Testasimme kotimaisen Valcon pelinavauksen täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoille.

Valco NL21 tarjoaa täyslangattomiksi napeiksi erityisesti hintaluokassaan erinomaisen äänenlaadun, mutta valitettavasti pohjalla olevien kiinalaisten kuulokkeiden perimä näkyy useina peruskäyttöä vaivaavina eritasoisia miinuksina, joiden myötä kuulokkeita ei voi varauksetta suositella. Valcolla on selvästi hallussa kuulokkeiden äänipuoli, joten toivottavasti yritys nostaa seuraavaksi myös käyttökokemuksen ja oheisominaisuudet samalle tasolle.

Plussaa

  • Erinomainen äänenlaatu
  • Kuulokkeiden hyvä istuvuus
  • IPX6-sertifikaatti

Miinusta

  • Kuulokkeille ei ole tarjolla sovellusta
  • Mikrofonien äänenlaatu
  • Nirso USB-C-lataus varauksin (ei toiminut iPadin laturilla)
  • Laaduntuntuma varauksin
  • Kirkas aktiivisuusledi varauksin
  • Suurehko koko varauksin

Huomionarvoista:

  • Ei langatonta latausta
  • Ei vastamelutoimintoa
  • Tiukan ja kohtalaisen syvälle korvaan asettuvan istuvuuden vuoksi kuulokkeet tuottavat helposti tömisevää ääntä jo kävelyvauhdissa

Suomalainen Valco on noussut vähitellen yleisön tietoisuuteen varsin erottuvan markkinointinsa ja jonkin verran positiivista yleistunnelmaa äänenlaadustaan saaneiden kuulokkeidensa myötä. Yritys on aiemmin julkaissut korvat peittäviä vastamelukuulokkeita noin 200 euron hintaluokkaan, joista viimeisimpänä toimii VMK20, mutta nyt Valco on laajentanut myös täyslangattomien nappikuulokkeiden markkinoille uusilla NL21-napeillaan.

Yrityksen uudet nappikuulokkeet erottuvat suurista massamarkkinavalmistajista, sillä ne pohjautuvat Kiinassa myynnissä oleviin bulkkikuulokkeisiin, joista Valco on omien sanojensa mukaan penkonut suoraan tehtaalta parhailla ominaisuuksilla ja äänellä varustetut ja sen jälkeen sitten tehnyt niille itse omat korjaukset. Käytännössä nuo korjaukset tarkoittavat kuulokkeiden äänenlaadun hiomista ainakin sopivalla rautaan muovatulla taajuuskorjaimella. Itse kuulokkeiden rauta siis ei juurikaan eroa siitä, mitä Kiinasta voisi halpabrändeiltä saada. Toki pelkän äänen muokkauksen lisäksi yritys on voinut tehdä jotain pienempiä muokkauksia myös itse rautaan, mutta mitään kovin erikoista Valcon omaa teknistä ratkaisua laitteelta ei kannata odottaa.

Valco on itse kertonut tehneensä omaan päätuotteeseensa, eli VMK-kuppikuulokkeisiin, selvästi enemmän omaa tuotekehitystä. Arviossa olevat napit sekä yrityksen Bluetooth-kaiutin ovat valmistajan mukaan poikkeuksia heidän katalogissaan niin vahvasti niin sanottuun Kiinabulkkiin pohjautuvina tuotteina, jotka on luotu markkinoille vastaamaan kysyntään.

Valco NL21 -nappikuulokkeet hylkäävät valmistajan VMK-kuulokkeissa olleen vastamelutoiminnon ja keskittyvät tarjoamaan lähinnä nykymarkkinoiden perusominaisuudet ja valmistajalle tyypillisen äänenlaadun. 79 euron suositushinnalla varustetut kuulokkeet ovat täysin langattomat, niiden akun luvataan kestävän 7,5 tuntia musiikin kuuntelua ja niiden latauskotelo latautuu USB-C-kaapelilla. Vastamelun lisäksi nykymarkkinoilla yleistynyt langaton lataus puuttuu Valcon uutuuden ominaisuuskattauksesta.

