissa on valmistajan mukaan heijastamaton pinta, mutta mattapintainen se ei ole vaan kiiltävä, kuten Samsungissa. Mustat surunauhat paneelin molemmilla sivuilla ovat melko leveät, 1,4 cm näytön ohut reunus mukaan luettuna. Näytön takaosasta löytyy useita RGB-valaistukseen tarkoitettuja ledejä ja ledinauhoja, joilla voidaan mm. käyttää näytön Ambiglow-valaistusta, jolloin ruudulla näytettävän kuvan värejä heijastetaan näytön takaosasta esimerkiksi seinälle. Näyttö on Samsungin Odyssey G8:aan verrattuna melko massiivisen kokoinen, joka johtuu osittain Philipsiin sisäänrakennetusta virtalähteestä, Ambiglow-valaistuksen komponenteista sekä sen sisältä löytyvästä tuulettimesta, jota ei Samsungissa ole ollenkaan. Näytössä on myös integroituna kaksi viiden watin kaiutinta.

Näytön jalustan alaosa on muovia ja varsiosa metallia, jonka alaosassa on pieni klipsu johtojen hallinnalle. Jalustan säätömahdollisuudet ovat noin 15 cm korkeussuunnassa, 20 asteen kääntökulma molempiin suuntiin ja -5 asteesta 20 asteeseen kallistuskulmaa.

 

Näyttöliittiminä on kaksi HDMI 2.0 -näyttöliitintä, yksi DisplayPort 1.4 -näyttöliitin, USB Type-C -liitin DisplayPort Alt Modella ja 90 watin latausteholla, 3,5 mm ääniulostulo, USB Type-B 3.2 Gen 1- liitin ja kaksi USB Type-A 3.2 Gen 1 -liitintä. Kuten jo aiemmin todettiin, näytössä on sisäänrakennettu virtalähde, joten mitään ylimääräistä virtalähdettä ei johdon varassa roiku. Koska näytössä on vain HDMI 2.0 -näyttöliitännät, niiden kautta maksimi virkistystaajuus on vain 100 hertsiä esimerkiksi uuden sukupolven konsoleita ja niiden tukemaan 120 hertsin virkistustaajuutta ajatellen.

Näytön OSD-valikossa navigoidaan näytön takaosasta löytyvällä ohjaustatilla, joka toimii myös virtanäppäimenä. Valikot ovat monipuoliset ja suhteellisen helppokäyttöiset. 

Kuvan kiinnipalamisen ehkäisemiseksi Philips Evnia tarjoaa kolme eri työkalua. Näytönsäästäjän, pikselien siirron ja pikselien puhdistuksen. Pikselien puhdistuksen voi tehdä manuaalisesti valikosta, tai sen voi pitää automaattisena, jolloin näyttö suorittaa sen noin 16 tunnin välein. Toimenpide kestää noin 10-15 minuuttia, jonka ajan näyttö ei ole käytettävissä.

 

Mittaus- ja testitulokset

Näytön eri mittaukset suoritimme SpyderX Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin SpyderX Elitellä paitsi kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso, joissa käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi. Mittaukset ovat suoritettu kalibroimattomalle näytölle eli kuvastavat sitä mitä kuluttaja paketista saa.

OLED-paneelin kohdalla mittasimme myös kirkkauksia eri kokoisilla valkoisilla ikkunoilla. Tähän mittaukseen käytimme NVIDIAn LDAT-työkalua.

Lisäksi uutena hankintana näyttötestien mittalaitteisiin ostimme OSRTT- eli Open Source Response Time Tool -laitteen, jonka on kehittänyt Andrew McDonald TechTeamGB:stä. Nimensä mukaisesti OSRTT mittaa näyttöpaneelin viivettä. Lisää laitteesta alla testitulosten yhteydessä.

