Tätä nykyä eri laitevalmistajilla on käytössään useita erilaisia nopeita väyliä kuten Infinity Fabric tai NVLink eri kiihdytinten väliseen kommunikaatioon. Nyt joukko alan suurimpia nimiä ovat lyöneet päänsä yhteen luodakseen alalle yhden standardin.

AMD, Broadcom, Cisco, Google, Hewlett Packard Enterprise, Intel, Meta ja Microsoft ovat yhdistäneet voimansa luodakseen uuden Ultra Accelerator Link Promoter Groupin ja sen myötä UALink-standardin erilaisten kiihdytinten tarpeisiin. Tekoäly on luonnollisesti suuressa roolissa markkinoinnissa ja lähitulevaisuuden palvelimissa, mutta UALink ei tietenkään rajoita muunlaisten kiihdytinten käyttöä.

UALink on tarkoitettu palvelinten laskenta”podien” sisäiseen ns. Scale-up skaalautumiseen. Standardissa hyödynnetään AMD:lta tuttua Infinity Fabric -protokollaa ja UALink 1.0:n määritelmien pitäisi olla valmiita vielä vuoden kolmannella neljänneksellä. Se tulee tosin saamaan heti perään vuoden viimeisellä neljänneksellä kaistanleveyden kasvattamiseen keskittyvän päivityksen.

UALink on tarkoitettu nimenomaan kiihdytinten väliseen kommunikaatioon ja palvelimessa kommunikaatio isäntä prosessorilta tai prosessoreilta kiihdyttimille voi käyttää yhtä hyvin standardeja PCIe- tai CXL-väyliä kuin valmistajien omia virityksiäkin. UALink 1.0 tulee sallimaan maksimissaan 1024 kiihdytintä ja se mahdollistaa suorat load- ja store-toiminnot sekä atomic operaatiot kiihdyttimeltä toiselle.

Palvelinkaappien tai laskenta”podien” väliseen kommunikaatioon yhteenliittymä suosittelee Ultra Ethernet -standardia, jonka takaa löytyy useita samoista yrityksistä.

Lähteet: Lehdistötiedote, Phoronix