Ainakin toistaiseksi Valco myy NL21-nappikuulokkeita vain omassa verkkokaupassaan, eikä niitä siten löydy vielä Hinta.fi-hintavertailupalvelusta. Verkkokaupassa on kuitenkin artikkelin kirjoitushetkellä voimassa tarjous, josta kuulokkeet lähtevät 69 euron hintaan eli kymmenen euroa suositushintaansa edukkaammin.

Pakkaus ja sen sisältö

Valco toimittaa NL21-nappikuulokkeensa neliskanttisessa mustassa pahvipakkauksessa, jonka päällä komeilee valkoisilla ääriviivoilla piirretty kuva itse kuulokkeista. Kuulokkeiden ja niiden latauskotelon lisäksi toimitussisältöön kuuluu:

  • USB-A -> USB-C -kaapeli
  • Ohjelappuset
  • Kahdet vaihtotulpat (S ja L)

Valco NL21:n tulpat ovat perinteisiä muovitulppia. Tulpat tulevat paketissa omassa liimakiinnitteisessä pienessä pussissaan, joka hajoaa helposti pussia avatessa, minkä myötä tulpat jäävät lojumaan irrallaan pakettiin niiden vaihdon jälkeen. Ratkaisu on sinänsä toimiva, mutta ei niin kätevä kuin esimerkiksi Redmi Buds 3 Pron tapa sijoittaa tulpat ikään kuin omiin telineisiinsä.

 

Rakenne ja ominaisuudet

Valco NL 21:n tekniset tiedot:

  • Mitat: noin 42 x 20 x 27 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Paino: noin 5 grammaa
  • IPX6-luokitus
  • Akunkesto: 7,5 tuntia
  • Akun koko: 70 mAh

Valco NL21:t ovat nykymarkkinoiden mittapuilla suurikokoiset nappikuulokkeet ja erityisesti niiden varren pituus on varsin huomattava. Korvassa kuulokkeiden suurehko koko ei kuitenkaan juuri haittaa, vaan ne istuvat varsin mukavasti ja tuntuvat keveiltä. Mittaustemme mukaan kuulokkeet painavat noin 5 grammaa eli ne ovat varsin tavanomaisen painoiset.

Istuvuuteen auttaa myös mukana toimitetut tulpat, sillä esimerkiksi aiemmin mainitusta Redmi Buds 3 Prosta poiketen muovitulpat eivät ole heiveröisen taipuvia, vaan ne ovat kohtalaisen jämäkkiä, minkä myötä ne asettuvat tukevasti paikalleen.

Huomion arvoisena seikkana kuulokkeet istuvat todella syvälle korvaan, minkä myötä mukavuus voi vaihdella käyttäjittäin. Liikuntakäyttöön syvästä istuvuudesta voi olla jopa haitata, sillä sen myötä askelet kuuluvat selvinä tömähdyksinä korville jo kävelyvauhdissa. Tämä onkin valitettava miinus, sillä IPX6-sertifikaattinsa myötä kuulokkeita kyllä kestävyytensä puolesta uskaltaisi käyttää treenatessakin.

Varsiin Valcon napeissa on sijoitettu kosketuksella toimivat elekomennot, jotka toimivat vaihtelevasti. Toiminta oli luotettavaa aina, kun eleitä halusi käyttää, mutta valitettavasti eleet toimivat toisinaan hieman liiankin ahkerasti ja esimerkiksi kuulokkeen asentoa säätäessä oli usein helppoa vahingossa katkaista myös toisto. Positiivisena puolena kuulokkeet eivät kuitenkaan reagoineet esimerkiksi päässä pidettyyn pipoon.