 

Kirkkaus

Philips Evnia 34M2C8600:n maksimikirkkaus SDR-tilassa oli mittauksissamme 270 cd/m² eli hyvin lähellä Samsungin Odyssey OLED G8:aa, jossa sama paneeli.

 

HDR-kirkkaudessa 34M2C8600 sen sijaan ylsi Odyssey OLED G8:aa huomattavasti korkeammalle, kun puhutaan maksimikirkkaudesta alle 10 prosentin ikkunan koolla. Maksimikirkkaudeksi 5 prosentin ikkunan koolla mitattiin 810 cd/m², joka on Odyssey G8:aa jopa yli 300 cd/m² kirkkaampi. Muihin testaamiimme OLED-paneeleihin verrattuna HDR-kirkkaus tippui alemmas pienellä ikkunankoolla, mutta säilytti korkeamman kirkkauden täydellä ikkunalla.

 

Värintoistoalue

Evnia 34M2C8600 kattoi tismalleen samat värialueet kuin Odyssey OLED G8 eli 100% sRGB-, 96% AdobeRGB- ja 98% DCI-P3 -värialueesta, ollen väriavaruutensa puolesta testiemme kärkipäätä.

 

Gammavastaavuus

Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2.

Evnia 34M2C8600:ssa on vain yksi Gamma-asetus ja se on mittaustemme perusteella ihanteellinen 2,2.

 

Väritarkkuus

Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa Evnia 34M2C8600 jäi hieman Odyssey OLED G8:n tuloksesta, ollen kuitenkin alle 1 Delta-E:n keskiarvolla erittäin tarkka.

 

Väritasaisuus

Väritasaisuuden poikkeamat olivat kautta linjan erittäin pieniä, pääosin alle 1 Delta-E:n samoin kuin Odyssey OLED G8:lla. Tämän tason väritasaisuus on hyvin harvinainen testaamiemme näyttöjen joukossa.

 

Valotasaisuus

Samat erittäin hyvät tulokset jatkuvat myös valotasaisuustesteissä. Paneelin valotasaisuus oli kaikissa testiskenaarioissa ja kaikilla paneelin alueilla maksimissaan kolmen prosentin luokkaa, joka on jopa hieman parempi tulos kuin jo valmiiksi erittäin tasaisilla tuloksilla vakuuttanut Odyssey OLED G8.

 

Tehonkulutus

Mittasimme tehonkulutusta näytön täydellä kirkkaudella kun ruudulla on valkoinen tausta. Evnia 34M2C8600:n tehonkulutukseksi mitattiin 110 wattia, joka on 30 wattia vähemmän kuin Samsung Odyssey OLED G8:lla.

 

Katselukulmat

Katselukulmat Evnia 34M2C8600:ssa on OLED-paneeleille tyypilliseen tapaan lähes 180 astetta.

 

Viive

Kuvasimme näyttöä ns. pursuit-camera-tekniikalla UFO-testissä selvittääksemme paneelin pikselien vasteajan mahdollisesti aiheuttavat liikesumeudet.

 

Nopean vasteajan ansiosta minkäänlaisia ”häntiä” ei ole havaittavissa edes alhaisemmilla virkistystaajuuksilla. Liikesumeutta luonnollisesti on sitä enemmän, mitä alemmille virkistystaajuuksille mennään. 175 hertsin maksimivirkistystaajuudella kuva on tarkka.

 

OSRTT (Open Source Response Time Tool)

Uusin hankintamme näyttötestien mittauslaitteisiin on OSRTT eli Open Source Response Time Tool. Laitteen on kehittänyt ja käsin rakentanut Iso-Britannialainen Andrew McDonald TechTeamGB -sivustolta ja se on nykyisin käytössä monilla näyttötestaajilla. OSRTT:n avulla voidaan mitata näyttöpaneelin viivettä ja sen ohjelmisto tuottaa tuloksista helppolukuisia lämpökarttoja ja lisäksi myös tarkempi yksittäisten tulosten tarkastelu onnistuu interaktiivisessa graafissa.

