AMD on tänään julkaissut lehdistötiedotteen, jonka mukaan yhtiö aikoo viedä tekoälyn opetuksen ja HPC-laskentatehtävien energiatehokkuuden uudelle tasolle. Tavoite on asetettu osana yhtiön uusia ympäristö- ja yritysvastuun linjauksia.

AMD:n mukaan sen tavoite on kasvattaa tekoälyn opetuksen (AI training) teholaskennan (HPC, High Performance Computing) energiatehokkuutta peräti 30-kertaiseksi vuoteen 2025 mennessä. Yhtiön mukaan se vaatii energiatehokkuuden kehittymistä jopa 2,5-kertaisella vauhdilla alan nykytahtiin verrattuna.

Pienen präntin mukaan tavoitteen täyttymistä tarkastellaan neljän kiihdyttimen palvelinkokoonpanoissa, joissa on sekä yhtiön Epyc-prosessoreita että Radeon Instinct -laskentakortteja. Suorituskykyä tarkastellaan teholaskennan osalta Linpack DGEMM-testissä 4k:n matriisikoolla sekä tekoälypuolella GEMM-tuloksia FP16- tai BF16-tarkkuuksilla, jaettuna alustan TDP-arvolla.

Verrokkitulos, jonka AMD aikoo voittaa 30-kertaisesti, on vuoden 2025 energiatehokkuus olettaen, että sen kehitys jatkuisi lineaarisesti vuosien 2015-2020 mukaista tahtia. Vuoden 2020 tarkistuspisteeksi on määritelty neljällä Radeon Instinct MI60 -laskentakortilla ja tarkemmin määrittelemättömällä Epyc-prosessorilla tai prosessoreilla varustettu järjestelmä. Energitatehokkuutta mitataan datakeskusten PUE-arvolla (Power Usage Effectiveness) noin 90 % kuormalla.

Lähde: AMD