Eleitä sai myös käyttää toiston katkaisemiseen, sillä Valco NL21 ei tarjoa lainkaan minkäänlaista tunnistusta siitä onko kuuloke korvassa vai ei, vaan musiikki jatkuu kunnes kuulokkeet joko sammuttaa tai toiston pysäyttää itse. Musiikki jatkaa kuulumistaan myös silloin kun molemmat kuulokkeet ovat jo kotelossaan, jos koteloa ei vain ole vielä sulkenut. Positiivisena huomiona kuulokkeista kumpaa vain voi käyttää myös yksittäin.

Sinänsä käyttökokemukseen vain ulkoisesti vaikuttavana negatiivisena huomiona kuulokkeissa on varsin kirkas sinisenä 10 sekunnin välein välkkyvä LED-valo, jota ei valitettavasti saa pois päältä. Valo itsessään ei kirkkaassa ympäristössä häiritse käytännössä lainkaan, mutta pimeässä huoneessa sen välähdys on hyvin havaittava ja jopa häiritsevä, mikäli kuulokkeita haluaa käyttää esimerkiksi nukkumaan mennessä.

Kaiutinelementit Valcoissa ovat useisiin kilpailijoihinsa verrattuna kohtalaisen pienet vain 6 mm:n koollaan, mutta toisaalta pelkkä kaiuttimen fyysinen koko ei vielä kerro juurikaan sen sointimahdollisuuksista. Bluetoothia kuulokkeet tukevat 5.0-standardin tasoisesti. Valco ei sivuillaan ole suoraan kertonut, mitä koodekkeja kuulokkeet tukevat, mutta testiemme mukaan kattaus on varsin tavanomainen SBC ja AAC.

Hintaluokassaan sinänsä tyypillisenä, mutta silti harmillisena, miinuksena Valco NL21 ei tue useampaa Bluetooth-yhteyttä samanaikaisesti. Erityisesti puute harmittaa, sillä kuulokkeissa tai niiden latauskotelossa ei ole mahdollisuutta parittaa kuulokkeita uusiksi. Uutta paritusta varten kuulokkeet täytyykin joko unohtaa edellisestä laitteesta, tai käynnistää tilanteessa, jossa edellinen laite ei ole saatavilla.

Latauskotelon tekniset tiedot:

  • Latauskotelon mitat: noin 30 x 74 x 35 mm (korkeus x leveys x syvyys)
  • Latauskotelon paino: noin 41 grammaa
  • Akun koko: 540 mAh
  • USB-C

Valco NL21:n latauskotelo on ulkomitoiltaan kohtalaisen suuri, minkä lisäksi jo välittömästi sen käteen ottaessa on tunnettavissa edullisten kiinakuulokkeiden perimä – kotelon kansi liikkuu hieman sivusuunnassa saranastaan ja natisee hieman sitä väännellessä, eli se ei yllä laaduntunnultaan kovimpien kilpailijoidensa tasolle. Siitä huolimatta kotelo ei kuitenkaan tunnu siltä, että se välittömästi olisi rikkoutumassa ja valmistajan itsensä mukaan se on natinoistaan huolimatta todettu kuulokkeiden kehitysvaiheessa varsin kestäväksi.

Huomion arvoisena seikkana kuulokkeet sijoitetaan koteloon hieman erikoisesti oikea kuuloke vasemmalle puolelle ja vasen kuuloke oikealle puolelle.

Latauskotelossa ei ole langatonta latausta, mikä ei toki tähän hintaluokkaan ole suoranaisen harvinaista. Xiaomi on kuitenkin kyennyt langattomankin latauksen toteuttamaan peräti pykälän Valcoja edullisempiin Redmi Buds 3 Pro -kuulokkeisiinsa.

Kuulokekotelo latautuu vain USB-C-kaapelilla, minkä senkin kanssa havaittiin harvinainen erikoisuus – Valco NL21 on ensimmäinen allekirjoittaneelle vastaan tullut laite, joka ei suostu latautumaan iPad Pron 18 watin USB-C-laturilla. Tietokoneen USB-porttiin kiinnitettynä kotelo kuitenkin latautui normaalisti.