Tiukalla RGB 5 -toleranssilla mitatuilla vasteajoilla saimme keskimääräiseksi tulokseksi 175 hertsin virkistystaajuudella 4,28 millisekuntia. Hitaimmin paneeli toimi, kun lähdettiin täydestä mustasta kohti valkoista. Tämä johtui siitä, että näyttö ampui värin yli jonkin verran, kuten yllä oleva kuva osoittaa. Alemmilla virkistystaajuuksilla vasteajat valitettavasti nousivat huomattavasti. 120 hertsillä keskimääräinen tulos oli 9,58 millisekuntia ja 60 hertsillä oltiin jo yli 20 millisekunnissa.

Sisääntuloviiveen keskiarvoksi mitattiin hyvin alhainen 3,1 millisekuntia, joka on osoitettu yllä olevassa graafissa kohdassa On Display Lag. Samsung Odyssey OLED G8:aan verrattuna sisääntuloviive oli Evnia 34M2C8600:lla huomattavasti alhaisempi.

Viiveiden osalta Evnia 34M2C8600 suoritui mallikkaasti, kun näyttöä käytetään 175 hertsin virkistystaajuudella.

 

Käyttökokemukset

Käyttökokemukset olivat suurelta osin hyvin vastaavia Samsungin Odyssey OLED G8:n kanssa. Tekstin selkeys oli samaa tasoa eli mielestäni selkeämpi lukuista kuin LG:n WOLED-paneeleilla, muttei yhtä selkeää kuin esimerkiksi perinteisellä IPS-paneelilla. Rikkaat värit hivelivät silmiä ja lyhyet pelikokemukset olivat sulavia. HDR-kuva on korkeamman maksimikirkkautensa ansiosta ehkä hieman Samsungia rikkaampi, mutta koska kirkkauserot tulevat vain hyvin pienillä ikkunankoilla, erot eivät ole huomattavia. Kaikkiaan Display HDR True Black 400 -sertifioitu pelikuva näytti hyvältä. Philips Evniassa on sisäänrakennettu tuuletin, jota Samsungissa ei ole, mutta omassa käytössäni en onnistunut huomaamaan tuulettimen aiheuttamaa melua. Tuulettimen nopeutta on myös mahdollista säätää tai sammuttaa se valikkojen kautta, mutta henkilökohtaisesti en nähnyt sille mitään tarvetta melun puolesta, Tuuletin ei todennäköisesti ole näytön sisällä myöskään turhan takia, joten sitä tuskin kannattaa sammuttaa kokonaan.

Suurin murheenkryyni etenkin työkäytössä oli Evnia 34M2C8600:n melko aggressiivinen paneelinhoito-ohjelma kiinnipalamisen ehkäisemiseksi. Vakiona näyttö suosittelee neljän tunnin käytön jälkeen pikselien puhdistusta ja tämän jälkeen siitä muistutetaan kahden tunnin välein, kunnes se suoritetaan väkisin 16 tunnin käytön jälkeen. Omien kokemuksieni mukaan tähän 16 tuntiin lasketaan myös aika, jolloin näyttö on valmiustilassa. Tämä tarkoitti käytännössä sitä, että näyttö alkoi herjailemaan joka päivä tuntimäärää, joka on jäljellä ennen seuraavaa puhdista, kunnes aikamääre umpeutui ja näyttö ryhtyi puhdistushommiin väkisin erittäin nopeasti näytöllä vilahtavan varoituksen saattelemana. Puhdistus kestää keskimäärin 6-15 minuuttia, jonka ajan näyttö on siis täysin poissa käytöstä. Ominaisuus on varmasti hyvä paneelin kannalta, mutta ei niinkään käyttäjän. Omaa työntekoani se alkoi lyhyen testijakson aikana rasittaa niin paljon, että otin koko ominaisuuden pois päältä. Tämä tarkoittaa kuitenkin sitä, että puhdistus on muistettava tehdä itse säännöllisin väliajoin.

