NVIDIA julkaisi yllättäen 2999 dollarin hintaisen Titan V -näytönohjaimen, joka on suunnattu tutkijoille ja tiedemiehille.

Toimitusjohtaja Jensen Huang yllätti eilen NIPS 2017 -konfrenssin yleisön lanseeraamalla uuden Titan V -näytönohjaimen, jossa on käytössä NVIDIAn uuteen Volta-arkkitehtuuriin pohjautuva ja 110 teraFLOPSin tensorilaskentatehoon kykenevä GV100-grafiikkapiiri.

Toukokuussa GTC-konfrenssissa esitelty GV100-grafiikkapiiri rakentuu 21,1 miljardista transistorista ja sen pinta-ala on 815 neliömillimetriä. Grafiikkapiiri valmistetaan TSMC:n 12 nanometrin FFN-prosessilla, joka on räätälöity NVIDIAlle.

Titan V:ssä GV100-grafiikkapiiri toimii 1200 MHz:n perustaajuudella ja 3D-rasituksessa 1455 MHz:n Boost-taajuudella. Käytössä on 80 SM-yksikköä eli 5120 CUDA-ydintä ja 320 tekstuuriyksikköä. Grafiikkapiiristä löytyy myös 640 koneoppimiselle pyhitettyjä Tensor-yksiköitä, jotka ovat erikoistuneet tensoreiden laskentaan. Käytännössä kukin Tensor-ydin suorittaa ”D = A x B + C” -laskutoimituksia 4 x 4 -matriiseilla ja kykenee yhteensä 64 FMA-operaatioon ((Fused Multiply-Add) FP16-kertolasku, FP32-akkumulaatio) kellojaksossa.

3072-bittisen muistiväylän jatkeena on 12 gigatavua 850 MHz:n kellotaajuudella toimivaa HBM2-muistia ja muistiväylän kaistanleveys on 652,8 gigatavua sekunnissa.

Näyttöliittiminä on tarjolla kolme Displayport-liitintä ja yksi HDMI-liitin. Näytönohjaimen TDP-arvo on 250 wattia, virransyöttö on 16-vaiheinen ja piirilevy on varustettu 6- ja 8-pinnisillä PCI Express -lisävirtaliittimille. NVIDIA suosittelee 600-wattisen virtalähteen käyttöä.

Jäähdytysratkaisu on NVIDIAn tutuksi tullut blower-mallinen ratkaisu, jossa grafiikkapiiriä jäähdytetään höyrykammiolla varustetulla kuparisiilillä. Muovinen ilmanohjain on värjätty pronssin väriseksi.

NVIDIA ei informoinut mediaa Titan V:n lanseerauksesta ennakkoon eikä ole myöskään toimittanut medialle testikappaleita. Näytönohjain on kuitenkin ostettavissa välittömästi NVIDIAn kotisivuilta 2999 dollarin hintaan, joten ennemmin tai myöhemmin sillä tullaan näkemään myös pelitestejä, vaikka se onkin suunnattu ensisijaisesti koneoppimisen sovelluksiin.

Lähde: NVIDIA

This site uses XenWord.
;