Valmistajan omien sanojen mukaan he eivät suosi pikalatausta kuulokkeissaan, koska lataustarve on tuotteella harva ja hitaampi latausteho näkyy ymmärrettävästi myös akun eliniässä. Valitettavasti tämä ei täysin perustele kuulokkeiden laturitilanteen nirsoutta, sillä mikäli kuulokkeet tukisivat USB PD -standardia, osaisivat ne ottaa iPadinkin laturilta vain haluamansa määrän virtaa.

Valco ei mainosta suoraan, montako kertaa kuulokkeet on mahdollista kotelossa ladata, mutta sen 540 mAh:n akku riittää teoreettisesti kolmeen täyteen latauskertaan molempien kuulokkeiden sisällä ollessa 70 mAh:n akut.

 

Ohjelmisto

Valco ei tarjoa kuulokkeilleen minkäänlaista ohjelmistoa, eli esimerkiksi taajuuskorjain on haettava jonkin kolmannen osapuolen sovelluksen kautta, mikäli sille kokee tarvetta. Ohjelmiston puutteen myötä myöskään elekomentoja ei voi muokata.

Yhdellä napautuksella kuulokkeet pysäyttävät tai käynnistävät musiikin. Pidempi parin sekunnin painallus avaa ääniavustajan ja vielä pidempi viiden sekunnin painallus puolestaan sammuttaa kyseisen kuulokkeen. Nopea kaksoisnapautus vaihtaa kappaletta – vasemmasta kuulokkeesta napauttamalla edelliseen ja oikeasta seuraavaan kappaleeseen.

 

Äänenlaatu

Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.

Äänenlaatu on osio, jolla Valco kuulokeitaan hyvin pitkälti myös myy. Yrityksen mukaan ääni on muokattu vastaamaan niin sanottua ”hifi-soundia”, eli kuulokkeet on pyritty saamaan toistamaan ääntä pääosin luonnollisesti ilman suurempia korostuksia suuntaan tai toiseen. Taajuusvastekuvaajasta onkin nähtävissä, että tämä on pääosin myös varsin hyvin onnistunut.

Bassotoisto kuulokkeissa on kohtalaisen hillittyä, mikä on luonnollista ääntä tavoitteleville tavallista. Basso on kuitenkin hieman vahvempi kuin aiemmin testissä olleissa Redmi Buds 3 Proissa paremmin korvaan sopivan istuvuuden myötä, minkä lisäksi bassotoisto on myös jämäkän tarkkaa ja tasapainoista. Äänentoistoltaan mahdollisimman iskevää ja suurta bassoa kaipaavalle kuulokkeet eivät kuitenkaan sovi.

Myös muilta osin ääni säilyy neutraalina vaikkakin alemmissa ylätaajuuksissa on nähtävissä mittauksissa kuoppaa. Äänentoiston parhaana osa-alueena korostuu Valco NL21:n keskialue, joka toistuu hyvin eläväisenä. Sen myötä erityisesti kitarat ja laulut ovat miellyttävän kuuloisia olematta silti liian korostuneita. Lisäksi kuulokkeisiin syntyy yllättävän vakuuttava vaikutelma tilasta, jollaista nappikuulokkeet eivät välttämättä useinkaan saa aikaan. Myös yläpää toistuu luonnollisena ja erottelevana, eikä alemman yläpään pienoinen kuoppa erotu ainakaan negatiivisesti.

Kuulokkeiden äänentoisto yltää yksinkertaisesti selvästi hintaluokkaansa ylemmäs ja niiden äänimaisema onnistuu erottumaan suurimmasta osasta tunnetuimpia kilpailijoitaan. Aiemmin testattuun saman hintaluokan Redmi Buds 3 Prohon nähden Valcot onnistuvat tekemään luonnollisen äänimaiseman korostamatta liiallisesti laulutaajuuksia tai jättämättä bassoja liian vaimeiksi. Kuulokkeet ovat myös keskenään paremmin tasapainossa, mikä näkyy taajuusvastemittauksissa. Valcon neutraali äänimaisema onkin käytännössä miellyttävän eläväinen, eikä sitä voi kuvailla suoranaisen tylsäksi kuten Redmi Buds 3 Pron tapauksessa ainakin osassa kappaleita.