HDMI 2.1 -liittimien puuttuminen tarkoittaa 34M2C8600:n kohdalla sitä, että HDMI -näyttösignaalin kanssa maksimivirkistystaajuus on vain 100 hertsiä ja viivemittaustemme perusteella suuremman liikesumeuden lisäksi ongelmaksi tulee myös suuremmat vasteajat.

 

Loppuyhteenveto

Philips Evnia 34M2C8600 on 34-tuumaisella kaarevalla QD-OLED-paneelilla varustettu pelinäyttö, jonka natiiviresoluutio on 3440×1440 ja maksimivirkistystaajuus 175 Hz. Käytössä on sama paneeli kuin jo aiemmin testaamassamme Samsung Odyssey OLED G8:ssa, joka on tällä hetkellä 100 euroa kalliimpi kuin testin 1300 euron hintainen Evnia.

Samsungin kalliimpaan näyttöön verrattuna 34M2C8600 tarjoaa yhtä laadukkaat ja tarkat värit, sekä tasaisen väritoiston kautta paneelin. Myös viiveet ovat 34M2C8600:ssa etenkin sisääntuloviiveen osalta huomattavasti Samsungia alhaisemmat. Asiat, joissa Philips kompastuu Samsungiin nähden ovat HDMI 2.0 -näyttöliitännät, joilla on suora vaikutus näytön maksimivirkistystaajuuteen ja viiveisiin sekä aggressiivinen paneelin hoito-ohjelma, jopa siinä määrin, että kyseinen ominaisuus on käytettävyyden parantamiseksi suositeltavaa kytkettävä pois päältä. 34M2C8600:n jalusta on Odyssey OLED G8:aan verrattuna tukevampi, virtalähde on sisäänrakennettu eikä näytöstä löydy Samsungin tavoin älytelevisio-ominaisuuksia niin hyvässä kuin pahassa. 34M2C8600:n virkistystaajuuden synkronoinnin hoitaa Adaptive sync, joka toimii sekä AMD:n, että NVIDIA:n näytönohjaimilla noin 50 hertsistä ylöspäin, kun taas Samsungissa on myös alhaisemmilla virkistystaajuuksilla toimiva AMD FreeSync Premium Pro sekä HDMI 2.1 -liitännän ansiosta VRR-tuki.

DisplayPort-näyttöliitäntää käyttävälle pelaajalle Philips Evnia 34M2C8600 saattaa olla halvemmalla hinnallaan Samsung Odyssey G8:aa houkuttelevampi vaihtoehto. Jos taas tarpeissa on HDMI-liitännän käyttö, kattavampi virkistystaajuuden synkronointi ja älytelevisio-ominaisuudet, on Samsungin 100 euroa kalliimpi versio järkevämpi vaihtoehto.

Hyvää

 • Erittäin laadukas paneeli värien, tarkkuuden ja tasaisuuden osalta
 • Mustan taso mustaa, lähes ääretön kontrasti
 • Alhaiset viiveet ja erittäin vähäinen liikesumeus korkeimmalla virkistystaajuudella
 • Jalustassa hyvät säätömahdollisuudet
 • Ambiglow-valaistus näytön takaosassa
 • Näyttävä HDR-sisältö

Huonoa

 • HDMI 2.1 -näyttöliitännän puute, jolloin HDMI-signaalin maksimi virkistystaajuus 100 hertsiä 175 hertsin sijaan
 • Korkeammat viiveet alhaisilla virkistystaajuuksilla
 • Vakiona liian aggressiivinen pikseleiden puhdistus, joka häiritsee päivittäistä käyttöä

Huomioitavaa

 • Näytön sisällä on tuuletin, joka oli käytössä hiljainen

 

This site uses XenWord.
;