Nettiin on vuotanut noin 2500 yksityiskohtaista dokumenttia Googlen hakukonealgoritmin toiminnasta, kun yhtiö väitetysti latasi ne itse julkiselle GitHub-sivustolle vahingossa. Kun dokumentit poistettiin sivustolta, oli jo liian myöhäistä, sillä arkaluontoisella tiedolla on netissä tapana levitä kulovalkean lailla.

Mielenkiintoisen tapauksesta tekee se, että dokumenteista selviävät yksityiskohdat ovat ristiriidassa Googlen julkisen viestinnän kanssa sen hakukoneen toimintaa koskien. Julkilausunnoissaan Google on esimerkiksi kertonut, etteivät pelkät klikkaukset määritä sivustojen pisteytystä hakutuloksissa, vaikka vuotaneiden dokumenttien perusteella klikkaukset ovat pisteytykseen merkittävimmin vaikuttavia tekijöitä. Dokumenteissa on tietoa myös siitä, millaisia sivustoja Google nostaa hakutulosten kärkeen tunteita herättävissä aiheissa, kuten esimerkiksi vaaleissa. Lisäksi vuodot valottavat, millaisia tietoja hakukoneen käyttäjistä kerätään Chrome-selaimen kautta.

Tapaus on nostattanut paljon kiivasta keskustelua muun muassa hakukoneoptimoinnin ammattilaisten keskuudessa. Google ei ole vielä virallisesti kommentoinut asiaa.

Lähde: PCGamer