Selvästi kalliimpiin ja luokassaan hyvältä kuulostaviin OnePlus Buds Proihin nähden Valcot puolestaan ovat keskialueeltaan eläväisemmät, yleisilmeeltään kirkkaammat ja tilantunteeltaan suuremmat. OnePlussat jäävät Valcoihin verrattuna tumman kuuloisiksi ja kohtalaisen bassopitoisiksi.

Valitettavasti Valco ei tarjoa kuulokkeilleen minkäänlaista vastamelutoimintoa, minkä myötä hyvän äänenlaadun edut heikkenevät selvästi äänekkäämmissä ympäristöissä. Erityisesti kuulokkeiden luonnollinen, mutta kilpailijoihin nähden hieman heikko bassotoisto voi jäädä jalkoihin esimerkiksi kuntosaliympäristössä, jossa soi jotain muuta musiikkia kovalla äänenvoimakkuudella.

Korvassa kohtalaisen syvällä istuvan rakenteen myötä kuulokkeet kuitenkin poistavat jonkin verran passiivisesti ympäristön vaimeampia ääniä ja esimerkiksi kaupungilla kuulokkeilla on vielä varsin mukava kuunnella.

Mikrofonin ääniesimerkki

 

Mikrofonien äänenlaadusta Valco kertoo jo tuotesivuillaan, ettei yritys itse ole siihen täysin tyytyväinen, eivätkä he suosittele kuulokkeita, mikäli handsfree-puhelut ovat kuulokkeiden pääkäyttökohde.

Jo hiljaisessa sisätilassa kuulokkeiden mikrofonista onkin kuultavissa, miksei yritys itsekään siihen ole täysin tyytyväinen, sillä äänessä on kuultavissa robottimaista virheääntä, minkä lisäksi ääni myös jostain syystä pumppaa hieman voimakkuuttaan. Ääni on kuitenkin selkeästi kuultavissa ja ymmärrettävissä.

Ulkona kävellessä kuulokkeet eivät ympäristön ääniä juuri poista ja esimerkiksi askeletkin kuuluvat läpi. Vastapainona ääni itsessään säilyy pitkälti samanlaisena kuin sisätiloissakin. Pyöräillessä tilanne pysyy sinänsä ennallaan, mutta tuulen vire tuottaa satunnaisia räjähteleviä ääniä mikrofoniin, minkä lisäksi taustalle syntyy tasainen vinkuva kohina, eikä ääntä voi kokonaisuudessaan pitää enää kovinkaan hyvänä.

Samassa hintaluokassa kilpaileviin Xiaomi Redmi Buds 3 Proihin verratessa Valco NL21:n mikrofonit ovat jonkin verran heikommat ja ne päästävät myös ympäristön äänet läpi Xiaomia vahvemmin. Toisaalta vastapainona Xioamin napeissa itse puhujan ääni muuttuu jo todella ohueksi ja epäselväksi ulkona pyöräillessä, joten tilanteesta riippuen laatuero ei välttämättä ole järin suuri.

 

Yhteenveto

Valcon uutuusnapit ovat käyttökokemuksena varsin ristiriitaiset kuulokkeet. Niiden äänenlaatu on sanalla sanottuna erinomainen ja suhteellisen neutraalilla ja keskialueiltaan eläväisen rikkaalla äänimaisemallaan ne erottuvat markkinoiden muusta massasta edukseen. Niiden suoritus yltää myös selvästi hintaluokkaansa ylemmäs ja NL21:t kuulostavat neutraalin luonnollisesta äänestä pitäville paremmalta kuin useat lippulaivaluokankaan kuulokkeet.

