M.2 NVMe SSD:n jäähdytin sisältää nestekammion, jonka läpäisevän metalliputken läpi puhkutaan ilmaa kaksin tuulettimin.

Kaikki tietävät uusien PCI Express 5.0 SSD -asemien käyvän entistä kuumempina nopeuksien kasvaessa entisestään. Adata on esitellyt Computex-messuilla yhtä ratkaisua ongelmaan pelibrändinsä XGP:n nimissä.

XGP Project NeonStorm muistuttaa lähinnä jotain Star Trekistä karannutta laitetta, mutta todellisuudessa se on tuleva M.2 SSD-asema ja sen cooleri. NeonStormin sisältä löytyy SiliconMotionin SM2508-ohjainpiiri, jolle luvataan 14 Gt/s luku- ja 12 Gt/s kirjoitusnopeuksia sekä 2M IOPSia molempiin.

NeonStormin erikoisuus on sen cooleri, jonka yhtiö kehuu olevan yli 20 % parempi kuin kilpailijat ilman nestejäähdytyskomponenttia. Jäähdytys perustuu SSD:n alapuolelle tulevaan alumiinikoteloon, jonka päällä makaa lämpötyyny, itse M.2 SSD ja sen jälkeen seuraava lämpötyyny. Ylemmästä lämpötyynystä lämpö siirtyy lämmönlevittäjään, joka siirtää lämmön sen päältä löytyvään jäähdytysnesteellä täytettyyn koteloon. Jäähdytysnesteen lävitse kulkee alumiiniseosta oleva putki, jonka kummastakin päästä löytyy tuulettimet puhaltamassa yhteen hiileen lämmön siirtämiseksi pois.

Tällä hetkellä tuulettimet vaativat vielä oman virtajohtonsa, mutta Tom’s Hardwaren mukaan Adata on toiveikas Silicon Motionin edistysaskelista ohjainpiirin virrankulutuksen parissa. Jos siitä saadaan nipistettyä kylliksi, riittäisi M.2-liittimestä virtaa myös tuulettimille. Project NeonStormin julkaisuun on vielä reilusti matkaa, joten se saattaa vielä muuttua matkan varrella joiltain yksityiskohdilta.

Lähde: Tom’s Hardware

This site uses XenWord.
;