Äänikokemus on kuitenkin parhaimmillaan vain vähäliikkeisissä ja kohtalaisen hiljaisissa olosuhteissa, vaikka IPX6-sertifikaatin myötä kuulokkeet kosteutta ja sen kautta myös urheilukäyttöäkin kestäisivät. Ulkoilmassa kuulokkeiden käyttökokemusta heikentävät kaksi asiaa. Ensinnäkin niistä puuttuu vielä nykyisessä hintaluokassaan ymmärrettävästi vastamelutoiminto, minkä myötä kuulokkeiden kevyehkö bassotoisto voi jäädä vaisuksi, mikäli ulkopuolella on esimerkiksi kohtalaisen äänekästä musiikkia tai muuta melua.

Toiseksi, koska kuulokkeet istuvat varsin syvällä käyttäjänsä korvassa, kuuluvat käyttäjän kaikki liikkeet läpi ja jo kävelyvauhdissa korvilla on kuultavissa selviä tömähdyksiä jokaisella askeleella. Toisaalta tämän syvän istuvuuden myötä kuulokkeet vaimentavat passiivisesti hiljaisempia ääniä, minkä myötä esimerkiksi kaupunkiympäristössä kuulokkeiden äänenlaatu on vielä täysin toimiva.

Todennäköisesti edullisten kiinakuulokkeiden perimänä Valco NL21:tä vaivaavat myös monet pienehköt lapsukset: latauskotelo on kohtalaisen heiveröisen tuntuinen, USB-C-lataus on nirso, eikä hyväksy esimerkiksi iPadin laturia, kuulokkeiden eleohjaus on turhan herkkä ja ottaa toimintoja usein kuulokkeita säätäessä, kuulokkeiden 10 sekunnin välein vilkkuva aktiivisuusvalo valaisee kokonaan pimeän huoneen ja latauskotelossa itsessään ei ole parituspainiketta, minkä myötä toiseen laitteeseen yhteyden vaihtaakseen täytyy kuulokkeen ensin poistaa edellisestä laitteesta.

Näiden miinusten kanssa Valco NL21:n 80 euron hintaluokka jääkin hieman haastavaksi. 60 euroon saatavilla olevat Redmi Buds 3 Prot osoittavat, että tähän hintaan voisi tarjota enemmänkin. Ne tarjoavat monin osin silotellumman käyttökokemuksen sekä tukevat vastamelutoimintoa, langatonta latausta ja yhtäaikaista yhteyttä kahteen eri laitteeseen. Toisaalta vastapainona Xiaomien äänenlaatu ei yksinkertaisesti yllä Valcojen tasolle, mutta edes osan tuosta ominaisuukattauksesta toivoisi löytyvän myös Valcosta.

Valco NL21 voi olla harkinnan arvoinen vaihtoehto käyttäjille, jotka pitävät äänenlaatua ehdottomasti kuulokkeiden tärkeimpänä tekijänä ja ovat siten valmiita katsomaan yli artikkelissa mainittujen miinusten. Muille käyttäjille kuulokkeiden käyttökokemuksen miinuspuolet tekevät Valco NL21:n suorasta suosittelemisesta mahdotonta. Valcolla on selvästi äänenlaatu hallussa, joten toivottavasti yritys nostaa seuraavaksi myös käyttökokemuksen ja ominaisuudet samalle tasolle.

Plussaa

  • Erinomainen äänenlaatu
  • Kuulokkeiden hyvä istuvuus
  • IPX6-sertifikaatti

Miinusta

  • Kuulokkeille ei ole tarjolla sovellusta
  • Mikrofonien äänenlaatu
  • Nirso USB-C-lataus varauksin (ei toiminut iPadin laturilla)
  • Laaduntuntuma varauksin
  • Kirkas aktiivisuusledi varauksin
  • Suurehko koko varauksin

Huomionarvoista:

  • Ei langatonta latausta
  • Ei vastamelutoimintoa
  • Tiukan ja kohtalaisen syvälle korvaan asettuvan istuvuuden vuoksi kuulokkeet tuottavat helposti tömisevää ääntä jo kävelyvauhdissa
This site uses XenWord.
;